Vitoria-Gasteiz (fotopagina)

Een stad die u minstens één keer in uw leven moet bezoeken. Een stad die veel doet voor het welzijn van zijn inwoners. In 2012 werd het bijvoorbeeld uitgeroepen tot Groenste stad van Europa. Ook het oude centrum van deze hoofdstad van País Vasco, gesticht in het jaar 581, zal u, met zijn statige architectuur, keer op keer verassen. Vitoria-Gasteiz wordt terecht ook wel de verborgen parel van het Baskenland genoemd. We laten hier doormiddel van deze fotoserie een indruk achter van deze prachtige stad.

Als u Vitoria-Gasteiz vanuit het zuiden binnenkomt rijden ziet u gelijk de basiliek van San Prudencio de Armentia (12e eeuw, Romaanse stijl).
Beeldhouwwerk in het portiek van de basiliek van Prudencio de Armentia.
Een stukje verderop staat dit monument van San Prudencia uit 1940, gemaakt door José Marín Bosque en José López Giocolea.
In het oude centrum beginnen we op het Plaza de la Virgen Blanca met VICTORIA GASTEIZ! de groenste stad van Europa (2012).
Als u op dit plein staat valt het monument van de slag bij Victoria gelijk in het oog. (doet niet zeer hoor!)
Daarachter staat de kerk van San Miguel Arcángel, met zijn imposante portiek.
Op het eind van het plein gaan we linksaf de Calle Correría in.
Een doodlopen straatje en telkens ziet u weer de toren van kerk van San Miguel opduiken. Een mooi oriëntatiepunt.
Zo nu en dan wijken we van het te volgen pad af om iets, dat in de buurt gelegen is, te gaan bekijken en dan vind je deze kunstige muurschilderingen. Zie ook hoe stijl de straten hier afdalen.
Aan de rand van het oude centrum staat deze ‘Torre de Doña Ochanda’. Het was onderdeel van de stadsmuur en diende ter verdediging van de Poort van Aldave.
Als u dan eenmaal zo stijl naar beneden bent gegaan, dan betekend dat, dat u ook weer omhoog moet. Maar dat hebben ze in Vitoria heel handig opgelost met een mechanisch (overdekt) trottoir naar boven.
Het voormalige postkoetshuis uit de 15e eeuw dat tegenwoordig dienst doet als restaurant, waarover je, zoals altijd, hele goede en hele slechte recensies leest. We gaan het zeker nog een keer uitproberen.
Als u zich dan 180º omdraait vind u hier het Palacio de los Armera de los Gobeo y Landázuri-Guevana (een mondvol). eind 16e eeuw, begin 17e eeuw. Voormalig archeologisch museum. Er zijn nu plannen om het te verbouwen tot een bejaardentehuis, waarbij het exterieur behouden blijft.
Draait u zich dan nog een keer 180º om dan ziet u dit prachtige plaatje, met in de linkerhoek weer zo’n mooie muurschildering.
Boven aangekomen op het Plaza de Santa Maria zien we de gotische kathedraal van Santa Maria uit de 12e eeuw, waaraan druk gewerkt werd om hem in zijn oude glorie te herstellen.
Als u op het plaza Santa María het rechtse straatje neemt komt u uit op het volgende pleintje, waar u rechts een stukje oude stadsmuur en links het Palacio ‘Escoriaza Esquivel’ ziet. Dit 16e eeuwse renaissance paleisje was eigendom van Fernán López de Escoriaza, de arts van Hendrik de 8ste van Engeland, en later arts van Carlos I, bij ons in Nederland beter bekend als Karel V. (Dat noemde wij kwakzalvers is het niet?)
Als u dan even naar beneden gaat dan ziet u deze oude stadspoort. Deze middeleeuwse ommuring van de stad werd gebouwd aan het einde van de 11e eeuw, daarover is discussie ontstaan gezien het feit dat de stichting van de stad door koning Sancho IV van Navarra plaatsvond in 1181, onder de naam Nueva Victoria, weliswaar op het oude dorp Gasteiz.
Als u tussen de spijlen van de houten omheining door spiekt ziet u ook dit stukje oude muur. Daarna gaan we weer terug naar boven om onze weg te vervolgen….
Daar vindt u dan dit ‘vreemde’ sculptuur van Etxanobetarren Lorategia.
En weer zo’n prachtige muurschildering,,,, er zijn er nog veel meer hoor, maar dit is echt de laatste de we hier laten zien.
We vervolgen onze weg in het hoger gelegen deel van het oude centrum. Daar vinden we het 16e eeuwse gotisch renaissance Palacio de Montehermoso dat door de eeuwen heen verschillende functies heeft gehad. Zo heeft het onder andere dienst gedaan als bisschoppelijke zetel, momenteel wordt het gebruikt als Cultureel Centrum.
Kijk,,, daar hebben we de kerktoren van San Miguel weer. Effe een mooi herfstplaatje schieten.
Gasteizko Gaztetxea, een door de Culturele Vereniging van La Zapa gekraakt pand, dat van hieruit concerten en tentoonstellingen organiseert, maar ook protestacties voor verschillende sociaal-politieke doelen.
We lopen verder in zuidelijke richting naar het Plaza Machete. Onderweg vinden we dit nog redelijk intact zijnde wapen van Salinas boven de oude hoofdpoort van Palacio de Villa Suso.
Vanaf het Plaza Machete maken we dit leuke doorkijkje met de telelens, die het effect heeft om alles heel dicht op elkaar te drukken.
Of vanaf hetzelfde punt over de daken van Gatseiz, met op de achtergrond, in de ondergaande zon, de Nieuwe Kathedraal.
Op dat pleintje van Machete staat ook dit beeld van Celedón, gemaakt door Ängel Benito Gaztañaga.
We gaan met de trap naar beneden en vinden daar het het Plaza Villa Suso, met de kerk van San Miguel in het tegenlicht van de avondzon.
Even het hoekje om waar, voor de poorten van het portiek van de kerk van Sam Miguel, deze Heilige Maagd achter het glas staat.
Nog verder naar beneden zien we de achterkant van het stadhuis in de Calle Mateo Benigno de Moraza.
tussendoortje
Typisch Spaanse erkertjes.
De hoofdingang van Palacio Escoriaza-Esquivel (U weet wel van die dokter).
Portiek van de kerk van San Miguel Arángel.
 
Overal war jij kijkt kom je dat torentje van de kerk van San Miguel weer tegen.
Via de Calle Mateo Benigno de Moraza liepen we in oostelijke richting om daarna rechtaf te gaan en daar dit postkantoortje te vinden. Zo maken ze ze tegenwoordig niet meer.
Nog een stukje verder oostelijk vind u dit, het lijkt wel uitgehouwen, Plaza de los Fueros.
We lopen via ons beginpunt en Plaza General Loma richting Jardines del Obispo Fernández de Piérrola en het park Florida, ondertussen zetten we dit moderne beeld ‘La Miranda’ van Augustín Ibarrola nog even op de plaat. En kijk daar is ie weer!
Voor de Jardines del Obispo Fernández de Piérrola, staat de Nieuwe Kathedraal van María Inmaculada.
Vanuit dit park zien we de zijgevel van de nieuwe kathedraal in een heel ander perspectief.
In dit parkje dat tegen het park Florida aan ligt vinden we enkele beelden van Koko Rico, waaronder deze rinoceros.
En wat dacht u van de Kokodril, ook van Koko Riko, vlak voor de Nieuwe Kathedraal. Een beetje luguber niet?
Het Jardines del Obispo gaat over in het Parque Florida waar we onder andere deze heren vinden
Liuva I, Visigotische koning.
Sigerico, Visigotische koning.
Theudio, Visigotische koning.
Ignacic Aldecoa, schrijver geboren in Vitoria. (werk van Aurelio Rivas)
Fontein in het park Florida.
Wynton Marsalis, door Koko Riko.
Die beelden hierboven staan allemaal in de omgeving van deze, in mooie kerstverlichting gestoken, muziekkioks.
We zijn in de auto gestapt om ook het grote natuurpark ‘de Salburua’ te bezichtigen. Het is een moeras waardoor een deels ‘drijvend’ wandelpad loopt. In het park broeden grote kolonies ooievaars, maar ook andere vogels komen hier volop aan hun trekken.
In dit park hebben ze een mooie, boven het water hangende, hoe zullen we het noemen,,, observatie,,,, brug,,,, hal,,,, post gebouwd, van waaruit de dieren gespot kunnen worden.
Op deze foto ziet u vooral de wijdheid van dit prachtige natuurpark.
En als u dan toch in Vitoria Gasteiz bent rij dan even door naar deze in de nabijheid gelegen juweeltjes.
Het Santuario de Nuestra Señora Estíbaliz is een beroemd heiligdom in het plaatsje Argandoña op ongeveer 8 km van Vitoria-Gazteiz. Eeen waar juweel van Romaanse kunst uit de 11e eeuw.
Het was Iñigo López de Mendoza , IV Heer van Llodio , die de Torre de Mendoza aan het begin van de 13e eeuw bouwde. Het is een versterkte toren dat onlangs onderdak bood aan het Heraldisch museum van Álava.

Fotopagina’s

Een aantal van deze foto’s kunt u ook terug vinden in Wikimedia Commons. Als u naar Wikimedia Commons gaat en daar zoekt naar Coralma*, dan vindt u daar al mijn licentievrije foto’s die ik vrij geef onder de CC BY-SA 4.0 licentie waarvan u de volledige licentie-tekst terug kunt vinden op: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/.

U kunt deze tekst gebruiken om aan tegeven dat u vrij bent de foto’s te gebruiken, mits u op gepaste manier aan naamsvermelding doet, een link naar de licentie geeft, en aangeeft of er wijzigingen in het werk zijn aangebracht. Je mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat de licentiegever instemt met je werk of de manier waarop je zijn werk gebruikt.

Voor meer uitleg over deze licenties, ga naar https://creativecommons.org/choose/

Fotopagina’s

Een aantal van deze foto’s kunt u ook terug vinden in Wikimedia Commons. Als u naar Wikimedia Commons gaat en daar zoekt naar Coralma*, dan vindt u daar al mijn licentievrije foto’s die ik vrij geef onder de CC BY-SA 4.0 licentie waarvan u de volledige licentie-tekst terug kunt vinden op: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/.

U kunt deze tekst gebruiken om aan tegeven dat u vrij bent de foto’s te gebruiken, mits u op gepaste manier aan naamsvermelding doet, een link naar de licentie geeft, en aangeeft of er wijzigingen in het werk zijn aangebracht. Je mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat de licentiegever instemt met je werk of de manier waarop je zijn werk gebruikt.

Voor meer uitleg over deze licenties, ga naar https://creativecommons.org/choose/

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Dit was een van de fotopagina’s van Spaanse Verhalen in de website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

Coralma*

Spaanse Verhalen.  https://spaanseverhalen.com

Laatst bijgewerkt 2021-09-20

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

U bent vrij:

  • Om het werk te kopiëren, te verspreiden en te verzenden
  • Om het werk aan te passen (op uw eigen medium)

Onder de volgende voorwaarden:

  • attributie – U moet de juiste vermelding geven, een link naar de licentie verstrekken en aangeven of er wijzigingen zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet op een manier die suggereert dat de licentiegever u of uw gebruik goedkeurt.
  • gelijk delen – Als u het materiaal remixt, transformeert of erop voortbouwt, moet u uw bijdragen distribueren onder dezelfde of compatibele licentie als het origineel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: