Hispania Citerior/Ulterior

Hispania Citerior en Ulterior (197 v.Chr. – 27 v.Chr.)

Hispania rond 197 v. Chr.

Vlag van de Romeinse Republiek
Citerior/Ulterior
Entiteit Provincies van de Romeinse Republiek 
Geschiedenis
  •  197 v. Chr.
  •    27 v. Chr.
Gesetteld
Opgedeeld in Tarraconenesis, Lusitania, Baetica
Citerior
Hoofdstad Citerior Tarraco
Citerior correspondeerd met het huidige Galicia, Asturias, Cantabria, País Vasco, Navarra, La Rioja, Aragón, Valencia, Murcia,  Madrid, Cataluña, Andorra;
en een grootdeel van Castilla y León, Castilla-La Mancha;
een deel van noordoost Andalucía;
noord Portugal vanaf de Duero.
Grensde aan Hispania Ulterior (zuidwesten)
Gallia Narbonensis (nooroosten)
Ulterior
Hoofdstad Ulterior Corduba
Ulterior corresponderend met  het huige Zuiden van Spanje, Andalucía
grensend aan Hispania Citerior (noordoosten)
Eenvoudige voorstelling van hoe de Romeinen het schiereiland veroverde.

Hispania Citerior (‘het nabije Spanje’) en Hispania Ulterior (‘het verre Hispania’) waren de (oude) namen van twee Romeinse provincies op het Iberisch Schiereiland. Beide werden gesticht in het jaar 197 v.Chr., na de Tweede Punische Oorlog, toen de verovering van Hispania op de Carthagers door Scipio Africanus voltooid was. De provincies hadden toen ongeveer de omvang zoals we op het kaartje boven zien. De verovering van het Iberisch schiereiland op de Kelten ging door tot in 19 v.Chr. toen de laatste stammen, de Cantabrii, werden onderworpen en bij Hispania Tarraconensis werden gevoegd.

Hispania Citerior


Hispania Citerior was de naam van het noordoostelijke deel Hispania, nadat de Romeinse Republiek het zuiden en oosten van het Iberisch schiereiland had veroverd. Het omvatte de oostkust, vanaf de Pyreneeën tot Cartago Nova (het huidige Cartagena).

Het bestuur van Hispania Citerior zetelde in de stad Tarraco (nu Tarragona). Naarmate de heerschappijen zich landinwaarts uitbreidden, werd Hispania Citerior uiteindelijk de provincie Tarraconensis van het Romeinse Rijk, dat zich uitstrekte van de Middellandse Zee tot Galicia.

Hispania Ulterior


Hispania Ulterior (het verre Hispania) was de andere van de twee provincies waarin de Romeinse Republiek Hispania bij het begin van de verovering van het schiereiland verdeelde. Aanvankelijk omvatte het de Guadalquivir-vallei, hoewel het later het gehele westelijke deel van het Iberische schiereiland omvatte. De hoofdstad was Corduba, het huidige Cordoba.

Etimologie

Hispania is de Latijnse term voor het Iberisch schiereiland. Het woord komt voor in 200 v. Chr. in de werken van de dichter Quintus Ennius. Het is waarschijnlijk afgeleid van het Punische אי שפן “I-Shaphan”, waarvan de vertaling zou zijn “kust van klipdassen“, een vergissing van de Phoeniciërs die konijnen als klipdassen identificeerden. Ulterior is een synoniem voor ulter, wat “voorbij” betekent. Volgens de geschiedschrijver Lucius Cassius Dio was de bevolking van het gebied afkomstig van verschillende stammen, zodat zij noch een gemeenschappelijke taal, noch een gemeenschappelijk bestuur hadden.

Geschiedenis

Na het verlies van Sicilië, Sardinië en Corsica in de Eerste Punische Oorlog, begon Carthago zich uit te breiden naar zuidelijk Iberië. Het grootste deel van de Tweede Punische Oorlog speelde zich dan ook af in Hispania en eindigde met de nederlaag van Hannibal en de Carthagers in de Slag bij Ilipa in 206 v.Chr.; vier jaar later gaf Carthago zich over en gaf de controle over de regio na de definitieve nederlaag over aan Rome.

In 197 v. Chr. werd het schiereiland in twee provincies verdeeld als gevolg van de aanwezigheid van twee strijdkrachten tijdens de verovering. Deze gebieden werden bekend als Hispania Citerior en Hispania Ulterior. De grens die de twee provincies scheidde liep van Carthago Nova tot aan de Cantabrische Zee.

In het midden van de jaren 170 v. Chr. waren de gevechten afgenomen, vooral sinds het verdrag van Tiberius Gracchus met de Keltiberiërs in 178 v. Chr. Deze relatieve vrede was wellicht de reden waarom de praetor in 176 v. Chr., Marcus Cornelius Scipio Maluginensis, vrijstelling vroeg om als gouverneur naar Ulterior te mogen gaan. In 171 v. Chr. werd het tijdens de Macedonische oorlog verenigd met de provincie Citerior, maar in 167 v. Chr. werd het weer gescheiden.

Kaart van de Romeinse verovering van de noordelijke gebieden van Spanje, bewoond door de Cantabri en de Astures. Gebaseerd op klassieke bronnen (Florus, Orosius).

Er heerste vrede tot de aanval van de Lusitaniërs in 155 v. Chr. onder leiding van Viriatus. Deze autochtonen inwoners van het schiereiland versloegen de Romeinse praetors tot tweemaal toe, waardoor de opstand zich ook elders verspreidde. Het schiereiland werd spoedig een centrum van militaire activiteit met mogelijkheden voor een verdere opmars. Zoals de historicus Appianus het uitdrukte: “[de consuls] zij rukten niet op voor de welvaart van de stad [Rome], maar voor hun eigen glorie en de eer van de overwinning”. Het gebied werd grotendeels veroverd door de consul Decimus Junius Brutus Gallaicus in 138 v.Chr. De oorlog duurde echter voort tot 19 v.Chr. toen Augustus de Cantabrische Oorlogen in Hispania Citerior afsloot en het hele schiereiland veroverd was.

Augustus reorganiseerde de provincies van het schiereiland toen de oorlog voorbij was. Hispania Ulterior werd verdeeld in Baetica (het huidige Andalucía) en Lusitania (Portugal, Extremadura en een deel van Castilla y León). Hispania Citerior, de rest van het Iberisch schiereiland dat ook Cantabria en País Vasco omvatte, werd omgedoopt tot Hispania Tarraconensis.

In het begin van de 5e eeuw, vielen de Vandalen het zuiden van Hispania binnen. De Romeinse keizer Honorius gaf zijn zwager, de Visigotische koning Ataúlfo, de opdracht een einde te maken aan de Vandalen. De Visigoten namen Hispania in handen en vestigden hun hoofdstad in Toledo.

Hispania volgens de Romeinse provinciale indeling van 27 v. Ch.

De gevolgen

Elke provincie werd bestuurd door een praetor. Bovendien vermengden leden van de inheemse elite zich met de Romeinse aristocratie en de Romeinen lieten hen deelnemen aan hun eigen regering. De Romeinse keizers Trajanus, Hadrianus en Theodosius zijn in Hispania geboren. Romeinse latifundia werden gegeven aan leden van de aristocratie van de regio. Aquaducten en andere meer technologisch geavanceerde mechanismen werden ingevoerd. De economie was gebaseerd op veeteelt en op de uitvoer van goud, olijfolie, wol en wijn.

Romeinse brug in Cordoba. Corduba werd de hoofdstad van deze Romeinse provincie en later van Baetica.

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

        • Last updated 2023-02-01

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: