Ávila (stad)

Ávila (stad)

Wapen van Ávila: In een veld van jeel, het wapen van de kathedraal in zilver, gemetseld in zijn kleur, waardoorheen een kinderkoning verschijnt, die een zwaard in zijn rechterhand en een wereldbol in zijn linkerhand hanteert. Geschiedenis van het wapen van Ávila, stadhuis van Ávila. Bovendien is de spreuk "ÁVILA DEL REY" toegevoegd in punt sabel, in balk rechts van het wapen "DE LOS LEALES" en in balk rechts van het wapen "DE LOS CABALLEROS" volgens dezelfde verwijzing.
het wapen
De vlag van Ávila is een paars doek met in het midden het wapen van Ávila.
de vlag

Ávila is een stad die het absoluut waard is om eens te bezoeken. Het kenmerk van deze stad is de volledige middeleeuwse stadsmuur, en wordt door José Martínez Ruiz beschreven als het hart van Castilla. Maar er is meer zoals bijvoorbeeld de kathedraal van El Salvador, waarvan de cimorro aan de muur is bevestigd, en de basiliek van San Vicente. De stad wordt van oudsher beschouwd als een “stad van liederen en heiligen” en die in een uitstekende staat van instandhouding verkeerd, werd in 1985 uitgeroepen tot werelderfgoed.

Gegevens
Comunidad autónoma Castilla y León
Provincie Ávila
Comarca Comarca de Ávila
Hoogte
  Gemiddeld
  Minimaal
  Maximaal

1131 m.b.z.
969 m.b.z.
1535 m.b.z.
Oppervlakte 231,9 km²
Bevolking (2022) Bevolking tot.
Bevolkingsdichtheid
57.730 inw.
250,75 inw/km²
Bevolkingsnaam abulense
avilés
Postcode 05001 – 05006
Kengetal (tel.) +34 920
Patroonheilige San Segundo
(2 mei)
Patrones Santa Teresa de Jesús
(15 oktober)
Virgen de la Soterraña
(8 september)
Officiële website
De cimorro van de kathedraal van El Salvador.

Orson Welles noemde Ávila ooit de plaats waar hij het liefst zou willen wonen en noemde het een “vreemde, tragische plaats”. Verschillende scènes van zijn film Chimes at Midnight uit 1965 werden in de stad opgenomen.

Ávila is een gemeente en stad in Spanje. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Ávila, in de autonome gemeenschap Castilla y León. Het ligt op de rechteroever van de rivier de Adaja en is de hoogst gelegen provinciehoofdstad van het land, op 1131 m boven de zeespiegel, waardoor er in de winter relatief vaak sneeuw valt in het stadscentrum. De stad, gelegen op de Spaanse Hoogvlakte (Meseta Norte) heeft een continentaal mediterraan klimaat met bergachtige boventonen. In 2018 was het stadsdistrict goed voor 36% van de totale bevolking van de provincie.

Wat interesseert u het meest:

Na de Romeinse stichting en assimilatie van de inheemse Vetonse bevolking van het gebied, aangezien er geen duidelijke bewijzen zijn van een pre-Romeinse nederzetting in het historische centrum, kwam de stad onder Visigotische heerschappij. Ávila viel, zoals de rest van het schiereiland, aan het begin van de 8e eeuw onder moslimheerschappij en zou pas in de 11e eeuw definitief door christelijke troepen worden heroverd. Avila kreeg de titels ‘Ávila del Rey’ (Avila van de Koning), toegekend door Alfonso VII, ‘Ávila de los Leales’ (Avila van de Loyalisten), toegekend door Alfonso VIII, en ‘Ávila de los Caballeros’ (Avila van de Ridders), toegekend door Alfonso X, titels die allemaal terug te vinden zijn op het wapen van de stad.

Panoramisch zicht op de romaans muur van de stad Ávila.

Het kende een opmerkelijke bloei in de 16e eeuw, om vervolgens in een langdurige crisis en verval te belanden tot de 19e eeuw, toen de aanleg van de spoorweg de economische ontwikkeling een zekere impuls gaf.

Toponymie


Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van de naam van de stad. Aan de ene kant zijn er historici die geloven dat het woord van Punische oorsprong is en er de betekenis van “hoge en gegroeide berg” aan toekennen, terwijl andere onderzoekers er een Hebreeuwse oorsprong aan toekennen, waardoor het idee van “term of grens” ontstaat. In het Baskisch, afgeleid, volgens het Baskisch-Iberisch, van de taal van de oude Iberische volkeren, zou het kunnen verwijzen naar “heide, struikgewas, kreupelhout”. De filoloog Joan Coromines stelde daarentegen een Germaanse oorsprong voor, afgeleid van het Gotische Awilô of Awila.

Er is enige discussie geweest over de vraag of de Vetonese stad Obila, die door Ptolemaeus in zijn Geographia wordt beschreven, overeenkomt met Ávila; deze relatie is echter niet duidelijk. De stad heette officieel Ávila de los Caballeros tot de volkstelling van 1877, toen ze deze benaming verloor en gewoon Ávila werd genoemd. De gentilicio waarmee de inwoners worden aangeduid is abulense zowel mannelijk als vrouwelijk vorm, en, minder gebruikelijk, ook avilés.

Symbolen


Het wapen

Het wapen van Ávila bestaat uit een veld van keel waarop koning Alfonso VII is afgebeeld in de apsis van de kathedraal van Ávila samen met het motto: “Ávila del Rey, de Los Leales, y de Los Caballeros” (Ávila van de koning, van de getrouwen en van de ridders). 

De vlag

De door de stad gebruikte vlag bestaat uit het wapen van de stad op een paarse achtergrond. Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog gebruikte het regiment vrijwilligers van Ávila een andere vlag als insigne, die bestond uit een wit doek met het kruis van San Andrés, het wapen van de stad, twee leeuwen met kroon en het opschrift ‘Por Fernando VII. Voluntarios de Ávila’ (Voor Fernando VII. Vrijwilligers van Avila).

De titels

De eerste titel, “Ávila del Rey”, werd hem verleend door Alfonso VII omdat het de stad was waar hij tijdens zijn jeugd woonde en die hem beschermde tegen de belangen van zijn stiefvader, Alfonso I el Batallador, koning van Aragón. De titel “Ávila de los Leales” (Avila van de Loyalisten) werd toegekend door Alfonso VIII, in vergelijkbare omstandigheden. Het was te danken aan de steun van de stad aan de jonge koning, waar hij vanaf zijn vijfde tot zijn elfde jaar onderdak vond, op de vlucht voor de vervolging van zijn oom Fernando II van León, eerst in San Esteban de Gormaz, daarna in Atienza en tenslotte in de eerder genoemde stad Ávila. De laatste titel, “Ávila de los Caballeros”, werd verleend door de vorst Alfonso XI, die in de kathedraal van Ávila onderdak vond toen hij nog maar één jaar oud was.

Geografie


Ávila ligt geografisch gezien op de noordelijke hoogvlakte (Meseta Norte) van het Iberisch schiereiland. Het ligt op een hoogte van 1131 m, op een rotsachtig voorgebergte op de rechteroever van de rivier Adaja, een zijrivier van de Duero, en is de hoogst gelegen provinciehoofdstad van Spanje. De gemeente beslaat 231,9 km², 3% van het oppervlakte van de provincie.

Noord-westen:
Bularros en Monsalupe
Noord:
Cardeñosa, Mingorría, San Esteban de los Patos en Tolbaños
Noord-oosten:
Berrocalejo de Aragona, Mediana de Voltoya en Ojos-Albos
West:
Elfresno, La Colilla, Martiherrero, Bularros en Marlín
Schematische tabel met in het midden een blauwe windroos. Oost:
Santa María del Cubillo
Zuid-westen:
Gemuño
Zuid:
Riofrío en Tornadizos de Ávila
Zuid-oosten:
Navalperal de Pinares en Herradón de Pinares

De gebieden binnen de gemeente hebben vijf hoofdbestemmingen: beboste gebieden, graanvelden, weilanden, rivieroevers, braakland en bebouwde gebieden. De beboste gebieden van de gemeente bevinden zich in het noorden van de gemeente, de graanvelden langs de Amblésvallei en ten zuiden van de stad, terwijl de weilanden zich voornamelijk in het oosten van de gemeente bevinden.

Orografie
De rivier Adaja in Ávila.

De gemeente ligt in de overgang van het Sistema Central en de Meseta Norte en dat maakt dat er grote hoogteverschillen zijn. Het hoogste punt van de gemeente, met 1536 m boven de zeespiegel, bevindt zich in de Sierra de Malagón, in het westen van het grondgebied, terwijl het laagste punt, met 969 m boven de zeespiegel, zich bevindt aan de oevers van de rivier de Adaja wanneer deze de gemeente verlaat. De gemeente is omgeven door verschillende bergformaties: in het zuiden bevindt zich de Sierra de la Paramera, in het oosten de Sierra de Ojos Albos en de Sierra de Malagón en in het westen de Sierra de  Ávila.

Geologie

Geologisch gezien bestaat de gemeente Ávila uit twee zeer verschillende blokken. Enerzijds is er een blok dat bestaat uit materialen die overeenkomen met het Macizo Hercínico (Hercynisch Massief), gevormd door stollingsgesteenten uit het Boven-Carboon en het Lager-Perm voornamelijk graniet, en door metamorf gesteenten uit het Precambrium en het Cambrium (Terreneuvien), waarvan de eerste intrusies zijn. Er is ook een blok gevormd door sedimentaire materialen uit het Mesozoïcum, het Tertiair en het Kwartair, die zich bevinden in het oostelijke deel van de Amblés-vallei, naast de rivier de Adaja.

Klimaat

Het klimaat van Avila wordt omschreven als continentaal mediterraan met een zekere bergachtige nuance. Het klimaat van de stad wordt sterk bepaald door de hoogte, die meer dan 1100 m boven de zeespiegel ligt. Ávila is dan ook een van de koudste provinciehoofdsteden van Spanje, met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 11 °C.

De stadsmuren van Ávila zijn wel de meest bekende van Spanje.

Avila heeft zachte zomers en een koude winters, van gemiddeld 20-21 °C in juli tot gemiddeld ongeveer 3 °C in januari. De gemiddelde minimumtemperaturen liggen in januari tussen -2 en -1 °C, met vorst tijdens de meeste winternachten. Door de hoogte van de gemeente valt er in de winter ook vaak sneeuw, met gemiddeld ongeveer 20 sneeuwdagen per jaar. In de zomer stijgen de temperaturen overdag aanzienlijk, met een gemiddeld maximum van 28-29 °C in juli; de nachten zijn echter koel, met een gemiddeld minimum van 12-13 °C in deze maand.

De jaarlijkse neerslag, ongeveer 400 mm of iets meer, is laag in vergelijking met naburige gebieden. De schaarse regenval, in combinatie met het onregelmatige en lage debiet van de rivier de Adaja, met een sterk laag waterpeil in de zomermaanden, heeft ertoe geleid dat de stad van oudsher problemen heeft met de watervoorziening. Deze schaarste aan neerslag wordt sterk beïnvloed door de geografische ligging van de stad onmiddellijk ten noorden van het Sistema Central. De minste neerslag valt in de zomer (zoals typisch is voor mediterrane klimaten), met name in de maanden juli en augustus, hoewel er ook een ander minimum is in de maanden februari en maart. De maanden met de meeste regen zijn mei, oktober en november. De gemiddelde jaarlijkse luchtvochtigheid bedraagt ongeveer 63%, met een grote variatie tussen de koude maanden, die veel vochtiger zijn, en de warme maanden, die zeer droog zijn.

Ecologie

De gemeente Ávila overlapt vier gebieden van het Natura 2000-netwerk, waarvan drie met de categorie speciale beschermingszone voor vogels.

   • De zwarte ooievaar.

    Steeneikenbossen van de Sierra de Ávila. Een als ZEPA (speciale beschermingszone voor vogels) aangewezen natuurgebied met een oppervlakte van 9495,94 ha, gelegen in de provincie Ávila. Het betreft een klein gebied in het noordwesten van de gemeente Ávila, nabij de stad Alamedilla del Berrocal. De overheersende plantensoorten zijn steeneikbossen, met Quercus ilex en Quercus rotundifolia, en bremheide. De belangrijkste vogelsoorten zijn de Spaanse keizerarend, met een paar in 2002, en de steenarend, met een paar in 2000.
   • De Iberische keizerarend.

    Steeneikenbossen van de rivieren Adaja en Voltoya. Dit als ZEPA aangewezen natuurgebied beslaat een oppervlakte van 27.048 ha. Het grootste deel van het natuurgebied ligt in de provincie Ávila, een klein deel in de provincie Segovia. Het beslaat een groot deel van de noordelijke sector van de gemeente Ávila. Het overheersende vegetatietype is eveneens steeneikenbos. De rivieren Adaja en Voltoya stromen door het natuurgebied. Onder de vogels valt de zwarte ooievaar  op, met één paar, en de Spaanse keizerarend, met twee of drie paar in 2005, evenals de grijze wouw en de oehoe.
   • Campo Azálvaro-Pinares de Peguerinos. Dit als speciale beschermingszone aangewezen natuurgebied met een oppervlakte van 28.374 ha strekt zich uit over de provincies Ávila en Segovia. Het beslaat een belangrijk gebied in de noordoostelijke sector van de gemeente Ávila. Het omvat het stuwmeer van Serones, dat het water van de rivier Voltoya indamt. Wat de vegetatie betreft, wordt het gebied gedomineerd door Cytisus oromediterraneus met hier en daar bosje bomen. In 2005 waren er twee paar zwarte ooievaars en twee paar keizerarenden, alsmede populaties bruine kiekendieven, steenarenden, slechtvalken en kleine torenvalken.
   • De oevers van het deelstroomgebied van de rivier Adaja. Dit natuurgebied strekt zich uit over 1233 ha in de provincies Ávila, Segovia en Valladolid. In de provincie Ávila omvat het gedeeltelijk de loop van de Adaja en de Ullaque, en in de gemeente Ávila omvat het de loop van de Adaja en een strook van 25 m aan elke oever van de rivier. Dit gebied wordt gevormd door het gedeelte van de rivier vanaf de ingang in de gemeente Ávila, naast de gemeente El Fresno, tot de Adaja-brug, die tot het stedelijk gebied van de stad behoort.

Geschiedenis


Prehistorie
Verraco de las Cogotas. Verracos zijn granieten megalithische monumenten van de Vettones, sculpturen van dieren zoals gevonden in het westen van de Iberische meseta.

In de gemeente Ávila, nabij het plaatsje Bernuy-Salinero, bevindt zich een grafmonument uit het late neolithicum tot het begin van de bronstijd dat bekend staat als de dolmen van Prado de las Cruces.

De naam van de stad kan van Vetonische oorsprong zijn. De 19e eeuwse Hellenist Karl Wilhelm Ludwig Müller onderzocht de hypothese dat de Vetonische stad Obila, beschreven door Ptolemaeus in zijn Geographia, overeenkwam met het huidige Ávila; volgens Roldán Hervás is deze verwantschap twijfelachtig. De specifieke stichtingsdatum is onduidelijk, maar sommige onderzoeken zouden de oorsprong van Obila dateren in de tweede helft van de 1e eeuw v.Chr. Volgens sommige historici was Obila een van de vele Vetonische nederzettingen in de provincie, samen met de heuvelforten (castros) van Sanchorreja, Berrueco, Mesa de Miranda, Las Cogotas, El Raso en Ulaca. De nederzetting van Obila zou aan belang winnen met de toenemende romanisering van het grondgebied, ten koste van andere in bergachtig terrein gelegen heuvelforten. De Vetons hebben overal in de provincie Ávila sporen van hun nederzetting achtergelaten, waaronder de stenen beelden die algemeen bekend staan als verracos.

De Oudheid
Inscriptie gewijd aan “G. Antonius Daugeti filius” ingebed in de muur, naast de Alcazar poort.

Volgens sommige historici is de huidige stad Ávila vanaf het begin gesticht door de Romeinen, die haar de naam Abila, Obila, Abyla of Abela gaven. De Romeinse stad bestond uit wat nu de oude wijk is, het gebied dat tegenwoordig door de stadsmuren wordt omringd. De oude Romeinse aanwezigheid in de stad blijkt uit de Romeinse brug, de weg en verschillende mozaïeken, dat enkele van de overblijfselen uit deze periode zijn die tot op heden bewaard zijn gebleven. De Romeinse necropolis bevond zich in het oosten, voorbij de Calle de San Segundo, zodat we langs dit hele deel van de muur grafstukken kunnen zien die opnieuw zijn gebruikt als bouwmateriaal: stèles, aras, mijlpalen, verracos en granieten  funeraire stèles en urnen, ingebed in de muren van de oostelijke muur.

De oude Romeinse brug over de rivier de Adaja, met op de achtergrond de Romeinse muren van Ávila.

De grootste bloei van de stad onder Romeinse heerschappij vond plaats in de 1e en 2e eeuw n.Chr. De transhumance veeteelt was altijd van bijzonder belang voor de economie van de stad, in verband met de routes die de Sierra de Gredos, puerto de Pico en de Tornavacas passeerden. Ten tijde van keizer Constantijn maakte de stad Ávila deel uit van de Romeinse provincie Lusitania. Vanaf de 3e eeuw kende de stad een zeker verval, in de context van een algemene crisis in Romeins Hispania als gevolg van de invallen van de Franken en de  Alemannen en een zeker proces van verlaten van de steden ten gunste van villae, zoals de nabijgelegen voorbeelden van El Vergel in San Pedro del Arroyo en Pared de los Moros in Niharra. Een pestepidemie, die rond 250-252 n.Chr. begon, decimeerde de bevolking van de stad gedurende twintig jaar.

Middeleeuwen
Visigotisch tijdperk

De eerste Visigotische nederzettingen op het schiereiland vonden geleidelijk en in kleine groepen plaats gedurende de 5e en het begin van de 6e eeuw. Na eerst Gallië te hebben bezet, het Visigotische koninkrijk van Toulouse, verspreidden de Visigoten zich later over het hele schiereiland en vormden uiteindelijk in de 6e eeuw het Visigotische koninkrijk van Toledo, dat stand hield tot de invasie van de moslims.

De Visigoten gebruikten de grond om graan te verbouwen en vee te houden. Het belangrijkste bewijs van deze Visigotische overheersing in Ávila komt van leien met inscripties die in verschillende delen van de provincie zijn gevonden, waaronder die van de stad Diego Álvaro. Het belang van Ávila in deze periode was te danken aan zijn religieuze karakter, aangezien prelaten uit Abela betrokken waren bij de concilies van Toledo. Ávila was de bisschoppelijke zetel tijdens de Visigotische overheersing. In 610 kregen de hoofdstad en haar bisschop voorrang op alle andere provinciale kerken in een decreet dat werd uitgevaardigd tijdens de regering van Gundemaro. Een ander spoor van de Visigotische periode in Ávila is de kerk van Santa María la Antigua. De kronieken vermelden dat dit klooster vóór 687 werd gesticht en tot de komst van de Arabieren een gemengd klooster, monniken en nonnen, zou zijn geweest.

De islamitisch invasie en de Reconquista

Er is weinig informatie over Avila onder moslimheerschappij, waarvan de Arabische naam Ābila (آبلة) was. In 714 werd de stad ontmanteld door Tariq of Muza, dus we moeten aannemen dat ze ook toen ommuurd was. Het enige dat zeker lijkt, is dat de stad een strategisch punt werd, altijd begeerd door Arabieren en christenen als verdedigingsenclave, en dat er voortdurend botsingen waren over het bezit ervan. Er waren invallen van verschillende christelijke koningen in de stad na de moslimbezetting, maar zij slaagden er niet in zich te vestigen. Alfonso I voerde verschillende expedities uit in moslimgebied, eerst in Galicia in 742 en later in een veldtocht door het midden van het schiereiland, waarbij steden als Salamanca, León, Zamora, Segovia en de stad Ávila zelf vielen. De zuidelijke grens van de invallen van Alfonso I was de Sierra de Guadarrama. Het doel van deze militaire campagnes was niet om de steden te bezetten, maar om de verdediging te vernietigen, buit te verzamelen en, profiteren van het feit dat de christelijke inwoners van de stad de koning volgden in zijn terugtocht, om kolonisten te verkrijgen voor de bezette gebieden en krijgers voor de verdediging van de christelijke koninkrijken.

Van de daarop volgende drie eeuwen in Avila is weinig bekend. Vanaf de 8e eeuw kunnen veel steden op het plateau en in het midden van het schiereiland worden beschouwd als onderdeel van de zogenaamde “strategische woestijn”, die sterk ontvolkt raakte en een niemandsland werd, het toneel van invallen van beide machten. In 785 schijnt de stad weer onder moslimheerschappij te zijn gekomen, aangezien zij werd bezocht door Abderramán I. Volgens de kronieken werd de stad ingenomen door Alfonso III, bij veldtochten die reikten tot aan de Taag en werd de heerschappij veiliggesteld na de Slag bij Simancas, onder het bewind van Ramiro II van León. De stad viel weer in islamitische handen tijdens de veldtochten van Almanzor aan het eind van de 10e eeuw. De codex van de beatus van de kathedraal van Girona uit 975 vermeldt de bezetting en pogingen tot herbevolking van de stad door graaf Fernando Flaínez, zoon van Flaín Éctaz, en voegt eraan toe dat de stad, hoewel zij als een Toledaanse stad werd beschouwd, toen niet door moslimburgers werd bewoond. Na enkele schuchtere pogingen tot herbevolking door de graaf van Castilla García Fernández, sloopte Abdelmelic Almudafar in 1007 de muren tot op de fundamenten. Tijdens het bewind van Fernando I van León werd de stad praktisch verwoest.

Herbevolking en christelijk bestuur

Aan het einde van de 11e eeuw gaf Alfonso VI van León zijn schoonzoon Raimundo de Borgoña de opdracht het centrum van het schiereiland opnieuw te bevolken. Om Toledo te beschermen ging hij over tot herbevolking en omsingeling van de steden Salamanca, Ávila en Segovia.

De Puerta del Carmen (Poort van carmen) in de stadsmuren.

In die tijd ontstond ook een enorm grote raad of alfoz rond de stad Ávila, die zich uitstrekte tot voorbij de bergen van het Sistema Central aan de zuidgrens. Bij de herbevolking waren burgers betrokken van Navarrese, Franken, Aragonese, Mozarabische, Baskische, Cantabrische en Asturische afkomst. Onder deze herbevolkers bevond zich het geslacht van de familie Dávila, van Ximén Blasco, gouverneur van Ávila, overleden in 1108, die naar de stad kwam samen met zijn broer Fortún Blasco, toekomstig gouverneur van Ocaña, overleden in 1107, uit Salas van Asturias, en wiens geslacht deelnam aan de bevrijding van Cuenca, als bevelhebber van de kruisboogschutters van Avila, en van Ocaña. De kronieken noemen 1092, nadat Toledo was veroverd en het huwelijk van Raimundo de Borgoña met Urraca, dochter van Alfonso VI, was gesloten, als het jaar waarin werd begonnen met de wederopbouw van Ávila, zijn muren en de Templo del Salvador (Tempel van de Verlosser). Deze traditionele chronologie van de bouw van de muren is vandaag de dag echter enigszins tegenstrijdig, aangezien andere auteurs de bouw van de muren tot ver in de 12e eeuw dateren. De Spaans-islamitische geograaf al-Idrisi maakt in de eerste helft van de 12e eeuw in zijn beschrijving van Ávila geen melding van de muren en beperkt zich tot de beschrijving van Ávila als “een groep dorpen, bevolkt door krachtige ruiters en met een overvloed aan vee”.

  De velden werden gekapt, de steden werden ontmanteld, de Saraceense garnizoenen werden afgeslacht, de kinderen en vrouwen van de verslagenen werden als slaven genomen en de christenen zelf werden verzameld om met hen de regio’s Cantabrië, Álava en Vizcaya te bevolken, die minder blootstonden aan de invasie van de moslims.                                                                                                                                                                                            Enrique Ballesteros, 1896 (Ballesteros, 1896, p. 31)
Basiliek van San Vicente, waarvan de bouw werd voltooid in de 14e eeuw, gravure van Francisco Javier Parcerisa, 1865.

In deze periode werden feodale relaties tussen boer en heer tot stand gebracht door het opstellen van landbouwcontracten. In het centrale deel van de 12e eeuw namen de stadsmilities deel aan verscheidene plunderingsexpedities in steden in moslimgebied, gelegen ten zuiden van het Centrale Systeem, zoals Sevilla of Córdoba onder het bevel van krijgsheren als Muño Alfonso (burgermeester van Toledo) of Sancho Jiménez “el Giboso”. In 1142 lag de tenure van de stad in de handen van Rodrigo Fernández de Castro el Calvo (Rodrigo Fernández de Castro de Kale). In 1162, als reactie op een opstand in Salamanca, steunden de milities van Ávila, waarvan het bestuur toen in handen was van Manrique Pérez de Lara, de inwoners van Salamanca en kwamen zij in de stad Valmuza tegenover het koninklijke leger van Fernando II van León te staan, een confrontatie waaruit de vorst van León als winnaar tevoorschijn kwam. Nadat Manrique zich met de vorst had verzoend, stierf eerstgenoemde en bracht zijn broer Nuño Pérez de Lara de erfgenaam van de Castiliaanse troon, Alfonso VIII, naar Ávila, waar hij drie jaar bleef.

Na verloop van tijd verschoof het proces van de Reconquista geleidelijk naar het zuiden en bleef Ávila op de achtergrond. Ondanks dit verlies aan belang was Ávila een van de zeventien steden van de Kroon van Castilla die in de 14e en 15e eeuw procuratoren naar de Cortes bleven sturen, na de vermindering van hun aantal in de loop van de 15e eeuw. Tijdens de Eerste Castiliaanse Burgeroorlog is bekend dat de stad in 1367 werd aangevallen door de Engelsen, vanwege de steun van Ávila aan Enrique II van Castilla, en dat enkele huizen in de buitenwijken van de stad in brand werden gestoken. Tijdens de Tweede Castiliaanse Burgeroorlog (1465-1468) tussen de aanhangers van Enrique IV en zijn halfbroer, prins Alfonso,vond op 5 juni 1465 de Farsa de Ávila (Farce van Ávila) plaats, waarbij koning Enrique IV werd afgezet tijdens een ceremonie waarbij prins Alfonso werd gekroond.

Farce van Ávila.

Ávila was een van de zeventien steden van de Kroon van Castilla, samen met Burgos, Córdoba, Cuenca, Guadalajara, Jaén, León, Madrid, Murcia, Salamanca, Segovia, Sevilla, Soria, Toledo, Toro, Valladolid en Zamora, met het privilege van stemrecht in Cortes na de vermindering van het aantal Cortes door de katholieke vorsten in 1480. Deze groep steden, met uitzondering van Toro, vormde uiteindelijk de huidige provincies.

Vroegmoderne Tijd
De toren van de kathedraal bij het vallen van de avondschemering.

Tijdens het bewind van de katholieke vorsten, in de tweede helft van de 15e eeuw, en van Carlos I en zijn zoon Felipe II, in de 16e eeuw, werd de stad opnieuw geboren dankzij het komen en gaan van het hof. Ávila bloeide en de provincie was getuige van de geboorte van verschillende religieuze figuren, schrijvers en geestelijke adviseurs, zoals Teresa de Cepeda y Ahumada, beter bekend als Santa Teresa de Jesús, die in Ávila werd geboren, en San Juan de la Cruz, die in de stad Fontiveros werd geboren. De gemeente was een van de belangrijkste organisatoren van de Guerra de las Comunidades (Opstand van de comunidades) en de eerste waar de Santa Junta (officieel, Cortes y Junta General del Reino) werd er gevormd.

Vanaf het einde van de 16e eeuw en het begin van de 17e eeuw begon de stad aan een lange neergang en ontvolking. Het begin van dit verval maakte deel uit van de fase van moeilijkheden die het Spaanse Rijk doormaakte en die Castilla meesleurde. In 1599 nam een pestepidemie bijna 12% van de bevolking van de stad mee. Anderzijds trof de verdrijving van de Moren op bevel van koning Felipe III in 1609 13,8% van de inwoners van Ávila. Andere factoren die bijdroegen tot het verval van de stad waren de kelderende textielindustrie en het grote aantal bedelaars, dat werd beschermd door het grote aantal liefdadigheidsinstellingen in de stad. In 1618 telde de stad slechts 1500 inwoners, een aantal dat in 1752 was opgelopen tot 4085.

  Avila bevindt zich in extreme decadentie, en dat is grotendeels te wijten aan het feit dat van alle eerstgeborene (mayorazgo, een civielrechtelijke instelling die tot doel had alle goederen van een familie door vererving over te dragen aan de oudste zoon, zodat het eigendom werd bestendigd) die het had, er bijna geen inwonende eigenaar is overgebleven […] Alles zit vol huurders en beheerders, vastbesloten om de huur zoveel mogelijk te verhogen […] Het Hof heeft van de ene eeuw op de andere een oneindig aantal families opgeslokt, die een grote rol speelden […] omdat ze bloeiende landgoederen hadden die ze later aan het beheer van gevolmachtigden overlieten.                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Antonio Ponz, 1778 (Madoz, 1984, p. 3)

Aan het eind van de 18e eeuw werd in Ávila de Real Fábrica de Algodón (katoenfabriek) opgericht, in 1788 met staatskapitaal door de Engelse technici John Berry en Thomas Bilne. Het project mislukte echter, want de katoenen stoffen vonden geen afzet op de markt en na een notoir gebrek aan productiviteit werd de fabriek in 1799 overgeplaatst en werd er uiteindelijk een wolfabriek gevestigd.

Hedendaagse Tijd

De stad Ávila werd op 4, 5, 6 en 7 januari 1809 op bevel van de Franse maarschalk Lefèvbre door de Fransen geplunderd. De Franse troepen plunderden verschillende kerken in de stad, evenals particuliere huizen, en het slachthuis van de stad werd in brand gestoken. Aan het begin van de 19e eeuw waren de wegen die de stad met de omgeving verbonden van zeer slechte kwaliteit, hoewel in het midden van de eeuw de wegen die Ávila met Madrid verbonden, de via El Espinar, en de weg van de Puerto del Pico (bergpas Pico), aanzienlijk  verbeterd werden.

Zicht op de kerk-klooster van Santa Teresa en de resten van het ziekenhuis van Santa Escolástica door Valentín Carderera (1840).

Gedurende de hele 19e eeuw zette de stad de decadentie en stagnatie voort die kenmerkend waren voor de voorgaande eeuwen. Pascual Madoz beschreef haar in 1845 als een “geruïneerde en sombere” stad. In 1864 zei de dichter Gustavo Adolfo Bécquer erover:

  Bijna verloren in de mistige schemering en ingesloten binnen haar grillige muren, de oude stad, het vaderland van de heilige Teresa, Avila, de stad van donkere, smalle en kromme straatjes, van balkons met stof bedekt, hoeken met altaarstukken en overhangende dakranden. Dat is de stad, vandaag als in de 16e eeuw, stil en stilstaand.
                                                                                                          Gustavo Adolfo Bécquer, 1864 (Sanchidrián Gallego, 2007, p. 16)
Ávila in de tweede helft van de 19e eeuw, door Antonio Bernardino Sánchez.

Tijdens de Eerste Republiek was Ávila een van de steden waar de kantonale beweging zich verspreidde; het revolutionaire manifest werd ondertekend op 20 juli 1873. In de tweede helft van de 19e eeuw vond een langzaam demografisch herstel plaats door de aanleg van de spoorlijn, waardoor de stad een belangrijk knooppunt werd op de lijn van Madrid naar de Franse grens via Irún. In 1936, na het uitbreken van de burgeroorlog, werd de stad, net als vrijwel geheel Castilla y León, snel onderdeel van het door de rebellen bezette gebied. In 1936 was de stad Ávila de locatie van een Francoistisch concentratiekamp, evenals een luchtmachtbasis voor het Condor Legioen.

Tijdens de dictatuur van Franco nam de ontvolking van de provincie toe, wat onvermijdelijk gevolgen had voor de stad. In 1956 werd in de stad de Fadisa-fabriek opgericht, die onder licentie van Alfa Romeo bestelwagens vervaardigde.

Op 18 maart 1977 nam Avila de uitgestorven gemeenten Aldea del Rey Niño, Alamedilla del Berrocal, Narrillos de San Leonardo en Vicolozano op in zijn gemeente; en op 25 januari 1977 Urraca-Miguel en Bernuy-Salinero. In 1996 werd in de stad de Katholieke Universiteit van Ávila opgericht. In december 2004 was er een aanslag van de terroristische groepering ETA in de stad, toen een kleine bom met 1 kg ammoniak ontplofte in de toiletten van een cafetaria in Avila in de Calle Reyes Católicos, met materiële schade aan het etablissement en een ander naburig bedrijf tot gevolg.

Stadsontwikkeling


De oude stad

Het interieur van de stad heeft nog steeds de typische indeling van de Romeinse steden van het type hiberna, met een rechthoekige omtrek, met twee hoofdstraten, cardo en decumanus, die het centrum rechthoekig doorsnijden. Deze indeling is momenteel slechts gedeeltelijk gewijzigd, en de oude Romeinse ingangen zijn gemakkelijk herkenbaar bij de poorten van San Vicente en Gonzalo Dávila, waar de oorspronkelijke verdedigingskubussen in de middeleeuwse muur waren samengebracht. Ook de vierhoekige blokken die doen denken aan de Romeinse insulae (zie video hieronder) zijn bewaard gebleven. De cardo maxima komt overeen met de huidige Calle Vallespín, terwijl de decumano maxima de Calle Caballeros en de Calle Bracamonte zouden zijn, die alle samenkomen op het Plaza del Mercado Chico, dat het oude forum was. De bruggen over de rivier de Adaja en over de rivier de Chico zijn van Romeinse oorsprong. Een oude hermitage, waarop later de basiliek van San Vicente werd gebouwd, zou ook uit de Romeinse tijd stammen.

De middeleeuwse stad

Er is enige discussie over de exacte bouwdatum van de stadsmuur, het symbool van de stad. De oudste geschiedschrijving (16e eeuw) bevestigt dat zij tussen 1090 en 1099, vrijwel onmiddellijk na de christelijke herovering van de stad, werd gebouwd op muren met een Romeins, Visigotisch en islamitisch verleden, en schrijft haar een mythische oorsprong toe, aangezien zij in haar oorsprong zou zijn gebouwd door Alcideus, zoon van Hercules. Andere meer moderne auteurs stellen een eerste reconstructie voor van de oude Romeinse muren aan het eind van de 11e eeuw, ter bescherming tegen een mogelijke moslimaanval, voordat met de bouw van de huidige stadsmuren werd begonnen in het midden van de 12e eeuw. De bouw van de kathedraal van de stad begon in de tweede helft van de 12e eeuw, met de tussenkomst van de Franse architect Giral Fruchel. Aan het eind van de Middeleeuwen hadden de stadsmuren van Ávila een gracht en, noodzakelijkerwijs, ophaalbruggen. Deze elementen verdwenen echter toen de stad de 16e eeuw inging.

Panoramisch uitzicht op Ávila en zijn muren vanaf de Humilladero de los Cuatro Postes. Westaanzicht van de stad. Op de voorgrond rechts de Puerta del Puente. Op de achtergrond en van links naar rechts de Puerta del Carmen, de Catedral del Salvador en de Torreón de los Guzmanes.
De moderne stad

Aan het begin van de 16e eeuw waren er in de oude stadswijk, binnen de stadsmuren, twee zeer verschillende gebieden: het noordelijke gebied, tussen de kathedraal en de Mercado Chico, en het zuidelijke gebied. In het eerste waren de paleizen en woningen van de edelen en geestelijken, terwijl in het zuidelijke gedeelte de woningen van de joden en moslims waren. De Moren vestigden zich zowel in het noorden, buiten de muren, als in het zuiden en bevolkten de buitenwijken van Santiago en San Nicolás. Van de verschillende soorten steden die in het Habsburgse Spanje ontstonden, kreeg Ávila het label “kloosterstad”.

Tijdens de Spaanse Gouden Eeuw (1550-1650) onderging de stad een intense stadsvernieuwing, waarbij een groot aantal kloosters en paleizen werd gebouwd. Vanaf de 17e eeuw kreeg de stad te maken met een demografische crisis, die zich uitte in de geleidelijke leegloop van de westelijke helft van de ommuring, terwijl in de oostelijke helft van de ommuring een stevigere stedelijke structuur werd geconsolideerd en de Mercado Grande het zenuwcentrum van de stad werd. De eerste plannen voor de watervoorziening van de stad dateren van 1509, toen een kanaal werd ontworpen om het water van de Hervencias naar een fontein op het Plaza del Mercado Chico te leiden, maar dit project kreeg pas in 1635 definitief vorm.

Tijdens deze renaissanceperiode werd ook het oude stadhuis gebouwd door de meester-metselaar Pedro de Viniegra tussen 1510 en 1517, hoewel de werken pas in 1591 werden voltooid. Ook de Alhóndiga (1593), de Carnicerías (1590), het Slachthuis (1563) en de Peso de la Harina werden gebouwd. In 1676 telde de stad Ávila in totaal acht ziekenhuizen. Tijdens het bewind van Felipe IV (1621-1665) werd de Universiteit van Santo Tomás de Ávila gebouwd, die actief bleef tot 1807, het jaar waarin de Verlichtingsbeweging een einde maakte aan de instelling. In 1704 voerde het stadsbestuur ter gelegenheid van de Spaanse Successieoorlog verschillende operaties uit om de stadsmuren te herstellen, teneinde het hoofd te bieden aan een hypothetische Engels-Portugese aanval.

In de 18e eeuw werd ook het Rastro-park aangelegd, een met bomen omzoomde promenade in het zuidelijke deel van de stad, naast de stadsmuren, en de bouw van de Koninklijke Katoenfabriek, die in 1788 werd voltooid, aanvankelijk door twee architecten uit Avila, Ceferino de la Serna en Juan de Mendina, voordat hij werd voltooid door José de la Vallina.

De Paseo del Rastro werd in de 18e eeuw aangelegd, ten zuiden van de door de stadsmuur afgebakende ruimte.
De hedendaagse stad

Het Plaza del Mercado Chico werd oorspronkelijk ontworpen door de beroemde architect Ventura Rodríguez in de 18e eeuw, hoewel het uiteindelijk pas in het midden van de 19e eeuw werd gebouwd door Juan Antonio Cuervo, in welke periode ook het nieuwe stadhuis werd gebouwd door Ildefonso Vázquez de Zúñiga.

Gedurende de hele 19e eeuw werd er gespeculeerd over de mogelijkheid om de muur af te breken, wat uiteraard niet gebeurde, in een context waarin vele andere Spaanse steden dezelfde actie ondernamen, met als argument dat deze muren de ontwikkeling en groei van stedelijke centra belemmerden, waarbij de afbraak een symbool van moderniteit was. Het voortbestaan van de muur zou echter worden verzekerd met de uitroeping ervan tot Nationaal Monument in 1884.

Kaart van Ávila, 1864, door Francisco Coello.

In het midden van de 19e eeuw begon de stad zich in oostelijke richting uit te breiden rond de pas geopende spoorlijn. Dit gaf aanleiding tot een kleine uitbreiding, waaronder de tuinen van Recreo en San Antonio. De tuin van San Antonio ligt in het noordoosten van de stad, tussen de Paseo de don Carmelo en de Avenida de Santa Cruz de Tenerife. Aan het oostelijke uiteinde wordt het begrensd door de spoorlijn. Het park ontstond als openbare promenade en alameda (een plek met bomen, origineel populieren, maar tegenwoordig ook andere bomen) in de 16e eeuw, samenvallend met de stichting van het klooster van San Antonio. In 1859 werd het park aangelegd zoals het nu is, en in 1872 werd de alameda vervangen door de huidige tuinen, als gevolg van een ziekte die de bomen aantastte. De fontein van La Sierpe, gelegen in de centrale promenade, is een ander kenmerk van het park. De Jardin del Recreo is een klein park naast het klooster van Santa Ana. In 1861 stelde de gemeentelijke architect Ildefonso Vázquez de Zúñiga een eerste verfraaiingsproject op voor deze driehoekige ruimte, die in de 18e eeuw werd gebruikt als militaire school, wat resulteerde in het huidige park. In het paviljoen van de tuin, oorspronkelijk gebouwd in 1921 op de Plaza de Santa Teresa en verplaatst naar de Recreo in 1934, worden tijdens de zomerperiode muziekconcerten gehouden.

Wandeling door het botanische Parque del Soto. Op de voorgrond een es (Fraxinus angustifolia) in de winter.

Gedurende de hele 20e eeuw slaagde de stad erin haar historisch-architectonische ensemble te behouden, ondanks de grote bevolkingsgroei, in een proces dat de totale oppervlakte van het stedelijk gebied verdubbelde. In deze eeuw werden de parken van San Roque en San Vicente aangelegd. De promenade van San Roque bestaat uit een bebost gebied ten oosten van de ommuring. Hoewel er al eerder een bebost gebied was, werd het huidige parkje aangelegd in 1946. Het park van San Vicente ligt naast de gelijknamige poort van San Vicente. Dit landschapspark werd in 1961 aangelegd zoals het nu is, na inspanningen van het stadhuis om het gebied rond de muur te verfraaien. In 1973 werd in het Rastropark een borstbeeld van de dichter Rubén Darío geplaatst.

Tegenwoordig beschikt de stad ook over het Soto-park, een groot groen recreatiegebied in het zuiden van de stad op de rechteroever van de rivier de Adaja, met een totale oppervlakte van bijna 41 ha. Dit park, dat al aan het begin van de 20e eeuw bestond, heeft sinds 2011 de status van natuurlijk recreatiegebied, toegekend door de Junta de Castilla y León.

Fábrica de harinas, voorheen de Real Fábrica de Algodón, eerder in de 19e eeuw.

In oktober 1984 werd de voormalige Koninklijke Katoenfabriek, destijds bekend als de “Fábrica de Harinas”, getroffen door een brand, in 1924 was er al eens eerder brand geweest, die leidde tot de gedeeltelijke vernietiging ervan, op dezelfde dag dat de procedure voor de omvorming tot Bien de Interés Cultural begon. Gezien de slechte staat van het gebouw en na een bitter debat werd in september 1994 besloten om de ruïnes van de fabriek gedeeltelijk af te breken, wat in maart 1996 werd voltooid. In de 21e eeuw ontstond in de stad onenigheid over de bouw van een modern gebouw van vier verdiepingen op het Plaza de Santa Teresa, tegenover de stadsmuren, naar een ontwerp van de Navarrese architect Rafael Moneo.

De wijken van de stad Ávila.

In 1884 werden de stadsmuren van Ávila uitgeroepen tot Nationaal Monument en in 1982 werd de stad uitgeroepen tot Conjunto Histórico-Artístico (Historisch-Artistiek Gebied). Sinds 1985 worden de oude stad Ávila, haar muren en de kerken buiten de muren van San Vicente, San Pedro, San Andrés en San Segundo door de Unesco beschouwd als “Werelderfgoederen”. In 2007 heeft de Unesco de verklaring van Werelderfgoed uitgebreid tot de kerken van San José, Santo Tomás, San Martín, Santa María de la Cabeza en San Nicolás.

Het stadsontwikkelingsplan van 2009 omvat in totaal 17 wijken of stedelijke eenheden in de stad: Recinto Amurallado, Centro, Santiago, Arrabal del Puente, La Encarnación, San Antonio, Santo Tomás-Universidad, La Toledana, Hervencias Industrial, Hervencias Residencial, Tiro Pichón, Ciudad Deportiva, Valle Amblés, Hervencias Industrial – Bomberos, Dehesa del Pinar, Zurra en Academia.

Monumenten en andere interessante plekken


Archeologische locaties
   • Dolmen van Prado de las Cruces. Grafmonument uit het einde van het neolithicum, gelegen bij het dorp Bernuy-Salinero.
   • Vindplaats op de Plaza del Mercado Grande. In 2001 werden op de Plaza de Santa Teresa verschillende archeologische overblijfselen gevonden van Romeinse oorsprong, verschillende soorten keramiek, alsook van laatmiddeleeuwse en zelfs pre-Romeinse oorsprong.
   • Voormalige leerlooierijen van de Arrabal de San Segundo. Een archeologische site gelegen buiten de muren van de stad Ávila, op de rechteroever van de rivier Adaja, dat een uniek en belangrijk voorbeeld is van een ambachtelijk complex gewijd aan het looien van huiden dat van de 14e tot de 18e eeuw in bedrijf was. Ze werden in 2010 uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang (bien de interés cultural). Op de site zijn houten vaten, stukken aardewerk en metselwerk, pijpen en de overblijfselen van de bassins, gebruikt bij het looien, gevonden.
Religieuze architectuur
   • Catedral del Salvador de Ávila. Ze werd gebouwd tussen de 12e en de 15e eeuw. Ze had een militaire en defensieve functie dankzij de versterkte chevet, waarvan het wapen op de stadsmuur zelf is aangebracht. Ze werd aanvankelijk in romaanse stijl gebouwd door meester Fruchel. In het begin van de 13e eeuw werden de werken in gotische stijl uitgevoerd. Meester Fruchel begon met de werkzaamheden geïnspireerd op de basiliek van Saint-Denis. Tijdens het eerste derde deel van de 14e eeuw reactiveerde bisschop Sancho Blázquez Dávila de werkzaamheden aan de kathedraal. Het is een van de gebouwen die de penetratie van de Franse gotiek op het schiereiland inluidden en wordt beschouwd als de eerste gotische kathedraal in Spanje. De kathedraal heeft een Latijns kruisplan, met drie beuken, transept en kooromgang. De hoofdkapel, met twee traveeën en een apsis, is overdekt door een ribbengewelf en heeft twee niveaus met ramen. De kathedraal heeft een monumentaal hoofdaltaarstuk, dat Pedro Berruguete in 1499 tot aan zijn dood begon te schilderen, met medewerking van Juan de Borgoña. De kruisgang is verbonden met het transept door een 14de- en 15de-eeuwse deur aan de zuidkant van de kathedraal. Het transept van de kathedraal is gebeeldhouwd in kalksteen en stelt zeven scènes uit het leven van Jezus voor. Het werd gemaakt door Juan Rodríguez en Lucas Giraldo, beiden leerlingen van Vasco de la Zarza, in de periode tussen 1531 en 1536-1544.
   • Basilica de San Vincente. De bouw ervan begon in de 12e eeuw in romaanse stijl en werd in de 14e eeuw voltooid met de noordelijke toren, waarvan de laatste fase wordt toegeschreven aan de Franse meester Giral Fruchel, die de gotische stijl in Spanje introduceerde en ook meewerkte aan de bouw van de kathedraal. De algemene structuur lijkt op die van de Latijnse basilieken. Hij heeft een Latijns kruisplan, drie schepen, een koepel, tribunes, drie apsissen, een atrium, twee torens en een crypte. Het interieur heeft een Latijns kruisplan met drie schepen van zes traveeën.
   • Iglesia San Pedro. Romaanse kerk gelegen buiten de ommuring, op de Plaza del Mercado Grande, tegenover de poort van het Alcázar. Het begin van de bouw wordt gedateerd rond 1100 en het einde rond 1130. In de loop van de 12e en 14e eeuw onderging zij verschillende veranderingen. Het lijkt op de basiliek van San Vicente, die rond dezelfde tijd werd gebouwd. Ze is gebouwd in zandsteen, met een granieten sokkel. De basiliek heeft een grondplan met drie schepen. De gevel is piramidevormig en heeft een groot roosvenster in het centrale deel.
   • Ermita de San Segundo. Kapel ten westen van Ávila, buiten de ommuring, op de rechteroever van de rivier de Adaja. Het bewaart Romaanse overblijfselen, hoewel het in de 16e eeuw werd gerenoveerd. Albasten beeld van Juan de Juni. Volgens het volksgeloof vervult de heilige één van zijn wensen door een zakdoek in het graf te steken en om drie wensen te vragen. San Segundo is de beschermheilige van Ávila en zijn bedevaart wordt gevierd op de 2e mei.
   • Convento de San José. Dit is een klooster van Ongeschoeide Karmelietessen. Het was het eerste klooster dat door Santa Teresa de Jezus werd gesticht en het beginpunt van de Teresiaanse hervorming. Het werd gebouwd in 1562, hoewel met de bouw van de kerk, het meest interessante architectonische element, werd begonnen in 1607, naar een ontwerp van de architect Francisco de Mora (1553-1610), die een tempel bedacht met een enkel schip, overdekt met een gewelfd plafond en een koepel in het dwarsschip. Sinds 1968 is het een Nationaal Monument. Het gebouw herbergt momenteel het Museo Teresiano de las Carmelitas Descalzas (Teresiaans Museum van de Karmelieten op blote voeten).
Kathedraal van Ávila.
Basiliek van San Vicente.
Litho van Francisco Javier Parcerisa van de kerk van San Pedro in Ávila, Spanje, gepubliceerd in 1865.
Klooster van Santo Tomás, Klooster van de Koningen.
Heiligdom van Nª Sra. de Sonsoles.
Interieur van de kloosterkerk van San José in Ávila.
   • Real Monasterio de Santo Tomás. Dominicaans koninklijk klooster gebouwd aan het eind van de 15e eeuw. De kerk heeft een Latijns kruis plattegrond met vijf traveeën bekroond door een stervormig gewelf. Het hoofdaltaarstuk bevat schilderijen van Pedro Berruguete, die episodes uit het leven van de heilige Thomas illustreren. Het was de zomerresidentie van de katholieke vorsten.
   • Iglesia-convento de Santa Teresa. Gebouwd in het begin van de 17e eeuw.
   • Iglesia parroquial de Santiago. Gelegen in het zuiden van de stad, is zij van romaanse oorsprong, waarvan alleen op de muren enkele sporen bewaard zijn gebleven. Zij werd aan het begin van de 16e eeuw in laat-gotische stijl herbouwd met gebruikmaking van Berroque-steen. Volgens de overlevering waren de ridders van de Orde van Santiago van de stad hier gewapend. Zij bestaat uit één schip met vier traveeën en kapellen tussen de steunberen. De achthoekige toren uit de 14e eeuw valt op, hoewel hij in 1803 werd herbouwd wegens een instorting van het bovenste gedeelte.
   • Convento de la Encarnación. Het begon als een beaterío op een andere locatie en verhuisde later, in 1513, naar de huidige locatie – destijds een Joodse begraafplaats – om er een klooster voor geloftevolle nonnen te worden. De heilige Teresa trad in 1533 in het klooster en bereidde er gedurende 27 jaar de hervorming voor. In de 17e eeuw werden het gewelf en de koepel aangepast.
   • Santuario de Nuestra Señora de Sonsoles. Het heiligdom van Sonsoles ligt ongeveer 5 km ten zuidoosten van de stad Ávila. De etymologie van de naam van het heiligdom is niet precies bekend, maar men vermoedt dat de naam Sonsoles afkomstig is van Fons Solis – “de bron van de zon” -, wat zou verwijzen naar de waterbron die op het terrein aanwezig is. De kerk moest in 1480 worden herbouwd vanwege de vervallen staat.274 In het heiligdom bevindt zich een beeld van de Maagd van Sonsoles, medepatroon van Ávila en beschermheilige van het platteland van de provincie. Het is een traditie in de stad om in de maand mei een pelgrimstocht te voet naar het heiligdom te maken.
   • Iglesia de San Andrés. Romaanse kerk uit de 12e eeuw ten noordoosten van de stad. Ze heeft een basilicaal grondplan met drie schepen met bijbehorende absiden, waarvan de middelste de grootste is. Ze werd in 1930 gerestaureerd.
   • Iglesia de San Nicolás. Romaanse kerk uit de 12e eeuw, gelegen ten zuiden van de stad. Ze heeft drie schepen, met drie toegangsdeuren, en een halfronde apsis. Ze heeft ook een vierhoekige toren. Ze werd in de 17de eeuw gerenoveerd.
   • Iglesia de San Juan Bautista. Romaanse tempel gebouwd in de 12e eeuw. Het onderging een ingrijpende hervorming in de 16e eeuw, in laat-gotische stijl. Het heeft een schip met drie traveeën en kapellen aan beide zijden. Volgens een inscriptie werd de Heilige Teresa in 1515 in deze kerk gedoopt.
   • Ermita de San Martín. Deze Romaanse kerk in het noorden van de stad werd in 1705 herbouwd. Opvallend is de vierhoekige toren, het oudste deel van het gebouw, daterend uit de 14e eeuw. De toren heeft een basis van graniet waarop de bovenbouw staat, gebouwd in baksteen en in Mudejar-stijl.
   • Ermita de Santa María de la Cabeza. Kleine hermitage met Mudejar-elementen in het noorden van de stad.
   • Iglesia de Mosén Rubí. Een 16e-eeuwse kerk die laat-gotische en renaissance stijlen combineert.
   • Real Monasterio de Santa Ana. De bouw van dit gebouw dateert uit 1250 (hoewel alleen een trap en een tegelvloer uit deze periode zijn overgebleven). Het werd op 15 januari 1982 uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang.
   • Convento de Santa María de Gracia. Dit klooster, dat behoort tot de orde van Sint-Augustinus, werd aan het begin van de 16e eeuw gesticht. Santa Teresa kreeg les op de kloosterschool.
   • Convento de la Magdalena. Voorheen het Magdalena Ziekenhuis, nu een klooster van Franciscaanse Conceptionistische nonnen. Het huisvestte de corral de comedias van de stad.
   • Humilladero de Los Cuatro Postes. Dit 16e-eeuwse monument bevindt zich aan de rand van Ávila. Het bestaat uit vier Dorische zuilen, in het midden waarvan, op een sokkel, een granieten kruis staat. Tegenwoordig doet het dienst als uitkijkpost, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over Ávila.
   • Antiguo convento de Santa María de Jesús. Beter bekend als Las Gordillas, werd het in 1552 gesticht voor de Arme Clara nonnen. De kerk wordt nog steeds gebruikt voor de eredienst. Het werd in 1991 uitgeroepen tot Nationaal Monument.
   • Ermita del Humilladero. Een vierkante hermitage gebouwd buiten de muren in de tweede helft van de 16e eeuw, op enkele meters van de basiliek en de poort van San Vicente, ten oosten van de historische wijk. Het was de zetel van de  Ilustre Patronato de la Santa Vera Cruz (Illustere Raad van Toezicht van de Santa Vera Cruz).
Burgelijke architectuur

De stad Ávila bezit een groot aantal paleizen, herenhuizen en versterkte huizen (casas fuertes), waarvan de meeste dateren uit de 15e-18e eeuw, en die voornamelijk verspreid liggen in het bovenste deel van de ommuurde omgeving en de wijken tussen de kerken van San Pedro en San Vicente, alsmede in de omliggende gebieden. 

   • Palacio episcopal o palacio del Rey Niño. Het bisschoppelijk paleis of wel het paleis van de Kinderkoning, werd in de 12e eeuw gebouwd als onderdeel van de verdediging van de muur van Ávila, aangezien de verdediging van elke poort van de muur aan een paleis werd toevertrouwd. Het paleis staat bekend als het paleis van de Kinderkoning, omdat de kronieken uit die tijd vertellen dat de toekomstige koning Alfonso XI er werd geïnstalleerd, onder de voogdij van bisschop Don Sancho, toen hij naar Ávila werd overgebracht om hem te beschermen totdat er een regent-voogd werd aangesteld.
Poort van het Palacio del Rey Niño, Ávila.
’s Avonds worden de stadsmuren van Ávila verlicht.
   • Murallas de Ávila. De stadsmuren van Ávila. Dit is het belangrijkste monument en het kenmerk van de stad, gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw. Het is de best bewaarde volledige muur van Spanje. Met de middeleeuwse werkzaamheden werd in 1090 begonnen. De ommuurde ruimte beslaat 31 ha, heeft een omtrek van ongeveer 2516 m, 88 kubussen of halfronde torens, 2.500 kantelen, muren van 3 meter dik, een gemiddelde hoogte van 12 m en negen poorten. Het is het grootste volledig verlichte monument ter wereld.
   • Casa consistorial de Ávila. Stadhuis van Ávila. Het is gelegen aan het Plaza del Mercado Chico en werd gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. Het was het werk van de architect Ildefonso Vázquez de Zúñiga. De façade is opgetrokken in graniet en heeft Elizabethaanse reminiscenties.
   • Palacio de los Águilas. Dit 16e-eeuwse paleis werd aan het begin van de 20e eeuw gerenoveerd, met een romaanse restauratie. Het bevindt zich binnen de muur na het passeren van de San Vicente poort. Het verdedigde deze toegang tegen de moslimtroepen. Het ligt in een straat waar verschillende takken van de familie Águila wonen.
   • Mansión de los Velada. Het herenhuis van de familie Velada. Dit 16e eeuwse paleis, ook bekend als Torre de los Aboín, valt op door zijn grote gemetselde toren met granieten klossen. Nadat het in 1993 werd gerestaureerd, wordt het nu gebruikt als hotel.
   • Palacio de Valderrábanos. Een paleis uit de 15e eeuw, waarvan de gotische gevel en het lichaam van de toren zijn overgebleven. Het is herbouwd in de 19e eeuw en wordt tegenwoordig gebruikt als een hotel.
   • Palacio de los Dávila. Ook bekend als het Abrantes Paleis, behoorde het toe aan het Huis van Dávila. Het oudste gedeelte dateert uit de 13e eeuw. Het bestaat uit verschillende gebouwen en wordt gekenmerkt door zijn architectuur met Moorse details.
   • Palacio de Núñez Vela. Dit 16e-eeuwse paleis staat op het Plaza de La Santa. Het behoorde toe aan de eerste onderkoning van Peru, Blasco Núñez Vela, en werd gebouwd in 1581. Het werd voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder kazerne, militaire academie voor infanterie en cavalerie, hoofdkwartier van de Koninklijke Textielfabriek en tenslotte als gebouw voor het Provinciaal Hof. De familie Vela was nauw verbonden met de Heilige Teresa, aangezien Francisco Núñez Vela de peetvader was bij de doop van de Santa Teresa, en zijn broers met deze familie naar Zuid-Amerika (las Indias) zouden vertrekken.
   • Palacio de los Verdugo. Dit paleis, gebouwd in het eerste kwart van de 16e eeuw, ligt aan de Calle López Núñez. Het heeft een vierhoekige plattegrond met een binnenplaats in het gebouw. Aan de hoofdgevel bevinden zich twee torens, met daarnaast een stenen balustrade.
   • Palacio de Bracamonte. Ook bekend als het paleis van Santa Cruz, begon de bouw ervan in het begin van de 16e eeuw. Het is gelegen aan de Plaza de Fuente el Sol. Het gebouw heeft een vierkante plattegrond en bevat laat-gotische en renaissance elementen. Het paleis heeft een grote binnenplaats met zuilengangen op twee niveaus.
   • Palacio de los Superunda. Dit paleis dateert uit de tweede helft van de 16e eeuw en werd aanvankelijk gebouwd in opdracht van de schepen Ochoa de Aguirre, maar werd later eigendom van de familie van de graven van Superunda. Het heeft twee torens met elk drie verdiepingen en een binnenplaats. In 1920 nam de Italiaanse schilder Guido Capriotti het als woning in gebruik, op huurbasis, tot het in 1954 door de schilder zelf werd gekocht, waarna hij het gebouw aan verschillende verbouwingen onderwierp. Momenteel is er een museum in gevestigd.
   • Palacio de Polentinos. Dit paleis werd gebouwd in de 16e eeuw en bevindt zich in Calle de Vallespín. Het werd gebouwd in opdracht van de schepen Juan de Contreras en werd later eigendom van de graven van Polentinos. In de 19e eeuw werd het gekocht door het stadsbestuur.
   • Torreón de los Guzmanes. Hij werd gebouwd tijdens het eerste derde deel van de 16e eeuw. Het is een grote vierkante toren bekroond met driehoekige kantelen, het voormalige paleis van de familie Garcibáñez de Muxica. Het was de residentie van koning Alfonso XII in 1878. Tegenwoordig is het de zetel van de Diputación de Ávila (Provinciale Staten van Ávila).
   • Palacio de Juan de Henao. Paleis uit de 16e eeuw. Tegenwoordig is het een Parador de Turismo (luxe staatshotels).
   • Palacio de los Deanes. Een statig herenhuis uit de 16e eeuw met een gevel in platereske stijl, gelegen aan de Plaza de Nalvillos. Het bestaat uit twee gebouwen en een binnenplaats. Het huisvest momenteel het Provinciaal Museum van Ávila.
Het stadhuis van Ávila.

 

De voorgevel van het Palacio de los Áquilas.

 

Palacio de los Verdugo.

 

Palacio de los Bracamonte.

 

Palacio de los Superunda.

 

Palacio de Polentinos.

 

Casa de los Deanes.
   • Palacio de los Serranos. Een 16e-eeuws paleis gelegen tussen Calle Estrada en Plaza de Italia. Het herbergt momenteel een cultureel centrum-bibliotheek die wordt beheerd door de spaarbank Caja de Ávila.
   • Matadero de Ávila. Slachthuis gebouwd tussen 1888 en 1890 in de nabijheid van het Encarnación-klooster. Het is een gebouw in neo-Mudéjarstijl dat bestaat uit een hal met een vooruitstekend centraal orgaan eraan vast, gebruikt als woonruimte op de begane grond en met een opslagplaats voor huiden op de eerste verdieping.
   • Centro de congresos y exposiciones Lienzo Norte. De bouw begon in 2007 en werd voltooid in april 2009. Het gebouw werd officieel ingehuldigd door koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje op 13 januari 2010. Het werd ontworpen door de architect Francisco Mangado. Het werd bekroond met de Chicago Athenaeum Architecture Prize.

Cultuur


Culturele voorzieningen
Musea

Het belangrijkste museum van de stad is het Museo de Ávila, geopend in 1911. In 1968 kreeg het de status van provinciaal museum. Sinds 1987 wordt het beheerd door de Junta de Castilla y León. Het museum heeft twee locaties: het Casa de los Deanes, een renaissancepaleis uit de 16e eeuw dat als hoofdkwartier dient, en de kerk van Santo Tomé, oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw, die wordt gebruikt als opslagruimte die kan worden bezocht. De collecties zijn verdeeld in drie hoofdafdelingen: een die representatief is voor de plattelandscultuur van de provincie, een andere die stukken bevat die in Ávila zijn gevonden vanaf de prehistorie tot de 19e eeuw, en tenslotte een die uitsluitend gewijd is aan archeologische stukken die zijn gevonden bij stedelijke opgravingen in de stad Ávila.

In de kathedraal van Ávila bevindt zich het Kathedraalmuseum, waar een tentoonstelling van religieuze kunst te zien is. In het klooster van de Encarnación is ook een permanente tentoonstelling, waar verschillende historische getuigenissen van Santa Teresa de Jesús (de heilige Teresa van Jezus) en verschillende stukken religieuze kunst worden tentoongesteld. Er worden ook stukken bewaard die betrekking hebben op het leven en werk van San Juan de la Cruz. In de crypte van het klooster van Santa Teresa bevindt zich het museum van Santa Teresa, waar het werk en het leven van de heilige wordt tentoongesteld, evenals verschillende stukken religieuze kunst.

Convento de Santa Teresa (klooster).

In het klooster van Santo Tomás bevinden zich verschillende musea, zoals het Museum voor Oosterse Kunst en het Museum voor Natuurwetenschappen. Het Museum voor Oosterse Kunst werd in 1964 ingehuldigd, het bevindt zich in de derde kloostergang van het klooster van Santo Tomás en herbergt een gevarieerde collectie met stukken uit Japan, Vietnam, de Filippijnen en China. Het Museum voor Natuurwetenschappen herbergt een verzameling zoölogische specimens die deel uitmaakten van het vroegere natuurhistorische kabinet van de Dominicaanse orde van het klooster.

De stad heeft ook het Caprotti Museum, gevestigd in het Superunda Paleis, met het werk van de Italiaanse schilder Guido Caprotti, die zich in 1916 in Ávila vestigde.

Exposities

Er zijn ook verschillende tentoonstellingszalen, zoals de Sala del Agua, de Sala del Torreón de los Guzmanes, de Sala de la Diputación en de Sala del Episcopio. In 2004 vond in de kathedraal de tentoonstelling Testigos de la fundación “Las Edades del Hombre” plaats, met het beste van de Castiliaanse religieuze kunst. Deze tentoonstelling duurde 223 dagen en ontving in totaal 859.859 bezoekers. In 2006 werd de tentoonstelling “Las dos orillas” (De twee oevers) gehouden, ter herdenking van het 5e eeuwfeest van de dood van Christoffel Columbus. In de zomer zijn er in het weekend nachtelijke rondleidingen over de muren onder leiding van een gids. Zij vertellen een deel van de geschiedenis van de bouw van de muren en van de stad.

Bibliotheken

De stad heeft vier openbare bibliotheken: de openbare bibliotheek van Ávila, op het Plaza de la Catedral, de José Jiménez Lozano bibliotheek, in de Avenida de la Inmaculada, de Posada de la Feria bibliotheek, plaza de la Feria, en de Olegario González de Cardedal bibliotheek,in de Calle Don Jesús Jiménez.

Feesten

De beschermheiligenfeesten van ávila zijn die van Santa Teresa de Jesús, op 15 oktober, en die van deSan Segundo, op 2 mei. De zomerfeesten van de stad vinden plaats in de tweede helft van juli, ook de Maagd van Sonsoles is  beschermheilige van Ávila.

De Paasweek in Ávila is vanaf 2014 van internationaal toeristisch belang.

Heilige Week in Avila: Christus van de strijd (Paaswoensdag).
Beurzen en tentoonstellingen
   • Middeleeuwse markt: Elk jaar vindt in het weekend na de eerste vrijdag van september een middeleeuwse markt plaats in het historische centrum van de stad. U kunt genieten van de sfeer, de voorstellingen en de gastronomie van de middeleeuwen. Het motto van deze markt, “De markt van de drie culturen”, verwijst naar de belangrijkste culturen die bij de geschiedenis van de stad betrokken zijn geweest: de christelijke, de joodse en de islamitische. Tijdens deze week verkleden een deel van de inwoners zich in klederdracht en vinden overdag en ’s nachts optochten en voorstellingen plaats. Als u dit soort markten (die door heel Spanje gehouden worden) nog nooit hebt meegemaakt raad ik u toch aan eens een bezoek te brengen aan zo’n Middeleeuwse markt.
   • Straattheater en Circus Arts Festival. Het vindt plaats tijdens het zomerseizoen en biedt een verscheidenheid aan gratis straatvoorstellingen (belangrijk is dat u de Spaanse taal voldoende beheerst).
   • Arteávila. Dit is een jaarlijkse ambachtsbeurs. Zij vindt plaats in de maand augustus in de Paseo del Rastro en wordt georganiseerd door de Asociación de Artesanías Varias de Ávila (ADAVA).
   • E Boca. Tentoonstelling van wijn en lokale producten, gepromoot door de Asociación de Sumilleres de Ávila (ASA), gehouden in de maand februari.

Gastronomie


Typische producten van de stad.

Typische gerechten van Avila zijn  judías del Barco (bonen van El Barco), chuletón de Ávila (steak van Ávila), patatas revolconas (aardappelpuree met paprikapoeder (de la Vera) en knoflook) en yemas de Santa Teresa (eigeel met suiker, moet je echt een keer proeven!!). Ook typisch voor de stad zijn hornazo, een broodje gevuld met chorizo, spek, varkenslende en ei, kalfszwezerik en speenvarken (bekend als tostón asado), cuchifrito in de hoofdstad en gebakken in de oven in Arévalo.

   • Yemas de Ávila. Dit typische snoepje van de stad wordt gemaakt in de traditionele bakkerij “La Flor de Castilla” onder de naam “Yemas de Santa Teresa”. Andere bakkerijen in de stad maken ze ook, maar dan onder de algemene naam “Yemas de Ávila” of gewoon “Yemas”. Zoals de naam al aangeeft, worden ze gemaakt van eigeel (yema, spreek uit als (i)jema).
   • Chuletón de Ávila. Dit is een grote, licht gegrilde kalfskotelet. Het kan in elk restaurant in de stad worden gegeten. De chuletón wordt gemaakt van kalfsvlees uit Ávila, een inheems ras van (een zwart kalf) met uitstekend vlees. Het vlees van Ávila heeft een beschermde geografische aanduiding.

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

    • Last updated 2023-03-08

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

    • Spanish Wikipedia|titel=Ávila|pagecode=150107954| date=20230401
    • Dutch Wikipedia|titel=Ávila (stad)|pagecode=62564818| date=20230401
    • English Wikipedia|titel=Ávila|pagecode=1140342190| date=20230401

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: