Huesca (prov.)

Huesca Provincie van de autonome gemeenschap Aragón

Hier op dit kaartje van Spanje is Huesca in het rood aangegeven. Het ligt in het Noorden van Spanje, midden onder de Pyreneeën.

Het wapenschild verdeeld is in acht kwartieren waarin de wapenschilden van de vroegere gerechtelijke arrondissementen waaruit de provincie bestond, zijn samengebracht: In het eerste kwartier, van keel, een patriarchaal kruis van goud, gekantonneerd met vier Moorse hoofden dat het wapenschild van Jaca is. In het tweede kwartier, goud met vier palen van keel; zilver met een sinople boom, over het geheel een wapenschild van azuur, dat het wapenschild van Fraga is. In het derde kwart, van zilver, het wapen van Aragon, gestempeld met een open koninklijke kroon van goud, vergezeld van twee klimmende leeuwen van keel, op een kasteel met kantelen van goud en bekroond door een zelfde kroon, dat is het wapen van Benabarre. Op de vierde, van azuur, een kruisboog, van zilver, vergezeld van vijf wapenschilden van Aragon, dat is het wapenschild van Sariñena. Op de vijfde, in zilver, een tamariskplant in sinopel op natuurlijke ondergrond, vergezeld van twee wapenschilden van Aragon, elk voorzien van een open koninklijke kroon in goud, die het wapenschild is van de Tamariet. Op de zesde, in goud, een toren gekanteelde en geklaard in sabel, bekroond door een kruis met daarop een sinople steeneik; zilveren rand met het devies "Haec est victoria nostra", dat het wapen van Boltaña is. In punt van sinople, het gezicht van een man, bebaard sabel vergezeld van vijf wapenschilden van Aragon geplaatst een, twee en twee die het wapenschild van Barbastro is. Op het geheel, wapenschild van keel met de elementen van het wapenschild van de stad Huesca, een ruiter met zilveren helm, gewapend met een lans, gezeten op een paard van hetzelfde metaal met op de punt het opschrift "Urbs Victrix Osca". Bovenop, een oude koninklijke kroon, open en zonder diademen, die bestaat uit een cirkel van goud, bezet met edelstenen, samengesteld uit acht fleurons, waarvan er vijf zichtbaar zijn, doorspekt met parels.
het wapen
De vlag van de provincie Huesca is wit met daarop een rood (keel) kruis. In het midden van de vlag en op het kruis staat het wapen van de provincie Huesca.
de vlag
Gegevens
Hoofdstad Huesca
Officiële taal
Andere talen
Spaans
Aragonees en Catalaans
Entiteit Provincie van Aragón
Onderverdeling 202 municipios (gem.)
10 comarcas
6 rechtsgebieden 
—(partidos judiciales)
Gesticht Territoriale indeling van 1833
Oppervlakte 15.626 km²
Hoogte
maximaal
Pico Aneto 3404 m.b.z.
Bevolking (2022) Bevolking tot.
Bevolkingsdichtheid
….
225.039 inw.
14,75 inw/km²
Bevolkingsnaam Oscense
Postcode 22
ISO 3166-2 ES-HU
Officiële website 

Huesca (in het Aragonees, Uesca) is een van de drie provincies van de Spaanse autonome gemeenschap Aragón. Met als hoofdstad het gelijknamige Huesca, die een kwart van de provinciale bevolking bevat. De provincie wordt in het noorden begrensd door Frankrijk, in het oosten door provincie Lerida (Cataluña), in het zuiden en westen door de provincie Zaragoza en in het noordwesten door comunidad autónoma Navarra.

Wat u het meest interesseert:

De vallei van Tena, provincie Huesca.

Volgens het bevolkingsregister van de INE had de provincie in 2018 219.345 inwoners en een bevolkingsdichtheid van 14,04 inwoners per km², en dus kunnen we constateren dat Huesca een van de weinige Spaanse provincies is die wat inwonersaantal betreft groeit. Het bestaat uit 202 gemeenten, gegroepeerd in zes gerechtelijke arrondissementen, Barbastro, Boltaña, Fraga, Huesca, Jaca en Monzón.

Bent u op zoek naar mooie natuur, deze provincie bevat het Nationale Park Ordesa y Monte Perdido.

Circo_cotatuero, vanuit deze beboste vallei is de imposante Cotatuero-waterval, met zijn 200 meter hoge val te zien. Op de foto ziet u de waterval (in de verte) rechts net uit het midden. Wilt u deze waterval nog zien? Haast u dan want de komende jaren zal hij op houden te bestaan!

Symbolen


Op de vlag van de provincie Huesca zien we het kruis van San Jorge (Sint Joris) op een witte achtergrond met in het midden het wapen van de provincie.

Het wapenschild van de provincie Huesca werd aangenomen op 10 mei 1957 en bestaat uit een schild dat verdeeld is in acht kwartalen waarin de wapens van de voormalige gerechtsgebieden die de provincie vormden te zien zijn. Dat zijn nu de wapens van de steden Jaca, Fraga, Benabarre, Sariñena, Tamarite, Boltaña, Barbastro en Huesca die hier zijn samengebracht. De kroon is een infante kroon, waarvan de heraldische vorm als oude koninklijke kroon, open en zonder diademen, wordt gebruikt. Het is een cirkel van goud, bezet met edelstenen, samengesteld uit acht fleurons, zichtbare vijf, geïnterpoleerd met parels.

Comarcas

Naam Hoofdstad Provincie
Alto Gállego Sabiñánigo Huesca
Bajo Cinca Fraga Huesca / Zaragoza
Cinco Medio Monzón Huesca
Hoya de Huesca Huesca Huesca / Zaragoza
Jacetania Jaca Huesca / Zaragoza
La Litera Binéfar en Tamarite de Litera     Huesca
Monegros Sariñena Huesca / Zaragoza  
Ribergorza Graus Huesca
Sobrarbe Aínsa en Boltaña Huesca
Somontano de Barbastro   Barbastro Huesca
Op dit kaartje van Aragón zien we bovenin de tien comarcas van de provincie Huesca.

De comarcas van Bajo Cinca, Hoya de Huesca, Jacetania en Monegros omvatten ook gemeenten in de provincie Zaragoza die u hieronder ziet:

  • Bajo Cinca: Mequinenza.
  • Hoya de Huesca: Murillo de Gállego y Santa Eulalia de Gállego.
  • Jacetania: Artieda, Mianos, Salvatierra de Esca y Sigüés.
  • Monegros: Bujaraloz, Farlete, Leciñena, Monegrillo y Perdiguera.

Klimaat


Statistiek met de gemiddelde klimaatparameters van Huesca tussen 1981 en 2010.

Rechtsgebieden


(Partidos Judiciales)

Het rechtsgebied (partido judicial) vertegenwoordigde oorspronkelijk iets meer dan een bestuurlijke jurisdictie, hoewel ze alle politieke activiteiten die van de provincie naar de lokale sfeer stroomden, kanaliseerde en haar oorspronkelijke aard van rechtsbedeling overstijgt.

Als onderdeel van de ruimtelijke ordening had het in wezen ook gevolgen voor bijdragen, onderwijs, militaire dienst, eigendomsregistratie en verkiezingen. Opgemerkt moet worden dat in de 19e eeuw de grenzen van de gerechtsgebieden niet precies hetzelfde waren als nu, op twee andere na, Benabarre en Sariñena.

De rechtsgebieden van de provincie Huesca.

Later zou Benabarre worden indedeeld bij het arrondissement Barbastro en Sariñena bij dat van Huesca, waardoor het aantal partijen zou worden teruggebracht tot slechts vijf. Momenteel is echter arrondissement van Barbastro in tweeën gesplitst, waardoor het nieuwe arrondissement Monzón wordt gescheiden, waaraan de van de stad Fraga afhankelijke gemeenten zijn gehecht.

1. rechtsgebied van Barbastro (41 gemeentes)
2. rechtsgebied van Boltaña (31 gemeentes)
3. rechtsgebied van Fraga (16 gemeentes)
4. rechtsgebied van Huesca (61 gemeentes)
5. rechtsgebied van Jaca (26 gemeentes)
6. rechtsgebied van Monzón (27 gemeentes)

Demografie


Wat betreft het aantal inwoners staat de Provincie Huesca op de 38ste plaats van de 50 provincies die Spanje telt. Het grootste deel daarvan woont in de hoofdstad Huesca (23,92%, vergeleken met 31,96% voor heel Spanje). De twintig meest bevolkte gemeenten in de provincie waren, vanaf 2018, de volgende:

De 20 grootste gemeenten van de provincie Huesca
Huesca Plaatsnaam inw.   Plaatsnaam inw. Fraga
Huesca
Monzón
Barbastro
Fraga
Jaca
Binéfar
Sabiñanigo
Sariñena
Tamarite de Litera
Graus
54.463
17.061
16.944
14.979
12.813
9.888
9.245
4.168
3.528
3.305
Almudévar
Benasque
Ainsa-Sobrarbe
Zaidin
Grañén
Binaced
Biescas
Gurrea de Gállego
Sallent de Gállego
Altorricón
2.394
2.157
2.151
1.774
1.753
1.555
1.479
1.476
1.463
1.409
Monzón Jaca
Barbastro Sabiñanigo
bron: INE 2018
Bevolkingsdichtheid per gemeente in de provincie Huesca (20181).
Bevolkingsgroei per gemeente in de provincie Huesca tussen 1998 en 2008.
Bevolkingsgroei per gemeente in de provincie Huesca tussen 2008 en 2018.


Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Dit was een van de verhalen in de niet commerciële website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

        • Laatst bijgewerkt 2022-08-12

Coralma*

Bronvermelding en verwijzingen:
De vaak buitenlandse teksten van Wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Ook andere bronnen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

Spaanstalige Wikipedia|titel=Provincia de Huesca|  oldid=129011285| datum=20200930}}
NederlandstaligeWikipedia|taal=nl|titel=Huesca (provincie)|oldid=49346962| datum=20200930}}

Deze teksten zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Andere verwijzingen:

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0 ,  CC BY-SA 1.0 ,  CC BY 2.0 , CC BY-SA 2.0CC BY-NC-SA 2.0,   CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0CC BY-SA 3.0 , CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie ,  of Publiek Domein

Als u op één van de links hieronder klikt, krijgt u de volledige informatie van deze foto’s/afbeeldingen, de auteur, of de licentie te zien.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: