Lanzarote

Lanzarote, Canarisch eiland behorend tot de provincie Las Palmas

De locatie Lanzarote op dit kaartje is aangegeven in oker. Het ligt in het noorden van de archipel Islas Canarias
 

Er is nooit een officiële beschrijving gemaakt van de vlag. Het is een doek van 2/3 dat diagonaal (van links onder naar rechts boven is verdeeld het bovenste deel is rood en het onderste is blauw. In het midden van de vlag zien we het wapen van Lanzarote.
de vlag

Lanzarote is, net als alle andere eilanden in deze Canarische archipel, een vulkanisch eiland, in de Atlantische Oceaan, dat onderdeel is van Spanje. Daar maakt het deel uit van de provincie Las Palmas. De hoofdstad is Arrecife. Het is het meest oostelijke eiland van de Canarische eilanden. Het ligt ongeveer 115 km van de kust van Marokko en 1000 km van het Iberisch Schiereiland verwijderd. Lanzarote is het op drie na grootste eiland van de archipel en na Tenerife en Gran Canaria het dichtstbevolkte Canarische eiland.  In het midden-westen van het eiland ligt het Nationaal Park Timanfaya, een van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het hele eiland is sinds 1993 een UNESCO Biosfeerreservaat.

Wat u interesseert:

Gegevens
Gebied Macaronesia
Archipel Islas Canarias
Comunidad autónoma Canarias
Provincie Las Palmas
Hoofdstad Arrecife
Oppervlakte 845, 94
Hoogste punt 670 m.b.z. (Peñas del Chache)
Bevolking
Bevl. dichtheid
156.189 inw.
184,6 inw./km²
Bevolkingsnaam lanzaroteño, -a
conejero, -a (coloquial)
Natuurlijke symbolen Munidopsis polymorpha
(cangrejo ciego)
Euphorbia balsamifera
(tabaiba dulce)
Patroonsheilige San Marcial
Virgen de los Dolores

Toponymie


De verklaring voor de naam van het eiland Lanzarote is een van de duidelijkste en meest aanvaarde van alle plaatsnamen in de Canarische archipel. Historici zijn het erover eens dat de naam afkomstig is van de Genuese zeevaarder Lanceloto Malocello, die het eiland in het eerste derde deel van de 14e eeuw voor het eerst bezocht en van wiens aanwezigheid, de eerste Normandische veroveraars blijkbaar sporen hebben gevonden. Het oudste kasteel op Lanzarote, kasteel van Guanapay, werd gebouwd op een oude toren die in 1312 door Malocello was gebouwd. 

Het eiland wordt in 1339 “Insula de Lançarotus Marocelus” genoemd in de eerste portulaan van de Mallorcaan Angelino Dulcert, die de Canarische Eilanden min of meer in hun huidige vorm opsomt. Op andere latere kaarten ondergaat deze naam fonetische wijzigingen, maar er bestaat geen twijfel over dat de huidige naam is afgeleid van deze illustere Genuese bezoeker die hier ooit aan land is gegaan.

De portulaan uit 1339 van Angelino Dulcert.

In het verleden werden echter andere betekenissen gegeven aan de huidige naam van het eiland. Voor de humanist Antonio de Nebrija is Lanzarote afgeleid van Lanza-rota, omdat de lans van Jean de Bethencourt gebroken was toen hij aan land sprong om het eiland te veroveren. Auteurs als Leonardo Torriani, Juan de Abréu Galindo en zelfs de op Tenerife geboren José de Viera y Clavijo aanvaardden deze theorie, die vandaag de dag als onjuist wordt beschouwd.

Het inheemse woord Titerogakaet schijnt door de Majos te zijn gebruikt om het eiland aan te duiden vóór hun verovering. Het is een term van Berberse oorsprong die in verband wordt gebracht met het Toeareg tetergaget, “dat wat verbrand is”, of met de woorden titerok en akaet, wat “Rode Berg” zou betekenen. Hoewel het ook zou kunnen komen van *Titerôqqak, “een geheel gele”. Ook zijn er in de toponymie van het eiland veel woorden van inheemse oorsprong, zoals Yaiza, Tinajo, Teguise, Timanfaya of Guatiza, die net zo bekend zijn als plaatsen met Spaanse namen, zoals San Bartolomé of Puerto del Carmen.

Volgens het boek Naturalis Historia, van Plinius de Oudere, noemde de Romeinen het eiland Pluvialia of Invale.

Beschrijving


Lanzarote is het meest oostelijke van de eilanden van de Canarische archipel en het meest noordelijke van de eilanden met een eigen bestuur. Dit omdat La Graciosa eigenlijk het meest noordelijke eiland van de archipel is, maar dat valt bestuurlijk onder Lanzarote. Het is ook het op drie na grootste eiland en wordt in de volksmond “la isla de los volcanes” genoemd (het eiland van de vulkanen), omdat het wordt geïdentificeerd met de vulkanische mantel die zich over een groot deel van zijn oppervlak uitstrekt als gevolg van de grote vulkanische activiteit aan het begin van de 18e eeuw.

Westkust van het eiland vanaf het mirador de Río (uitzichtpunt van Rio).

Lanzarote ligt op ongeveer 115 km van de noordwestkust van Afrika en 1000 km van het dichtstbijzijnde punt van het Europese continent, het zuiden van het Iberisch schiereiland. Het noordelijkste punt is de kaap of Punta Fariones, en het zuidelijkste punt is Punta del Papagayo. Het heeft een subtropisch klimaat met weinig neerslag. Het heeft een oppervlakte van 845,93 km² en een bevolking van 155.812 inwoners (INE, januari 2020). Het bestaat uit zeven gemeenten, waarvan Arrecife, de hoofdstad van het eiland, de dichtstbevolkte is. Ten noorden van het eiland liggen het eiland La Graciosa en de onbewoonde eilandjes Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este en Roque del Oeste, die samen de archipel Chinijo vormen, die administratief afhankelijk zijn van Lanzarote.

Las Peñas del Chache, gelegen in Haría, op een hoogte van 671 m, is de hoogste top van het eiland. Lanzarote werd in 1993 door de UNESCO uitgeroepen tot Biosfeerreservaat. Bovendien omvat het Canarische netwerk van beschermde natuurgebieden in totaal 13 natuurgebieden op het eiland, die meer dan 40% van het grondgebied van het eiland beslaan, waaronder het parque nacional de Timanfaya (Nationaal Park Timanfaya).

Geologie


Lanzarote is, net als alle andere Canarische eilanden, het product van geologische processen die hun oorsprong vinden in de opening van de Atlantische Oceaan, die in het Mesozoïcum is begonnen, en meer recentelijk is verergerd door de bestaande druk in dit gebied als gevolg van de draaiing van de Afrikaanse Plaat met de wijzers van de klok mee, die is begonnen in de Alpiene orogenese van het Tertiair. Bij het begin van de opening van de Atlantische Oceaan begon de uitstoot van lava zonder opduiken tot ongeveer 20 miljoen jaar geleden op het naburige Fuerteventura en 15 miljoen jaar geleden op het eiland Lanzarote.

De Papagayo stranden en de Ajaches massieven in het zuiden van het eiland.

De geologische geschiedenis van Lanzarote is in drie fasen verdeeld:

   1. In een eerste fase, 15 miljoen jaar geleden, tijdens het Mioceen, verschijnen de oudste overblijfselen in het gebied van Famara, in het noorden van het eiland, en in de Ajaches, in het zuiden. Tegenwoordig hebben erosieve processen deze formaties ontmanteld. Hun morfologie is die van geërodeerde formaties die zijn geëvolueerd tot terrasvormen met een goed drainagenetwerk dat wordt gekenmerkt door U-vormige valleien die momenteel droog en dor zijn. Kenmerkend voor deze formaties is de Risco de Famara (klif van Famara), waar zich de hoogste hoogte van het eiland bevindt, zo’n 600 m. Het hoogste punt van Lanzarote bevindt zich hier, in de peñas del Chache met een hoogte van 671 meter.
   2. Zicht op de Risco de Famara vanaf La Caleta.

    Een tweede fase betreft de evolutie van de geomorfologie van Lanzarote van het Mioceen tot het Pleistoceen, die werd gekenmerkt door de erosieve processen van de twee formaties, Famara en Ajaches. Vervolgens zijn er aanzienlijke emissies van magmatisch materiaal geweest die hebben geleid tot de vereniging van de twee oude formaties. Dit is voornamelijk de centrale sector van het eiland, die wordt gekenmerkt door het bestaan van opeenvolgingen van formaties die de structurele assen van het eiland vormen, die samenvallen met de formatie-assen van Fuerteventura in een NO-ZW richting, waarvan sommige in een vergevorderde staat van ontmanteling verkeren, met een geëvolueerd drainagenetwerk in ronde vormen, brede valleien, weiden en gematigde schiervlakten. Er zij op gewezen dat Lanzarote en Fuerteventura in deze fase met elkaar waren verbonden door de zeestraat Bocaina en het eiland Lobos. De laatste keer dat ze verbonden waren was tijdens de laatste ijstijd, de Würm ijstijd.
   3. De derde fase heeft, geologisch gezien, niets karakteristieks, hoewel zij vanuit antropocentrisch oogpunt de belangrijkste is. Het gaat om erupties die plaatsvonden in de 17e en 18e eeuw, met emissies die parallel lopen met die van de vorige fase, en formaties die niet hoger zijn dan 200 m, maar die uitstekend bewaard zijn gebleven dankzij de geringe regenval op het eiland en een zeer streng conserveringsbeleid.

Klimaat


Het klimaat van Lanzarote wordt omschreven als subtropisch wat de temperatuur betreft en droog wat de neerslag betreft. Volgens de klimaatclassificatie van Koppen heerst er op het grootste deel van het eiland een warm woestijnklimaat (BWh) en is het alleen in een smalle strook in het midden en noorden van het eiland warm aride (BSh). De temperaturen variëren weinig tussen de verschillende seizoenen en tussen dag en nacht, dankzij de matigende werking van de oceaan. De gemiddelde temperatuur in de koudste maand (januari) op zeeniveau is 17 °C en de gemiddelde temperatuur in de warmste maand (augustus) is 24 °C. De temperaturen dalen gewoonlijk niet onder 14 °C in de winter en komen gewoonlijk niet boven 29 °C in de zomer. De neerslag bedraagt gemiddeld ongeveer 250 mm per jaar, geconcentreerd in de wintermaanden en bijna onbestaande tussen mei en oktober. De neerslag varieert van 250 mm in Famara tot niet meer dan 50 mm in het gebied van de Costa del Rubicon. Het klimaat is veel milder als dat het zou overeenstemmen met zijn geografische breedtegraad.

De calima of sirocco op de Canarische Eilanden. De nabijheid van Lanzarote aan de kust van het Afrikaanse vasteland werkt dit atmosferische verschijnsel in de hand.

Er zijn twee klimatologische elementen die de gunstige atmosferische omstandigheden bepalen: de passaatwinden en de koude stroming van de Canarische Eilanden. De wind is vrijwel permanent aanwezig op het eiland. Een vrij frequent verschijnsel is de wind uit de Sahara-woestijn, die grote hoeveelheden stof in suspensie met zich meevoeren. De nabijheid van Lanzarote tot de kust van het Afrikaanse vasteland maakt dat deze sirocco, die op de Canarische Eilanden ook wel calima of “tiempo sur” worden genoemd, op het eiland bijzonder merkbaar zijn, met temperaturen tot 46 °C (2004) en een zeer gering zicht.

En zoals altijd in Spanje zijn er natuurlijk uitzonderingen: het centrale plateau van het eiland, tussen 200 en 300 m boven de zeespiegel, is merkbaar koeler met maximumtemperaturen in januari van niet meer dan 14-15 °C en minimumtemperaturen van 8 °C of lager. In de zomer variëren de maxima in het centrale deel van Lanzarote van 22-24 °C maximum en 15-16 °C minimum, met een hoge relatieve vochtigheidsgraad en een matige tot krachtige NNO wind, waardoor het zicht vermindert.

Het klimaat is subwoestijn en wordt gekenmerkt door weinig neerslag (minder dan 200 mm per jaar), wat hoofdzakelijk te wijten is aan de bijzondere orografie van het eiland, aangezien de lage ligging verhindert dat de vochtigheid die door de passaatwinden wordt meegevoerd, wordt vastgehouden, met uitzondering van de hoogst gelegen gebieden (Los Ajaches en Los Riscos de Famara). Dit kenmerk verhindert het ontstaan van orografische regenval, die op de westelijke eilanden zo overvloedig is, aangezien er geen grote bergachtige hindernissen zijn die de zogenaamde “wolkenzee” tegenhouden.

De natuur

Lanzarote kan bogen op een spectaculaire natuur, zeker wat betreft landschappen, die een van de belangrijkste toeristische attracties zijn, maar ook wat betreft de flora en fauna van het eiland, die rijk is aan endemische soorten. Bovendien heeft het eiland een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van milieubewustzijn, zoals blijkt uit het baanbrekende wettelijke kader voor ruimtelijke ordening en de onderhandelingen over opschorting van de bouw, in een poging om een perfect evenwicht te bereiken tussen toeristische ontwikkeling en het behoud van de natuurlijke omgeving. Dit alles werd beloond met het uitroepen van het eiland tot Biosfeerreservaat door de UNESCO in 1993. Momenteel valt 42% van het eilandgebied onder een van de beschermingscategorieën die in de Canarische wetgeving zijn opgenomen.

Hacha Grande, in het zuiden van het eiland, gezien vanaf de weg naar het strand van Papagayo

Geomorfologie

Charco de Los Clicos of Charco Verde, gelegen in het zuiden van Lanzarote, in het gebied van de Golf van Lanzarote.

Vijf geografische herkenningspunten markeren de morfologie van Lanzarote en geven het een unieke persoonlijkheid. Elk van deze herkenningspunten herbergt diverse landschappen van grote natuurlijke en geologische waarde. Het gaat in eerste instantie om twee zeer oude bergmassieven respectievelijk Famara-Guatifay in het noorden en Los Ajaches in het zuiden. Daarna zien we twee recentere vulkanische gebieden die samen het vulkanische gebied van Timanfaya vormen in het midden-zuiden, en de vulkaan La Corona in het noorden. Tenslotte zien we een zandtong, van mariene oorsprong die het midden van het eiland doorkruist, in het gebied dat bekend staat als El Jable. Deze vijf gebieden, samen met de groep eilandjes van de Chinijo-archipel in het noorden van het eiland, herbergen de meeste van de landschappelijke charmes van het “eiland van de vulkanen”.

Het gebied rond de Timanfaya

Hiertoe behoren alle gebieden die door de uitbarstingen van Timanfaya, die plaatsvonden tussen 1730 en 1736, zijn bedolven of boven water zijn gekomen en die ongeveer een kwart van de oppervlakte van het eiland beslaan. In het centrum van dit gebied ligt het Nationaal Park Timanfaya, dat in augustus 1974 als zodanig werd uitgeroepen. Het is een gebied van groot geologische en landschappelijke belang dat zich over iets meer dan 50 km² uitstrekt en waar zich meer dan 25 vulkanen bevinden, evenals lavavelden, lapilli en vulkanische scoria, alles in een perfecte staat van conservering. In het binnenland bevindt zich het natuurpark van de Montañas del Fuego, waar het bezoekerscentrum van Islote de Hilario, beheerd door de Cabildo (de regering (bestuur) van Lanzarote), is gevestigd. In dit gebied is nog een zekere mate van vulkanische activiteit bewaard gebleven, zoals te zien is aan de warmte-emissies die door de aarde worden geproduceerd.

Het natuurpark de Timanfaya.

Het nationale park wordt omringd door een tweede beschermd gebied, het natuurpark van Los Volcanes, dat ook door de uitbarstingen van Timanfaya is bedolven. De lava bereikte de westkusten van het eiland, drong de oceaan binnen en maakte dat het eiland Lanzarote groter werd. De snelle afkoeling van de lava bij contact met het water, samen met de eroderende werking van de golven, creëerde een eigenaardig kustlandschap. Een voorbeeld hiervan is de plaats die bekend staat als Los Hervideros, in de buurt van de stad El Golfo. Vlakbij ligt de Charco verde of Charco de los Clicos, een kleine zeewaterlagune met een intens groene kleur door het fytoplankton dat er leeft. De naam “clico” is die van een schaaldier, een unieke soort, die zijn exclusieve habitat in deze lagune had, en die in de 19e eeuw verdween als gevolg van overbevissing.

Zicht op een van de wijngaarden van La Geria.

Grenzend aan het natuurpark ligt het gebied van La Geria, een voorbeeld van een perfecte symbiose tussen mens en natuur. In La Geria hebben de boeren van Lanzarote een landbouwsysteem bedacht dat uniek is in de wereld en waarmee zij het land dat door vulkanische as was verbrand, konden bewerken. Deze as, die op de Canarische Eilanden picón wordt genoemd, houdt ’s nachts de vochtigheid vast en filtert deze naar de bodem eronder, terwijl hij deze overdag isoleert. Een onderliggende kalksteenlaag verhindert dat het water doorloopt tot in de ondergrond. Het systeem maakt het mogelijk wijnstokken te telen in een subwoestijnklimaat. Daartoe moesten de boeren op zoek gaan naar de “moederaarde” die onder de lapilli was bedolven, de wijnstokken erin planten, ze bedekken met lagen picón en vulkanische stenen muurtjes bouwen om de wijnstokken te beschermen tegen de sterke winden in de streek. Dit leidde tot een uitzonderlijk landschap, waar de beroemde wijnen van Lanzarote worden geproduceerd, voornamelijk van de Malvasia druif.

De vulkaan en malpaís van La Corona
Dit is dan weliswaar een afbeelding van Tenerife, maar hier ziet u hoe zo’n malpaís landschap er uit ziet.

De vulkaan La Corona is een grote vulkanische kegel in het noorden van het eiland, in de gemeente Haría. De lava van deze vulkaan La Corona veroorzaakt de malpaís vormt. Gezien zijn relatieve ouderdom, zo’n 21.000 jaar, is dit gebied, in tegenstelling tot de lavavelden van Timanfaya, gekoloniseerd door een groot aantal grotere plantensoorten, waaronder de zoete tabaiba en de verode.

In de ondergrond van de Malpaís de La Corona bevindt zich een meer dan 6 kilometer lange lavatunnel, die van de vulkaankegel naar de zee loopt en daarin een onderwatertunnel van anderhalve kilometer vormt, die de Túnel de la Atlántida (Tunnel van Atlantis) wordt genoemd. Twee van de gedeeltes van deze galerijen zijn ingericht voor toeristische bezoeken. Dit zijn de Cueva de los Verdes en de Jameos del Agua.

El Jable

El Jable” is de naam die gegeven is aan de met organogeen zand bedekte landtong die door het centrale deel van het eiland loopt. Vanaf de stranden van Famara werden hier de zanddeeltjes afgezet om zo dit kustgebied te vormen waaromheen de bevolkings- en toeristencentra van Puerto del Carmen, Playa Honda en Arrecife zijn gebouwd. Deze landschappen zijn het resultaat van de eigenaardige oriëntatie van het Famara-massief, waardoor de overheersende passaatwinden in het noordoosten een knik krijgen en overgaan in noordwestelijke winden. Het zand dringt het eiland binnen via het uitgestrekte strand van Famara, waardoor in deze omgeving duinlandschappen van groot landschappelijk en biologisch belang worden gevormd, aangezien dit gebied een broedgebied is voor bedreigde diersoorten zoals de kraagtrap.

Famara-Guitifay
Strand van Famara, met de klif op de achtergrond.

De noordpunt van het eiland wordt begrensd door het bergmassief Famara-Guatifay, waarop het hoogste punt van Lanzarote ligt, de Peñas del Chache (670 m hoog), dat zich langs de zee uitstrekt in een immens klif dat bekend staat als de Risco de Famara. Dit is een van de oudste geologische formaties van het eiland en van de hele Canarische archipel, bestaande uit een grote stapel gescheurd basaltische lavamateriaal. De kliffen en het Famara-massief zijn vanuit biologisch oogpunt van groot belang. Door hun bijzondere kenmerken en moeilijke toegankelijkheid zijn het echte natuurreservaten geworden, met een groot aantal endemische planten en bedreigde soorten. Vanaf de top van de Risco de Famara hebt u een ongeëvenaard panoramisch uitzicht over het eiland La Graciosa, dat van Lanzarote wordt gescheiden door een smalle zeearm die bekend staat als El Río. Dit was precies het gebied dat door de Lanzarote kunstenaar César Manrique werd uitgekozen om de Mirador del Río te situeren, vanwaar men het beste uitzicht heeft op de Chinijo archipel.

Het massief van Ajaches

In het zuiden van het eiland ligt het massief van Los Ajaches, een gebied van groot geologisch en landschappelijk belang, dat 20 miljoen jaar oud is. Dit gebied is door de regering van de Canarische Eilanden uitgeroepen tot natuurpark. Een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland, de witte zandstranden van Papagayo, met uitzicht op het eilandje Lobos en het naburige eiland Fuerteventura, liggen in de omgeving.

Beschermde natuurgebieden van Lanzarote

 • Parque nacional de Timanfaya (Nationaal park)
 • Reserva natural integral de Los Islotes (Natuurreservaat)
 • Parque natural de Archipiélago Chinijo (Natuurpark)
 • Parque natural de Los Volcanes
 • Monumento natural de La Corona (Natuurmonument)
 • Monumento natural de Los Ajaches
 • Monumento natural de La Cueva de Los Naturalistas
 • Monumento natural del Islote de Halcones
 • Monumento natural  de las Montañas del Fuego
 • Paisaje protegido de Tenegüime (Beschermd gebied)
 • Paisaje protegido de La Geria
 • Sitio de interés cientifico de Los Jameos (wetenschappelijk interessant gebied)
 • Sitio de interés cientifico de las Salinas de Janubio

Flora

De flora van Lanzarote omvat 16 endemische soorten die uitsluitend op het eiland voorkomen, naast 30 andere die uitsluitend op de oostelijke eilanden voorkomen, 41 endemische soorten van de Canarische Eilanden en 19 endemische soorten van Macaronesië.

Euphorbia balsamifera

Door de geringe hoogte van het eiland – 670 m op het hoogste punt – kunnen zich geen wolkenformaties ontwikkelen die in verband worden gebracht met de passaatwind – een verschijnsel dat op de Canarische Eilanden bekend staat als de wolkenzee – waardoor het aantal klimatologische niveaus beperkt is in vergelijking met de hoger gelegen eilanden van de archipel, die gevarieerder zijn in termen van microklimaten. Zo kunnen we op Lanzarote een eerste vegetatiebodem onderscheiden die samenhangt met de kust- en intergetijdenzones, met soorten die zijn aangepast aan extreme omstandigheden van zoutgehalte en zonneschijn, zoals de matos en de uva de mar común (zeedruif). (Matos is een naam voor meerdere struikachtige gewassen)  Het tweede niveau komt overeen met de tabaiba-bossen. De Tabaiba dulce (zoete tabaiba) is een endemisme van de Canarische Eilanden dat typisch is voor lage, droge gebieden en dat, wegens zijn overvloed op Lanzarote, werd uitgeroepen tot plantensymbool van het eiland. De belangrijkste tabaibal van Lanzarote is te vinden in de malpaís de la Corona, in het noorden van het eiland. Op een hoger niveau van vegetatie bevinden zich de gebieden die worden gedomineerd door de Canarische dadelpalm. Het belangrijkste palmenbos van het eiland bevindt zich in Haría, in de zogenaamde “Valle de las Tres Mil Palmeras” (Vallei van de Drieduizend Palmbomen), een ware oase in het noorden van het eiland.

Een ander aspect dat van invloed is geweest op het natuurlijke leven op het eiland, zijn de verschillende vulkanische episodes die zich zeer recentelijk hebben voorgedaan. Zo zijn de oudste vulkanische gebieden, zoals de malpaís de la Corona, bevolkt door struikgewassen als tabaiba of verode, terwijl de meest recente slechts de kolonisatie van korstmossen en mossen hebben toegelaten, waardoor vulkanische gebieden als Timanfaya echte “laboratoria van het leven” zijn geworden.

Fauna

Gallotia atlantica.

De gewervelde fauna van Lanzarote wordt, net als op de andere Canarische eilanden, gedomineerd door vogels, waarvan er momenteel 40 nestelende soorten bekend zijn, tegenover 3 reptielen en 6 zoogdieren. Onder de vogels vallen de torenvalk, de klapekster, de griel en de al eerder vernoemde kraagtrap op. Het Famara-massief, een klif van 600 m hoog en 14 km lang, is een toevluchtsoord voor diersoorten, waarvan er vele bedreigd zijn. De laatste “guirres” (aasgieren) van het eiland leven er, evenals “guinchos” (visarenden) en Barbarijse valken. De rijkdom aan vogels strekt zich ook uit tot de nabijgelegen eilandjes van de Chinijo archipel, waar de aanwezigheid van Scopoli’s pijlstormvogels opvalt.

De meest karakteristieke reptielen van het eiland zijn de Atlantische hagedis (zie foto hierboven)en de Canarische gekko.

Tot de ongewervelde dieren behoort de zogenaamde “jameito” Munidopsis polymorpha, een kleine, albino en blinde krab, die uitsluitend voorkomt in de zoutwaterlagune in de vulkanische buis van Los Jameos del Agua, waaraan hij zijn naam ontleent.

En als laatste is er nog de rijkdom van de mariene fauna, die in het bijzonder  beschermd wordt in het zeereservaat van de Chinijo-archipel, in het noorden van het eiland.

De natuurlijke symbolen van Lanzarote

De wettelijk vastgestelde natuurlijke symbolen van het eiland sinds 1991 zijn de blinde krab en de zoete tabaiba.

Cangrejo ciego.
Tabauba dulce

Geschiedenis


De oorspronkelijke bevolking van Lanzarote

Voordat de verovering van het eiland in 1402 begon, werd Lanzarote bewoond door de Mahos of Majos, een volk van Berberse en Noord-Afrikaanse afkomst dat rond 500 v. Chr. op het eiland zou zijn aangekomen. De inheemse naam van het eiland is Tyterogakat of “Tytheroygatra”, dat vertaald kan worden als ‘de verbrande‘.

De majos, wie ze waren en waar ze vandaan kwamen

Hoewel de etnische naam “Guanche” populair is geworden als naam voor alle inheemsen van de eilanden bewoonden vóór hun verovering, is de waarheid dat, strikt genomen, deze naam uitsluitend betrekking zou hebben op de inboorlingen van Tenerife. Toen de Genuese zeevaarder Lancelotto Malocello aan het begin van de 14e eeuw op Lanzarote aankwam, noemden de inwoners zich blijkbaar majos, volgens de etnische naam die bewaard is gebleven in etno-historische bronnen of in de toponymie van het eiland (Cueva de Los Majos, piedra de Los Majos, enz.).

Het is bewezen dat de eerste bewoners van het eiland, net als die van de rest van de Canarische Eilanden, afkomstig waren uit Noord-Afrika, uit een geografisch gebied dat zich ongeveer uitstrekt van Tunesië tot de Atlantische kust en van de Middellandse Zee tot de zuidelijke grens van de Sahara woestijn, cultureel en genetisch verbonden met de Berbervolkeren van de huidige Maghreb. In het geval van Lanzarote is er een overeenkomst in het type habitat (de zogenaamde “casas hondas”) met die welke in de Midden Atlas en andere streken van Marokko worden aangetroffen. De rotsgravures op het eiland zijn gemeenschappelijk voor de rest van de archipel en Noordwest-Afrika, met een grote overvloed aan podomorfe symbolen, ook aanwezig op de toppen van de Atlas en Kabylië. Het aardewerk van zijn kant vertoont parallellen met dat van het late Saharaanse Neolithicum. De bewonersnaam “majo” is in verband gebracht met de namen van Noord-Afrikaanse Berberstammen die door Grieks-Latijnse auteurs zijn opgetekend, zoals de Maxios, Mazies en Mauros. Tenslotte verwijzen de zinnen en woorden die uit de inheemse periode bewaard zijn gebleven naar de Camito-Berberse stam van de verschillende dialecten die op de Canarische Eilanden gesproken worden. Ook moet worden gewezen op het bestaan van alfabetische gravures, zoals op de rest van de eilanden, die typisch zijn voor het Libyco-Berberse of Tifinagh-schrift, samen met een ander soort schrift, dat uitsluitend op Lanzarote en Fuerteventura lijkt voor te komen en dat “Latijn” wordt genoemd, vanwege de gelijkenis met het Pompejaanse cursief, en dat zou kunnen wijzen op een zekere mate van Romanisering van de Berberbevolking die op het eiland aankwam.

Wat de data van vestiging betreft, wijzen de meeste theorieën op een tijd rond 500 v.Chr. om de eerste menselijke aankomst op de Canarische Eilanden te dateren. Onderzoek met behulp van de koolstof 14 techniek wijst momenteel uit dat het eiland Lanzarote in het midden van de 10e eeuw v.Chr. voor het eerst werd bewoond. De Buenavista site in Teguise is de oudste gedateerde site van de archipel. Archeologie heeft aangetoond dat de culturele horizon van de eerste kolonisten van het eiland overeenkomt met de protohistorie van Noordwest-Afrika, met Berbervolkeren die beïnvloed zijn door de Punische cultuur, en misschien ook door de Latijnse cultuur. De precieze redenen voor de verplaatsing zijn onbekend.

Weinig is met zekerheid bekend over het fysieke voorkomen van de aboriginals van het eiland, vanwege de schaarste aan antropologische studies. De beperkte botstukken die werden bestudeerd, verwijzen naar een middelgroot gestaltestype met een uitgesproken robuustheid, met Noordafrikaanse mediterrane kenmerken. De etnohistorische bronnen, hoofdzakelijk de Normandische kroniek van de verovering (Le Canarien), beperken zich tot de opmerking dat “het een mooi en goed gebouwd volk is”.

Archeologische en culturele elementen

De meest voorkomende habitat van de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden was de grot, zowel natuurlijke als kunstmatig aangelegde. Op Lanzarote echter waren de nederzettingen aan de oppervlakte de overheersende habitat. De woonplaatsen, gegroepeerd in dorpen – waarvan er meer dan twintig zijn teruggevonden – hadden zeer bijzondere kenmerken in de archeologische context van de Canarische Eilanden. Dit zijn de zogenaamde “casas hondas”, zo genoemd omdat de vloer in de grond is gegraven, zodat de helft of meer van de kamer onder het maaiveld ligt. Daarnaast werden enkele vulkanische buizen gebruikt als woonruimte, bijna altijd op incidentele basis.

Het belangrijkste gebied waar de inheemse bevolking zich heeft gevestigd, komt overeen met het centrale deel van het eiland, dat bekend staat als ‘El Jable’. Opvallend is de archeologische vindplaats van Zonzamas, een van de grootste inheemse nederzettingen van de Canarische Eilanden, de residentie van de laatste ‘koning’ van Lanzarote, die nog lang na het einde van de verovering bewoond bleef. Andere opmerkelijke archeologische vindplaatsen zijn La Gran Aldea (nu Teguise), Ajey (nu San Bartolomé) en Lomo de San Andrés.

Replica van het Idool van Zonzamas in het Museum van de Natuur en de Mens in Tenerife.

Wat het geloof betreft, schijnt het een monotheïstisch volk te zijn, zoals uit sommige kronieken blijkt. Op de rest van de eilanden is de verering van één of twee hoofdgoden, gewoonlijk verbonden met de zon en/of de maan, eveneens wijdverbreid. Daarnaast zijn er een groot aantal heilige plaatsen en tekenen van een cultus van natuurlijke elementen, zoals bergen en waterhoudende grondlagen. In de kronieken wordt verwezen naar majo cultussen om om regen te vragen, een logisch gegeven gezien het halfwoestijnachtige karakter van het klimaat op het eiland. Opmerkelijk is de ontdekking van antropomorfe en zoömorfe lithische figuurtjes die in verband worden gebracht met rituelen en die als afgodsbeelden worden geïnterpreteerd. Een daarvan is het zogenamde Idool van Zonzamas, dat stilistische gelijkenissen vertoont met bepaalde Fenicische en Punische beeldhouwwerken. De efequenes van hun kant waren ronde tempels waarin rituelen en offerandes werden uitgevoerd. Zij zijn ook in verband gebracht met bepaalde riten in de zogenaamde ‘queseras’, kunstmatige groeven in het vulkanische tufsteen die wellicht werden gebruikt om melk en andere producten in te gieten. De majos eerden hun overledenen, die in grotten of kuilen werden begraven, met grafgiften die bestonden uit aardewerk, lithisch materiaal, schelpen en ornamenten.

De materiële cultuur is rijk aan aardewerk dat zonder pottenbakkersschijf is vervaardigd, messen van obsidiaan, stenen vijzels en stampers en voorwerpen die van beenderen zijn gemaakt, alsook persoonlijke sieraden die van stenen, beenderen en weekdierachtig (schelpen) materiaal zijn gemaakt.

Economie: zelfvoorziening op het eiland

De economische basis van de oude samenleving op Lanzarote werd gevormd door landbouw- en veeteeltactiviteiten, aangevuld met het verzamelen van wilde plantensoorten, visserij en schelpdiervisserij, en het vangen van kleine dieren uit de omgeving van het eiland. De landbouw was zeer precair, van het graantype, gebaseerd op de teelt van gerst met rudimentaire methoden. Dit werd gebruikt om gofio te maken. De veeteelt was de belangrijkste bron van economische middelen voor de “majos”, gezien de aanpassing van de geiten aan de milieuomstandigheden op het eiland. Geiten, schapen en varkens waren de belangrijkste huisdieren in de inheemse periode, waaruit vlees, melk, kaas (wrongel) en boter werden gewonnen. Het dieet van de majos werd aangevuld met een grote consumptie van zeevruchten (vooral puntkokkels en burgados), op rudimentaire wijze gevangen vis, de jacht op vogels (pijlstormvogels, kraagtrap) en reptielen, en het verzamelen van plantaardige producten zoals dadels.

Sociaal-politieke organisatie

In sociaal opzicht was de kern van de majo-organisatie de uitgebreide familie of afstamming, waaromheen de produktieve en reproduktieve activiteiten waren gegroepeerd. Veel auteurs hebben de matrilineaire afstamming verdedigd als het constitutieve systeem van de afstamming op Lanzarote, zoals dit het geval schijnt te zijn geweest bij de Canarische eilandbewoners van Gran Canaria en bij de Noord-Afrikaanse Berberstammen vóór de Islamisering. Onmiddellijk na de verovering begon de Majo-samenleving over te schakelen van een stammenmodel, met weinig hiërarchie en gebaseerd op verwantschapsrelaties, naar een model van opperheerschappij, waarin de hiërarchische figuur van het “opperhoofd” verschijnt, met herverdelende functies en macht over het hele eiland. Andere sociale praktijken van de Majos waren de polyandrie, waarbij elke vrouw drie echtgenoten had, zoals vermeld in de kroniek Le Canarien, die om beurten met de manen wisselden, waarbij er één thuis bleef en als voornaamste echtgenoot fungeerde, terwijl de anderen zich met produktieve activiteiten buitenshuis bezighielden, evenals de “bedgastvrijheid”, waarvan sprake is in de legende van prinses Ico, dat zou neerkomen op het tijdelijk afstaan van huwelijksrechten ten gunste van andere mannen, als teken van gastvrijheid tegenover gasten, hetgeen ook bij de Inuit bestond.

De verovering van Lanzarote

Het eiland Lanzarote was vaag bekend in de oude wereld. Misschien werd het bezocht door de Feniciërs, die op zoek waren naar lakmoes, een korstmos (orchilla) dat groeit op de naar het noorden gerichte rotsen van het eiland en waaruit rode kleurstof werd gewonnen. De Romeinen waren directer op de hoogte van het bestaan van de Canarische Eilanden, zoals blijkt uit klassieke auteurs als Plinius de Oudere, maar ook uit archeologische overblijfselen, zoals amforen van Romeinse oorsprong die op de kust van het eiland zijn gevonden.

Gravure van de expeditie van Jean de Bethencourt en Gadifer de la Salle naar het eiland Lanzarote.

In de middeleeuwen, rond 1312, herontdekte de Genuese navigator Lanceloto Malocello het eiland Lanzarote voor Europa en gaf het zijn huidige naam, die voor het eerst voorkomt op de portulaanse kaart van Angelino Dulcert in 1339. In de volgende vijftig jaar werden verschillende expedities, of liever razzia’s, georganiseerd op zoek naar slaven, pelzen en verfstoffen. Dit was het begin van het verval van de inheemse bevolking, zoals blijkt uit enkele oude verhalen.
In 1377 leidde de Biscayaan Ruiz de Avendaño, een aanvoerder van de Castiliaanse vloot, na een storm, schipbreuk op het eiland Lanzarote, waar hij werd ontvangen door koning Zonzamas, die hem de gastvrijheid van een bed met koningin Fayna aanbood. Uit deze relatie werd prinses Ico geboren, blank en blond, moeder van de laatste koning van Lanzarote, Guadarfia.
In 1393 kwam de Castiliaanse edelman Almonaster op Lanzarote aan. Toen hij terugkeerde naar het vasteland, nam hij enkele inboorlingen en landbouwproducten met zich mee.

De eerste Europese plunderingsexpedities op zoek naar slaven landden eerst op Lanzarote omdat dit het dichtst bij het Iberisch schiereiland gelegen eiland was. Dit droeg bij tot een demografische achteruitgang in de loop van de 14e eeuw, zodat tegen de tijd dat de eerste veroveringsexpedities arriveerden, de bevolking duidelijk aan het afnemen was.

De definitieve verovering van het eiland vond plaats met de expeditie van de Normandische huurlingen en avonturiers Juan de Bethencourt en Gadifer de la Salle, in dienst van Enrique III de Castilla. Toen zij in 1402 op het eiland aankwamen, vestigden zij zich aan de Rubiconkust, in het zuiden van het eiland, zoals wordt verteld in de Normandische kroniek van de verovering van de Canarische Eilanden, Le Canarien genaamd.

Er wordt gezegd dat het gebied genaamd Rubicón, dat wat nu een woestijngebied is, in de tijd dat Bethencourt aanlandde, door een dichte begroeiing werd ingenomen. Dat betekende dat hij en zijn mannen zich er met machetes een weg doorheen moesten hakken. Na de mislukte poging om Fuerteventura te veroveren, keerde Bethencourt terug naar Castilla en kreeg de heerlijkheid van Lanzarote. Toen hij terugkeerde, werd het verzet van de inboorlingen met bloed en vuur neergeslagen door Gadifer de la Salle. Na opeenvolgende mislukkingen bij de verovering van andere eilanden en gezien het gebrek aan commerciële belangstelling voor Lanzarote in die tijd, stond Jean de Bethencourt de heerlijkheid van het eiland af aan zijn verwant Maciot de Bethencourt. De Reyes Católicos (de katholieke vorsten) verboden het dat de inwoners van de Canarische Eilanden gevangen werden en als slaven gebruikt zouden worden.

In 1404 stichtte paus Benedictus XIII op verzoek van de Normandische bemanning van de expeditie van Bethencourt en Gadifer de la Salle het bisdom San Marcial del Rubicón, met jurisdictie over alle Canarische Eilanden. De hermitage van het Kasteel van San Marcial del Rubicón werd verbouwd tot een kathedraal, de eerste kathedraal van de Canarische Eilanden. Het bisdom werd echter in 1483 overgebracht naar Las Palmas de Gran Canaria en de naam van het bisdom werd veranderd in Diócesis Canariense-Rubicense, tegenwoordig ook bekend als Bisdom van de Canarische Eilanden. Het bisdom behield echter zijn jurisdictie over de hele archipel tot 1819, toen paus Pius VII het bisdom San Cristóbal de La Laguna oprichtte, met zetel op het eiland Tenerife, dat tegenwoordig de westelijke helft van de archipel bestuurt.

De feodale heerlijkheid

Lanzarote werd een feodale heerlijkheid die van de nakomelingen van Bethencourt overging op Andalusische edelen zoals graaf Niebla, Hernán de Peraza en Pedro Barba.

Gedurende de volgende eeuwen behield het eiland een feodale machtsstructuur tot 1812, toen de Cortes de Cádiz de vereniging van grondbezit en rechterlijke macht, vertegenwoordigd door de heerlijkheden, afschafte. Vanuit economisch oogpunt hadden de afgevaardigden geen beter geschenk kunnen geven aan de voormalige bezitters van de landerijen. Door de nabijheid van de Afrikaanse kust was Lanzarote het doelwit van aanvallen door Berberse en Europese piraten. In 1586 veroverde de Barbarijse zeerover Amurat het eiland met 500 man en nam de familie van de heer gevangen. In 1618 viel Suleiman binnen en maakte het eiland met de grond gelijk. Sir Walter Raleigh, tijdens zijn laatste expeditie op zoek naar El Dorado, valt in 1617 Arrecife aan en maakt de stad met de grond gelijk. Tijdens de aanvallen zocht de bevolking toevlucht in de grot Cueva de los Verdes.

18e eeuw

In 1730 begon de grootste uitbarsting van de archipel in de moderne tijd, waarbij bijna zes jaar lang lava en slakken werden gespuwd en een volume materiaal vrijkwam van tussen de 3 en 5 kubieke kilometer. De getuigenis van de pastoor van Yaiza, Lorenzo Curbelo, luidt als volgt:

    Op 1 september 1730, tussen negen en tien uur ’s avonds, opende de aarde zich in Timanfaya, twee mijl van Yaiza… en een enorme berg rees op uit de schoot van de aarde.

Het eiland was volledig getransformeerd. Tien dorpen werden bedolven (Tingafa, Montaña Blanca, Maretas, Santa Catalina, Jaretas, San Juan, Peña de Palmas, Testeina en Rodeos) en gedurende zes jaar verspreidde de lava zich over het zuiden, bedekte een kwart van het eiland en vulde de nabijgelegen vlakten met vulkanische as. In 1824 begonnen opnieuw uitbarstingen in Timanfaya. Er waren verschrikkelijke hongersnoden, omdat in het gebied tarwe werd verbouwd, waarvan een deel van de productie naar andere eilanden werd geëxporteerd, en een groot deel van de bevolking werd gedwongen te emigreren. Sindsdien is het landschap getransformeerd door de landbouwtechnieken van de teelt op vulkanische lapilli (rofe), die de eilandbewoners gebruiken om de vochtigheid van de passaatwinden op te vangen.

Economische activiteit

In de 16e, 17e en 18e eeuw waren zowel Lanzarote als Fuerteventura de belangrijkste exporteurs van tarwe en granen naar de centrale eilanden van de archipel, Tenerife en Gran Canaria. Deze handel kwam de inwoners van Lanzarote en Fuerteventura echter bijna nooit ten goede, hetgeen leidde tot perioden van hongersnood, waardoor de bevolking van deze eilanden naar Tenerife en Gran Canaria moest uitwijken om te trachten hun lot te verbeteren. Het eiland Tenerife werd het belangrijkste aantrekkingspunt voor de inwoners van Lanzarote en Fuerteventura.

In de tweede helft van de 18e eeuw werd de teelt van barrilla of cosco (Mesembryanthemum nodiflorum of M. fructiferum) geïntroduceerd, een kruipplant die rijk is aan alkali, en die werd gebruikt om zeep te maken en soda te verkrijgen. Deze plant werd zo goed geëxploiteerd dat de kerk er een tiende op wilde vestigen. Hiermee heeft Lanzarote het model van uitsluitend op granen gebaseerde economie, dat haar sinds de verovering kenmerkte, gedeeltelijk verlaten. De uitvoer van barrilla was de oorzaak van de geleidelijke groei van de haven van Arrecife. Anderzijds hebben de uitbarstingen van Timanfaya, die onherstelbare schade hebben toegebracht aan de vruchtbare vlakten in het zuidwesten van het eiland, het uiteindelijk mogelijk gemaakt de druiventeelt op Lanzarote te introduceren. Door de droogte van het klimaat op Lanzarote was deze teelt niet mogelijk. De landbouwers van het eiland hebben echter een plantensysteem bedacht waarbij de mantel van vulkanische as dient om de overvloedige vochtigheid die ’s nachts in de vorm van “sereno” wordt afgezet, vast te houden. Uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied kwamen de wijnstokken waarvan de Malvasia-wijn wordt gemaakt, de wijn die favoriet was bij Shakespeare’s personage Falstaff, een wijn die uiteindelijk zijn Engelse clientèle verloor. Kooplieden uit Tenerife brachten naar Lanzarote de ambiques die nodig waren om aguardiente te maken, een product dat in deze tijd ook op Lanzarote werd geïntroduceerd en dat bijdroeg tot de economische bloei van het eiland.

Bovendien is de teelt van cochenilleluis, aardappelen en tomaten vanuit Amerika naar Lanzarote gekomen. De cochenilleluis was enige tijd een van de belangrijkste industrieën op het eiland. De plantages zijn nog steeds te zien in de dorpen Guatiza en Mala. De visserij was altijd kustvisserij of ambachtelijk en aan de kust. Tot het begin van de 20e eeuw was er geen noemenswaardige visserijactiviteit. Cabo Blanco was het favoriete gebied van de zeelieden van de Tanzarote.

19e en 20e eeuw: Hedendaags Lanzarote

Vanaf het midden van de 18e eeuw liet Lanzarote het vroegere economische model op basis van granen, dat het tot de “graanschuur van de Canarische Eilanden” had gemaakt, los en legde het zich toe op nieuwe exportproducten, waarvan de belangrijkste de barrilla was en, na de uitbarstingen van Timanfaya en de ontwikkeling van gebieden als La Geria, de teelt van wijnstokken voor de productie van wijn en eau-de-vie. Deze veranderingen zouden de basis leggen voor een nieuw model van het eiland, dat vanaf het midden van de 19e eeuw ingang zou vinden. De meest in het oog springende processen van dit hedendaagse Lanzarote waren: het verschijnen van nieuwe monoculturen voor de export, voornamelijk cochenilleluis; de opkomst van Arrecife als het belangrijkste stedelijke en bevolkingscentrum; het einde van de heerlijkheid en de groeiende belangstelling van bepaalde sectoren van de eilandgemeenschap voor de politieke toekomst van de Canarische Eilanden, die in die tijd werd gekenmerkt door de zogenaamde eilandrechtspraak.

Economisch model: cochenille en de opkomst van Arrecife

De crisis van de barrilla, een product dat de haven van Arrecife tot bloei had gebracht, veroorzaakte een diep debacle dat veel eilandbewoners tot emigratie dwong, een feit dat nog zou verergeren door een cyclus van droogtes en plagen, alsmede de vulkaanuitbarsting van 1824, de laatste die op het eiland werd geregistreerd. Dat veranderde rond 1850, toen de cochenille, een parasitair insect van de cactusvijg waaruit de karmijnkleurstof werd gewonnen die door de opkomende Britse textielindustrie van die tijd werd gebruikt, een grote vlucht begon te nemen. De cochenille-boom betekende een definitieve stimulans voor de haven van Arrecife, een stad waaromheen zich een opkomende eilandburgerij vestigde, evenals een groeiend aantal schepen dat in de Canarisch-Afrikaanse visgronden viste. In 1847 werd bij koninklijk besluit de hoofdstad van het eiland verplaatst van Teguise naar Arrecife en in 1852 werd de haven van Arrecife opgenomen onder de havens die vrij waren van belastingen en douane krachtens de wet op de vrijhavens van de Canarische Eilanden, wat een grote stimulans betekende voor de economie van het eiland.

Politiek: einde van de heerlijkheid en begin van de rechtspraak

Het feodale systeem dat na de verovering van Lanzarote en andere eilanden van de archipel werd opgelegd, zou in 1811 worden afgeschaft, toen het feodale systeem in heel Spanje werd afgeschaft. Bovendien werden in die tijd de moderne stadsbesturen, zoals wij die vandaag de dag kennen, in het leven geroepen, met het verdwijnen van het begrip parochie dat tot dan toe was gehandhaafd. 

1967-heden: het tijdperk van het toerisme

In 1967 waren de eerste twee toeristische etablissementen in het kustgebied van Puerto del Carmen net geopend: het Hotel Los Fariones en het Hotel San Antonio, gevolgd door een Parador Nacional, met op een gegeven moment slechts één huurder, een medisch officier op het eiland. Deze eerste twee hotels zouden getuige zijn van wat misschien wel de grootste transformatie was die Lanzarote in de loop van zijn geschiedenis heeft doorgemaakt: van een onderontwikkeld en dorstig eiland van boeren, vissers en emigranten, werd het in enkele decennia een toeristische macht die in staat was om bijna twee miljoen bezoekers per jaar te trekken, met een duizelingwekkende demografische ontwikkeling als gevolg van de sterke immigratie.

De eerste ontziltingsinstallatie: het einde van de dorst

Om het “toeristenwonder” mogelijk te maken, moest het eiland eerst het belangrijkste obstakel overwinnen dat eeuwenlang de ontwikkeling van zijn bevolking had bepaald: het vrijwel ontbreken van drinkwater. Het subwoestijnklimaat van Lanzarote had eeuwenlang talloze episodes van crisis, hongersnood en massale emigratie veroorzaakt. In 1960 waren de werken om het water van Famara naar Arrecife te leiden of het grote reservoir gevuld met water van andere eilanden dat aan het begin van de eeuw in de hoofdstad van het eiland werd aangelegd (“La Mareta del Estado”), nauwelijks voldoende om de rudimentaire bevoorrading van de amper 36.000 inwoners van het eiland te verzekeren. De oplossing kwam in 1965, toen op initiatief van de gebroeders Díaz Rijo en met steun van alle economische sectoren van het eiland, de eerste ontziltingsinstallatie van de Canarische Eilanden, en van heel Spanje, op Lanzarote werd geïnstalleerd. Deze installatie, die een van de eerste ontziltingsinstallaties ter wereld zou zijn, zou Lanzarote de mogelijkheid bieden om nieuwe economische sectoren aan te boren die het land uit zijn seculiere onderontwikkeling zouden halen. Tot de jaren zeventig was een groot deel van de op het eiland verbruikte elektriciteit afkomstig van generatoren die waren geïnstalleerd op een schip dat voor anker lag in de haven van Arrecife, en werden met cement bedekte vulkaanheuvels gebruikt om regenwater op te vangen en in reservoirs op te slaan totdat het drinkbaar werd. In veel vroegere tijden kochten de Conejeros (bewoners van Lanzarote) het water dat als ballast werd gebruikt op schepen die in hun haven aankwamen, voor eigen gebruik.

Manrique en het begin van het toerisme
Tuinen bij Los Jameos del Agua, een werk van César Manrique begonnen in de jaren 1970.

In 1966 keerde de Lanzarote-kunstenaar César Manrique terug van zijn verblijf in New York en vestigde zich permanent op Lanzarote. Manrique begon al snel de voorwaarden te scheppen die het eiland zouden veranderen in een toeristische bestemming met respect voor het landschap en de culturele identiteit, en vond de nodige steun in de persoon van de toenmalige voorzitter van de Cabildo, José Ramírez Cerdá. De tandem César Manrique – José Ramírez, samen met het maatschappelijk bewustzijn dat werd gegenereerd door de eilandkrant “La Antena”, maakte het mogelijk om Lanzarote binnen een decennium te veranderen in iets meer dan een toeristische bestemming van mooi weer en stranden, waar het agrarische landschap, het vulkanische karakter van het eiland, de eigenaardigheid van de eilandbewoners, kunst en traditionele architectuur werden gecombineerd om een echt toeristisch merk te creëren. In 1968 werd het bezoekbare gedeelte van de Cueva de los Verdes, ontworpen door de kunstenaar Jesús Soto, opengesteld voor het publiek. In datzelfde jaar huldigde Manrique het beeldhouwwerk “Fecundidad” of “Monumento al Campesino” in, in het geografische centrum van het eiland, naast een huis-museum geïnspireerd op de traditionele architectuur. Na deze werkzaamheden volgden de Mirador del Río, het Bezoekerscentrum van het Vuurgebergte (Timanfaya), het Internationaal Kunstmuseum in het Kasteel van San José en de herinrichting van Los Jameos del Agua. Op die manier kon het eiland, toen het toerisme nog in de kinderschoenen stond, zich voorzien van een netwerk van centra waarin kunst en natuur werden samengesmolten om buitenlandse bezoekers te verleiden. Dit alles heeft bij de bevolking van Lanzarote een milieubewustzijn teweeggebracht dat het eiland in 1993 de titel van Biosfeerreservaat heeft opgeleverd, toegekend door de UNESCO.

Een ander belangrijk punt in de afgelopen decennia is de snelle achteruitgang van de visserijsector, die in het begin van de jaren zeventig van fundamenteel belang was voor de economie van het eiland en nu sterk op de achtergrond is geraakt. De bezetting van het Spaanse protectoraat of de provincie Westelijke Sahara door Marokko in 1975 betekende het verlies van de traditionele visgronden waar de machtige vissersvloot van het eiland viste, zonder dat de instandhouding van goede betrekkingen met Mauritanië voldoende compensatie bood voor het verlies van toegang tot de noordelijke Saharaanse oever. Zo zijn sinds het midden van de jaren zeventig de traditionele primaire sectoren van de economie van het eiland geleidelijk in verval geraakt en hebben zij plaats gemaakt voor de hegemonie van het toerisme en aanverwante activiteiten (bouw, handel, horeca, enz.).

Al deze transformaties vielen in de tijd samen met de laatste jaren van de dictatuur van Franco en met het proces van herstel van de politieke vrijheden dat na de Transición (Overgang) in Spanje zou komen, waardoor een kader van democratie en autonomie voor de Canarische Eilanden werd geschapen.

Lanzarote heden ten dagen


Aan het eind van de jaren ’80 kreeg Lanzarote met de milieutechnische problemen van het massatoerisme te maken. Voor zijn dood in 1992 stond Manrique zelf aan de spits van de protesten tegen dit massatoerisme en de stedenbouwkundige blunders, en werd hij een symbool van de verdediging van het grondgebied en de natuur van de Canarische Eilanden.

De duivel van Timanfaya, ontworpen door César Manrique, symbool van het nationaal park.

Op 27 september 2002 vond op Lanzarote de grootste volksdemonstratie in zijn geschiedenis plaats, onder het motto “Nee tegen de vernietiging van het eiland”. Toch is de groei van het toerisme de laatste jaren constant doorgegaan: het eiland is gegroeid van 50.000 hotelbedden in 2001 tot meer dan 72.000 in 2006. Deze buitensporige groei heeft plaatsgevonden ondanks de baanbrekende stedenbouwkundige voorschriften die op Lanzarote ten uitvoer zijn gelegd door middel van de opeenvolgende Planes Insulares de Ordenación del Territorio (PIOT (bestemmingsplannen)) en de moratoria die zijn afgekondigd voor de bouw, stedenbouwkundige voorschriften die zijn overtreden door een groot aantal nieuwe hotelbedrijven, waarvan de vergunningen door de rechtbanken zijn vernietigd, en die zich momenteel in een moeilijke juridische situatie bevinden en waarvan de toekomst nog onbekend is.

Toeristen voor een geiser in het Timanfaya Nationaal Park

De economie, die gebaseerd is op het toerisme en de bouwsector, waarbij de werknemers vaak van het vasteland komen en tijdelijk op het eiland verblijven, heeft Lanzarote van een eiland dat vroeger emigreerde, doen uitgroeien tot een eiland dat een enorme toename van de immigratie heeft gekend, waardoor het een spectaculaire demografische groei heeft doorgemaakt. Momenteel is de helft van de op Lanzarote wonende bevolking buiten het eiland geboren, en een kwart van de ingeschrevenen zijn buitenlanders. Hoewel de immigratie van het Afrikaanse vasteland over zee (het zogenaamde “pateras”-verschijnsel) in de media een grotere impact heeft, vanwege de omstandigheden waarin deze plaatsvindt, is het grootste deel van de bevolking afkomstig van het Europese continent.

Toeristen op kamelen!

Kortom, Lanzarote heeft in de afgelopen decennia de grootste sociaal-economische ontwikkeling in zijn geschiedenis doorgemaakt, waardoor het definitief afscheid heeft genomen van zijn marginaliteit. Als gevolg daarvan staat het eiland momenteel voor enkele van de belangrijkste uitdagingen waarmee de moderne samenlevingen van onze tijd worden geconfronteerd, zoals de noodzaak om de economische ontwikkeling te verzoenen met de duurzaamheid van zijn natuurlijke omgeving, de integratie van zijn immigrantenbevolking en het behoud van zijn eigen culturele identiteit door de primaire sector te herstellen, die een aantrekkingskracht blijft uitoefenen op de machtige toeristenindustrie, en door zich in te zetten voor de diversificatie van zijn economie.

Demografie


Lanzarote heeft een duizelingwekkende bevolkingstoename meegemaakt die te danken is aan het feit dat Lanzarote in 2017 het op één na hoogste ruwe geboortecijfer van de Canarische Eilanden noteerde (8,9 per duizend) en het op één na laagste ruwe sterftecijfer (5 per duizend), beide na Fuerteventura, als gevolg van de jeugdigheid van de bevolking (jeugdpercentage van 15,49% in 2018, en gemiddelde leeftijd van 38,9 jaar), met een hoge concentratie van mensen tussen 25 en 54 jaar, die iets meer dan de helft van de totale wettelijke bevolking uitmaken. Maar de bevolkingsgroei is vooral bepaald door de immigratie, die in 2015 goed was voor 52,1% van de bevolkingstoename. Dit betekent dat voor elke inwoner van Lanzarote die in 2015 op het eiland werd geboren, er een andere van buiten het eiland kwam. Inwoners met een andere nationaliteit dan de Spaanse maken meer dan een kwart uit van de eilandbevolking, met 40.635 geregistreerde buitenlanders in 2015. De immigratie vanuit het vasteland van Spanje is ook talrijk, met 22.205 geregistreerde inwoners uit andere autonome gemeenschappen. De meest talrijke buitenlandse kolonies op het eiland zijn, in deze volgorde, die uit het Verenigd Koninkrijk, Marokko, Italië, Colombia en Duitsland.

Cultuur en tradities


Gastronomie

De keuken van Lanzarote maakt deel uit van de eenvoudige maar gevarieerde gastronomie van de Canarische Eilanden. In het geval van Lanzarote is er een nog grotere aanwezigheid van zeevruchten, zowel vis als schaaldieren, als gevolg van de zeevarende roeping van het eiland. Deze worden gebruikt om typische gerechten te bereiden zoals sancocho, ropa vieja de pescado, caldo de pescado, salpicón de pulpo, tollos of jareas.

Sancocho canario van , typische schotel van deze eilanden met als basis gezouten vis, aardappelen, zoete aardappelen, mojo en gofio.

Er is geen gebrek aan producten uit de landbouw van het eiland, ondanks de 
onbevloeide landbouwgronden. Vooral bekend zijn de uien, zoete aardappelen, aardappelen, linzen en pompoenen die op het eiland worden geteeld, evenals gierst of maïs. Deze voedingsmiddelen vormen de basis van gerechten en tapas zoals papas arrugadas con mojo, caldo de millo, caldo de papas, potajes. Ze dienen ook als bijgerecht in recepten zoals de typische Puchero Canario (Canarische stoofpot). Granen, of het nu tarwe of gierst is, zijn bijzonder belangrijk omdat zij worden gebruikt voor de bereiding van de voorouderlijke Canarische gofio, die als ingrediënt in talloze recepten wordt gebruikt.

De belangrijkste veestapel op het eiland zijn geiten. Geitenvlees wordt op verschillende manieren geconsumeerd, en het is traditioneel om geitenlam, op de Canarische Eilanden baifo genoemd, te proeven tijdens belangrijke vieringen zoals Kerstmis. Bovendien worden op Lanzarote voortreffelijke geitenkazen gemaakt, zowel met de hand als in enkele industriële kaasfabrieken.

Tenslotte zijn er de traditionele nagerechten, zoals torrijas, bienmesabe, kersttruchas (een soort zoet gebak) en frangollo.

De beste begeleiding bij de gastronomie van het eiland zijn de bekende wijnen van Lanzarote, die zijn eigen Denominatie van Oorsprong  (DO) heeft, waaronder de malvasia wijn opvalt.

Feesten

Beeld van de Virgen de los Dolores (beschermheilige van Lanzarote).

Het meest diepgewortelde feest van het eiland is het feest dat in de gemeente Tinajo wordt gevierd, elke 15e september, ter ere van de Virgen de los Dolores of de los Volcanes (beschermheilige van het eiland Lanzarote). Mensen van over het hele eiland nemen deel aan de bedevaart, meestal gekleed in typische klederdracht van Lanzarote. Pelgrims van andere eilanden van de archipel komen ook naar de plaats Mancha Blanca, in Tinajo, waar de kapel zich bevindt, waardoor het enkele dagen lang het centrum van de traditionele Canarische cultuur wordt. De traditionele ambachtsbeurs van de eilanden en het folklorefestival van Nanino Díaz Cutillas, waaraan ambachtslieden en groeperingen van de zeven eilanden deelnemen, onderstrepen het belang dat het feest van de Maagd van Los Dolores voor de hele Canarische Eilanden heeft gekregen.

Het andere grote feest op het eiland is het carnaval, dat bijna altijd in februari wordt gehouden, hoewel de datum ervan afhankelijk is van Pasen en dus van de maancycli. Het carnaval van Arrecife, dat zijn oorsprong vindt in de zeevaart, is het belangrijkste gemaskerde festival van Lanzarote. Naast de vele nachtelijke openluchtfeesten worden er ook wedstrijden voor carnavalskoningin, dragkoningin, murgas en comparsas gehouden.

Mocht u zich afvragen wat murgas zijn.

Andere belangrijke festivals op de kalender van het eiland zijn: de patroonsfeesten in de hoofdstad van het eiland, Arrecife, ter ere van San Ginés Obispo; de feesten van San Juan, die de eilandbewoners spontaan vieren met vreugdevuren en nachtelijke baden; de feesten ter ere van de Virgen del Carmen, beschermheilige van de zeelieden, die in verschillende kustplaatsen van het eiland worden gevierd met kleurrijke maritieme processies; de Remedios in Yaiza of de bedevaart en de pelgrimstocht naar de hermitage van Las Nieves, in de hooglanden van Famara. De dag van Corpus Christi werd ook gevierd met een processie die liep over tapijten met tekeningen gemaakt met zout van verschillende kleuren.

Infrastructuur en cultuur

Naast de populaire festivals wordt de culturele agenda van Lanzarote aangevuld met een reeks min of meer geconsolideerde evenementen, waaronder het podiumkunstenfestival “Malpaís” in Arrecife, het filmfestival van Lanzarote en de zomeruniversiteit van het eiland.

De culturele plaatsen op het eiland zijn onder andere:

   • De César Manrique Foundation, een particuliere instelling die belast is met de verspreiding van het werk en het gedachtegoed van de in Lanzarote geboren kunstenaar, met zetel in Taro de Tahiche.
   • Het Internationale Museum voor Hedendaagse Kunst in het Castillo de San José de Arrecife, dat werken herbergt van kunstenaars als de schilder Francis Bacon (niet te verwarren met de gelijknamige schrijver), Antoni Tàpies en Eduardo Chillida.
   • El Almacén” Cultureel Centrum in het centrum van Arrecife. Het beschikt over ruimten voor tijdelijke tentoonstellingen en een zaal voor de vertoning van niet-commerciële films.
   • Het Museum van Piraterij in het Kasteel van Santa Bárbara (Teguise). Tot 2011 was het kasteel het Museum van de Canarische Emigrant. Het Museum van de Piraterij is eigenlijk een interpretatiecentrum van de activiteiten van de conquistadores, piraten en kapers die met de geschiedenis van de Canarische Eilanden verbonden zijn geweest. Het kasteel van Santa Barbara zelf is vermoedelijk gebouwd op de overblijfselen van het fort dat Lanceloto Malocello in de 14e eeuw liet bouwen.
   • In het Jameos del Agua Auditorium, gelegen in een vulkanische buis, vinden gewoonlijk belangrijke theatervoorstellingen, muziekuitvoeringen en filmvertoningen plaats.
    Concertzaal in Jameos Del Agua op Lanzarote.

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

Last updated 2022-07-22

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

   • Spanish language Wikipedia|titel=Lanzarote|pagecode=141671634| date=20220220
   • Dutch language Wikipedia|titel=Lanzarote|pagecode=60369667| date=20220220
   • Dutch language Wikipedia|titel=Lakmoes|pagecode=60127492| date=20220220
   • English language Wikipedia|titel=Lanzarote|pagecode=1068895413| date=20220220

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3GPL3 Free Software or Public Domain

If you click on one of the links below, you will see the full information of these photos/images, the author, or the licence.

Coralma*, is own work that can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: