Ciudad Real (prov.)

Ciudad real Provincie van de autonome gemeenschap Castilla-La Mancha

Wapen van de provincie Ciudad Real (Castilla-La Mancha): schild verdeeld in negen kwartieren, vier in het hoofd, één op elke flank en drie in de punt: 1e van zilver, een Calatrava kruis van gules met daarop een kasteel van goud (dat is van Daimiel); 2e van zilver, een "M" van keel gekroond met muurkroon en vergezeld van twee trabas (zie Spaans woordenboek), en in hoofd drie bomen van sinople (dat is van Manzanares); 3e van zilver, een kasteel van goud terras van sinople (dat is van Piedrabuena); 4º van zilver, een kruis van Calatrava van keel met daarop een kasteel van goud, vergezeld van twee trabas van sabel (dat is van Almagro); 5º van zilver, een kruis van Santiago van keel, vergezeld aan de rechterflank door de wapens van Aragón en Leon en aan de linker door die van Castilla en Aragón (dat is van Villanueva de los Infantes); 6º gevierendeeld, a) van Castilla; b) van León; c) het kruis van Calatrava in keel; en d) twee gekruiste zilveren hamers; in een zilveren punt, een granaatappel van natuurlijke kleur; over het geheel een hartschild van azuur, drie fleurs-de-lis van goud (dat is van Almadén); 7e gevierendeeld, a) van Castilla; b) van goud, het kruis van Calatrava in keel; c) van zilver, een kruis van keel en azuur van de Trinitaire orde; en d) van zilver, drie vaten in hun kleur, goud omrand met de spreuk in sabel "Muy Heroica Ciudad de Valdepeñas" (die van Valdepeñas); 8º van azuur, een kasteel van goud met een sabelvormige kroon, geklaard in gules op een gouden grond, met een ridder te paard gewapend met een lans tegen het kasteel. Op het zilveren kruis van San Juan (dat is van Alcázar de San Juan); 9e gevierendeeld, a) van goud, het kruis van Calatrava van keel; b) van Castilla; c) van azuur, een sinople boom, grond van dezelfde; en d) van azuur, een lagune tussen rotsen van dezelfde kleur (dat is van Almodóvar del Campo). Op het gehele wapenschild van azuur, de beeltenis van een koning met een open kroon, zwaard en scepter in zijn handen, gezeten op een gouden troon en gekleed in purper, beschut onder een bewerkte boog en omgeven door gouden muren, zeshoekig van vorm met torens op de hoekpunten (dat van Ciudad Real).
het wapen
De vlag van de provincie Ciudad Real. Een rood doek met in het midden het wapen van de provincie Ciudad Real.
de vlag
Gegevens
Entiteit Provincie
Hoofdstad Ciudad Real
Officiële taal Castellano (Spaans)
Comunidad aut. Castilla-La Mancha
Onderverdeling     6   comarcas
  10   rechtsgebieden
              (partidos judiciales)
102   municipios (gem.)
Gesticht Territoriale indeling van 1833
Oppervlakte 19.813 km²
Bevolking (2020) Bevolking tot.
Bevolkingsdichtheid
492.591 inw.
24,86 inw/km²
Bevolkingsnaam ciudadrealeño, -a
Postcode 13
ISO 3166-2 ES-CR
Officiële website

Wat interesseert u het meest:

Iedereen kent natuurlijk de Spaanse molens van de, net over de grens van de provincie liggende, stad Consuegra. Maar ook in de provincie Ciudad Real vindt men, deze typisch Spaanse windmolens in het plaatsje Campo de Criptana. Iets minder bekend is het mooie historische plaatsje Almagro, of de natuurlijk enclaves zoals het Nationale Park van Tablas de Daimiel, of de in het oosten van de provincie gelegen Lagunas de Ruidera. En net als in alle andere provincies van de twee Castilla’s, La Mancha en León, vind je ook hier een overvloed aan kastelen en paleizen (Palacio de Santa Cruz in Viso del Marqués).

Het nationale park van de Lagunas de Ruidera in het oosten van de provincie.

Ciudad Real is een Spaanse provincie in de autonome gemeenschap Castilla-La Mancha, met als hoofdstad de gelijknamige stad Ciudad Real. Het heeft een bevolking van 495.045 inwoners (INE 2020), verspreid over 102 municipios (gemeenten). In het noordwesten rijzen de bergen van Toledo op, terwijl in het zuiden, op de grens met Andalucia, de Sierra Morena oprijst. Het centrale en oostelijke deel van de provincie, doorkruist door de rivier Guadiana, wordt ingenomen door de vlakten van La Mancha.

Symbolen


De Diputación Provincial (Provinciale Raad) van Ciudad Real gebruikt een wapenschild dat als provinciaal kan worden beschouwd en dat de wapenschilden verzamelt van de steden op zijn grondgebied die aan het hoofd staan van een gerechtelijk arrondissement (partido judicial). Dit wapenschild heeft de volgende heraldische beschrijving.

Het schild is verdeeld in negen kwartieren en een hartschild:

•   In het eerste kwartier, in zilver, het kruis van Calatrava in gules (Spaans voor, keel) met een kasteel van goud, gekanteelde, metselwerk sabel en openingen in azuur, dat is het wapen van Daimiel.

•   In het tweede, in zilver, een “M” van gules (keel) bekroond door een kroon (muurkroon) van goud met sabel en vergezeld van twee bindingen (schakels) van hetzelfde email (kleur). In het hoofd, drie bomen van sinople gefruit van gules, dat is het wapen van Manzanares.

•   In het derde, in zilver, op sinople een kasteel van goud, met metselwerk van sabel en openingen van azuur.

•   In het vierde, in zilver, een kasteel van goud, gekanteeld, metselwerk in sabel en openingen in azuur, op een kruis van Calatrava in gules, gekanteelde in dezelfde en vergezeld van twee bindingen van het meesterschap in sabel, dit is het wapen van Almagro.

•   Op het vijfde, in zilver, een kruis van Santiago van keel, rechts vergezeld van de wapens van Aragón en León en links daarvan Castilla en Aragón, dat is het wapen van Villanueva de los Infantes.

•   In het zesde, (dit is een moeilijke, want het 6ᵉ staat naast het middelste (zie 10ᵉ)),gevierendeeld, in het eerste kwartier van keel, een kasteel van goud, gekanteeld, gemetseld met sabel en openingen van azuur; in het tweede, van zilver, een klimmende leeuw, van purper, getongd en met nagels gewapend van keel en gekroond van goud; in de derde van zilver, het kruis van Calatrava van gules; in de vierde van keel, twee zilveren hamers geplaatst in een kruis; op het geheel een hartschild van azuur, drie fleurs-de-lis van goud, de insteek onderaan in zilver, een granaatappel, dit is het wapen van Almadén is.

•   In het zevende, gekwartileerd een kasteel in keel, het kruis van Calatrava in goud, in zilver een horizontale blak in azuur en een verticale in keel en drie vaten van natuur, een schildzoom van goud met tekst dat is het wapen van Valdepeñas.

•   In het achtste, in een veld van keel een Maltezer kruis van zilver met er overheen een wapen van azuur waarop een kasteel van goud met openingen in keel, op een grond van goud, met links een ridder gewapend, met in zijn rechterhand een lans van sabel, dat is het wapen van Alcázar de San Juan.

•   In het negende, rechts een kruis van Calatrava in een veld van goud en in een veld van azuur een boom en een bodem van sinople en links een gekanteeld kasteel in keel met daaronder een veld van azuur met een ovaal van zilver met bergen eromheen. Dit is het wapen van

•   Het laatste is een hartschild van azuur, de figuur van een koning, gezeten op zijn troon, onder een gouden boog ondersteund door twee zilveren zuilen met voet en kapitelen van goud, en omgeven door een zeshoekige muur met zes torens eveneens van goud en een poort van sabel. Rand van gules met acht kastelen van drie gekanteelde torens van goud, geklaard van azuur en mazonados van sabel. Een schildzoom van keel met achtkastelen van goud, dat is het schild van Ciudad Real.

Op het schild een gesloten koningskroon, bestaande uit een gouden cirkel bezet met edelstenen, die acht fleurons van acanthusbladeren vasthoudt, waarvan er vijf zichtbaar zijn, afgezet met parels en uit wier bladeren met parels versierde diademen ontspringen, die samenkomen in een azuurblauwe bol, waaraan de meridiaan en de evenaar van goud zijn toegevoegd met een gouden kruis. De kroon is met keel gevoerd.

Geografie


Het landschap wordt bepaald door het Meseta Central (Centrale Plateau), in de zuidelijke helft; het is een vlak profiel met kleine heuvels die meestal van geringe hoogte zijn. In het zuiden wordt de provincie begrensd door de Sierra Morena, waarvan de belangrijkste doorgang naar de autonome gemeenschap Andalucía zich in het Natuurpark Despeñaperros bevindt. Het noorden wordt begrensd door de minder hoge Montes de Toledo (bergen van Toledo).

Met een oppervlakte van 19.813 km² (derde grootste van Spanje na Badajoz en Cáceres) wordt het in het noorden begrensd door Toledo, in het noordoosten door Cuenca, in het oosten door Albacete, in het zuiden door Jaén en Córdoba en in het westen door Badajoz. Het heeft een exclave, de gemeente Anchuras, in het noordwesten van de provincie.

Het belangrijkste stroomgebied is dat van de Guadiana. Deze rivier ontspringt in de lagunes van Ruidera, in het oosten van de provincie, en verdwijnt en komt weer tevoorschijn in de buurt van de stad Villarrubia de los Ojos. Enkele van haar zijrivieren in de provincie zijn de rivieren Cigüela, Záncara, Azuer, Jabalón en Bullaque.

Het klimaat van de provincie is continentaal mediterraan, met een van de grootste thermische schommelingen van het Iberisch schiereiland. Dit veroorzaakt koude winters en zeer hete en droge zomers.

De grenzen van de provincie Ciudad Real zijn praktisch gelijk aan die van de oude provincie La Mancha, waarvan Ciudad Real de hoofdstad was en waarvan de Montes de Toledo waren uitgesloten.

Comarcas


De provincie kan worden onderverdeeld in regio’s en subregio’s. De oude regio van La Mancha Ciudadrealeña omvatte de subregio’s van: Campo de Calatrava, in het centrum; in het zuidwesten, de Valle de Alcudia; en in het oosten, de Campo de Montiel. Andere gebieden waren: in het noordwesten, de Montes de Toledo; in het zuidoosten, Sierra Morena; en in het noordoosten, het gebied van Campo de San Juan, omdat het behoorde tot de Orde van Sint Jan van Jeruzalem.

De Montes de Toledo beslaan het gehele noordwesten van de provincie.

De provincie Ciudad Real werd beheerst door drie militaire ordes (Santiago, Calatrava en San Juan del Hospital), waartussen opeenvolgende twisten en terughoudendheid in hun invloedssferen te verwachten waren. Dit verklaart misschien de mogelijke discriminatie van de Orde van San Juan, om tot de oude provincie La Mancha te behoren, voor het verlies van zijn politieke invloed tegenover de andere twee machtigere ordes van dat moment.

De comarcas van de provincie Ciudad Real.

De Provinciale Raad van Ciudad Real hanteert een regionale indeling, ook in officiële teksten, waarin zij de provincie in zes regio’s verdeelt: Alcudia, Calatrava, La Mancha, Montes, Montiel en Sierra Morena.

 

Demografie


In 2020 bedroeg de bevolking 495.045 inwoners, met een dichtheid van 24,98 inw./km², wat ver onder het gemiddelde van Spanje ligt (92,77 inw./km²). Het grootste deel van de bevolking is geconcentreerd in de Meseta Central (Centrale Hoogvlakte), een gebied dat de rivier de Guadiana doorkruist, terwijl de gebieden van de Sierra Morena, in het zuiden, en de Montes de Toledo, in het noordwesten, tamelijk onbevolkt zijn.

Zetel van de Provinciale Raad van Ciudad Real.

Als we de groei van de gemeenten van de provincie in de laatste twintig jaar bekijken, zien we dat het juist de gebieden van de sierras zijn die bevolking verliezen, terwijl de hoogvlakte haar bevolking behoudt, en vooral de stad Ciudad Real en haar invloed gebied blijft groeien.

Toch staat de provincie Ciudad Real, qua verdeling van inwoners, vergeleken met de rest van Spanje op gunstige 46e plaats, bij een totaal van vijftig, wat betreft het percentage inwoners dat zich in de hoofdstad concentreert (15,25%, tegen 31,85% in Spanje als geheel).

Bevolkingsdichtheid per gemeente in de provincie Ciudad Real in 2018.
Bevolkingsgroei per gemeente in de provincie Ciudad Real tussen 1998 en 2008.
Bevolkingsgroei per gemeente in de provincie Ciudad Real tussen 2008 en 2018.
De 20 grootste gemeenten van de provincie Ciudad Real
Ciudad Real Plaatsnaam inw.   Plaatsnaam inw. Alcázar de San Juan
Ciudad real
Puertollano
Tomelloso
Alcázar de San Juan
Vadepeñas
Manzanares
Daimiel
Miguelturra
La Solana
Campode Criptana
75.104
46.036
35.984
30.548
30.218
17.845
17.771
15.658
15.357
13.229
Socuéllamos
Bolaños de Calatrava
Villarubia de los Oios
Almagro
Herencia
Malagón
Pedro Muñoz
Argamasilla de Alba
Almodóvar del Campo
Membrilla
12.067
11.992
9.722
8.896
8.510
7.842
7.325
6.844
5.947
5.927
Puertollano Valdepeñas
Tomelloso Manzanares
bron: INE 2021

Gastronomie


De gastronomie van de provincie Ciudad Real, gerechten en culinaire gebruiken die veel in de provincie Ciudad Real voorkomen. Iets minder dan de helft van de oppervlakte van de provincie is gewijd aan de wijnproductie. De keuken is opgenomen in de gastronomie van La Mancha, hoewel ze veel Andalusische invloeden heeft. Op dezelfde manier zijn ook invloeden van de nabijheid van de keuken van Extremadura te vinden. Er zijn volop mogelijkheden om te jagen op wild, waaronder de beroemde patrijzenreservaten.

De oorsprong van sommige bereidingen, zoals het gebruik van aubergines, kan worden herleid tot de Andalusische keuken, omdat zij degenen waren die de aubergines naar Spanje hebben gebracht en in Almagro niet alleen de vrucht, maar ook de manier om ze te bewaren hebben achtergelaten. Er zijn spreekwoorden uit de 17e eeuw die melding maken van de overvloed aan aubergines in de stad Almagro (“En Almagro berenjenas a carros” = “In Almagro, daar hebben ze karrevrachten met aubergines”).

Ingrediënten

De provincie heeft verschillende mogelijkheden van jachtschotels. En niet te vergeten is de productie van Manchego kaas gemaakt van schapenmelk. Het gebruik van saffraan, dat hier in deze streken wordt geproduceerd, maken deel uit van de karakteristieke kruiden van deze provincie van La Mancha.

Groentes, fruit en granen

Een van de kenmerkende groenten van deze keuken is de Almagro-aubergine die in de hele Campo de Calatrava wordt geteeld. De sperziebonen worden met dezelfde kruiden bereid als de aubergines. De pisto manchego of alboronía, op dezelfde wijze de migas manchegas, de moje manchego en de mojete (een soort koude pisto manchego), de asadillo de la Mancha. Populair in Valdepeñas zijn de zogenaamde sopas vueltas (gemaakt met brood en gebakken knoflook en tomaat). Aubergines in het zuur (berenjenas en escabeche), typisch voor Manzanares. Het zogenaamde pan de Cruz versierd met het Cruz de Calatrava (zie symbolen), is een van de broden die van de Europese Commissie het zegel van de IGP (een Beschermde Geografische Aanduiding) hebben gekregen.

Een van deze gerechten zijn de gachas, gemaakt met amandelmeel. Ze kunnen ook worden bereid met gekookte aardappelen en komijn, en krijgen dan de naam Gachas de aceite of Gachas de ajillo-comino. In het zuiden van de provincie, door de invloed van Jaén, is het mogelijk bereidingen van pipirrana te zien. Op het gebied van salades kunnen we de nadruk leggen op de “ensalá de limón” die in Villanueva de los Infantes en Alcázar de San Juan wordt gemaakt met citroensap en -pulp, ui, olie, paprika en appel of sinaasappel. Onder de fruitsoorten is de produktie van meloenen in de stad Membrilla opmerkelijk.

Vis en vlees
Het gerecht Migas Manchecas (gebakken broodkruimels met knoflook, chorizo en gebakken ei).
Pisto manchego.
Aardewerken pot (Olla de barro) waarin men de Tojunto bereidt.
Pipirrana, een gerecht origineel uit Jaen, maar dat hier ook vrij veel voorkomt.
Almagro-aubergines gevuld met paprika en doorstoken met een venkelstokje.

In Bolaños (een plaatje in het noorden van de provincie) zijn de gezouten bereidingen (salazones) erg populair: gezouten, cubanas, enz. Het wordt traditioneel met ei en bloem ingewreven, en traditioneel met Pasen opgediend. Het wordt ook gebruikt om andere gerechten te verrijken, zoals de Moje “Tostao” of “Tiznao”, de potja de garbanzos (kikkererwtenstoofpot), de Moje of ajo molinero.

Er is enige productie van varkensvlees, om deze reden en onder invloed van Extemedura vinden we hier ook de patatera (worst), evenals worsten zoals de salchichón imperial. Bij sommige festiviteiten wordt het speenvarken (el  Cochinillo) voor San Antón klaargemaakt en gekookt. Belangrijker zijn hier de schapen (Cordero Manchego) van dit vlees bereidt men hier de duelos y quebrantos waarvan roerei, chorizo, varkensvlees en spek de belangrijkste ingrediënten zijn, alles bereid in de koekenpan. Het gerecht is bekend door de verwijzingen in het boek van Don Quichot de la Mancha door Miguel de Cervantes. De calderetas de cordero (lamsstoofpot) komen vaak voor. Andere bereidingen zijn de tiznao en somallao, het is vaak de salpicón de vaca (een gerecht van grote traditie in de Spaanse keuken) en bestaande uit een mengsel van rundvlees en mager spek, gekookt, met roerei of fijngehakt gekookt ei, gemengd met gesneden uien, alles op smaak gebracht met olie. Op de lijst staat ook de tojunto, een typisch Manchego stoofpotje met als belangrijkste ingrediënten een mengsel van vleescomponenten op basis van konijn (of koe) en groenten.

Nagerechten

Binnen de banketbakkerij van de provincie zijn er bereidingen zoals de Tortillas de Rodilla, de Rosquillos, las Flores, de roscas de tallos, de barquillos (vergelijkbaar met die welke in de straten van Madrid worden geserveerd). In Manzanares is de Paloma populair bij het feest van de Virgen de la Paz, de “rosca utrera” of “nuégados” en de “nazareno de chocolate”, die met Pasen wordt bereid, en in Valdepeñas ook de “manoletes”; en in La Solana de “medias lunas”. Enkele algemene nagerechten zijn beroemd, zoals arrozcon duz frío (rijst met koude duz, duz is de naam die in La Mancha aan het zoet wordt gegeven).

In Alcázar de San Juan worden de “Tortas de Alcázar” gemaakt van een zeer zachte biscuit, opgediend op papier en bedekt met een suikerstroop die, wanneer hij stolt, een zeer zoete korst vormt; zij kunnen zo worden gegeten of vermengd met gekookte melk en kaneel om de “bizcochá” te maken, die koud wordt opgediend.

Dranken

Peinado, of Brandy Peinado. Sommige versies van deze brandewijn worden op de markt gebracht met een rijpingsduur van een eeuw.

In de stad Tomelloso wordt de beroemde Brandy Peinado gemaakt; en in Valdepeñas de zeer beroemde Limoná.

In Almagro wordt alleen in een bar-restaurant genaamd BIKIBAT de beroemde spirituele drank bereid die in 1628 in de corral de comedias werd gedronken en dan alleen door bepaalde mensen van de hoge adel. Deze drank heet Aloja, het originele recept wordt strikt geheimgehouden in een familie genaamd ‘Las Toñejas’, waar het recept wordt doorgegeven van generatie op generatie, het is iets unieks in Spanje, en vandaag de dag wordt het nog steeds gemaakt door de erfgenamen van de familie in de Bar bikibat naast de corral de comedias, dit recept wordt al 4 eeuwen lang van vader op zoon doorgegeven.

Wijnen

De wijnen van de streek zijn van grote kwaliteit en hebben de Denomination d’Origine La Mancha; die van de Denomination d’Origine Valdepeñas zijn nog ouder en beroemder.


Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

        • Last updated 20221-22-03

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

Spanish language Wikipedia|titel=Provincia de Ciudad Real|pagecode=135554797| date=20210705
Dutch language Wikipedia|titel=Ciudad Real (provincie)|pagecode=45980255| date=20210705

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will see the full information of these photos/images, the author, or the licence.

Coralma*, is own work that can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: