La Coruña

La Coruña

Provincie van Galicia

Spaanse Verhalen
……Gelegen in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje. De Costa da Morte (kust van de dood) is een gebied met belangrijke mariene ecosystemen, met steile kliffen, duinen en vissersdorpjes met traditionele vuurtorens en stranden. Het karakteristieke binnenland bestaat uit bergen en groene valleien. Hoogtepunten zijn natuurgebieden zoals het biosfeerreservaat As Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo, het natuurreservaat Fraguas de Eume, het duincomplex van Corrubedo en de lagunes van Carregal en Vixán. In de stad A Coruña, de hoofdstad van de provincie, moeten je zeker een bezoek brengen aan de Hercules-toren, die door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. Een andere zeer belangrijke stad om te bezoeken is Santiago de Compostela, de hoofdstad van Galicië, en de eindbestemming van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela het centrum van Santiago de Compostela behoort ook tot het  werelderfgoed van Unesco.

Ga naar:

……La Coruña (A Coruña in het Galicisch) is een Spaanse provincie in het noordwesten van land, in de autonome regio van Galicia. In het noorden en het westen grenst het aan de Atlantische Oceaan, in het oosten met de provincie Lugo en in het zuiden met de provincie Pontevedra.

Spaanse verhalen, La Coruña

Spaanse Verhalen, La Coruña

het wapen

Spaanse verhalen, La Coruña

Plaza do Tapal, Noia

Gegevens
Hoofdstad A Coruña
Comunidad Autónoma Galicia
Totale oppervlakte 7.950 km²
Totale bevolking
Bevolkingsdichtheid
1.121.484 inw. (2018)
140,9 inw/km²
Naam inwoners Coruñes, -a
Postcode 15
ISO 3166-2 ES-C
officiële website (beveiligd)
Spaanse verhalen, La Coruña

Plaza de Platerías , Santiago de Compostela.

Denominatie


  • La Coruña is de historische benaming in het Castiliaans en de enige die door de Koninklijke Spaanse Academie als correct wordt aanvaard, maar deze wijst er wel op dat in de officiële teksten de Galicische vorm moet worden gebruikt.
  • A Coruña is de historische benaming in het Galicisch, naast de officiële vorm die is goedgekeurd door het Spaanse parlement, in overeenstemming met de Wet 2/1998.

 

Klimaat


Spaanse Verhalen, La Coruña

De rivier de Eume in het natuurgebied Fragas de Eume.

……Het klimaat in de provincie is van het Europese Atlantische type, dat wordt gekenmerkt door milde temperaturen en weinig thermische oscillatie. Hoewel de regens bijna het hele jaar overvloedig zijn, is het aantal regenachtige dagen op dit moment afgenomen. De afgelopen jaren kende men, sporadisch, periodes van droogte.

 

Bevolking


Spaanse verhalen, La Croruña

De kathedraal van Santiago de Compostela.

……De provincie La Coruña heeft, volgens de telling van januari 2018, 1.119.351 inwoners. Het is daarmee de meest bevolkte provincie van Galicia. 36,5% van hen woont in de grootste gemeenten van de provincie, A Coruña, Santiago en Ferrol. Ook de steden Narón en Oleiros behoren tot de tien meest bevolkte gemeenten in Galicië. A Coruña is, als het gaat om inwoners, de tweede grote stad van Galicië, maar het heeft met 6472 inw/km², de dichtst bevolkte stedelijke kern van de gemeenschap.

Stad Aantal inwoners
A Coruña 244.850
Santiago de Compostela 96.405
Ferrol 66.799
Narón 39.115
Olieros 35.559
Arteijo 31.917
Ames 31.287
Carballo 31.261
Riviera 27.067
Cambre 24.603

 

Comarcas van de provincie La Coruña


 

Comarca de Arzúa Comarca de Eume Comarca de Ortega
Comarca de Barbanza Comarca de Ferrol Comarca de Santiago
Comarca de La Barcala Comarca de Finisterre Comarca del Sar
Comarca de Bergantiños Comarca de Muros Comarca de Tierra de Mellid
Comarca de Betanzos Comarca de Noya Comarca de Tierra de Soniera
Comarca de La Coruña Comarca de Órdenes Comarca de Jallas

 

Naar boven

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Provincia de La Coruña=114084023|datum=20190226|Laatst bijgewerkt=20190226}}