Kunstdriehoek van Madrid

 

Algeheel overzicht

Het Prado in zijn volle lengte.

……De Kunstdriehoek of ook wel de Gouden Driehoek van Madrid wordt gevormd door een groep van musea die zich op of in de nabijheid van de Paseo del Prado bevindt, een oud winkelcentrum dat de grens tussen de oude stad en het Retiro-park markeert. De drie hoekpunten van deze driehoek zijn het Prado Museum, het Thyssen-Bornemisza Museum en het Reina Sofia Museum, die samen rond de 5,5 miljoen bezoekers per jaar naar zich toe trekken. In de afgelopen jaren zijn er nog twee nieuwe tentoonstellingsruimtes in het gebied geopend, te weten het CaixaForum en het Centro Nacional de las Artes Visuales en la Antigua Fábrica de Tabacalera.

De ingang van het Thyssen-Bornemisza Museum.

 

……De naam ‘Triángulo del Arte’ (Driehoek van de Kunst), het gebied rondom het Prado, werd aanvankelijk geopperd door de pers en vervolgens, na de opening van het Thyssen-Bornemisza Museum in 1992, overgenomen door de culturele autoriteiten. Dit museum versterkte kwantitatief het artistieke aanbod van het gebied. Ook chronologisch en wat betreft hiaten in de verschillende stijlen, verbind dit museum de collecties van het Prado – en het Reina Sofia museum. Zo is het mogelijk om de evolutie van de kunst (meestal picturaal) van de Middeleeuwen naar het heden te doorlopen.

Het Reina Sofia Museum, de architectuur van deze drie gebouwen laat precies zien wat men binnen kan verwachten.

……De benaming ‘Kunstdriehoek’ heeft momenteel een behoorlijke bekendheid opgebouwd, ze duikt op in alle toeristische reclamefolders en toeristische boeken. U kunt kaartjes kopen die toegang bieden tot de drie musea. Nieuwe ontwikkelingen, die nog bestudeerd worden, zullen helpen om het gebied visueel te verenigen.

 

Andere musea in de buurt van de ‘Kunstdriehoek’


 1. Museo Arqueológico Nacional
 2. Biblioteca Nacional de España en het Museo del Libro
 3. Fundacion MAPFRE
 4. Museo de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando
 5. Museo Nacional de Artes Decorativas
 6. Museo Naval de Madrid
 7. Museo Nacional de Antropologia
 8. Casa de Amerika
 9. Casa-Museo de Lope de Vega
 10. La casa encendida
 11. CaixaForum Madrid
 12. Museo de cera de Madrid

Wazig hè….Klik op het plaatje om een duidelijk plaatje te zien.

 

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Triángulo del Arte|oldid= 104076644|datum=20180129}}

%d bloggers liken dit: