Castellón (prov.)

Castellón Provincie van de autonome gemeenschap Valencia

Kaartje van het Iberisch schiereiland met daarop in rood aangegeven de provincie Castellón. Het ligt in het westen tegen de Middellandse Zee en onder de provincie Tarragona.

Het wapen van catellón is een aan de onderzijde afgerond wapenschild met een puntige of Franse afwerking, horizontaal in tweeën gesplitst. Het bovenste kwartier is een veld van azuur, een donjonkasteel, hetzelfde als dat van de stad, op een terras van natuurlijke kleur. Tweede kwartier: de vier Balken van Aragón, symbool van de Kroon van Aragón, waar het Koninkrijk Valencia deel van uitmaakte. Boven het wapen: een open koninklijke kroon.
het wapen

De provincie Castellón is één van de weinige provincies van Spanje die geen eigen vlag heeft.

Gegevens
Hoofdstad Castellón de la Plana
Officiële taal Castellano (Spaans) en Valenciano
Comunidad autónoma La Comunitat Valenciana
Onderverdeling     8   comarcas
    5   arrondissementen
             (partidos judiciales)
 135   municipios (gem.)
Gesticht Territoriale indeling van 1833
Oppervlakte 6611,93 km²
Bevolking (2020) Bevolking tot.
Bevolkingsdichtheid
587.064 inw.
88,78 inw/km²
Bevolkingsnaam castellonense
Postcode 12
Kengetal (tel.) 0034 – 964
ISO 3166-2 ES-CS
Officiële website

Iedereen denkt natuurlijk gelijk aan de Spaanse kustgebieden, maar dat Castellón ook een behoorlijk bergachtige provincie is zal u waarschijnlijk niet verwachten. Men zegt zelfs dat het de op één na meest bergachtige provincie is van Spanje, maar dat valt te betwijfelen als je Asturias, Cantabria, Huesca of Lérida gezien hebt. Maar dat dat het binnenland van Castellón even vermeld moet worden is zeker waar. Je kunt hier echt geniet van prachtige vegetatie,  bossen en mooie uitzichten en veel bijzondere steden en dorpen.

Boven op de ommuurde stad prijkt het 13e eeuwse Castillo de Morella. In eerste instantie heeft het een islamitische architectuur maar door de eeuwen heen is er veel aan her- en verbouwd.

Castellón (in het Valenciaans Castelló) is een provincie in het oosten van Spanje. Het is de meest noordelijke van de drie provincies van de Comunitat Valenciana (Valenciaans voor Comunidad Valenciana) en de hoofdstad is Castellón de la Plana. Het heeft een bevolking van 585.590 inwoners (INE 2020) en telt in totaal 135 gemeenten.

Wat u interesseert:

Het ligt in het oosten van het Iberisch schiereiland en grenst daar aan de Middellandse Zee en in het noordoosten aan de provincies Tarragona, in het westen aan Teruel en in het zuiden aan de provincie Valencia. De kustlijn staat bekend als de Costa del Azahar (Sinaasappelbloesemkust).

Het wapen van de provincie Castellón


Het wapen van de provincie Castellón oftewel het representatieve symbool van de Diputación Provincial de Castellón (Provinciale Staten van Castellón). Het is een aan de onderzijde afgerond wapenschild met een puntige of Franse afwerking, horizontaal in tweeën gesplitst, met:

Het wapenschild werd in 1997 goedgekeurd door de Generalitat Valenciana (Regering van autonome gemeenschap Valencia).

Geografie


De provincie is bergachtig in het binnenland, waar de uitlopers van het Sistema Ibérico (eerst volgende berggebied na de Pyreneeën) de natuurgebieden van de Maestrazgo in het noorden en de Sierra de Espadán in het zuiden vormen. Bovendien vinden we tussen beide de top van Peñagolosa (die zijn naam geeft aan het gelijknamige massief) en die met 1813 m boven de zeespiegel de op één na hoogste top van de comunidad is. Andere belangrijke toppen in de provincie zijn Peña Salada (1581 m boven zeeniveau), Pina (1405 m boven zeeniveau), Encanadé (1393 m boven zeeniveau) en Muela de Ares (1318 m boven zeeniveau). De provincie heeft een smalle kuststrook met als geografische kenmerken het schiereiland Peñíscola, de kaap van Oropesa del Mar en de inham van Almenara. Het grootste deel van de bevolking woont aan de kuststrook, terwijl het bergachtige binnenland praktisch onbevolkt is.

De provincie Castellón omvat ook de Columbretes-eilanden (Islas Columbretes), een onbewoonde archipel die 56 km uit de kust ligt.

Aardig om nog te vermelden is dat de Greenwich-meridiaan als een denkbeeldige lijn door de provincie loopt en in Castellón de 40e breedtegraad kruist; het exacte punt is gemarkeerd met een monoliet en kan worden bezocht in het Meridiaanpark.

Klimaat

Het mediterrane klimaat van de provincie wordt gekenmerkt door zachte winters en warme zomers. In het binnenland zijn de temperaturen over het algemeen koeler, met neerslag in de vorm van sneeuw tijdens de winter.

De gemiddelde temperatuur in de provincie bedraagt 17 °C, en de gemiddelde neerslag bedraagt ongeveer 500 mm per jaar, onregelmatig verdeeld over de herfst- en lentemaanden en met de klassieke mediterrane zomerdroogte. In bergachtige gebieden in het binnenland is de neerslag overvloediger en bedraagt hij in veel gebieden meer dan 600 mm.

In Spanje komt het regelmatig voor dat er tijdens één bui heel veel regen valt en dat dan rivieren overstromen. Dit fenomeen komt de laatste jaren steeds meer voor, het probleem hiervan is dat goede vruchtbare gronden wegspoelen naar zee. Dat werkt de verschraling van het landschap in de hand, waardoor het Spaanse landschap, langzaam maar zeker, steeds armer wordt. Men zou hier eigenlijk grote terrassen voor aan moeten leggen die het water en de vruchtbare gronden vasthouden. Hiermee hou je een gebied groen, dat het water makkelijker opneemt en voor extra O2 (zuurstof) zorgt. 

Geschiedenis


Van de 8e eeuw tot het eerste derde deel van de 13e eeuw was de provincie in islamitische handen. Jaime I ‘el Conquistador’ nam het over van de Arabische koningen van Valencia en nam het op in de Kroon van Aragon: de eerste plaats die werd veroverd was Ares del Maestre, in 1232, en het jaar daarop vielen Peñíscola en het kasteel van Fadrell (in het huidige Castellón de la Plana).

Een klein gebied in het zuiden van het binnenland werd hoofdzakelijk herbevolkt door Aragonezen, vandaar dat de traditionele taal van dit gebied Castiliaans is, terwijl de kust en de rest van het binnenland hoofdzakelijk werden herbevolkt door mensen van Catalaanse afkomst, vandaar dat Valenciaans de traditionele taal van deze gebieden is.

Tijdens de Carlistische oorlogen was de streek van Maestrazgo (in het noorden van de provincie) een voortdurend reactionair brandpunt, terwijl de hoofdstad een vooraanstaand steunpunt was voor de liberale legers van Isabel II.

Demografie


De bevolkingsdichtheid van de provincie Castellón bedraagt 88,56 inwoners/km² (INE 2020), iets lager dan het Spaanse gemiddelde (92,02 inwoners/km²) en de laagste van de drie provincies van de comunitat Valenciana. Ze vertegenwoordigt 1,25% van het demografisch percentage van het nationale totaal.

De 20 grootste gemeenten van de provincie Castellón
Castellón de la Plana Plaatsnaam inw.   Plaatsnaam inw. Vall de Uxó
Castellón de la Plana
Villarreal
Burriana
Vall de Uxó
Vinaroz
Benicarló
Almazora
Onda
Benacasim
Nules
172.589
51.130
34.903
31.549
28.862
27.658
26.878
24.939
18.991
13.356
Alcora
Oropesa del Mar
Segorbe
Peñiscola
Moncófar
Alcalá de Chivert
Almenara
Torreblanca
Bechí
Borriol
10.428
9.755
9.139
7.882
6.958
6.691
6.254
5.606
5.605
5.552
Villarreal Vinaroz
Burriana Benicarló
bron: INE 2021

Volgens een telling van het INE in 2015 had 17,6% van de provinciale bevolking de buitenlandse nationaliteit, zo’n zes en een half punt boven het nationale gemiddelde.

Bevolkingsdichtheid per gemeente in de provincie Castellón in 2018.
Bevolkingsgroei per gemeente in de provincie Castellón tussen 1998 en 2008.
Bevolkingsgroei per gemeente in de provincie Castellón tussen 2008 en 2018.

Comarcas

De comarcas van de provincie Castellón zijn: Alcalatén, Alto Maestrazgo, Alto Mijares, Alto Palancia, Bajo Maestrazgo, Plana Alta, Plana Baja en Los Pueblos de Morella.

Toerisme

In de provincie Castellón kan men in enkele kilometers van de zee naar het hooggebergte gaan; het klassieke zon- en strandtoerisme (Benicasim, Oropesa del Mar, Vinaroz, Burriana, Peñíscola, Benicarló, enz.) wordt aangevuld met een levendig binnenlandtoerisme van plattelands woningen, met de monumentaliteit van dorpen als Morella, San Mateo, Segorbe, kuuroorden in Montanejos, Benasal, Catí, de bronnen van de rivier Palancia, een uitgebreid netwerk van wandelpaden, kluizenaarshutten…

Peñíscola staat bekend als de stad in zee en is, na Benidorm en Valencia, de derde toeristische bestemming in de comunidad Valenciana.

Romantisch plaatje van schiereiland met daarop het kasteel van Peñicsola.

Er zijn ook een groot aantal landschappen en natuurgebieden in de hele provincie, zoals de Grotten van San José in Vall de Uxó, kastelen zoals dat in Peñíscola, Morella, of het versterkte dorp Mascarell, de Romeinse overblijfselen in Benicató en de religieuze architectuur in Nules, Iberische nederzettingen zoals Puig de Benicarló, modernistische huizen in Burriana en Vinaroz, toeristische centra zoals Marina d’Or en La Renegá (beide in Oropesa del Mar), de eigenaardige toren El Fadrí in Castellón de la Plana, de Entrada de toros y caballos in Segorbe, of de Cartuja de Vall de Cristo en het Santuario de la Cueva Santa in Altura (beschermheilige van de provincie).

Nationale parken van de provincie

Sierra de Irta

Dit is een Spaans beschermd natuurgebied gelegen in het noordoosten van de provincie Castellón, bestaande uit 7743 ha landen 2448 ha voor de kust. Het natuurpark wordt gevormd door twee bergketens met een maximale hoogte van 572 meter (de top van de Campanilles).

Prado de Cabanes-Torreblanca

Zeer kwetsbaar beschermd natuurgebied dat een waterrijk gebied van grote landschappelijke waarde vormt en waar verschillende soorten watervogels leven. Het strekt zich uit over een gebied van 865 ha in de gemeenten Torreblanca en Cabanes.

Tenencia de Benifasar

Wordt beschouwd als een historische regio van de comunidad Valenciaanse, hoewel haar deze band sterker is met de regio Los Puertos de Morella en de regio’s Tarragona. Het is een gebied dat in 1230 door de koning van Aragon veroverd werd en tussen 1260 en 1262 rechtstreeks onder het bestuur van het prinsdom Cataluña kwam te staan.

Desierto de las Palmas

Spaans beschermd natuurgebied van 3293 ha. dat meermaals is afgebrand waardoor er weinig wild bos overbleef. Het ontleend zijn naam  aan de aanwezigheid van een bedelorde van de Karmelieten, een orde gewijd aan spirituele retraite genaamd de “Santos Desiertos “. Het tweede deel van de naam is te danken aan de overvloed van de waaierpalm (Chamaerops humilis), de enige palmboom die endemisch is in Europa.

Peñagolosa

Dat is een berg in het massief dat zijn naam draagt, en dat tot het Sistema Ibérica behoort, de top ligt op 1813 m.b.z. en het is de op één na hoogste van de berg van de Comunidad Valenciana. Hij wordt overtroffen door de Cerro Calderón (1838 m.b.z.). Op de top heeft men een prachtig uitzicht over het omliggende gebied van Castellón en Aragón. Het heiligdom van San Juan de Peñagolosa, aan de voet van de berg, is een belangrijk bedevaartsoord.

Sierra de Espadán

Dit is een van de meest oostelijke bergketens van het Iberisch systeem in Spanje. De Sierra de Espadán scheidt de stroomgebieden van de rivieren Mijares en Palancia.

Islas Columbretes

Een archipel van kleine eilanden van vulkanische oorsprong in de Middellandse Zee. In 1995 werd het omliggende gebied toegevoegd als het zeereservaat. Illa Grossa is het meest noordelijke en tevens het grootste eiland van de groep.

Sierra Calderona
Het natuurpark Sierra de Irta met de toren van Badum (Peñiscola).
Tenencia de Benifasar, uitzicht op het klooster.
Het bos van het Desierto de las Palmes, Castelló de la Plana.
De Penyagolosa-piek is een punt gelegen tussen de gemeenten Villafermosa, Vistabella en Chodos (Castellón).
Vall de Almonacid. Sierra de Espadán.
Sierra Calderona, gezien vanaf het Castillo Sagunto.

Dit is een beschermd natuurgebied van 18.019 ha. gelegen tussen de provincies Castellón en Valencia. Het is de groene long voor de stad Valencia. Ook dit rotsachtge gebied behoort de uitlopers van het Sistema Iberica. In dit gebied komt onder andere ook de genetkat, naast de vele andere roofvogels, reptielen, zoals culebrillas (wormhagedissen), en zoogdieren nog voor.

Gastronomie van de Provincie Castellón


De keuken van Castellón in het noorden van de provincie, grenzend aan Cataluña, heeft elementen van zowel de Valenciaanse als de Catalaanse (Tarragona) keuken.  Het historische en natuurlijke gebied van Maestrazgo wordt beïnvloed door de Aragonese keuken. Net als in de andere Levantijnse keukens is rijst het hoofdingrediënt van veel gerechten.

Geschiedenis

Het grondgebied van het Iberisch schiereiland stond tijdens de Middeleeuwen (711-1492) onder islamitische heerschappij en daarom heeft de keuken van Al-Andalus een zekere invloed nagelaten op de keuken van Oost-Spanje. De irrigatiesystemen werden verbeterd en zo ook de rijstteelt. Na de Reconquista werden enkele kleine gebieden in het zuidelijke deel van het binnenland van de provincie opnieuw bevolkt, hoofdzakelijk door Aragonezen.

Ingrediënten

Aan de ingrediënten van de provincie Castellón dat het een land van veeteelt is, waarbij ook de zuivelproduktie, zoals kaas, belangrijk is, maar buiten de provincie niet erg bekend is. Bekende zuivelprodukten zijn onder andere cuajada (bekend als cuallà) dat als dessert geserveerd tijdens de Corpus Christi-feesten of op het feest van de Virgen de Agosto. De nabijheid van de provincie Teruel maakt dat ook in deze streken de quezo de Tronchón (kaas van Tronchón) gemaakt wordt en zeer populair is. Zoals in de rest van de Levantijnse keukens, vermengt de provincie in veel van haar culinaire bereidingen ingrediënten uit de zee met die uit het binnenland. De geografie van het gebied forceert een groenteteelt van droge grond.

Groente en fruit

Rijst komt in alle gemeenten van Castellón voor, en paella wordt in al die gemeenten gemaakt. Andere gerechten waarbij deze grassoort wordt gebruikt zijn: rijst met zeekomkommer (Arrós amb espardenyes). Arros negro (rijst gekleurd met de zwarte inkt van inktvis), arrosejat, gehaktballetjes met rijst (arrós en pilotes), rijst met eend (arroz con pato), een typisch gerecht van de San Roque-feesten waarvan de inwoners van Nules op het strand genieten. De bergpaella (paella de montaña) van Eslida. Bonen zijn populair in diverse stoofschotels zoals die in Catí. Wat arrosejat betreft, is er een variant waarbij noedels in plaats van rijst worden gebruikt: fideos arrossejats, arròs amb fesols i naps. Zo zijn ook de graanprodukten in Castellón doorgedrongen, vandaar de bereidingen van gachas of farinetas (in deze streek een mengsel van tarwe- en maïsmeel), guixassos (een soort pap) en tarinetas (een soort pap van een mengsel van tarwemeel en kikkererwten). 

Coca’s worden bereid met verschillende ingrediënten, zoals tomatencoca, groentecoca, “coca en sal” (bedekt met een zoutkorst), uiencoca, spinaziecoca, enz. zijn populair. Een van de typische gerechten uit Castellón is de nogada, een stoofpot van aardappelen en walnoten. De pataques en pell, dat zijn gepofte aardappelen, de bereiding van een hartig gebak dat flaón wordt genoemd (een gebak met ricotta kaas erin (in het Valenciaans, brull).

Wat betreft het fruit zijn er meloenen uit Chilches en Moncófar, appelen uit Ortells, artisjokken uit Benicarló (waar het jaarlijkse artisjokkenfestival wordt gehouden), kersen uit de Beneden-Maestrazgo of meer bepaald uit Salsadella. Ook paddestoelen worden zeer gewaardeerd, vooral de Robellones (Lactarius deliciosus) die typisch zijn voor de historische en natuurlijke streek van Maestrazgo. Er is een matige productie van olijfolie. En natuurlijk mogen we de teelt van sinaasappelen en mandarijnen niet vergeten.

Vis en vlees

Het slachten van het varken (in de provincie bekend als matacerdo) levert verschillende producten op, waaronder ham en cecina. Er worden ook butifarras (worstjes) gemaakt. Enkele gerechten met varkensvlees zijn: fritá del matapuerco. Het everzwijn is zeer talrijk in de bossen van het natuurpark Sierra de Espadán. Het vlees wordt verwerkt in stoofschotels zoals de olla segorbina, waarin spek is verwerkt en die twee versies kent: die met distel (gardo) of met kool (repollo). In de streek van Maestrazgo wordt veel aan schapenteelt gedaan. Het vlees van de stier wordt in Castellón onder andere gebruikt voor de bereiding van cecina (gezouten rundvlees). Onder de vleesstoofpotjes springt tombet, een stoofpotje van vlees en slakken, eruit. Kalfsvlees is in sommige gemeenten een gebruikelijk gerecht dat beïnvloed is door de Aragonese keuken. Gegrild vlees met knoflookolie is een van de stergerechten in het binnenland. In veel plaatsen is het gebruikelijk om bij het diner op kerstavond gegrilde koteletten met alioli (knoflook ‘mayonaise’) te serveren. Van de verschillende vleesconserven is vooral het gebakken vlees (in olijfolie geconserveerd vlees) bekend. Van wild zijn er verschillende bereidingen met konijnenvlees, zoals rostit de conill (“gebraden konijn”), of conill amb allioli (“konijn met knoflookolie”). Populair zijn de slakken genaamd vaquetes (een soort witte slak). Een van de beroemde gevogeltegerechten is “trufado de gallina” (conserven gemaakt van, kip, paneermeel met melk, wijn en truffels).

Men kent er ook de kabeljauwgerechten, hoewel er ook enkele van oorsprong uit La Mancha komen, zoals ajo arriero, ajoaceite de palo (kabeljauw en aardappelen, typisch voor de streek Alto Palancia). Op het gebied van zeevruchten zijn de garnalen van Vinaroz wijd bekend in de provincie, en voorzien van de eigen D.O. (Denominación de Origen) in augustus viert deze stad het Garnalenfestival. De verschillende bereidingen van zeevruchten zoals inktvis (sepia) langs de kust, espardenyes (zeekomkommer), salmonetes, tong (lenguados), doradas (goudbrasem), bereidingen met pulpo (octopoda), sardines. Enkele van de bereidingen die ermee worden gemaakt zijn: zarzuela de pescado (visstoofpot), salpicón de anguilas (salpicó) de Nules (gezouten paling), salazones (gezouten vis), enz.

Patisserie

Paella in volle voorbereiding. In de keuken van Castellón is paella terug te vinden onder de rijstgerechten.

Rossejat, op het punt van krokant maken (o tostao) van de rijst.

Gezouten vis, heel gebruikelijk in het Levante.

Voorbereiding van een dorpspot (olla de pueblo) in de gemeente Ahín.

Flaons de Morella.

Ximos (chimos) de Castellón.

Collà (cualla) del Maestrat.

Coca de boniato.

Artisjokken en sinaasappels uit de streek van La Plana Alta.

Botifarres d’arrós – rijstworstjes (Torreblanca).

Plato de fideuá (fideos) (Fideua schotel).

Rosegons, traditioneel zoet gebak (Castellón).

Een van de populairste gebakjes in de provincie Castellón is pá-nolí, een soort gebakje met binnenin pompoen- of zoete-aardappeljam (beschouwd als de ziel van het zoet).

Beroemd in de hoofdstad zijn de coca malfeta (het hele jaar door gemaakt in de regio’s van La Plana), coca de Castelló (met aardappel in plaats van meel), en oropesina, een nagerecht uit Oropesa del Mar dat amandelen bevat.

Bij familiefeesten, of het nu bruiloften of doopfeesten zijn, zijn mostachones (mostatxons), “cocas de pansas i nous” en “rollets d’anis” (anijsdeegnoten) erg populair. “Arrop i tallaetes” zijn populair in sommige gemeenten (evenals de Useras-variant die “mudarra” wordt genoemd), van Caudiel zijn cerazas del rabo corto (een soort kersen) en honing beroemd.

De wrongel die “quallà” wordt genoemd, wordt gemaakt met een kruid dat “coll” wordt genoemd (de stamper van de bloem van de wilde artisjok). Deze wrongel wordt cuajada de Morella genoemd. Een ander typisch dessert zijn de albardaes vijgen, gewoonlijk vergezeld van een glas mistela of moscatelwijn


Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

     • Last updated 2022-11-13

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

     • Source reference: Castellón Mediterraneo|https://www.turismodecastellon.com/en/que-hacer/interior| datum=20210717}}

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will see the full information of these photos/images, the author, or the licence.

Coralma*, is own work that can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: