Pontevedra (provincie)

Pontevedra provincie van de autonome gemeenschap Galicia

Kaartje van Spanje met daarop in rood aangegeven de provincie Pontevedra.

Het wapen van de provincie Pontevedra. We zien water met daarover een brug, links van de brug een kasteel en rechts een toren. Midden op de brug een kruis. Het schild is omgeven met gestileerde bladeren en boven op het schild staat een koninklijke kroon.
het wapen
De vlag van de provincie Pontevedra is een diagonaal, van linksonder naar rechtboven, verdeelde vlag. de bovenste driehoek is wit en de onderste driehoek is blauw. De vlag is goud omzoomd en in het midden staat het wapen van de provincie. Rondom het wapen staat de tekst EXCMA. DIPUTACIÓN PROVINCIAL DE PONTEVEDRA.
het wapen
Gegevens
Hoofdstad Pontevedra
Officiële taal
Andere talen
Spaans
Gallego
Comunidad aut. Galicia
Onderverdeling 10 comarcas
13 partidos judiciales
61 municipios (gem.)
Gesticht Territoriale indeling van 1833
Oppervlakte 4495 km²
Bevolking (2020) Bevolking totaal
Bevolkingsdichtheid
….
944.275 inw.
210,o7 inw/km²
Bevolkingsnaam pontevedrés, -a
Postcode 36
ISO 3166-2 ES-PO
Officiële website
Pelgrimkerk van de Maagd Peregrina te Pontevedra. Spaanse rococostijl.
De pelgrimkerk (Iglesia de la Peregrina), ook een symbool van de stad.

De provincie Pontevedra ligt in het noordwesten van Spanje. Als we alleen kijken naar de Comunidad autónoma Galicia dan is het de provincie gelegen in het zuidwesten. U kunt hier zowel van de bergen als van de kust, met zijn Rías Baixas, genieten.Het ligt allemaal vlak bij elkaar. Het is een gebied met mooie uitzichtpunten over de esturia. Hoogtepunt is wel het ‘Parque Nacional de las Islas Atlánticas‘, met de eilanden Cies in de Ría de Vigo, Ons in de Ría de Pontevedra en Cortegada in de Ría de Arousa. Hier vindt u ook een aantal prachtige stranden. 

Het wordt aanbevolen om de ‘Ruta del Románico‘ te volgen, u komt dan langs de zogenaamde ‘pazos‘ en bezoekt tevens plaatsen zoals Marin, met zijn megalithische monumenten; Vilaboa en Poyo, met de rotstekeningen; La Guardia, Sanxenxo, Cambados of Illa de Arousa, allemaal met prachtige stranden. De hoofdstad, ook Pontevedra genaamd, met zijn historische centrum is ook essentieel. Deze streek kent ook enkele traditionele festiviteiten zoals het ‘A Rapa das bestas de Sabucedo‘ en het ‘Romería Vikinga de Catoira‘, feesten die tot het Interés Turístico Internacional behoren.

Op de foto zijn de ronde funderingen van de hutten (huisjes) van de castro de Santa Tecla te zien. (Archeologische vindplaats).
De archeologische site van Castro de Santa Tecla.

Volgens het gemeentelijk inwonersregister van 2020 telt de provincie 945.408 inwoners, verspreidt over 62 gemeenten. De meerderheid van deze bevolking concentreert zich langs de kust. De bevolkingsdichtheid is hier hoger dan het landelijke gemiddelde. Vigo de economische motor van de provincie, is met 296.692 inwoners de dichtstbevolkte gemeente van de provincie, gevolgd door Pontevedra met 83.260 inwoners. Andere relevante gemeenten  vanwege hun bevolking zijn Marín, Sangenjo, Villagarcia de Arosa, Poyo, Redondela, Cangas, Puenteareas, La Estrada, Lalín en Tuy.

Noord-westen:
Atlantische Oceaan
Noord:
La Coruña
Noord-oosten:
Lugo
West:
Atlantische Oceaan
In het midden van de schematische tabel staat deze blauw ingekleurde windroos. Oost:
Ourense
Zuid-westen:
Atlantische Oceaan
Zuid:
Portugal
Zuid-oosten:
Portugal
Het strand genaamd Lago de los Nenos, dat we hier op de foto zien, is geen meer maar een ondiepe baai aan zee. Gelegen op het Illa de Monte Agudo voor de kust van Galicia. Links van het strand zien we bossen en rechts een vrij kale rots.
Het Lago de los nenos. Cies eilanden.

Bent u benieuwd naar de gastronomie van Pontevedra dan moet u zeker de verse zeevruchten proberen en deze altijd samen met de typisch lokale wijn, Albariño nuttigen. 

Bestuurlijke indeling van de provincie


De provincie Pontevedra is onder verdeeld in 10 comarcas (die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in municipios (steden)) en 13 partidos judiciales (arrondisementen).

De comarcas van Pontevedra zijn:
 –  O Baixo Miño       
 –  Caldas
 –  O Condado
 –  O Deza
 –  O Morrazo
 –  A Paradanta
 –  Pontevedra
 –  O Salnés
 –  Tabeirós – Terra de Montes   
 –  Vigo

Klimaat


Pontevedra is een provincie met een kustklimaat, dat betekent milde gemiddelde temperaturen en overvloedige regenval het gehele jaar door. Er valt meestal geen sneeuw en vorst kent men er ook bijna niet.

Symbolen

Het wapen van Pontevedra heeft witte achtergrond met daarin een brug van drie gouden bogen op golven van azuur en zilver, in het centrum, een kruis van goud aan de rechterkant een gouden kasteel met kantelen en links een gekanteelde toren, ook van goud.


 

Naar boven
Verwant aan dit onderwerp:

Dit was een van de Spaanse Verhalen in de niet commerciële website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

      • Laatst bijgewerkt 2022-03-03

Coralma*

Spaanse Verhalen.  https://spaanseverhalen.com

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

Deze teksten zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Andere verwijzingen:

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0 ,  CC BY-SA 1.0 ,  CC BY 2.0 , CC BY-SA 2.0CC BY-NC-SA 2.0,   CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0CC BY-SA 3.0 , CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie ,  of Publiek Domein

Als u op één van de links hieronder klikt, krijgt u de volledige informatie van deze foto’s/afbeeldingen, de auteur, of de licentie te zien.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

U bent vrij:

  • Om het werk te kopiëren, te verspreiden en te verzenden
  • Om het werk aan te passen (op uw eigen medium)

Onder de volgende voorwaarden:

  • attributie – U moet de juiste vermelding geven, een link naar de licentie verstrekken en aangeven of er wijzigingen zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet op een manier die suggereert dat de licentiegever u of uw gebruik goedkeurt.
  • gelijk delen – Als u het materiaal remixt, transformeert of erop voortbouwt, moet u uw bijdragen distribueren onder dezelfde of compatibele licentie als het origineel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: