Spaanse Landschappen

Spaanse landstreken

Een kaartje van Spanje met daarop aangegeven de Comunidades Autónoma (Autonome Gemeenschappen) met hun hoofdsteden, maar wat voor dit hoofdstuk veel belangrijker is, ook de gebergtes, de hoogvlaktes en de belangrijkste kuststreken staan er op aangegeven.
Spanje het meest bergachtige land van Europa.

Spanje heeft vele verschillende soorten landschappen… Eigenlijk vind je in dit land alles (in het klein) wat er in de rest van de wereld te zien is… Erosie gebieden (zoals de Grand Canyons), woestijn, bergen (vele soorten)….. In dit artikel bespreken we vluchtig wat er allemaal meer te zien en te beleven valt in dit prachtige land, Spanje. Na dit inleidende artikel volgen er meer gespecificeerde verhalen over de Spaanse landschappen, rivieren en zeeën.

De diversiteit van het Spaanse landschap


Op de foto zien we de rivier de Duratón door een stuk landschap stromen dat lijkt op de Grand Canyon  alleen groener. Als je door dit dal loopt en boven je hoofd cirkelen de Vale gieren,  van meer dan 2 meter spanwijdte, dan denk je echt dat het Amerika is.
Het stroomgebied van de Duratón, dat je soms doet denken aan de Grand Canyons van Amerika.

De diversiteitvan de Spaanse toeristische gebieden, de agrarische – of historische gebieden, de karakteristieke steden, het platteland en de bergketens, haar stranden en de diverse gebruikswijzes etc, etc, zijn in Spanje zo enorm divers, dat het onmogelijk is om ze hier even in één hoofdstuk te beschrijven. Hier laten we dan ook alleen even vluchtig een overzicht zien. Er zullen nog vele verhalen volgen over de meer specifieke landschappen van Spanje, waarin we de geologie, de flora en de fauna en nog veel meer van deze gebieden gaan beschrijven.

We zien een groepje Spaanse varkens (cerdos Ibericos) onder de steeneik. Dat is niet zo zeer omdat ze in de schaduw willen staan, want dat is een bijkomend voordeel. Nee, het is meer omdat daar de eikels liggen die deze dieren als voedsel gebruiken. Deze typisch Spaanse landstreek noemt men de Dehesa (grasland met hier en daar een steeneik).
De Dehesa waar de varkens zoeken naar de eikels.

Helaas kennen de meeste toeristen niet meer dan de 100 meter brede strook langs de oostkust. De mediteranee, voor velen het ultieme vakantiegevoel. Maar voor mensen die hun vakanties op een andere wijze gebruiken heeft Spanje zoveel meer te bieden en niet alleen op het vlak van natuurschoon. Ook historisch gezien is Spanje enorm interessant. En als u van kunst houdt, in wat voor vorm dan ook, Romaanse, Renaissance, Art Deco, Vlaamse meesters, Rembrandt, Cervantes,,,, You name it, dan pakt u dat allemaal mee als u dit land komt bezichtigen.

Een palloza zoals we hier op deze foto zien is een pre-Romeins gebouw, een boerderij. Dat zeker hier op deze foto helemaal tot zijn recht komt door al de ruïnes waarmee het omringt wordt.
Pallozas in El Bierzo
Soria is over het algemeen een vrij dorre provincie, maar er zijn ook plekken waar het vochtiger is en waar je dan een bos ziet zoals hier op deze foto. Een van de mooiste beukenbossen van Europa.
Beukenbos in Soria.

De mensen die toch voor zon, zand en zee komen, ga dan eens niet naar de oostkust maar ga naar het noorden van Spanje. Daar zoekt u uw eigen prive standje, ingesloten door beboste rotsen. Er zijn speciale kaarten waar deze strandjes allemaal op staan aangegeven, het zijn er honderden. Of ga eens naar Galicia om daar het “Playa del Catedrales” te bekijken. Of als het slecht weer is ga dan naar Asturias om te zien hoe “Bufones” werken. Het zeewater wordt daar door gaten onder de grond landinwaarts geperst, om dan 50 tot 100 meter verderop als een fontein van wel 15 meter omhoog te spuiten. Daarna gaat u tussen 14:00 u. en 15:00 u. naar een restaurantje om “fabada” te eten. Dit is een streekgebonden witte bonensoep die meestal wordt opgediend in een terrine. En als u die maar voor de helft leeg eet (omdat het een behoorlijk machtige, maar heerlijke soep is) komt de eigenares argwanend naar u toe met de vraag, ¿”Qué pasa, no esta bien”?. En u met het schaamrood tot achter de oren moet uitleggen dat het een zeer smakelijke soep is maar dat uw maag niet bestand is tegen deze hoeveelheden. En ja, helaas dit was pas het voorgerecht.

Hier zien we zo'n Vale gier parmantig boven de canyon cirkelen op zoek naar aas.
De gieren van het Hoces de Duratón
De slingerende rivier de Ebro die hier de stad Tudela passeert, met op de voorgrond een Romeinse brug.
De oevers van de Ebro rond Tudela.

Hier kunt u wandelingen van enkele uren, en vele kilometers maken zonder iemand tegen te komen, of een verwijzing te vinden naar een in de buurt gelegen dorp. Want die zijn er niet! Ook is het mogelijk dat u de weg kwijt raakt, of dat u beren ziet (iets wat maar zeer zeldzaam voorkomt) die hier nog steeds voorkomen. Wat u het beste kunt doen in het geval dat u zo’n beer ziet? Dat leest u in dit artikel van Spanje Vandaag. https://www.spanjevandaag.com/01/12/2021/hoe-reageer-je-wanneer-je-oog-in-oog-komt-te-staan-met-een-beer/

Valverde de los Arroyos is een gemeente in de provincie Guadalajara en het centrum van dit plaatsje valt op door zijn 'zwarte architectuur' die gekenmerkt wordt door het gebruik van leisteen als bouwmateriaal.
Valverde de los Arroyos.

.U gelooft me niet!!!…… Kom dan naar dit land en ervaar het zelf!!!…..

De belangrijkste natuurparken​​

National Park
Provincie(s)
Oppervlakte
Max. hoogte
Min. hoogte
Belangrijkste
Ecosystemen
Andere
vormen van
Bescherming
Afbeelding
Picos de Europa

Asturias, León,
Cantabria

67.455 (ha)

2.650 m
70 m

Hoog Atlantisch gebergte:
gletsjer en karst-
geomorfologie, zeehonden,
hardhoutbossenen weide.
Biosfeerreservaat,
ZEPA
Op de achtergrond van deze foto zien we de besneeuwde toppen van de Naranjo de Bulnes , een imposante berg in het Centraal Massief van de Picos de Europa.

Aiguas Tortas
y Lago de San
Mauricio

Lérida

14.119 (ha)

3.033 m
1.350 m

Hoog Atlantisch gebergte:
gletjers, naald- en
loofbossen, alpenweide.
Biosfeerreservaat,
Werelderfgoed
(Unesco)
Diploma Europeo
ZEPA
Uitzicht over het biosfeerreservaat Aiguas Tortas en het meer van San Mauricio. Op de voorgrond een bergweide met veel bloeiende veldbloemen, verder naar achteren zien we het meer gelegen tussen de bergen.

Sierra de
Guadarrama

Madrid, Segivia

33.960  (ha)

2.428 m

Hoog Mediterrane gebergte:
gletsjers, naald- en
loofbossen, eikenbossen.
Diploma Europeo
Raad van Europa
Werelderfgoed
(Unesco)
Uitzicht op het keteldal van Peñalara en de weerspiegeling ervan in een kleine lagune (2.005 m). Zowel dit keteldal als de lagune zijn van glaciale oorsprong, evenals de meer dan twintig kleine lagunes die het natuurpark Peñalara rijk is. Dit glaciale keteldal is een van de belangrijkste glaciale formaties van de Sierra de Guadarrama en het Sistema Central (het gebergte waartoe de Sierra de Guadarrama behoort). Rechtsboven op de foto is de top van Peñalara, de hoogste berg in de Sierra de Guadarrama met 2.430 meter. Deze bergketen ligt in het midden van Spanje.

Ordesa y
Monte Perdido

Huesca

15.608 (ha)

3.335 m
750 m

Hooggebergte:
gletsjers, karst en
riviergeomorfologie,
naald en loofhoutbossen.
ZEPA

Deze foto van de Ordesa-vallei, is genomen vanaf de Senda de Cazadores (Jagerspad) bij het uitzichtpunt Garcilarruego. Op de voorgrond, Cotatuero Cirque en waterval. Op de achtergrond de Taillón links, de Rolando-kloof in het midden en El Casco rechts.

Tablas de
Daimiel

Ciudad Real

3.030 (ha)

618 m
607 m

Wetland:
binnenwateren,
kwelders en
rivieroevervegetatie.
ZEPA Een slingerende houten brug in het waterrijke gebied van het  Nationaal Park Tablas de Daimiel, provincie Ciudad Real.
Doñana

Huelva, Sevilla,
Cadiz

122.487 (ha)

47 m
0 m

Wetland:
kustmoerassen, stuifduinen
en een vegetatie die van
zandgrond en zoute
omgeving houdt, dennen en
kurkeikenbossen.
Biosfeerreservaat
Werelderfgoed
Conventie van Ramsar
Diploma Europeo
ZEPA
Het natuurpark Doñana, een moerasachtig park gelegen in het kustgebied van Andalicía. Vanaf een grote plas zien we een duinenstrand met veel parasoldennen.

Islas Atlánticas
de Galicia

Pontevedra, La
Coruña

1.200 (ha) land
7.200 (ha) zee172 m
0 m
-118 m
Maritiem-terretrisch:
zeebodem,
endemische vogels.
Biosfeerreservaat
Conventie van Ramsar
ZEPA
Op deze foto zien we het eiland Sálvora gelegen in de brede monding van de Ría de Arosa, op een afstand van ongeveer 3 km van het vasteland. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 190 ha en heeft een maximale hoogte van 71 meter.

Archipiélgo
de Cabrera

Islas Baleares

89.482 (ha) land
1.318 (ha) zee172 m
0 m
-118m
Maritiem-terretrisch:
rotsachtige eilandjes,
zeebodems, mediterrane
struikgewassen.
Biosfeerreservaat
ZEPA
Deze foto laat een meertje van het nationaal maritiem-terrestrisch park van de Cabrera-archipel zien (behorend tot de Baleares eilanden)  de oevers van het meer zijn begroeit met dennen en jeneverbessen.
Monfragüe

Cáceres

17.852 (ha)

750 m
250 m

Middelhoge
mediterrane bergen:
mediterraans bos en
struikgewas, weiden, rotsen en
waterpartijen.
Werelderfgoed
(Unesco)
ZEPA
Het Nationale Park Monfraque gezien vanaf het kasteel, met de typische Mediterrane bebossing op de heuvels. Op de voorgrond zien we een ruïne van een van de torens van het kasteel.
Sierra Nevada

Granada,
Almeria

70.953 (ha)

3.482 m
1.200 m

Middelhoge
mediterrane bergen:
gletsjersporen, periglaciaal
gebied, alpenweiden (schapen)
eikenbossen.
ZEPA Een uitzicht foto over de nu nog besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.
Cabañeros

Ciudad Real,
Toledo

39.678 (ha)

1.448 m
600 m

Middelhoge mediterrane
bergen
:
bergketens, uitlopers en
oppervlaktes van raña’s,
mediterrane en overgangs-
gebergten;struikgewas en
kruidachtige
formaties.
ZEPA Een groep rennen de herten, vier hinden en drie kalveren, over de dehesa van het Nationale Park de Cabañeros.
Garajonay

La Palma-
provincia de
Santa Cruz de
Tenerife

3.984 (ha)

1.487 m
700 m

Vulkanisch-Macaronesisch:
ravijnen, fonolitische
rotspunten, rotsen,
laurierbossen.
Biosfeerreservaat De Roque de Agando die we hier op deze foto zien, is een enorme, steil omhoog torende rots in het Natiionale park van La Gomera.

Caldera de
Taburiente

La Palma-
Provincia de
Santa Cruz de
Tenerife

4.690 (ha)

2.426 m
430 m

Vulkanisch-Macaronesisch:
vulkanische en erosieve
caldera,Canarisch
dennenbos, rotsachtige
vegetatie.
ZEPA Mooi panoramisch uitzicht over het Nationale Park van de Caldera de Taburiente. Dat was (is) een hele wijde vulkaan.
Teide

Tenerife-
Provincia de
Santa Cruz de
Tenerife

190 (ha)

3.718 m
1.650 m

Vulkanisch-Macaronesisch:
vulkanische geomorfologie,
(geulen en zeer onregelmatig
oppervlaktes) endemische
diersoorten hooggebergten,
Canarisch struikgewas.
Biosfeerreservaat
ZEPA
Op de achtergrond zien de vulkaan de Teide, voorafgegaan door een rotsachtige woestijn, weliswaar begroeit met een woestijn vegetatie.

Timanfaya

Lanzarote-
Provincia de
Las Palmas

5.107 (ha)

510 m
0 m

Vulkanisch-Macaronesisch:
Lavagesteente, conische
heuvels van glasachtig
vulkanisch materiaal,
geometrische activiteiten,
endemische diersoorten.
Biosfeerreservaat
ZEPA
UItzicht over het Nationale Park Timanfaya. Een woestijnpark met een vulkanisch gebergte waarin vele kleuren zichtbaar zijn, van zanderig geel naar okerbruin, van grijs naar blauw tot zwart en een paarsachtig rood. 

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Dit was een van de Spaanse Verhalen in de niet commerciële website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

    • Laatst bijgewerkt 2022-03-21

Coralma*

Spaanse Verhalen.  https://spaanseverhalen.com

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

Spaanstalige Wikipedia|taal=es|titel=Paisajes rurales españoles|paginacode=128178099| datum=20141101

Deze teksten zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Andere verwijzingen:

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0 ,  CC BY-SA 1.0 ,  CC BY 2.0 , CC BY-SA 2.0CC BY-NC-SA 2.0,   CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0CC BY-SA 3.0 , CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie ,  of Publiek Domein

Als u op één van de link’s hieronder klikt, krijgt u de volledige informatie van deze foto’s/afbeeldingen, de auteur, of de licentie te zien.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

U bent vrij:

  • Om het werk te kopiëren, te verspreiden en te verzenden
  • Om het werk aan te passen (op uw eigen medium)

Onder de volgende voorwaarden:

  • attributie – U moet de juiste vermelding geven, een link naar de licentie verstrekken en aangeven of er wijzigingen zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet op een manier die suggereert dat de licentiegever u of uw gebruik goedkeurt.
  • gelijk delen – Als u het materiaal remixt, transformeert of erop voortbouwt, moet u uw bijdragen distribueren onder dezelfde of compatibele licentie als het origineel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: