Kunstdriehoek van Madrid

Het Prado in zijn volle lengte.

De Kunstdriehoek of ook wel de Gouden Driehoek van Madrid wordt gevormd door een groep van musea die zich op of in de nabijheid van de Paseo del Prado bevindt, een oud winkelcentrum dat de grens tussen de oude stad en het Retiro-park markeert. De hoekpunten van deze driehoek zijn het Prado Museum, het Thyssen-Bornemisza Museum en het Reina Sofia Museum,die samen rond de 5,5 miljoen bezoekers per jaar naar zich toe trekken. In de afgelopen jaren zijn er nog een aantal nieuwe tentoonstellingsruimtes in het gebied geopend, te weten het CaixaForum en het Centro Nacional de las Artes Visuales en la Antigua Fábrica de Tabacalera.

De ingang (de noordelijke gevel) van het Thyssen-Bornemisza museum.

De naam ‘Triángulo del Arte’ (Driehoek van de Kunst), het gebied rondom het Prado, werd aanvankelijk geopperd door de pers en vervolgens, na de opening van het Thyssen-Bornemisza Museum in 1992, overgenomen door de culturele autoriteiten. Dit museum versterkte kwantitatief het artistieke aanbod van het gebied. Ook chronologisch en wat betreft hiaten in de verschillende stijlen, verbind dit museum de collecties van het Prado – en het Reina Sofia museum. Zo is het mogelijk om de evolutie van de kunst (meestal picturaal) van de Middeleeuwen naar het heden te doorlopen.

De ingang van Reina Sofia museum, De oude gevel met daarvoor de moderne liftschachten.

De benaming ‘Kunstdriehoek’ heeft momenteel een behoorlijke bekendheid opgebouwd, ze duikt op in alle toeristische reclamefolders en toeristische boeken. U kunt kaartjes kopen die toegang bieden tot de drie musea, dat wil niet zeggen dat u ze binnen een dag kunt bekijken, daar zijn deze musea te uitgebreid voor. Nieuwe ontwikkelingen, die nog bestudeerd worden, zullen helpen om het gebied visueel te verenigen.

Een wazig plaatje, sorry!!….Klik op het plaatje om een meer duidelijke afbeelding te zien.

Andere musea in de buurt van de ‘Kunstdriehoek’


  1. Museo Arqueológico Nacional
  2. Biblioteca Nacional de España en het Museo del Libro
  3. Fundacion MAPFRE
  4. Museo de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando
  5. Museo Nacional de Artes Decorativas
  6. Museo Naval de Madrid
  7. Museo Nacional de Antropologia
  8. Casa de Amerika
  9. Casa-Museo de Lope de Vega
  10. La casa encendida
  11. CaixaForum Madrid
  12. Museo de cera de Madrid

Verwant aan dit onderwerp:

 • Castilla y Leon
 • León (hoofdstad)

Naar boven
Dit was een van de Spaanse Verhalen in de website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

 • Laatst bijgewerkt 2021-07-22

Coralma*

 

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel==Triángulo del Arte|oldid= 104076644|datum=20180129}}

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 1.0 , CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS

%d bloggers liken dit: