Málaga ( de stad)

Málaga

Spaanse Verhalen   Hoofdstad van de provincie Málaga   spaanseverhalen.com
Spaanse Verhalen  spaanseverhalen.com
Málaga is een stad in Spanje en hoofdstad van de gelijknamige provincie, gelegen in de comunidad autónoma (autonome gemeenschap) Andalucía, in het zuiden van het land badend in de intens warme zon aan de Middellandse Zee, een stad met een speciale gratie en charme. Málaga is bekend om zijn lange stranden aan de Costa del Sol.
———————————————————————————
Met een bevolking van 574.626 inwoners (2019) is Málaga de zesde meest bevolkte stad van Spanje, de tweede in Andalucía en nummer 46 in de Europese Unie, evenals de grootste onder de niet-regionale hoofdsteden. Evenzo is het de grootste kuststad met de meeste inwoners in Zuid-Spanje.
———————————————————————————
Bovendien is het het meest dichtbevolkte stedelijke gebied van de agglomeratie die gevormd wordt door de groep plaatsen die zich langs 160 km van de Costa del Sol bevinden en het centrum van een grootstedelijk gebied dat zijn gemeentelijke grenzen overschrijdt en nog eens 12 gemeenten omvat met een totaal van 987.813 geregistreerde inwoners. Naar schatting is Málaga het vijfde grootste metropolitane gebied van Spanje.

Wat u interesseert:

Het ligt aan het westelijke uiteinde van de Middellandse Zee en in het zuiden van het Iberisch schiereiland, ongeveer 100 km ten oosten van de Straat van Gibraltar. De gemeente heeft een oppervlakte van 398,25 km² en strekt zich uit over de Montes de Málaga en de Guadalhorce-vallei. De stad ligt in het centrum van een baai, omgeven door bergachtige systemen. De twee belangrijkste rivieren, de Guadalmedina en de Guadalhorce, die de stad doorkruisen monden uit in de Middellandse Zee.

Málaga is gesticht door de Feniciërs in de 8ste eeuw v. Chr., waardoor het een van de oudste steden van Europa is. Daarmee was Málaga eerst een federale gemeente en viel het vervolgens onder het Latijnse recht van het Romeinse Rijk. Tijdens de islamitische overheersingen was het een welvarende Andalusische medina dat tot vier keer toe de hoofdstad van haar eigen koninkrijk werd. In 1487 werd opgenomen in de Kroon van Castilla.

Locatie van de stad Málaga.

het wapen

de vlag
Gegevens
Comunidad Autónoma Andalucía
Provincía Málaga
Comarca Málaga-Costa del Sol
Hoogte gemid. 8 m.b.z.
(min. 0 m.b.z. max 1032 m.b.z)
Oppervlak 398,25 km²
Gesticht 8ste eeuw v. Chr. door de Feniciërs.
Bevolking
Bevolkingsdichtheid
574.654 inw. (2019)
1442,9 inw/km²
Inwonersnaam malagueño, -a
malacitano, -a
Postcode 29001 – 29018
Voorvoegsel telnr. (0034) 952 / 951
Begroting 749.000.000,- € (2017)
Patroonheiligen Santo Cristo de Salud (beschermer van de stad) Santos Ciriaco en Paula
Patrones Santa María de la Victoria
Officiële website
Málaga

In de loop van de 19e eeuw beleefde de stad een opmerkelijke industriële en revolutionaire ontwikkeling die het de eerste industriële stad van Spanje maakte en het de titels ‘Siempre denodada’ (Altijd dapper) en ‘La primera en el peligro de la libertad’ (De eerste in het gevaar van de vrijheid) waardig maakte. Málaga was het toneel van één van de bloedigste episodes van de Spaanse Burgeroorlog. Ze speelt een van de hoofdrollen tijdens de explosie bloei van het toerisme in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Nu is het een opmerkelijk centrum van vermaak, economie en cultuur, en een belangrijk communicatieknooppunt aan de Middellandse Zee.

Malága vanaf de berg Gibralfaro.

Etymologie


De oudste documentaties die de naam van Málaga lijken te vermelden zijn numismatisch, aangezien er in de Punische tijd in het gebied een munt moet zijn geweest. Op deze munten staat het woord 𐤌𐤋𐤊𐤀, getranslitereerd als mlkʾ. De meest geaccepteerde theorie is die welke dit woord afleidt van de Semitische wortel *m-l-k “koning te zijn, te regeren, heerschappij te hebben”, misschien duidend op de aanwezigheid van een tempel op Malaciaanse bodem, gewijd aan een of andere godin, waarschijnlijk Astarte (die in de Semitische mythologie “koningin van de hemel” wordt genoemd). Al in de 17e eeuw wees de historicus Martin de Roa erop dat de naam Malakka afkomstig was van het Hebreeuwse *malach “koningin”, gebaseerd op het citaat van Strabo die de stad als “Prinses onder de anderen van deze kust” beschouwde, en ook met behulp van het filologische argument dat de stad in het Arabisch een identieke betekenis had: “De Moren gebruiken hetzelfde woord: Malaq i al natural della Malaqui, al rey Meliq. Als we bedenken dat de stichters van Malaka uit de machtige Fenicische stad Tyrus kwamen, en dat in die stad de oppergod Melqart mlk-q (koning + stad) was, en dat op de meeste munten die in Malaka zijn gevonden op de achterkant een tempel staat en op de voorkant het beeld van een god, het dan logisch kan zijn om af te leiden dat die tempel en de naam van de stad aan die oppergod zijn gewijd.

Hoewel het Fenicische woord voor zout soms als mogelijkheid wordt voorgesteld (zie Hebreeuws מלח mélaḥ, Arabisch ملح milḥ), zijn er fonetische problemen die deze theorie onwerkbaar maken: de derde medeklinker van het woord “zout” in deze talen is de opgezogen stemloze keelklank, maar op de Fenicische munten die in Malaga zijn geslagen wordt de versluierde stemloze plofklank gebruikt (op de munten zou een *𐤌𐤋𐤇𐤀 vorm verwacht worden). De frequente verschijning van de tang gegraveerd op de Fenicische munten geslagen in Malaga gaf aanleiding om de naam af te leiden van de Semitische wortel *l-q-ḥ (te nemen, vast te houden, te draaien) met de locatieve voorvorm *m- en met een betekenis van “plaats waar het draait (het metaal)”, wat duidt op de aanwezigheid van een gieterij. Maar het numismatische bewijs dat we bezitten toont noch de noodzakelijke q, noch de ḥ (op de munten zou men *𐤌𐤋𐤒𐤇 *malqaḥ of iets gelijkaardig verwachten).

Symbolen


De vlag van Málaga.

La verde y morada (de groen, paarse vlag) zoals de vlag van Málaga wordt genoemd, is verdeeld in twee verticale helften, de linkerzijde is groen en de rechterzijde is paars, met het wapen van de stad in het centrum. Het bevat een stad in een veld van keel op een rots met een haven in de vallei, allemaal op zilver en blauwe zeegolven; in het rechter kwartier van het schild, twee figuren die de beschermheiligen van de stad symboliseren: San Ciriaco en Santa Paula; een gespleten paars en sinopians schildzoom, geladen met vier bundels van vijf pijlen bijeengehouden met een touw en vier jukken, allemaal van goud en een lint van zilver met de tekst, Siempre denodada, la primera en el peligro de la libertad, muy hospitalaria, muy benéfica. Muy noble y muy Leal ciudad de Málaga, tanto monta. (Altijd eigenwijs, de eerste in gevaar van vrijheid, zeer gastvrij, zeer voordelig. Zeer nobele en zeer loyale stad Malaga, van grote waarde.). De timbre is een hertogenkroon met daarin een lauwerkrans.

Vanaf 2005 heeft de gemeenteraad ervoor gekozen om zichzelf te vertegenwoordigen door middel van een embleem op basis van het vereenvoudigde schild, op zoek naar meer functionaliteit en om zich meer aan te passen aan nieuwe trends in het grafisch ontwerp. Beide symbolen bestaan naast elkaar en het zou zomaar kunnen zijn dat u het schild of het embleem onduidelijk vindt op de manier waarin het wordt weergegeven.

Op populair niveau heeft de stad de bijnaam ‘la bella’ gekregen, terwijl de stad in verschillende liederen vernoemd wordt als ‘Bombonera’ (bonbonnière) vanwege haar orografie, die zich tussen de bergen bevind.

De beschermheiligen van Málaga zijn de martelaren Ciriaco y Paula en de Virgen de la Victoria (Maagd van Victoria). Het populaire en toeristische embleem dat Málaga kenmerkt is het standbeeld van El Cenachero, dat de inmiddels verdwenen populaire Málaga-handel van cenachero, een straatverkoper van vis, voorstelt. De bloem die Malaga symboliseert is de biznaga, een boeketje in bloemvorm gemaakt met jasmijn, met de biznaguero, als een ander populair karakter, die de biznaga’s op straat verkochten. Andere populaire symbolen zijn de boquerón (ansjovis) en de espetos de sardinas (sardinespitjes), typische vissen van de stad, en het Victoria-bier, dat sinds 1928 in Málaga wordt gebrouwen en dat door de malagueña zelf als voortreffelijk wordt benoemd.

De biznaga.

Een standbeeld voor de biznaguero (Jaime Fernández Pimentel, 1963)

La Cerrveza Victoria.

El Cenachero.

De sardine-spitjes.

 

Geografie


De gemeente Málaga grenst in het noorden aan de gemeenten Almogía, Casabermeja, Colmenar en Comares; in het oosten aan El Borge, Moclinejo en Totalán; in het westen aan Cártama en Alhaurín de la Torre; in het zuidoosten aan Rincón de la Victoria en in het zuidwesten aan Torremolinos. In het zuiden ligt de Middellandse Zee.

Noordwesten
Almogía
Noorden
Casabermeja
Noordoosten
Colmenar en Comares
Westen
Cártama en Alhaurín de la Torre
Oosten
El Borge, Moclinejo en Totalán
Zuidwesten
Torremolinos
Zuiden
Middelllandse Zee
Zuidoosten
Rincón de la Victoria
Uitzicht over de baai van Málaga. Op de achtergrond, de Sierra de Mijas.

 

Reliëf

Fysieke kaart van de gemeente Málaga.

De gemeente Málaga strekt zich uit over drie natuurgebieden met verschillende landschappen. De stedelijke agglomeratie beslaat een groot deel van de Hoya de Málaga, de alluviale kustvlakte wordt gevormd door de mondingen van de rivieren Guadalmedina en Guadalhorce. De noordelijke en oostelijke helft van de gemeente komt overeen met het bergachtige gebied van de Montes de Málaga (Málaga gebergte), waarvan het hoogste punt, de Cresta de la Reina, op 1032 meter boven de zeespiegel ligt. Naar het westen strekt zich de vega del Guadalhorce (laagvlakte van de Guadalhorce) uit.

Bergachtig profiel van de oostelijke kust van de baai van Málaga gezien vanaf de monding van de Guadalhorce. De besneeuwde piek op de achtergrond is La Maroma, in de Sierra de Tejeda.

De stad ligt op een gemiddelde hoogte van 8 meter boven de zeespiegel en komt uit op een brede baai die wordt omgeven door de zuidelijke uitlopers van de Montes de Málaga, die vanaf de gemeente Rincón de la Victoria parallel aan de kust in oost-westelijke richting lopen en de bergen en heuvels van Calderón, San Cristóbal, Victoria, Gibralfaro, Los Ángeles, Coronado, Cabello, La Tortuga en Atalaya omvatten, en verder landinwaarts langs de vallei van de rivier de Campanillas. Aan de westkant sluiten de bergketens Cártama en Mijas de baai in.

De kust van Málaga is in de loop van de geschiedenis sterk veranderd door menselijk handelen, waarbij delen van de stad zich op land bevindt dat gewonnen is op de zee . In het algemeen zijn de stranden ten westen van de haven en de monding van de Guadalmedina laag en zanderig, terwijl in het oosten de kust een meer abrupt reliëf heeft, met bergachtige formaties zeer dicht bij de kust.

 

Hydrografie

De hele gemeente maakt deel uit van de Cuenca Mediterránea Andaluza (Andalusische Middellandse-Zeebekken). De waterlopen zijn kort en hebben aanzienlijke hellingen uitgeslepen, zodat ze vaak voor snelle bergstromingen zorgen. De twee belangrijkste zijn de Guadalhorce en de Guadalmedina, dit zijn de rivieren die het meeste water van de gemeente bevatten. De onregelmatigheid van het neerslagregime heeft tot gevolg dat de waterlopen met tussenpozen stromen, en in de zomer dus vaak droog staan.

 

Klimaat

Het klimaat van Málaga is een typisch mediterraan klimaat, dat volgens de Köppen-klimaatclassificatie overeenkomt met het mediterrane klimaat Csa. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 18,5 °C, met een gemiddelde maximum van 25,4 °C in augustus (in 2019 lag dat boven de 30°C) en een gemiddelde minimum van 11,9 °C in januari. Het winterklimaat wordt gedomineerd door zacht weer, waarbij vorst vrijwel niet voorkomt, hoewel deze tot in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw wel voorkwam. De zomers zijn heet, de luchtvochtigheid is vrij hoog, gemiddeld ligt die rond de 66%, behalve wanneer de terral wind waait, een droge wind uit het binnenland die de temperatuur doet stijgen. Tijdens deze situaties bereikt de temperatuur in Málaga in de maanden juli/augustus meer dan 44 °C (2015 en 2016). De geleidelijke stijging van de temperatuur in de laatste jaren heeft geleid tot de nieuwe term ‘el veroño’. Dit is een samenvoeging van de woorden verano en otoño (zomer en herfst) omdat niet alleen de temperatuur in de laatste jaren enorm is gestegen, maar ook vallen er van tijd tot tijd enorme regenbuien die voor veel overlast zorgen. Sinds 1998 is de gemiddelde jaar temperatuur van Málaga van 18,2° naar 19,5° gestegen, dat is een stijging van 1,3°. Als we de temperatuurstijging van de afgelopen 75 jaar bekijken zien we dat deze 1,4°, dat wil dus zeggen dat de temperatuur in de afgelopen 3 decennia buitengewoon sterk is gestegen.

De regenval, normaal gesproken, concentreerd zich in een korte perioden van het jaar, met 43 dagen regen in de koudste maanden van het jaar. Ongeveer tussen de maanden november en januari valt 50% van de gemiddelde jaarlijkse neerslag, die 524 mm bedraagt. De tegenwoordige onregelmatigheid van de regens manifesteert zich in stortregens met een grote heftigheid, de meest ernstige overstromingen deden zich voor in de jaren 1989, 2012, 2016, 2018,en 2020.

Zonsondergang gezien vanuit Cerrado de Calderón.

(dit zijn resultaten die gemeten zijn tot 2016) Er zijn 2815 uren zonneschijn per jaar. In 2007 was Malaga de op één na zonnigste stad van Spanje, met 3059 uren zonneschijn, volgens de gegevens verzameld door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE), in zijn statistisch jaarboek. In 2009 was de maand juli de warmste sinds 1942; volgens gegevens van het Staatsmeteorologisch Agentschap was de gemiddelde maximumtemperatuur in Malaga 32 graden, met drie dagen op rij met temperaturen van 39 graden.

 

Flora

Dennenbossen van de Montes de Málaga.

Rhamnus Alaternus, Spaanse benaming is aladierno.

Laguna Grande in het natuurpark Desembocadura del Guadalhorce.

De oorsprong van het grootste deel van de boomvegetatie die de gemeente bedekt, zit hem in de herbebossing die vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw in de Montes de Málaga (Málaga-gebergte) heeft plaatsgevonden met als doel de stad te behoeden voor de grote overstromingen van de rivier de Guadalmedina. De soorten die in deze herbebossingen werden gebruikt waren de parasolden, de zeeden en vooral de aleppoden, een soort die perfect is aangepast aan arme en sterk geërodeerde bodems.

Vanuit deze herbebossing begint zich de inheemse mediterrane vegetatie verder te ontwikkelen en tegenwoordig ziet u er ook steeneiken, kurkeiken en Portugese eiken, evenals kastanjes, walnoten, populieren, essen, aardbeibomen, mirten en johannesbroodbomen, evenals verschillende soorten cistus, struikheide, soorten van de lipbloemfamilie, de Europese dwergpalm, brem, tijm, rozemarijn, asperges, enz. In de lichtere gebieden van het dennenbos ontwikkelt zich het typische mediterrane struikgewas, met soorten die bestand zijn tegen droogte zoals erguen (mediterrane bremsoort), Moorse gaspeldoorn, aladierno (Rhamnus, wegendoornfamilie) en nog een andere soort brem, de Cytisus scoparius. In de schaduw van dit struikgewas of onder het dennenbos ontwikkelen zich soorten als hulsteik, torvisco (Thymelaea villosa), jeneverbes en boomheide.

De monding van de Guadalhorce, een klein moerasgebied ten zuiden van de stad, waar de riviermonding zich in twee armen splitst en daar een rivierdelta vormt die veel waterplanten bevat zoals riet, cypergras en Suaeda, maar ook veel populieren, eucalyptus, wilgen, tamarisken en palmbomen.

 

Fauna

De muurgekko de veel voorkomt in Spanje. Hij brengt geluk en eet veel insecten.

Iberische haas.

Zee-egels aan de kust van Malaga.

De Montes de Málaga ondersteunen een groot aantal diersoorten. Er zijn meer dan 151 soorten gewervelde dieren en een nog groter aantal ongewervelde dieren geteld. Onder de amfibieën bevindt zich onder andere de meerkikker, de gewone pad en de rugstreeppad. Reptielen worden vertegenwoordigd door 19 soorten, waaronder de kameleon, een soort die ernstig met uitsterven wordt bedreigd, de gekkonidaes, de parelhagedis, hagedissen en de gladde slangen. Vogels vormen de grootste groep gewervelde dieren met bijna 100 soorten, waaronder de accipiter, de sperwer, de buizerd, de havikarend, de dwergarend, de slangenarend en de soms aaseters zoals de rode wouw, de zwarte wouw, de steenuil, en echte uilen, de otus en de strix (bosuil).

De zoogdieren, hiervan zijn er in totaal meer dan 30 soorten, waaronder carnivoren zoals de vos, das, genetkat, Egyptische ichnuemon, wezel en bunzing; insecteneters zoals de erinaceinae, blinde mol, spitsmuis, de wimperspitsmuis, het kleinste zoogdier ter wereld, en de vleermuis; Knaagdieren zoals de rat, de grijze rat, de huismuis, de veldmuis, de West-Europese woelrat, de eikelmuis, de Provençaalse woelmuis, de eekhoorn, het konijn en de Iberische haas; evenals het wilde zwijn, een van de grootste zoogdieren die de bergen van deze gemeente bewonen.

Ook de monding van de Guadalhorce bevat een rijke en gevarieerde fauna van vogels, reptielen en amfibieën, waaronder de zwarte ibis, de flamingo, de lepelaar, de zwarte ooievaar, de audouins meeuw of de reuzenstern, maar ook andere, meer algemene soorten zoals koereigers, grote pijlstormvogels, sterns, koeten en anatidae (eendachtige). Daarnaast is de baai van Málaga een broedgebied voor vele onderwatersoorten. Op de zanderige, modderige en rotsachtige bodem bevinden zich scholen van weekdieren zoals schelpen, donax trunculus, slakken en cardiidae. De visgronden van Malaga zijn echter ernstig in verval door de visserijdruk en het stropen van ondermaatse vis. De meest getroffen soorten zijn ansjovis, heek, brandhoren, sardines, mul, scheermes, en sint-jacobsschelp.

 

Luchtvervuiling

Het autoverkeer is de belangrijkste oorzaak van de vervuiling in de stad. In 2007 werden in totaal 125 dagen van hoge luchtvervuiling gedetecteerd, dat wil zeggen dat Málaga om de drie dagen episodes van hoge vervuiling meemaakte. De jaren van droogte, die in Málaga periodiek voorkomen, veroorzaken een toename van de niveaus van verontreinigende stoffen door zwevende deeltjes en ook door andere gassen zoals kooldioxide of stikstof, die in dat jaar nog steeds de toegestane niveaus niet overschreden. Wat betreft de geluidsoverlast, is in Málaga geconstateerd dat de stad meer dan 65,7 decibel bedraagt en daarmee de niveaus overschrijdt die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn vastgesteld.

De grootste risico’s op besmetting van de kust komen van fecaal water (61,3%), olie en benzine (32,2%), landbouw (3,2%) en radioactieve stoffen (3,2%). De hoge bevolkingsdichtheid, geconcentreerd in de kuststrook van de provincie Málaga, leidt tot de productie van een grote hoeveelheid afvalwater die in zee wordt geloosd. In het hoogseizoen vermenigvuldigt de bevolking zich, met als gevolg een toename van de lozingen. Er zijn twee zuiveringsinstallaties binnen de gemeentegrenzen, maar de lozingen van andere gemeenten hebben invloed op de stad Málaga, waardoor de troebelheid toeneemt en het zonlicht dat nodig is voor de fotosynthese van plantaardige organismen moeilijk doordringt, het evenwicht in de watergemeenschappen wordt verstoord door een overmaat aan organisch materiaal, en het aantal ziektekiemen in het kustmilieu toeneemt, naast het verschijnen van schuim en crème aan het zeeoppervlak.

 

Demografie


De calle Margués de Larios, in de volksmond bekend als Calle Larios en vernoemd naar Manuel Domingo Larios, II Marqués de Larios en eerste zoon van Martín Larios y Herreros, die een van de grote promotors van de industriële ontwikkeling in de stad was in de 19e eeuw.

Met 574.654 inwoners is de stad Málaga de zesde grootste stad in Spanje en de tweede grootste in Andalucía. De som van de bevolking van de gemeenten die deel uitmaken van het grootstedelijk gebied is 961.286 inwoners.

In de jaren ’60 van de vorige eeuw was er een belangrijke migratiebeweging naar meer geïndustrialiseerde Europese landen. Tussen 1960 en 1981 kende de stad echter de grootste demografische groei in haar geschiedenis, met ongeveer 200.000 inwoners. Vanaf de jaren tachtig ging de migratietrend in de richting van de voorsteden en de gemeenten in het grootstedelijk gebied, voornamelijk Alhaurín de la Torre, Cártama en Rincón de la Victoria. In 1988 kreeg Málaga te maken met de segregatie van de wijk Torremolinos, nu een gemeente.

Sinds het einde van de 20e eeuw is Málaga een trekpleister voor immigranten geworden. Het aantal buitenlandse inwoners in 2011 bedraagt 47.925 personen, 8,43% van het totaal, waarbij de belangrijkste gemeenschappen bestaan uit Marokkanen, Paraguayanen, Roemenen, Oekraïners, Argentijnen, Nigerianen, Italianen en Chinezen, terwijl de Roma-gemeenschap minder dan 2% vertegenwoordigt.

De inwoners van de stad zijn voornamelijk van het katholieke geloof. Het tweede geloof in aantal aanhangers is de islam, met name burgers van Maghrebijnse afkomst. De Joodse gemeenschap van Málaga is al bijna 1500 jaar aanwezig in de stad en is een van de grootste in Spanje. Ook de evangelisten maken hun aanwezigheid in de stad bekend met meerdere en diverse kerken.

De bevolkingsgroei van Málaga vanaf 1842.

In 2010 bedroeg het gemiddelde opgegeven inkomen van de bevolking van de stad Malaga  €18.588,-

 

Geschiedenis


De Oudheid

De eerste koloniale nederzetting ontstond ergens tussen 800 v. Chr. en 500 v. Chr. gelegen aan de monding van de Guadalhorce rivier, (naast de huidige woonwijk Guadalmar, vlakbij de kerk en aan de zuidkant van de snelwegbrug). Op een eiland dat in de monding van de rivier lag, in een enclave die bekend staat als Cerro del Villar. Op de plaats waar nu de stad ligt had je een nederzetting van de bastetanos, op basis waarvan de Feniciërs de kolonie Malaka stichtten, aangetrokken door de goede omstandigheden voor het aanleggen in de natuurlijke haven en het grote aantal bestaande zilver- en koperafzettingen. Na een periode van Carthaagse overheersing werd Malaka een deel van Rome. Tijdens de Romeinse periode bereikte de stad (in het Latijn Malakka) een opmerkelijke ontwikkeling. Aanvankelijk kreeg het de status van foederati, maar in de 1ste eeuw kreeg het de status van municipio (gemeente) volgens het Latijnse recht, na de afkondiging van het “Edict of Latinity” voor Hispania door Vespasianus en de afkondiging door Titus Flavius Domitianus van de lex Flavia municipalis, die de bepalingen van de door Augustus afgekondigde gemeentewetten, aanpaste aan de eigenaardigheden van de gemeenten van het Latijnse recht in Hispania. Málaga’s  afwijkende kopie heet Lex Flavia Malacitana. Dankzij deze periode kreeg Málaga de beschikking over een Romeinse theater, enkele grote openbare baden en andere beeldhouwwerken die momenteel in het Archeologisch Museum bewaard worden.

Romeins theater van Málaga, gebouwd in de tijd van Augustus.

De Romeinse decadentie maakte plaats voor de overheersing van de Germaanse volkeren, die rond het jaar 411 de kust van Malaga verwoestten. Met het oog op de wederopbouw van het Romeinse Rijk veroverde de Byzantijnse keizer Justinianus I onder andere Málaga.

 

De Middeleeuwen

Na de Arabische verovering door de zoon van Musa, Abd al-Aziz, werd Mālaqa (in het Arabisch مالقة) een bloeiende stad, omgeven door een stadsmuur waarnaast de Genuaanse koopmanswijken en de Joodse wijken werden gevestigd. Málaga werd de hoofdstad van de Hammudi Taifa, en later ook van drie andere kortstondige koninkrijken. Sporen van deze periode zijn ook nu nog zichtbaar in het historische centrum en in twee van de belangrijkste monumenten: het Alcazaba en het Kasteel van Gibralfaro. Mālaqa had twee buitenwijken buiten zijn stadsmuren El Perchel en Victoria, een handel die een discrete actieradius had met Marokko en een middenklasse gewijd aan ambachten en handel. In deze periode leefde een van de meest illustere figuren inn Málaga: de joodse filosoof en dichter Ibn Gabirol.

Het Alcazaba van Málaga.

De verovering van de stad door de Reyes Católico (katholieke vorsten) in 1487 was een bloedige episode in de laatste oorlog tegen het Koninkrijk Nasari van Granada. De belegering van de stad was een van de langste van de Reconquista, die 6 maanden duurde en de voedselvoorziening van de stad afsloot. De stad gaf zich over op 18 augustus. De volgende dag kwamen de Reyes Católicos de stad triomfantelijk binnen. De bevolking werd gestraft, ze konden kiezen tussen slavernij of de dood. Tijdens het beleg van de stad werd koningin Isabel ‘la Católica’ bijna gedood. In een van de moskeeën, die zich momenteel in de calle Granada bevindt, gaf  koningin Isabel opdracht de Moorse toegangsboog te bedekken en gaf tevens opdracht tot de bouw van twee christelijke toegangspoorten aan weerszijden, waardoor deze moskee een kerk werd en de bijnaam Santiago Matamoros kreeg.

 

De Moderne tijd

Onder Castiliaanse invloed begon de stad haar stedelijke indeling te veranderen en begon men aan de bouw van de kathedraal van Málaga, waarvan Diego de Siloé de architect was, op de fundamenten van de belangrijkste moskee. Door de kerken en kloosters die buiten de omwalling werden gebouwd, waarin de mensen vaak samen kwamen, ontstonden er nieuwe wijken buiten de muren, zoals de wijk La Trinidad en Capuchinos.

Zicht op de noordelijke toren en de hoofdgevel van de kathedraal.

Van de 16e tot de 18e eeuw beleefde de stad een periode van instabiliteit, niet alleen vanwege de gevolgen van de Moorse opstand en de daaropvolgende verdrijving, maar ook vanwege de epidemieën en overstromingen die werden veroorzaakt door de rivier Guadalmedina, die gepaard gingen met verschillende opeenvolgende slechte oogsten in de 17e eeuw, evenals epidemieën, aardbevingen, explosies van buskruitmolens en het vertrek van soldaten.

De Civitates beschouwden Málaga als een imperium van rijkdom, vanwege de bevoorrechte commerciële enclave. De landbouwproducten, met name de wijnen en de voortreffelijke rozijnen, evenals het gewaardeerde glaswerk trokken een grote toestroom van buitenlandse kooplieden van verschillende nationaliteiten aan; Vlaanderen, Engeland en Frankrijk handelden voornamelijk in hout, stoffen en tarwe en voerden een belangrijke uitwisseling van verschillende goederen uit. De handelsovereenkomst werd voornamelijk uitgevoerd tijdens “la vendeja” (verkoop van rozijnen vijgen, citroenen etc. in de periode na de oogst).

Málaga, de zetel van de Capitanía General de la Costa y Reino Granada, speelde een essentiële rol in het buitenlands beleid van de Bourbons. De marines, de bevoorrading van de Noord-Afrikaanse gevangenissen en de verdediging van de Middellandse Zee werden in de stad georganiseerd. Dit bracht, voor defensie, enorme uitgaven met zich mee: havenforten, kusttorens en militieregimenten. Bovendien is door het verlies van Gibraltar in 1704 door toedoen van de Britten in Málaga een van de sleutels van de Straat in bewaring gegeven.

In de tweede helft van de 18e eeuw zouden de chronische problemen met de watervoorziening van Málaga worden opgelost met het hoogtepunt van een van de belangrijkste technische projecten die in Spanje in die eeuw werden uitgevoerd: het San Telmo Aqueduct.

 

De 19e eeuw

Altos Hornos de Málaga. Fábrica de La Constancia, 1847.

In de eerste jaren van de 19e eeuw zou Málaga een leidende rol spelen in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog; het zou een beslissende bijdrage leveren aan de eerste overwinning van een Europees leger in het open veld op de troepen van Napoleon in de Slag om Bailén, met duizenden vrijwilligers en, aan het hoofd van de Spaanse troepen, zijn gouverneur, generaal Teodoro Reding. In 1810 drongen de troepen van Napoleon opnieuw het zuiden van Spanje binnen, waarbij de stad tot 1812 werd bezet en zware belastingen moest betalen omdat het de enige zuidelijke hoofdstad was die tegen hen in opstand kwam.

Een groot deel van de eeuw was Málaga een van de meest oude steden van het land, die een beslissende bijdrage leverde aan de triomf van het liberalisme in Spanje. Zoveel revolutionaire activiteit leverde het de titel ‘siempre denodada’ (altijd moedig) op en het bijschrift ‘la primera en el peligro de la libertad’ (de eerste in het gevaar van de vrijheid).

Het ‘Fusilamento de Torrijos’ (1888), door Antonio Gisbert Perez. De liberaal Torrijos en zijn mannen werden in 1831 op het strand van San Andrés neergeschoten. Op de achtergrond zie je de kerk van El Carmen.

Málaga was één van de pionierssteden op het schiereiland tijdens het begin van de Industriële Revolutie, het was de eerste industriestad van Spanje werd en vervolgens jarenlang de tweede plaats innam na Barcelona. Ook de handelsactiviteiten kenden een belangrijke toename en van 1860 tot 1865 onderging de communicatie een grote omwenteling. Dit was de tijd van de grote burgerlijke families van Málaga, waarvan sommige invloed hadden op de nationale politiek. Onder hun invloed heeft Málaga nu twee goed gedefinieerde sectoren, die beide buiten het middeleeuwse centrum liggen: aan de westkant begint het stadslandschap vorm te krijgen, onder invloed van de industriële activiteit, terwijl aan de andere kant van de stad villa’s en hotels beginnen te verschijnen.

Met het aftreden van Amadeo van Savoye vonden grote rellen plaats en werd het kanton Málaga uitgeroepen. Het politieke leven van Málaga in de zesjarige democratische periode (1868-1874) werd gekenmerkt door een radicale en extremistische toonzetting. Het federale republicanisme kreeg sterke steun van de volksklasse en moedigde opstanden aan die grote onrust veroorzaakten onder de welgestelde sectoren.

Het verval van de stad begon in 1880. De crisis zorgde ervoor dat de gieterijen in Málaga sloten. De wijnindustrie ging bijna geheel ten onder aan de ineenstorting van de suikerindustrie en de druifluisplaag, waarvan de wijngaarden in Málaga sterk te lijden hadden. Het verlaten van deze landgoederen bracht een zware ontbossing van de hellingen met zich mee, die een toename van de wateroverstromingen veroorzaakte, met als gevolg vele rampen en doden tot ver in de 20ste eeuw

.

De 20ste eeuw

Parador Málaga Golf, opende in 1925, op een foto uit november 1961.

Het begin van de 20ste eeuw was een periode van economische her-oriëntatie waarin sprake was van een geleidelijke ontmanteling van de industrie en een grillig gedrag van de commerciële activiteit, dit alles binnen een achtergebleven en nauwelijks geletterde samenleving, waarin een nu zwakke oligarchie economische en politieke controle uitoefent. Sociale conflicten, economische depressie en een zwakke overheidsstructuur vormen de perfecte cocktail voor het versterken van het republicanisme en de opdat moment aanwezige arbeidersbewegingen in de stad.

In 1931, na de afkondiging van de Tweede Spaanse Republiek, was Málaga de Spaanse stad die het meest werd getroffen door de tragische gebeurtenissen die werden veroorzaakt door antiklerikale en linkse extremisme, waarbij tussen 10 en 13 mei, een aantal kloosters in brand gestoken werden. In 1933 verliet de eerste afgevaardigde van Málaga de Communistische Partij van Spanje, vanwege dit en het grote aantal actieve militanten die gerelateerd waren aan het socialisme, anarchisme en communisme, in deze periode werd Málaga, Málaga la Roja (het Rode Málaga) genoemd, ondanks de liberale en conservatieve sectoren van de stad, die ook talrijk aanwezig waren.

Na het uitbreken van de Burgeroorlog bleef de stad onder Republikeinse controle tot begin 1937, toen het leger van Franco, met de hulp van Italiaanse vrijwilligers en onder het bevel van generaal Queipo de Llano, een offensief begon tegen de stad, die op 7 februari werd bezet. De daaropvolgende repressie was een van de hardste en wreedste van de oorlog, geschat op zo’n zeventienduizend mensen die werden doodgeschoten en begraven in massagraven zoals die op de begraafplaats van San Rafael.

Tijdens de dictatuur van Francisco Franco beleefde Málaga een sterke demografische expansie, veroorzaakt door de immigratie van mensen uit verschillende delen van de provincie naar de hoofdstad zelf, economisch gemotiveerd door de sterke toeristische bloei van de Costa del Sol. Er waren ook migratiestromen naar andere gebieden van Spanje en Centraal-Europa. Tijdens het eerste Franco-regime (1939-1959) in Málaga waren de drie belangrijkste politieke pijlers van het regime: de burgerlijke gouverneur, de burgemeester en de voorzitter van de Provinciale Raad. Deze drie posten waren de juridische tussenpersonen tussen generaal Franco en de provincie, het waren mensen uit de vertrouwenskring van de dictator die door de caudillo op deze posten waren geplaatst en die alle nationale richtlijnen strikt moesten naleven. Er bevond zich ook nog een active, legale groepering in die tijd bekend als Falange, geleid door een provinciaal hoofd van de beweging die normaal gesproken dezelfde persoon was die de post van burgerlijk gouverneur bekleedde. De rol van de Falange werd echter gereduceerd tot een eenvoudig bureaucratisch apparaat dat Franco ideologisch steunde en de Italiaanse fascistische partij wilde imiteren. Toen de Tweede Wereldoorlog eindigde en de krachten van de as verloren gingen, zou de Falange ten koste gaan van de Acción Catolica, en Franco zou de rol van de partij geleidelijk verminderen ten koste van de steun aan de katholieke kerk, die nu een belangrijke legitimiteit heeft verworven.

Met de parlementaire monarchie en de grondwet van 1978 zou Málaga de nieuwe eeuw begroeten als een opmerkelijk cultureel en economisch centrum van Zuid-Spanje en het Middellandse Zeegebied, als de stad met de hoogste economische activiteit van alle  Andalusische Autonome Gemeenschappen.

 

Stadscultuur


Drie fysieke omstandigheden die het stedelijke traject van Málaga markeerden: de Middellandse Zee, de Guadalmedina rivier en de nabijheid van de Montes de Málaga. In feite is het oostelijke deel van de stad een lange en smalle strook land die ingesloten is tussen de zee en de bergen.

In de loop van de 18e en 19e eeuw werd het grootste deel van het zogenaamde Historisch Centrum gevormd, ten oosten van de Guadalmedina-rivier. Het wordt gekenmerkt door zijn onregelmatige indeling, een erfenis uit het moslim-tijdperk. De gebouwen zijn een mengeling van enkele eeuwen oude huizen, met verschillende gradaties van conservering, in sommige gevallen zijn het ruïnes of in een proces van restauratie, gemengd met negentiende-eeuwse gebouwen en andere van recente bouw.

Panorama over de wijk La Malagueta.

In de oostelijke wijken, met uitzondering van de wijk Malagueta, overheersen eengezinswoningen, variërend van traditionele vissershuisjes tot villa’s met tuinen in de wijken Pedregalejo en El Limonar, een erfenis van de 19e eeuwse industriële bourgeoisie. Aan het oostelijke uiteinde ligt de populaire wijk El Palo, een oude enclave die het beeld van het traditionele, mediterrane en maritieme Málaga gedeeltelijk heeft weten te behouden.

De patio (binnenplaats) van een corralón in Málaga.

Op de westelijke oever van de Guadalmedina lag de stedelijke buitenwijk en industriezone, waar de arbeidersklasse de gebruikelijke bewoners waren, en deze situatie duurde tot ver in de 20ste eeuw, met uitzondering van de wijk El Perchel, een Arabische buitenwijk van vóór de Reconquista. De vlucht van plattelandsbevolking vond, net als in de rest van Spanje, plaats vanaf het einde van de jaren ’50, boomgaarden, stallen en oude industriecomplexen werden vervangen door volkswijken die werden bewoond door jongeren die, aangetrokken door de arbeidsmogelijkheden in verband met de toeristische en industriële bloei, in de stad kwamen wonen. Het resultaat was een slecht geplande en overhaaste stadsplanning, met grote tekortkomingen in de infrastructuur, diensten en noodzakelijke apparatuur. Tot ver in de jaren negentig waren deze gebieden de thuisbasis van typische corralones (lage flatgebouwen met uitkragende galerijen rond een centrale binnenplaats, vaak voorzien van een waterput of fontein), waarvan er nog enkele bestaan in de wijken El Perchel en La Trinidad.

 

Monumenten en bezienswaardigheden


Málaga is uitgeroepen tot Historische Site omdat maar weinig steden ter wereld nog zo’n grote verscheidenheid aan sporen uit het verleden, en beschavingen door de eeuwen heen hebben. Zowel uit het Oosten als het Westen, en dan ook nog in zo’n kleine stedelijke ruimte. Fenicische, Punische, Romeinse en Arabische overblijfselen, enz. maken het stadscentrum tot een authentieke historische palimpsest waarin monumenten zoals het Romeinse theater, de Alcazaba, de kathedraal, het douanehuis, de Joodse wijk en een rijk ondergronds archeologisch erfgoed naast elkaar bestaan.

Enkele van de belangrijkste monumenten bevinden zich op de berg Gibralfaro en omgeving. Van de moslimperiode (Mālaqa) is het kasteel dat de berg bekroont, gebouwd door Yusuf I, in de 14e eeuw, op een eerdere fundering van Fenicische oorsprong die ook een vuurtoren bevatte en die de naam aan de heuvel gaf (Gibal al-faruh, “berg van de vuurtoren”). Aan de voet van Gibralfaro ligt het Alcazaba, een belangrijke vorstelijke vesting uit het islamitische tijdperk, en op de noordelijke helling ligt het Romeinse theater, gebouwd aan het begin van de 1ste eeuw in de tijd van keizer Augustus.

Na de christelijke Reconquista van de stad, werd de Catedral de la Encarnación (kathedraal van de Incarnatie) gebouwd in renaissancestijl maar met barokke elementen; na twee eeuwen van werken werd de bouw onderbroken waardoor een van de torens ontbreekt, en waardoor de bestaande toren de bijnaam “La Manquita” heeft gekregen. Een van de meest waardevolle elementen is het koorgestoelte, het werk van de beeldhouwer Pedro de Mena. Naast de kathedraal staat het Palacio Episcopal, een barok classicistisch gebouw met een uitgebreid altaarstuk.

Het koorgestoelte van de kathedraal van Málaga.

 

Parken en tuinen

Het Parque de Málaga, simpelweg bekend als ‘el Parque’, is een subtropische botanische tuin parallel aan de haven. Het is aangelegd op een stuk land dat op de zee werd teruggewonnen, tussen het Plaza de la Marina, in het westen, en het neogotische Hospital Noble en het neomudejar Plaza de Toros de La Malagueta, in het oosten. Het is een bijna één kilometer lange laan, gemarkeerd door kleine ruimtes, promenades en standbeelden. De werkzaamheden aan dit park begonnen in 1896 en een jaar later was het klaar. Het park wordt geflankeerd door monumentale gebouwen, zoals het Casa Consistorial (stadhuis), het hoofdkwartier van de Banco de España, het neo-mudejar rectoraat van de Universiteit, het voormalige Casa del Jardinero Mayor (hoveniershuisje) en het Palacio de la Aduana (douanepaleis), een 18e-eeuws neoclassicistisch paleis dat het Museo de Bellas Artes (museum voor schone kunsten) herbergt, dat opvalt door zijn muren met bruutwerk (in het Spaans heet dit Almohadillo) en de palmbomen die de hoofdgevel flankeren. Naast dit park liggen nog twee andere historische tuinen: de geometrische Jardines de PedroLuis Alonso (tuinen van Pedro Luis Alonso) en de terrastuinen van Puerta Oscura, waarbij je de zuidelijke helling van Gibralfaro afdaalt.

De terrastuinen van Puerta Oscura.

Vlakbij dit park bevindt zich het Palmeral de las Sorpresas, gelegen naast het water van pier 2 van het havengebied van de stad, dit is een bijzondere pergola in een tuin met palmbomen, struiken, planten en minimalistische fonteinen.

Het botanisch erfgoed wordt aangevuld met de Jardin Botánico de la Universidad de Málaga (Botanische Tuin van de Universiteit) en vier historische tuinen in de buitenwijken die vroeger deel uitmaakten van de burgerlijke villa’s en nu open zijn voor het publiek. Aan het noordelijke uiteinde bevinden zich de Jardín Botánico ‘La Concepción’ en de Jardines de la Finca San José, en in het zuidwesten de Jardín histórico El Retiro en de Jardín histórico La Cónsula.

 

Het Historisch Centrum

De Alameda Principal, de belangrijkste slagader van het historische centrum, is een promenade geflankeerd door verschillende tweehonderd jarige ficussen, de eerste grote promenade van de bourgeoisie van Málaga. Het werd opgericht in de 18e eeuw. Het heeft verschillende bezienswaardigheden zoals de oude taverne Casa de Guardia, een etablissement met anderhalve eeuw geschiedenis waar typische Málaga-wijnen worden geserveerd, het Edipsa gebouw of het huis waar de Deense schrijver Hans Christian Andersen verbleef tijdens zijn verblijf in de stad, waaraan men een standbeeld heeft toegewijd.

Het historisch centrum van Málaga.

De calle Marqués de Larios, een erfenis van de stadsplanning van de 19e eeuw, is een weg die in 1891 werd geopend met het idee om de Plaza Mayor (nu Plaza de la Constitución) te verbinden met de haven van Málaga. Geflankeerd door een reeks gebouwen geïnspireerd door de ‘Chicago School‘, is het een uniek voorbeeld in Andalucía, het is de plek waar bijna alle grote evenementen van de stad plaatsvinden.

De stad staat ook bekend als de geboorteplaats van de beroemde schilder Pablo Ruiz Picasso en heeft in het historische centrum twee ruimtes gewijd aan de kunstenaar: het geboortehuis van Picasso, dat zich bevindt op de Plaza de la Merced, waar de gelijknamige stichting is gevestigd en waar objecten uit zijn kindertijd bewaard zijn gebleven, en een van de drie belangrijkste musea over de kunstenaar, het Museo Picasso Málaga. Daarnaast bevinden zich in het historische centrum en de omgeving enkele van de meest beruchte fonteinen van Málaga en moderne beeldhouwwerken, zoals Points of view.

Tussen Plaza de la Merced en Plaza de la Aduana ligt calle Alcazabilla. Een wandeling langs deze straat is een reis door de laatste 3000 jaar van de geschiedenis van de stad, omdat zich binnen deze 250 meter lange straat heel veel belangrijke werken bevinden zoals het neoklassieke Palacio de la Aduana, de toegang tot het Alcazaba en het Romeinse theater dat in zijn geheel te zien is vanaf het plein, een deel van de Joodse wijk van de stad en de met bomen omzoomde tuin achter het Picasso-museum, in het Palacio de los Condes de Buenavista uit de renaissance, waarvan de kelder de overblijfselen van de oude Fenicische stadsmuur bevat.

 

Religieuze architectuur

Diocesane Raadsseminarie van San Sebastián en Santo Tómas de Aquino.

Naast de bovengenoemde kathedraal zijn er voorbeelden van religieuze architectuur van verschillende stijlen in Málaga. De oudste die bewaard zijn gebleven dateren uit de jaren na de verovering van de stad door de Reyes Católicos in 1487, toen zij vier tempels stichtten binnen het oude ommuurde deel van de stad, namelijk: de kerk van San Juan, de iglesia de los Mártires, de kerk van Santiago en de kerk van San Lázaro. Alle vier hebben ze een gotisch-mudejar stijl, waarvan de oudste de kerk van Santiago is, gesticht in 1490 op een oude moskee.

Naast de kathedraal staat de Iglesia del Sagrario, met gotisch-Isabellijnse elementen, gebouwd in de 16e eeuw. De kerk van San Julián en de kerk van Santo Cristo de la Salud dateren uit de 17e eeuw. De eerste is ontstaan uit het nu verdwenen ziekenhuis de la Caridad en herbergt momenteel het hoofdkwartier van de Agrupación de Cofradías de Semana Santa (Vereniging van de Broederschappen van de Heilige Week), het Archivo Histórico (Historisch Archief) en het Museo de las Cofradías (Museum van de Broederschappen).

De kapel in de calle Agua, Capilla Faro de la Victoria.

De architect José Martín de Aldehuela is verantwoordelijk voor twee klassiek ontworpen tempels: de kerk van San Felipe Neri en de kerk van het klooster van San Agustín, beide uit de 18e eeuw. De Basiliek van La Victoria werd ook in deze eeuw voltooid. De meest opvallende kenmerken van de basiliek zijn de Camarín-toren en het pantheon van de graven van Buenavista, een van de meest naargeestige in Spanje vanwege de zwarte achtergrondversiering, waarop skeletten en doodsfiguren in wit gips opvallen, die doen denken aan middeleeuwse dansen van de dood.

Andere opmerkelijke religieuze gebouwen zijn: de Zamarrilla-kapel, de barokke Capilla del Agua, het klooster van La Trinidad, het bisschoppelijk Seminario Diocesano de Málaga, de neogotische kerk van San Pablo, de abdij van Santa Ana, het werk van de architect Geronimo Cuervo, de Iglesia del Sagrado Corazón, het werk van Guerrero Strachan in opdracht van de  Compañía de Jesús, en vier andere kerken in de wijk El Perchel: de Basilica de la Esperanza, de kerk van Santo Domingo, de kerk van Carmen en de kerk van San Pedro.

 

Burgelijke architectuur

Mercado de Atarazanas

Het civiel-architecturale erfgoed van Malaga belicht de werken uit de late 19e en vroege 20ste eeuw. Tot de meest emblematische gebouwen uit deze periode behoren het Almacenes Félix Sáenz, de Mercado Atarazanas (een ijzeren gebouw met een 14de-eeuwse nasriden-boog), Casa Lange, het Edificio de viviendas ‘Desfile del Amor’, de Mercado de Salamanca, het Palacio Miramar, het Palacio de la Tinta, de Plaza de toros de La Malagueta, het Colegio del Mapa, de Junta de Obras del Puerto en la Tabacalera, naast vele andere. Ze gebruiken allemaal de stijltaal van die tijd en vermengen soms modernistische, historiserende en regionalistische elementen in één gebouw wat dan eclecticisme heet.

De residentiële promenades van het oostelijke gebied is waar de rijke klassen van Malaga hun woningen hebben sinds de industriële explosie van de 19e eeuw hebben staan. Daar staan nog steeds veel herenhuizen en elegante villa’s, zoals Villa Suecia, La Bouganvillea, Villa Cele María en Villa Fernanda, onder andere.

De voorgevel van de villa La Bougainvillea

Vóór de 19e eeuw waren er het Casa Palacio de Salinas, van islamitische oorsprong; het Palacio de Buenavista en het Palacio de Villalón, beide uit de 16e eeuw; het Palacio de Zea-Salvatierra, uit de 17e eeuw; het Palacio del Marqués de la Sonora, het Casa Barroca de las Atarazanas, het Palacio de Valdeflores, het Casa del Consulado en het Palacio de Villalcázar, uit de 18e eeuw.

Ook uit het industriële verleden van de stad zijn er nog enkele interessante bouwwerken zoals de Antigua Azucarera del Tarajal of de Chimenea de la central térmica de la Misericordia (schoorsteen van de thermische centrale La Misericordia). Als opmerkelijke technische werken kunnen het Aquaduct van San Telmo, de Puente de los Alemanes of La Farola, dat in 1817 voltooid werd en zich toen aan de ingang van de haven bevond.

Voorbeelden van hedendaagse architectuur zijn het Edificio de la Equitat, gebouwd in 1956, de oude groothandelsmarkt waar het Centro de Contemporáneo (Centrum voor Hedendaagse Kunst) en het meer recente Centro  Cultural Provincial zijn gevestigd, het Palacio Provincial, het Observatorio de Medio Ambiente Urbano (Observatorium voor het Stedelijk Leefmilieu), de Biblioteca Manuel Altolaguirre, het Edificio de Servicios Múltiples Municipales (Gemeentelijk Gebouw voor Meervoudige Diensten), het Palmeral de las Sorpresas en de Ciudad de la Justicia (Stad van Justitie).

Het Observatorio de Medio Ambiente Urbano (OMAU).

Tot slot nog twee monumentale begraafplaatsen: de Cementario Inglés (Engelse begraafplaats), in de romantische stijl, en de neoklassieke begraafplaats van San Miguel. Op deze begraafplaatsen rusten onder andere Jorge Guillén, Gerald Brenan, Jane Bowles en de architecten Fernando Guerrero Strachan en Eduardo Strachan Viana-Cárdenas, auteurs van verschillende werken die hier worden genoemd.

 

Stranden

De kustlijn van de gemeente Málaga heeft 16 verschillende soorten stranden. langs de grens met Torremolinos liggen de stranden van San Julián, Guadalmar en Guadalhorce, de laatste binnen het natuurgebied. Dit zijn lage, halfstedelijke stranden met donker zand. In het stedelijke gebied zelf en ten westen van de haven liggen de stranden van La Misericordia, San Andrés en Huelin. Het zijn uitgestrekte stranden met een hoge bezettingsgraad. Aan de andere kant van de haven liggen de meest populaire stranden: La Malagueta en La Caleta, waarvan de eerste een blauwe vlag heeft. Verder naar het oosten liggen de Baños del Carmen en de stranden van Pedregalejo, El Palo en El Candado. Dit zijn stedelijke stranden die worden begrensd door U-vormige dijken en fijn zand. Aan het oostelijke uiteinde tenslotte bevinden zich de halfstedelijke stranden van La Araña en Peñón del Cuervo, die steil van karakter zijn, met inhammen en kleine rotsachtige kliffen. Als u echt meer wilt weten over de stranden, er zijn vele websites die er van alles over vertellen.

 

Archeologische sites

De twee belangrijkste archeologische vindplaatsen bevinden zich aan elk uiteinde van de stad. De site van Cerro del Villar ligt aan de monding van de Guadalhorce. Het werd ontdekt in de jaren ’60 van de vorige eeuw. En de opgravingen hebben een Fenicische stad van grote proporties aan het licht gebracht, gelegen op een oud eiland in de delta van de rivier. Aan de andere kant van de stad, in het oostelijke gebied, is er een reeks van overvloedige schuilplaatsen en grotten die bekend staan als het prehistorische park van Málaga of de archeologische site van La Araña waar pre-Andertal, Neanderthaler, Cro-Magnon en neolithische en Chalcolithische overblijfselen zijn gevonden. Daarnaast zijn er nog andere overblijfselen van oude beschavingen zoals de Fenicische muur en de Nasarí-muur en de havenmuur, die beide zijn uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural (Goederen van Cultureel Belang), evenals verschillende torens/bakens verspreid over de gemeente, de overblijfselen van een oude verdedigingslinie aan de kust.

 

Cultuur


De stad heeft in de eerste decennia van de 20e eeuw een discrete maar belangrijke culturele beweging doorgemaakt. Na de Burgeroorlog vertoonde Málaga grote tekortkomingen in de culturele infrastructuur. In die jaren werd het Alcazaba hersteld en werden het Archeologisch Museum en het Malaga Symphony Orchestra opgericht. In 1954 begon de Boekenbeurs, en het tijdschrift Litoral verscheen opnieuw in 1968. Sinds het begin van de jaren ’70, met de oprichting van de Universiteit van Málaga, heeft de stad langzaam maar zeker haar faciliteiten en activiteiten op het gebied van kunst en kennis versterkt. Dit proces is versneld en bevestigd tot het punt dat er een nieuw cultureel panorama werd gevormd met een netwerk van eersteklas musea en de organisatie van meerdere culturele activiteiten, gedreven door de kandidatuur van de stad om in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

De universiteit van Málaga.

In de jaren ’90 herstelde de gemeenteraad het Cervantes Theater en richtte de Stichting Picasso en het Malaga Philharmonisch Orkest op, dit laatste met medewerking van de regionale overheid, die ook de oprichting van het Málaga Picasso Museum bevorderde. Ook heeft de gemeenteraad in het laatste decennium instellingen als het Carmen Thyssen Museum, het CAC Málaga, het Echegaray Theater opgericht, initiatieven als het Festival de Málaga Cine Español (FMCE) en de Noche en blanco gegenereerd of actief meegewerkt aan burgerprojecten als Soho Málaga, onder andere. De Provinciale Raad van zijn kant heeft culturele centra zoals La Térmica of het uitgeversbeleid -Jábega, de Malagueña Popular Library, Puertaoscura, etc- gepromoot. Deze institutionele culturele impuls viel samen met het optreden van een jonge generatie romanschrijvers en dichters zoals Antonio Soler, Justo Navarro, Aurora Luque, Álvaro García, Rafael Inglada, Francisco Fortuny, José Antonio Mesa Toré of Pablo Aranda, en met de erkenning van prestigieuze en ervaren auteurs zoals de toneelschrijver Miguel Romero Esteo, voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Málaga en winnaar van de Nationale Dramatische Literatuurprijs in 2008, of de dichter María Victoria Atencia, winnaar van de Nationale Criticiprijs in 1998.

Naast de bovengenoemde openbare instellingen zijn er nog andere particuliere entiteiten die zich bezighouden met de bevordering van culturele activiteiten, zoals de Ateneo de Málaga, de Real Academia de Bellas Artes de San Telmo en de Stichting Unicaja. Geïnspireerd door het originele Parijse model, is Malaga’s Noche en Blanco sinds 2008 het grote culturele uitgaansfeest van de stad.

 

Film en theater

Festival de Málaga Cine Español 2013.

Het Teatro Cervantes dateert uit 1870 en heeft 1104 zitplaatsen. Naast het Cervantes zijn er het Teatro del Soho (voorheen het Alameda Theater), het Teatro Cánovas, de sala Gades en het Teatro Echegaray, de Fallazaal (binnen het Conservatorio Superior de Música), het Auditorio Edgar Neville, La Caja Blanca, het Teatro Romano en andere zalen in de Escuela Superior de Arte Dramático, het Centro Cultural Provincial en het Ateneo, evenals twee openlucht auditoria: het Municipal en het Eduardo Ocón. Onder de ruimtes die gewijd zijn aan de zevende kunst, moet de oude Cine Albéniz (bioscoop Albéniz), waarvan de programmering en het beheer overeenkomt met het Festival de Málaga, worden benadrukt.

Het Teatro Cervantes is de locatie voor het Spaanse filmfestival van Málaga, een van de belangrijkste culturele evenementen in de stad en op het nationale toneel. Sinds 1998 worden de sterren van de Spaanse cinema jaarlijks getoond en wordt de Golden Biznaga toegekend aan de beste speelfilm.

Andere filmfestivals die in de stad plaatsvinden zijn het Festival de Cine Fantástico de Málaga of ‘Fancine’ gewijd aan sciencefictionfilms en het Festival de Cine Francés de Málaga (Malaga French Film Festival), het grootste culturele evenement voor de Franse film in Spanje, georganiseerd door de Alliance française de Málaga.

Sinds het begin van de cinematografie tot op de dag van vandaag is Málaga gebruikt als decor voor talloze producties van allerlei aard, zowel nationaal als internationaal: Los últimos de Filipinas, The Conquest of the Pacific, You Only Live Twice, The Reporter, Hola, ¿estás solo?, El camino de los ingleses of The Bridge of San Luis Rey, onder andere, zijn gedeeltelijk of geheel in de stad opgenomen.

 

Musea

Picasso museum, Málaga.

Centro Pompidou, Málaga.

CAC, Málaga.

Museo Carmen Thyssen, Málaga

De Russische Museum Collectie St. Petersburg Málaga

Museo de Bellas Artes en het Archeologisch museum.

Fundación de Picasso, zijn geboortehuis in Málaga.

Museo del Patrimonio Municipal van Málaga.

De stad heeft talloze musea, maar het zijn de kunstgalerijen die Málaga tot een van de Europese steden maken met de hoogste concentratie van belangrijkste kunstcentra per aantal inwoners maakt:

—  Het Museo Picasso Málaga: gevestigd in het renaissance Palacio de los Condes de Buenavista, heeft 276 werken die de acht decennia van de creatie van het genie van Málaga, Pablo Picasso, bestrijken. Evenals bevat het een ambitieus programma van tijdelijke tentoonstellingen. In 2013 ontving het meer dan 400.000 bezoekers, waarvan zeventig procent buitenlanders. Het is momenteel het meest bezochte museum in Andalucía.

—  Het Centre Pompidou Málaga: gevestigd in het gebouw ‘El Cubo’ en beheerd door het Centro Nacional de Arte y Cultura Georges Pompidou (Nationaal Centrum voor Kunst en Cultuur Georges Pompidou), heeft in zijn collectie onder anderen werken van Frida Khalo, Picasso, Bacon, Magritte, Leger, Max Ernst, Chirico, Giacometti, Brancusi, Marc Chagall, Julio González, Joan Miró of Antoni Tápies.

—  Het Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (CAC): werd geopend in 2003. Het is ontworpen naar het Duitse model van het Kunsthaus en toont plastische en beeldende kunst uit het laatste derde deel van de twintigste eeuw. Het bestaat uit zesduizend vierkante meter, waarvan tweeduizend vierhonderd gewijd zijn aan tentoonstellingen. Onderdeel van de tentoonstellings in bruikleen is de collectie van Carmen Riera met auteurs als Andy Warhol, Jean Michel Basquiat, Juan Muñoz, Anish Kapoor of Louise Bourgeois. Onder de tijdelijke tentoonstellingen die al hebben plaatsgevonden, hebben grote figuren op de internationale scène zich onderscheiden, zoals Louise Bourgeois, Jake en Dinos Chapman, Gerhard Richter, Paul McCarthy, Anish Kapoor, Jason Rhoades, Raymond Pettibon, Ron Mueck, Rachel Whiteread, Yoshitomo Nara, Roni Horn, Daniel Richter, Rodney Graham en Marina Abramovic.

—  Het Museo Carmen Thyssen, gevestigd in het 16e eeuwse Villalón Paleis, heeft 267 werken uit de Carmen Thyssen-Bornemisza Collectie en toont een compleet overzicht van de 19e eeuwse Spaanse schilderkunst, aangevuld met een zorgvuldig programma van tijdelijke tentoonstellingen. De collectie omvat werken van onder andere Zurbarán, Mariano Fortuny, Raimundo de Madrazo, Martín Rico, Sánchez Perrier, Joaquín Sorolla, Aureliano de Beruete, Darío de Regoyos, Ramón Casas, José Gutiérrez Solana, Ignacio Zuloaga en Julio Romero de Torres.

—  Het centro de la Colección del Museo Ruso San Petersburgo Málaga: bevindt zich in de voormalige Koninklijke Tabaksfabriek in Málaga, een onderafdeling van het honderdjarige Russische Staatsmuseum in St. Petersburg. Het tentoonstelling varieert van Byzantijns geïnspireerde iconen tot het socialistische realisme van de Sovjettijd. Enkele van de kunstenaars die deel uitmaken van de collectie die voor Málaga zijn geselecteerd zijn Isaac Levitan, Olga Rozanova, Alexander Rodchenko, Kazimir Malévich, Vasili Kandinski, Marc Chagall of Valentin Serov.

—  Het Museo de Málaga: is de fusie van het Museo de Bellas Artes Málaga, opgericht in 1913, met het Museo Arqueológico Provincial de Málaga, uit 1947, en heeft zijn hoofdkwartier in het Palacio de la Aduana. Het herbergt een uitgebreide catalogus, met een van de grootste collecties van schilderijen in Spanje, die meer dan tweeduizend titels bevat, waarbij de collectie van 19e-eeuwse schilderijen in het oog springt, evenals verschillende archeologische collecties, variërend van de prehistorie tot de moslimperiode, naast een waardevolle collectie van onder andere bustes, beeldhouwwerken en Romeinse begrafeniswerken, met een totaal van meer dan 15.000 referenties. De afdeling Schone Kunsten omvat doeken en beeldhouwwerken van kunstenaars als Luis de Morales, Luca Giordano, Murillo, Alonso Cano, Ribera, Goya, Pedro de Mena, Zurbarán, Sorolla, Federico Madrazo of Ramón Casas, evenals enkele van de beroemdste leden van de zogenaamde Malaga School of Painting – José Moreno Carbonero, Enrique Simonet Lombardo, Antonio Muñoz Degrain, José Valentín Nogales y Sevilla of Bernardo Ferrándiz Bádenez. Na enige vertraging bij de volledige renovatie van het gebouw opende het zijn deuren in december 2016.

—  De Fundación Picasso Museo Casa Natal: is een andere tentoonstellingsruimte gewijd aan Pablo Picasso. Op de Plaza de La Merced, in het gebouw waar Picasso is geboren en waar hij zijn kindertijd doorbracht, worden de jeugd- en familieherinneringen van de schilder bewaard, evenals werken van Picasso en José Ruiz Blasco, zijn vader, een schilder en professor aan de Escuela de Bellas Artes de Málaga (School voor Schone Kunsten), ook bevat het een uitstekende collectie toegespitst op het grafische werk, zijn tekeningen en keramiek van Picasso, evenals een documentatiecentrum, met een bibliotheek die gespecialiseerd is in het leven en het werk van de kunstenaar.

—  Het Museo del Patrimonio Municipal: heeft zo’n 4.000 beeldhouwwerken, schilderijen, grafisch werk en documentatie van historische waarde, die de geschiedenis van de stad laten zien. Ook van historische en etnografische inhoud is het Museo de Artes y Costumbres Populares (Museum van Populaire Kunst en Gebruiken), opgericht in 1976 door de Real Academia de Bellas Artes de San Telmo (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van San Telmo), dat de manier van leven van de mensen in Málaga in het verleden en het heden verbeeldt.

Op het gebied van wetenschap en technologie zijn er verschillende musea in de stad: Het Museo Alborania, opgericht in 1989 met als doel de rijkdom van de Alboraanse Zee te promoten; het Museo Nacional de Aeropuertos y Transporte Aéreo (Nationaal Museum van Luchthavens en Luchtvervoer), met een collectie met betrekking tot de luchtvaart en luchthavens, historische vliegtuigen, historische luchtvaartreclame, enz.; het Centro de Ciencia Principia, een educatief centrum met meer dan zestig interactieve modules, een planetarium en een astronomisch observatorium; of het Automobielmuseum, waar meer dan 90 voertuigen en motoren van de Portugese verzamelaar João Manuel Magalhaes tentoongesteld zijn.

De musea gewijd aan heilige kunst zijn talrijk, omdat elke broederschap van de Semana Santa (Heilige Week) meestal wel zijn eigen tentoonstellingsruimte heeft. Het Museo CatedraLICO (Kathedraalmuseum) toont enkele schilderijen van grote waarde, zoals kopieën van Luis de Morales of José de Ribera, evenals kleine 17e-eeuwse sculpturen, liturgische ornamenten en een aantal goudsmeedwerken en ivoor. Het Museo Sacro del Císte van zijn kant bevat een verzameling sculpturen en schilderijen, evenals belangrijke documentaire collecties.

Daarnaast zijn er een aantal thematische musea zoals het Museo Interactivo de la Música (Interactief Muziekmuseum), met een collectie muziekinstrumenten; het Museo Casas de Muñecas (Poppenhuis Museum), met miniaturen; het Museo del Vidrio y el Cristal (Glas- en Kristallenmuseum), het Museo del Vino (Wijnmuseum) of het Museo Flamenco (Flamencomuseum), met een collectie gitaren en historische documenten over dit lied.

 

Beeldende Kunst

Sinds 1979 zijn er verschillende groepen actief, waaronder kunstenaars als Manuel Barbadillo, Antonio Jiménez, Francisco Palma Burgos, Francisco Palma García, Dámaso Ruano, Jorge Lindell Díaz, Enrique Brinkmann en José Bonilla.

Gigantische muurschilderingen van de stadskunstenaars OBEY en D*Face in Soho Málaga.

Het ‘Octubre Picassiano‘ is gewijd aan de hedendaagse kunst. Deze tentoonstelling wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Picasso en omvat kunsttentoonstellingen, conferentiecycli, muziekfestivals, symposia en volksfeesten, maar ook tentoonstellingen over Picasso. Andere evenementen worden georganiseerd door de verschillende musea en particuliere tentoonstellingszalen in de stad.

 

Ambachten

Traditionele regatta’s “jábegas”, klassieke boten gebouwd in de scheepswerven van Málaga.

De keramiektraditie in Málaga werd geconsolideerd in de Andalusische periode, met het zogenaamde cerámica dorada (gouden aardewerk), hoewel de oorsprong ervan veel ouder is. Het is de moeite waard om op te merken dat er figuren en karakters zijn die typisch zijn voor de plaats en het aardewerk met flesjes, potten of kandelaars. De meubelmakerij is zeer goed bekend en er zijn nog steeds een groot aantal ambachtelijke ateliers gewijd aan de uitwerking en restauratie van meubels, muziekinstrumenten en andere uiteenlopende voorwerpen. De stad heeft ook een grote traditie in metaalbewerking, gespecialiseerd in artistieke slotenmakerij die vaak naar het Midden-Oosten wordt geëxporteerd.

De Astilleros Nereo (Nereo-scheepswerven), die gewijd zijn aan de bouw van traditionele boten zoals de jábega, verdienen een speciale vermelding. Ze werden door de Junta de Andalucía uitgeroepen tot een activiteit van etnologisch belang (actividad de interés etnológico).

 

Traditionele feesten

Kerstverlichting in Málaga

Zoals in bijna alle steden in Zuid-Spanje wordt ook in Málaga, Kerstmis, Pasen, la noche de San Juan (Sint-Jansnacht), carnaval en de cruces de mayo, jaarlijks gevierd, evenals andere meer recente, en vaak ook buitenlandse feesten zoals Halloween, dat samenvalt met de Allerheiligen.

De Santísimo Cristo de la Redención (Heilige Christus van de Verlossing) van de Aartsbroederschap van Dolores de San Juan in een processie van de Heilige Week.

De Heilige Week (Semana Santa) in Málaga, wordt traditioneel gevierd met de beelden van heiligen in processie gedragen op de schouders van vele mensen. Ook deze viering is sinds 1965 uitgeroepen tot feest van internationaal toeristisch belang (interés turístico internacional). De meest populaire aanroepingen zijn El Cautivo (De Gevangene); de Virgen del Rocío, bekend als de Novia de Málaga (Bruid van Málaga); de Virgen de la Paloma (Maagd van de Paloma); El Rico; La Expiración (Het Verval), een van de meesterwerken van Mariano Benlliure; de Cristo de la Buena Muerte (Christus van de Goede Dood); de Virgen de Zamarrilla (Maagd van Zamarrilla); La Esperanza (Hoop) of het Graf, op Goede Vrijdag, en het eindigt op Paaszondag met het vertrek van de uit de dood opgewekte. Het zijn meer dan 40 processiegroepen die gedurende een heel jaar, en niet alleen op de feestdag zelf, maar ook liefdadigheidswerk verrichten. Zoals de voor de fundación Corinto (Stichting Corinto), waar meer dan duizend inwoners van Málaga die slechte tijden doormaken, worden verwelkomd, zodat ze tegen een lagere prijs spullen kunnen kopen.

Het Feest van Nuestra Señora del Carmen wordt gevierd op 16 juli en bestaat uit een processie op land en later een processie op zee van beelden onder de aanroeping van de Virgen del Carmen, patroonheilige van de zeelieden. Er is één processie die de Virgen del Carmen Coronada del Perchel, op de zondag na de dag van deze heilige vertrekt. ’s Morgens vertrekt de processie in de richting van de kathedraal, tot de middag, waarna er wordt ingescheept in de haven van Málaga en er de zeeprocessie volgt, en daaropvolgend de processie terug naar de kathedraal.

Een groep meisjes gekleed in traditionele klederdracht tijdens de viering van de Malaga Fair.

Vanaf de tweede vrijdag van augustus tot de zondag van de daaropvolgende week wordt het Feria de Málaga (Feest van Málaga) gehouden, het grote zomerfestival, dat wordt geopend met een vuurwerk. Met een optocht waarbij de mensen gehuld zijn in flamenco klederdracht en exponenten van het Andalusische paardenras. Er wordt een braderie gehouden in het historische centrum van de stad, met de typische consumptie van de zoete Malaciano wijn en dansen op zowel malagueñas als verdiales wijze, evenals op de moderne muziek in de bars of in de straten van de stad. s Avonds is er kermis in de wijk Real del Cortijo de Torres, waar naast de mechanische attracties ook kraampjes zijn. Ook zijn er stierengevechten op de Plaza de La Malagueta en talrijke muziekconcerten. Elke zaterdag tijdens het feest is er een bedevaart naar de Basiliek van Nuestra Señora de la Victoria om de patroonheilige te zien. Een groot aantal mensen gaat naar de basiliek gekleed in de typische zigeunerkleding van het feest zelf.

Elke 8 september wordt de dag van de Virgen de la Victoria (Maagd van de Overwinning), patroonheilige van Málaga, gevierd.

 

Illustere Malagueños


Ibn Gabirol

Markies van Salamanca

Cánovas del Castillo

Pablo Picasso

Antonio Banderas

Marisol

 

 

Verwant aan dit onderwerp:

Málaga (prov.)
Andalucía
Tartessos

 

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2020-12-09

Bronvermelding en referenties

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Málaga| oldid=123672594| datum=20200222}}
{{Bronvermelding website diariosur.es|https://www.diariosur.es/malaga/201701/04/meteorologia-malaga-datos-continuo-20170104123509.html?ref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F| datum=20200226}}
{{Bronvermelding website Málaga hoy|https://www.malagahoy.es/malaga/cambio-climatico-temperatura-Malaga-sube_0_1336666790.html| datum=20200226}}
{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Corralón (arquitectura)| oldid=118704718| datum=20200301}}

 

Foto’s gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0, CC 0, CC 0 1.0, GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Kaart van Spanje. Auteur – HansenBCN
het wapen. Auteur – HansenBCN
de vlag. Auteur – JavitomadHansenBCN
Malága vanaf de berg Gibralfaro. Auteur – Kiban
De biznaga. Auteur – teclasorg – Flickr
Een standbeeld voor de biznaguero (Jaime Fernández Pimentel, 1963). Auteur – Olaf Tausch
La Cerrveza Victoria.. Auteur – tadekk – Flickr
El Cenachero.. Auteur – I, Panarria
De sardinespitjes.. Auteur – GNU-licentie
Grijze windroos       Auteur – GeertW
Uitzicht over de baai van Málaga. Op de achtergrond, de Sierra de Mijas. Auteur – Bollofino – Malaga
Fysieke kaart van de gemeente Málaga. Auteur – Jompy
Bergachtig profiel van de oostelijke kust van de baai van Málaga gezien vanaf de monding van de Guadalhorce…. Auteur – Té y kriptonita
Zonsondergang gezien vanuit Cerrado de Calderón. Auteur –
Gemiddelde klimaatparameters……… Auteur – Wikipedia (ikzelf heb de grafiek vertaald) Bron: Agencia Estatal de Meteorología.
Dennenbossen van de Montes de Málaga. Auteur – José Sánchez Rodríguez y Rafael Palomo López
Rhamnus Alaternus, Spaanse benaming is aladierno. Auteur – tato grasso
Laguna Grande in het natuurpark Desembocadura del Guadalhorce. Auteur – Té y kriptonita
De muurgekko de veel voorkomt in Spanje….. Auteur – Babo
Iberische haas. Auteur – Juan Lacruz
Zee-egels aan de kust van Malaga. Auteur – Feministo
De calle Margués de Larios, in de volksmond bekend als Calle Larios en vernoemd naar Manuel Domingo Larios,,,,, Auteur – kainita – https://www.flickr.com/photos/kainita/6788856350/sizes/o/in/photostream/
De bevolkingsgroei van Málaga vanaf 1842. Auteur – Bron INE
Romeins theater van Málaga, gebouwd in de tijd van Augustus. Auteur – andynash https://www.flickr.com/photos/andynash/5774574381/sizes/o/in/photostream/
Het Alcazaba van Málaga. Auteur – Hedwig Storch
Zicht op de noordelijke toren en de hoofdgevel van de kathedraal. Auteur – Maksym Abramov
Altos Hornos de Málaga. Fábrica de La Constancia, 1847. Auteur – Onbekend – http://www.laporte.es/La_Industria_del_XIX.html
Het ‘Fusilamento de Torrijos’ (1888), door Antonio Gisbert Perez…. Auteur – Antonio Gisbert – http://www.museodelprado.es/coleccion/galeria-on-line/galeria-on-line/obra/fusilamiento-de-torrijos-y-sus-companeros-en-las-playas-de-malaga/
Parador Málaga Golf, opende in 1925, op een foto uit november 1961. Auteur – Biblioteca Facultad de Empresa y Gestión Pública – https://www.flickr.com/photos/bemhuesca/11994864343/sizes/o/
Panorama over de wijk La Malagueta. Auteur – DraXus – https://www.flickr.com/photos/draxus/5512902450/sizes/o/in/photostream/
De patio (binnenplaats) van een corralón in Málaga. Auteur – Mocito Feliz
Het koorgestoelte van de kathedraal van Málaga. Auteur – 50-phi – https://www.flickr.com/photos/50-phi/6565117787/sizes/o/in/photostream/
De terrastuinen van Puerta Oscura. Auteur – Tyk
Het historisch centrum van Málaga. Auteur – Fabi-DE – https://www.flickr.com/photos/fabi-de/8499667091/sizes/o/in/photostream/
Diocesane Raadsseminarie van San Sebastián en Santo Tómas de Aquino. Auteur – Daniel Capilla
De kapel in de calle Agua, Capilla Faro de la Victoria. Auteur – Tyk
Mercado de Atarazanas Auteur – NACLE2
De voorgevel van de villa La Bougainvillea Auteur – Tyk
Het Observatorio de Medio Ambiente Urbano (OMAU).. Auteur – Tyk
De universiteit van Málaga. Auteur – Olaf Tausch
Festival de Málaga Cine Español 2013. Auteur – 15mmalagacc –  https://www.flickr.com/photos/15mmalagacc/8694103556/sizes/o/in/photostream/
Picasso museum, Málaga. Auteur – Llecco
Centro Pompidou, Málaga. Auteur – Epizentrum
CAC, Málaga. Auteur – gastromartini – https://www.flickr.com/photos/gastromartini/11936954875/sizes/o/
Museo Carmen Thyssen, Málaga Auteur – Emilio J. Rodríguez Posada – https://www.flickr.com/photos/emijrp/9031007821/
De Russische Museum Collectie St. Petersburg Málaga Auteur – Tyk
Museo de Bellas Artes en het Archeologisch museum. Auteur – Tyk
Fundación de Picasso, zijn geboortehuis in Málaga. Auteur – Lupulo2010
Museo del Patrimonio Municipal van Málaga. Auteur – Miwipedia
Gigantische muurschilderingen van de stadskunstenaars OBEY en D*Face in Soho Málaga.. Auteur – Flickr user Leo Hidalgo – https://www.flickr.com/photos/ileohidalgo/11033602155/
Traditionele regatta’s “jábegas”, klassieke boten gebouwd in de scheepswerven van Málaga. Auteur – Quino Al quinoal – https://unsplash.com/photos/M7OifkuHsLU archive copy
Kerstverlichting in Málaga Auteur – Bogdan Migulski – https://www.flickr.com/photos/migulski/3192038138/in/set-72157612647880026/
De Santísimo Cristo de la Redención (Heilige Christus van de Verlossing) van de Aartsbroederschap van Dolores…… Auteur – bachmont – https://www.flickr.com/photos/bachmont/741383249/sizes/o/in/photostream/
Een groep meisjes gekleed in traditionele klederdracht…… Auteur – obscure allusion – https://www.flickr.com/photos/26158205@N04/4246033831/sizes/z/in/photostream/
Ibn Gabirol. Auteur – Reed Armstrong
Markies van Salamanca. Auteur – Publiek Domein
Cánovas del Castillo. Auteur – Onbekend http://hemerotecadigital.bne.es/datos1/numeros/internet/Madrid/Cr%C3%B3nica%20(Madrid.%201929)/1931/193104/19310412/19310412_00000.pd
Pablo Picasso. Auteur – Argentina. Revista Vea y Lea – http://www.magicasruinas.com.ar/revistero/internacional/pintura-pablo-picasso.htm
Antonio Banderas. Auteur – David Shankbone – flickr
Marisol. Auteur – Harry Pot / Anefo – http://proxy.handle.net/10648/aa1c0554-d0b4-102d-bcf8-003048976d84

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS

%d bloggers liken dit: