Palencia (stad)

Palencia, hoofdstad van de gelijknamige provincie in Castilla y León

Een video die ver boven andere uitsteekt!!

het wapen
de vlag

Palencia is een kleine Spaanse gemeente en stad in het noorden van de autonome gemeenschap Castilla y León. Het is tevens de hoofdstad van de provincie Palencia.

Gegevens
Comunidad autónoma Castilla y León
Provincie Palencia
Comarca Tierra de Campos
Locatie 749 m.b.z.
Oppervlakte 94,95 km²
Bevolking (2022)
bevolkingsdichtheid
76.303 inw.
830,88 inw/km²
Bevolkingsnaam palentino, -a
Postcode 34001 – 34006
Kengetal tel.  (+34) 979
Patroonsheilige San Antolín (2 sept.)
Patrones Virgen de la Calle (2 febr.)
Officiële website

De stad ligt in het noordwesten van het Iberisch Schiereiland, in de noordelijke deel van de Meseta Central dat ook wel de Mesta Norte wordt genoemd. Op de linkeroever van de rivier de Carrión die met een boog om de stad heen loopt. Het pronkstuk van haar patrimonium is wel de kathedraal van San Antolín. Het hart van de stad is, als in zoveel steden in Spanje, het gezellige en levendige Plaza Mayor. Eigenlijk is Palencia nog een onontdekte stad en dat gaan we hier veranderen.

Palencia in vogelvlucht.

Op regionaal niveau maakt Palencia deel uit van een economische as samen met de steden Valladolid (wijnstad) en Burgos met zijn eeuwen oude centrum. Iets verderop is León gelegen, dat een mooie driehoek vormt met deze steden waarvan Palencia het middelpunt is.

Wat interesseert u het meest:

Het ligt op 749 m boven de zeespiegel.  In 2017 telde de gemeente 78.892 inwoners en het heeft een oppervlakte van 94,95 km². De alfoz van de stad, bestaande uit tien gemeenten, telt op haar beurt meer dan 20.000 inwoners, die samen met die van de hoofdstad meer dan 100.000 mensen tellen. Het is een belangrijk industrieel centrum in Castilla y León.

Toponymie


Pallantia, zo werd het heden daagse Palencia genoemd. Het was een oude nederzetting die door de Vacceanen werd bezet; deze stad mag niet worden verward met een andere stad met de naam Pallantia, gelegen in het huidige Palenzuela, dat ook in deze provincie ligt.

De plaatsnaam Pallantia is een pre-Romeinse woord “palla” (Galicisch: palla, Asturisch: palla) dat “rots” betekent terwijl het “nt” in Keltische talen een zeer vaak gebruikt achtervoegsel is waar het dient om afgeleiden te vormen. Pallantia kan dus, “mesa” (tafel), “mesa-achtige heuvel” of gewoon “het plateau” betekenen.

Symbolen


De vlag

De vlag van de stad Palencia is paars, dat eigenlijk het gevolg is van een inschattingsfout die een geleerde aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw heeft gemaakt met de degradatie van de natuurlijke kleurstoffen keel of karmozijn van de vlag van Castilla, die van origine karmozijnrood was. In het midden van de vlag staat het wapen van de stad.

Het wapen
Het wapen van de stad Palencia.

Het wapen van Palencia is gekwartileerd; in het eerste en vierde kwart, op een achtergrond van azuur, staat het kruis dat aan de stad is toegekend door koning Alfonso VIII van Castilla; in het tweede en derde kwart, van keel, een kasteel van goud met drie kantelen (het wapen van het koninkrijk Castilla), het metselwerk in sabel en geklaard in azuur. Het wapen staat op een gouden heraldisch perkament.

Het schild wordt bestempeld met een oude koninklijke kroon, open, bestaande uit een gouden cirkel bezet met edelstenen die acht fleurons van acanthusbladeren ondersteunt, waarvan er vijf zichtbaar zijn, geïnterpoleerd met parels (op deze afbeelding niet zichtbaar). Het op het wapen afgebeelde kruis symboliseert het “Cruz de la Victoria” (kruis van de overwinning), dat door koning Alfonso VIII aan bisschop Tello Téllez de Meneses werd gegeven voor de heldhaftige daden van het volk van Palencia in de slag bij Navas de Tolosa, die plaatsvond in 1212. Het gouden kasteel op een veld van keel is het symbool dat staat voor het oude koninkrijk Castilla, waarvan Palencia deel uitmaakte.

Hymne

Het volkslied van Palencia was het werk van de musicus Antonio Guzmán Ricis, die in 1944 in Palencia overleed, samen met een andere opmerkelijke figuur van de cultuur van Palencia: de schrijver en dichter Ambrosio Garrachón Bengoa, die verantwoordelijk was voor de tekst bij het muziekstuk. Twee jonge mannen die respectievelijk 32 en 28 jaar oud waren toen ze het werk voltooiden.

Geografie


De hoofdstad ligt in het dal van de rivier de Carrión bij de monding in de Pisuerga. De rivier doorkruist de stad van noord naar zuid, en opent zich in drie takken bij het binnenkomen van de stad, en vormt het eiland Sotillo en een ander klein eiland, beide bezet door een park genaamd Sotillo de los Canónigos, zo genoemd omdat het vroeger werd gebruikt als wandelgebied voor de kanunniken van de naburige kathedraal.

De Puente Mayor over de rivier de Carrión.

Daar waar de Carrión weer samenkomt bevindt zich de Puente Mayor ( Hoofd brug, uit de 16e eeuw) om zich weer in twee takken te openen en een ander eiland te vormen (het eiland Dos Aguas), dat in het noordelijke deel wordt ingenomen door een park en in het zuiden door verschillende sportfaciliteiten en een golfbaan. De rivier vormt kleine watervallen en is de bron van een kunstmatige geiser die de rivierbedding bij de Puente Mayor siert. Bij het verlaten van de stad komt de rivier weer samen met zijn water.

De stad ligt in een groot vlak gebied, met twee heuvels in het noordoostelijke deel: de Otero-heuvel en de San Juan-heuvel. Op de heuvel die het dichtst bij het stadscentrum ligt, staat het kolossale beeld van het Heilig Hart van Jezus van Palencia, de Cristo del Otero, het werk van de beeldhouwer Victorio Macho.

Locatie

De stad Palencia ligt in het noorden van het Iberisch schiereiland, op het noordelijke deelplateau. Het park van de Salón de Isabel II is het geografische centrum van de stad. Het ligt 749 meter boven de zeespiegel en op 235 km van Madrid.

Hydrografie

De stad wordt doorkruist door de rivier de Carrión; ten oosten van de rivier ligt het grootste deel van de stad, terwijl ten westen de wijk Allende el Río ligt. Bovendien wordt de gemeente doorkruist door het Canal de Castilla, de beek Villalobón en andere irrigatiekanalen. Aan de rand van Palencia ligt een van de bekkens van het Canal de Castilla, voor de toegang waartoe de “Ramalillo” van Palencia, met een lengte van meer dan 1 km, werd aangelegd.

Orografie

Palencia ligt 749 m boven de zeespiegel, in een vlak plateaugebied, omgeven door verschillende bergen: El Chivo en El Viejo. Juist door deze orografie is het klimaat van de hoofdstad iets kouder dan dat van nabijgelegen steden als Valladolid, met gemiddelde temperaturen die dichter liggen bij steden als León of Burgos, die op grotere hoogte liggen.

Monte El Viejo

Het is een grote berg op ongeveer 6 km van het stadscentrum, waar u kunt genieten van uw vrije tijd en een groot aantal recreatieve activiteiten (het heeft verschillende parcoursen, zwembaden…). In 1191 werd het door koning Alfonso VIII aan de stad verkocht. De berg bevat een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten, en geeft een panoramisch uitzicht over het rondom vlakke land. In het Casa Grande vindt u overnachtingsmogelijkheden in een gebouw uit de 16e eeuw. El Refugio is een van de populairste gebieden van Palencia, met een restaurant, wandelroutes en een hertenreservaat.

Het panoramisch uitzicht over Palencia vanaf de Monte El Viejo.
Klimaat
Het park Sotillo van los Canónigos.

Door zijn landinwaarts karakter, weg van een groot deel van de maritieme invloed, is het klimaat continentaal mediterraan, met enkele oceanische kenmerken door de relatieve nabijheid van de Cantabrische Zee en het feit dat er in het westen van Castilla y León (waar de wolken van de Atlantische Oceaan vandaan komen) geen bergen zijn die de wolkenfronten tegenhouden. Het heeft grote thermische schommelingen. Over het algemeen is het er vrij koel door het omringende reliëf, waardoor het een van de koudste hoofdsteden van Spanje is. De gemiddeld temperatuur in december en januari ligt op -1 graad en de gemiddelde temperatuur in juli, augustus is een graad of 28, 29. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 11,6 °C. Maar er zijn historische absolute dieptepunten tot min 14 °C. in december en januari gemeten. De zomertemperatuur komt zelden boven de 35-36 °C uit. In de winter valt er veel regen en in de zomer weinig. De regenval is licht maar frequent tijdens de wintermaanden, en zwaar maar niet frequent in de zomer.

Sint-Michielskerk na de sneeuwval van 2010.

In de stad valt gemiddeld zeven dagen per jaar sneeuw, maar die is meestal niet erg zwaar. De zwaarste sneeuwval van de 21e eeuw vond plaats in 2009 en 2010, met ophopingen van meer dan 10 cm. Sneeuw valt meestal in december, januari en februari, maar ook in november en maart.

Je kan zeggen dat het klimaat gematigd zonder droog seizoen en met een gematigde zomer is, wat zou overeenkomen met een oceaanklimaat; en gematigd met een droog seizoen en een gematigde zomer, wat meer zou lijken op een klimaat met mediterrane kenmerken. Dit is het gevolg van het feit dat, hoewel de totale jaarlijkse neerslag niet erg overvloedig is, de spreiding van de neerslag groot is, met ongeveer 80 regendagen per jaar (in vergelijking met mediterrane gebieden, waar ondanks vergelijkbare neerslagcijfers ongeveer 50 regendagen per jaar vallen). De koele temperaturen die typisch zijn voor een continentaal klimaat bevorderen daarentegen een droogte-index.

Geschiedenis


De Oudheid

De historische oorsprong van de stad blijft onzeker, maar er zijn archeologische bewijzen van pre-Romeinse nederzettingen op de plaats van de huidige stad, die door de Keltiberiërs Pallantia werd genoemd. De bewoners waren de Vacceas: de meest beschaafde van de Keltiberische stammen, agrarisch en met een krachtige militaire organisatie.

 

Het duidelijkste spoor van Romanisatie dat in de stad is overgebleven, is de Puentecillas een brug van Romeinse oorsprong, die verscheidene keren is gerestaureerd en verbouwd. Deze brug gaf toegang tot het eiland Sotillo de los Canónigos. Hier bevindt zich de zogenaamde Bolo de la Paciencia. Dat is een ronde steen waar zich vroeger de mensen van de stad verzamelde voor een praatje. 

In het Visigotische Hispania was het vanaf de 4e eeuw de bisschopszetel van de katholieke kerk, ondergeschikt aan het aartsbisdom Toledo, dat de voormalige Romeinse provincie Carthaginensis omvatte. Met de Visigoten kwam een van de mooiste perioden voor de stad, want het was een van de zetels van het Hof. Visigotische overblijfselen bevinden zich in de crypte van San Antolín (de huidige crypte van de kathedraal) en in de nabijgelegen locatie Baños de Cerrato samen met de kerk van San Juan de Baños (7e eeuw), gelegen op 7 km van de hoofdstad, en beschouwd als de bekroning van de Visigotische architectuur.

Middeleeuwen

Het werd als stad ontwikkeld tijdens de Reconquista door de koningen van Asturias. Toen het bisdom Palencia na de moslimbezetting verloren ging, werd het pas hersteld toen koning Sancho III el Mayor zelf de bisschop van Palencia, Poncio, met de organisatie ervan belastte. Volgens de legende stuitte de koning tijdens de jacht op een wild zwijn op de ruïnes van een aan San Antolín gewijde tempel en ontving hij de openbaring om het kerkje te herstellen. Nadat de ruïnes met de resten van de martelaar waren ontdekt, werd de plaats gekozen als centrum van de bisschopszetel. Na de restauratie en uitbreiding van het heiligdom werd het nieuwe gebouw in 1035 ingewijd in aanwezigheid van de koning en verschillende bisschoppen.

De Middeleeuwen zijn de meest turbulente periode in de geschiedenis van de stad, maar ook de periode met de grootste invloed op de gebeurtenissen in de geschiedenis van het Koninkrijk León en het Koninkrijk Castilla. Alfonso VIII van Castilla was de meest vastberaden promotor van de stad. Hij verleende haar privileges en de eerste vrije raad, en stichtte tussen 1208 en 1212, in opdracht van bisschop Tello Téllez de Meneses, een onderwijsinstelling die de eerste universiteit van Spanje werd, de Universiteit van Palencia of Estudio General de Palencia, die in 1221 de pauselijke goedkeuring van Honorius III kreeg en enkele decennia later verdween. De stad vocht nobel in de slag van Las Navas de Tolosa in 1212, wat leidde tot de toekenning van verschillende bezittingen.

De voorliefde van koning Alfonso VIII en zijn familie voor de stad blijkt uit het feit dat zijn zoon en erfgenaam Enrique I er door een ongelukkig ongeval om het leven kwam; of dat de dochter van de vorst, Blanche van Castilla, toekomstige koningin van Frankrijk en moeder van Lodewijk IX van Frankrijk, in Palencia werd geboren.

Vermeldenswaard is ook dat in 1388, terwijl de bevolking van Palencia zich buiten de stad bevond, troepen van de hertog van Lancaster aankwamen met de bedoeling de stad te plunderen, die dapper werd verdedigd door de vrouwen van Palencia, waardoor Lancaster werd verhinderd Palencia te onderwerpen. Daarom kregen de vrouwen van Palencia de gele eresjerp, die alleen door mannen kon worden gedragen en die vandaag de dag nog steeds te zien is in de streekdracht.

Het was in de 14e eeuw, toen het belang en de omvang die de stad had verworven, het noodzakelijk maakten een nieuwe kathedraal te bouwen die kon voldoen aan de behoeften van een bloeiende bevolking. Het gebouw werd opgetrokken op de ruïnes van de vorige Romaanse kathedraal, en op zijn beurt op de ruïnes van de vorige Visigotische kathedraal, waarvan de sporen in het huidige gebouw bewaard zijn gebleven. Hoewel de eerste steen van de nieuwe kathedraal in 1321 werd gelegd, werden de werkzaamheden pas aan het eind van de 16e eeuw grotendeels voltooid. Tijdens de late middeleeuwen en de renaissance werden grote kerken en kloosters gebouwd, zoals het klooster van San Pablo (laatgotisch), het klooster van Las Claras (gotisch), het klooster van San Francisco (gotisch met renaissance en barokke toevoegingen), en de kerk van La Compañía (typisch jezuïetisch). De Castiliaanse adel, de kerkelijke heerlijkheden of het bisdom zelf, dat in de 14e en 15e eeuw een van de grootste en rijkste van Castilla was, sponsorden deze bouwwerken.

Vroegmoderne Tijd

De economische voorspoed van de 16e eeuw maakte van Palencia, samen met andere Castiliaanse provincies, het economische en demografische hart van het Spaanse Rijk. In de 18e eeuw was de meest gunstige gebeurtenis voor het leven van de stad de aanleg van het kanaal van Castilla, bevorderd door koning Fernando VI en voortgezet door Carlos III, een van de meest representatieve civieltechnische werken van die tijd in Europa. Het begint in Alar del Rey en heeft 38 sluizen in de geografie van Palencia, die het van noord naar zuid bevloeit.

Moderne Tijd
19e en 20ste eeuw

In de 19e eeuw werd de stadsmuur, waarvan bijvoorbeeld de Monzón-poort deel uitmaakte, afgebroken.

De 20e eeuw heeft een belangrijk stempel op de stad gedrukt. De Eerste Wereldoorlog en de Spaanse Burgeroorlog bevorderden tot op zekere hoogte de economische ontwikkeling van de stad, waarvan de industrieën (meel, wol, wapens) essentieel waren voor de bevoorrading van de strijdende partijen. In de 20e eeuw viel de creatieve activiteit van belangrijke kunstenaars uit Palencia op, zoals de beeldhouwer Victorio Macho met zijn beroemde Cristo del Otero en zijn Monument van Berruguete of de architect Jerónimo Arroyo, die de stad een groot aantal gebouwen en paleizen naliet, zoals het Palacio de la Diputación, de Villandrando School, het Jorge Manrique Instituut of het huidige Gezondheidscentrum van Puebla.

In het vooroorlogse Palencia was de sterkste partij de Socialistische Partij, terwijl in de provincie de belangrijkste partij Acción Popular Agraria was. De Falange (fascistische partij) had zeer weinig leden, en de meesten van hen zaten in de gevangenis.

Op 19 juli 1936 vertrok een militaire colonne naar Venta de Baños en nam het treinstation in, daarna de hele stad zonder dat iemand het merkte. Om zeven uur ’s ochtends vertrok een andere troepenmacht naar het centrum van de provinciehoofdstad om de staat van oorlog uit te roepen en de belangrijkste gebouwen te bezetten. In tegenstelling tot wat er in Venta de Baños gebeurde, was er sterke oppositie tegen de opstand, werd er op straat geschoten en was er gedurende twee uur een groot verzet in het Republikeinse burgerlijke bestuur door de Guardia de Assalto (Spaanse politiemacht) en Carabineros (hoofdzakelijk grensbewaking (douane)), geconcentreerd door de gouverneur, López Muñiz, die, na te zijn gearresteerd, werd doodgeschoten. De Diputación, het stadhuis en het station werden gemakkelijker bezet. Generaal Ferrer de Miguel kreeg de leiding over de Provinciale Raad en het burgerlijk bestuur, hoewel beide autoriteiten sinds 19 juli waren overgedragen aan een militair commando. Een kapitein van de artillerie werd benoemd tot burgemeester. Veel mensen werden in die dagen in Palencia gearresteerd, vooral wanneer zij gewapend uit de steden van de provincie aankwamen, als reactie op de oproep van de civiele gouverneur. Het hoofd van de Falange van Palencia werd vrijgelaten en organiseerde snel een gemengde ploeg van Falangisten en burgerwachten die door de dorpen van de provincie trokken en alle soorten verzet uitschakelden. De meeste wraaknemers werden begraven in het graf van de burgemeesters (Fosa de los Alcaldes), op het oude kerkhof van de stad, dat in 1981 werd omgevormd tot het kinderpark van La Carcavilla, en waar de opgravingen door de ARMH (Spaanse Vereniging met als doel het opsporen van slachtoffers van onderdrukking tijdens de Spaanse burgeroorlog en de dictatuur van Franco) in 2009 begonnen. Naar schatting liggen daar 497 mensen begraven.

Zilveren armband gevonden in Palencia in 1956 in het Colegio de las Filipenses. Deel van een schat bestaande uit zilveren en gouden sieraden: torques, kettingen, armbanden, oorbellen, fibulae en een grote hoeveelheid zilveren denarii.

Mozaïek met Medusa, gevonden in de Ramírezstraat 4 en 5 in 1869 en momenteel bewaard in het MAN (Madrid).

Visigotische bogen van de iconostase van de Crypte van San Antolin

Opgravingen in Calle Canónigo San Martín 7, waar verschillende Romeinse bewoningsniveaus werden ontdekt.

Sarcofaag van Don Tello van Castilla, in het klooster van San Francisco.

Iglesia de San Francisco.

Kerk van het klooster van San Pablo.

Kaart van de stad gepubliceerd in 1852 door Francisco Coello.

19e eeuwse gravure van de verdwenen Monzón-poort.

Algemeen beeld van Palencia op een tekening uit 1885.

Palencia ligt aan de hogesnelheidslijn Valladolid-Palencia-León.

Het dok van het kanaal van Castilla in Palencia.

Ziekenhuis Río Carrión, geopend in 1954. De sloop van het oude gebouw is gepland om het te vervangen door modernere faciliteiten, die de bestaande faciliteiten in de omgeving zullen aanvullen.

Calle Mayor in Palencia, met het standbeeld van de vrouw van Palencia.

De herinrichting van de stad aan het eind van de 20e eeuw heeft geleid tot de aanleg van een groot aantal groene ruimten, zoals het Carcavilla-park of het Isla dos Aguas, waardoor de stad de eerste werd in termen van groene ruimten per inwoner in Spanje.

21ste eeuw

Tegenwoordig is het vooral een dienstenstad, hoewel de auto-industrie en de toeleveringsindustrie, agrovoedingsindustrie en bouwmaterialenindustrie van groot belang zijn. Palencia heeft ingrijpende stedelijke veranderingen ondergaan. Zoals gezegd is het tegenwoordig een van de steden met de meeste groene ruimten per inwoner in Spanje (maar er zijn wel heel veel steden die dat zeggen). In het centrum zijn de meeste straten niet autovrij. Deze gebieden, evenals de parken, blijven groeien. In het eerste decennium van de 21e eeuw zijn rond de stad talrijke windmolens geïnstalleerd, die de stad van schone energie voorzien.

Op 10 oktober 2006 werd het Nieuwe Gemeentelijke Stadion La Balastera (voetbalstadion) ingehuldigd, een groot gebouw van metaal en glas met vier hellende en doorschijnende torens, ontworpen door de architect Francisco Mangado. Het is een groot en spectaculair stadion, ondanks het feit dat het werd gebouwd voor de voetbalclub van Palencia, een team dat ten tijde van de bouw in de tweede klasse B uitkwam en nu is verdwenen.

In het gebied rond de Nueva Balastera (of Sector 8) werd in 2011 een nieuw winkel- en vrijetijdscentrum geopend. Naast deze wijk zal er nog een worden ontwikkeld, die uitkomt op de weg Benavente-Palencia, die de stad begrenst.

In 2008 werden in de stad twee belangrijke sportcentra opgericht: het sportcentrum La Lanera en het centrum voor risicopreventie bij vrijetijdsactiviteiten (bekend als El Rocódromo), dat onder meer stroomversnellingen, tokkelbanen, klimmuren, watervallen en grotten boven en onder water heeft. Het zal worden gebruikt voor cursussen over de beoefening van sporten als kanoën, klimmen, duiken en speleologie.

In 2007 werd voorgesteld de gemeentelijke golfbaan op de rechteroever van de rivier uit te breiden naar het zuiden van de stad.13 Uiteindelijk is het project niet doorgegaan en is de ruimte gebruikt voor de aanleg van een van de grootste parken van de stad: het park Ribera Sur, gelegen op enkele meters van het nieuwe sportcentrum La Lanera, dat samen met de aanleg van speeltuinen en voorzieningen voor ouderen en het netwerk van fietspaden eromheen een van de belangrijkste sportcentra van de stad is geworden.

In 2015 werd het hogesnelheidstraject dat Madrid en León via Valladolid verbindt, in gebruik genomen, waardoor Palencia werd toegevoegd aan de andere steden die over deze moderne spoorweginfrastructuur beschikken.

Demografie


Historisch gezien is het een centrum van inkomende migratie, vooral in de jaren 1950-1970 in de zogenaamde plattelandsvlucht, omdat het een actievere en dynamischere industrie heeft dan de omliggende regio’s zoals Tierra de Campos en El Cerrato. De relatieve jaarlijkse groei bedroeg 1,01% (periode 2005-2006), als een van de weinige uitzonderingen in de hele provincie, die over het algemeen bevolking verliest. Maar ook Palencia verliest sinds 2009, weliswaar langzaam, delen van haar bevolking. In 2008 behaalde de stad zijn hoogste inwonersaantal 82.627, een getal dat nu tot 76.303 inwoners gedaald (INE 2022).

Patrimonium


Palencia heeft, zoals de meeste Castiliaanse steden, een groot historisch-artistiek erfgoed, dat getuigt van het belang dat het in het verleden had. Ondanks belangrijke monumenten zoals de kathedraal, een van de grootste van Spanje, de Cristo del Otero, een van de grootste beelden van Jezus ter wereld, vijf nationale monumenten en een aantal unieke festivals, zoals de Semana Santa (Paasweek) of de bedevaart van Santo Toribio, is Palencia geen favoriete stad voor het toerisme en hoewel het aantal toeristen jaar na jaar toeneemt, gaat dat heel langzaam.

De stad is een van de steden in Spanje met de grootste landschappelijke oppervlakte in verhouding tot het aantal inwoners; het heeft ook een uitgebreid netwerk van voetgangersstraten in het stadscentrum, en wordt beschouwd als een van de meest duurzame en schoonste steden van Spanje.

Burgerlijke monumenten
   • Calle Mayor: de hoofdstraat van de stad en het centrum van commerciële, administratieve en culturele activiteit in Palencia. In deze straat en in de omgeving bevinden zich de meest interessante civiele gebouwen.
Monument voor Alonso Berruguete; op de achtergrond het stadhuis van de hoofdstad.
   • Plaza Mayor en het Ayuntamiento (stadhuis): het Plaza Mayor werd in de 17e eeuw gebouwd voor openbare feesten en de markt. Drie van de zijden zijn voorzien van bogen en het stadhuis, een neoklassiek bouwwerk uit de 19e eeuw, staat erboven.
   • Palacio de la Diputación: een gebouw in neorenaissancestijl uit 1914, ontworpen door de architect Jerónimo Arroyo uit Palencia. Bijzonder interessant zijn de voorgevel en de werken van in Palencia geboren kunstenaars.
Het Palacio de la Diputación van Palencia, zetel van de Provinciale Staten.
   • Casa del Cordón: een gebouw uit de 16e eeuw met een Franciscaans koord als versiering om de toegangspoort. Het herbergt het Provinciaal Archeologisch Museum. Het is het enige burgerlijke renaissance monument in de stad.
   • Puentecillas: brug van Romeinse oorsprong, hervormd in de 16e eeuw. Het is de oudste van de stad en is bestemd voor voetgangers. Bij een van de ingangen bevindt zich de beroemde “Bolo de la Paciencia”.
   • Puente Mayor: stenen constructie uit de 16e eeuw, gerenoveerd en uitgebreid aan het eind van de 18e eeuw.
   • Puente de Hierro: begin 20e eeuw.
   • Colegio Villandrando (school): een opmerkelijk gebouw in neogotische en modernistische stijl in de Calle Mayor. Ontworpen door Jerónimo Arroyo, valt de keramiek op die de gevel bekroont, het werk van Daniel Zuloaga.
Colegio Villandrando.
   • Hospital de San Bernabé: gelegen in de nabijheid van de kathedraal. Gesticht in de 12e eeuw en herbouwd in de 15e eeuw.
   • Casa Junco: 18e eeuws adellijk gebouw in barokstijl. Gelegen in de Calle Mayor.
   • Casa de Flora Germán: Een modernistisch gebouw van Jerónimo Arroyo, met zijn erkers en zijn eivormige koepel die afsteekt tegen de daken van de Calle Mayor.
   • Consejo de Cuentas de Castilla y León (Casa de Ramón Alonso): Gebouw van Jerónimo Arroyo gelegen aan de samenvloeiing van Calle Bocaplaza en Calle Mayor (een van de meest mondaine wijken van de stad). Het heeft twee interessante torens met gekleurde gebrandschilderde ramen. Vooraan staat het standbeeld van de auteur.
   • Edificio de Correos (postkantoor): gebouwd in 1916 naar een project van Jacobo Romero.
   • Teatro principal: gebouwd in de 19e eeuw naar het voorbeeld van Italiaanse theaters. Na een brand in 1826 werd het herbouwd en verbouwd.
   • Middelbare school Jorge Manrique: dit is de grootste middelbare school van Palencia en in een van de koepels bevindt zich het Jerónimo Arroyo-museum.
   • Mercado de Abastos (marktgebouw): Een opmerkelijk gebouw in Palencia omdat het een grote markt huisvest en omdat het het enige gebouw van ijzer en glas is in Palencia. Ontworpen door Juan Agapito Revilla en gebouwd in 1898.
   • Casino de Palencia.
Religieuze monumenten
   • Catedral de San Antolín: het belangrijkste monument van de stad Palencia, gebouwd in gotische stijl. Sinds 1929 is het een Nationaal Monument. Binnen bevinden zich talrijke waardevolle kunstwerken, waaronder:
     • Het hoofdaltaarstuk, een van de vroegste voorbeelden van de Renaissance in Spanje.
     • Een collectie wandtapijten, met uitstekende voorbeelden van deze kunst.
     • De Crypte van San Antolín, een van de eerste gebouwen in romaanse stijl in Castilla, met een Visigotisch gedeelte.
     • De trascoro (koorsluiting), een uitstekend werk van flamboyante gotiek, met een Vlaamse drieluik (triptiek) van de meester Jan Joest.
     • El martirio de san Sebastián (het martelaarschap van Sint Sebastiaan), een schilderij van El Greco, een van zijn meest opmerkelijke werken.
   • Cristo del Otero: een sleutelwerk van de beeldhouwer Victorio Macho, aan wiens voeten hij begraven ligt. Het werd in 1931 opgericht op een van de heuvels rond de stad, ter bekroning van een oude hermitage, en is een 30 meter hoog beeld (het derde grootste Christusbeeld, na het beeld van Christus de Koning in de Poolse stad Świebodzin en de Christus van Rio de Janeiro). Het kolossale bouwwerk domineert de hele stad en is het belangrijkste symbool van de hoofdstad van Palencia.
   • Iglesia de San Miguel: de religieus-militaire toren is nog een van de meest representatieve iconen van Palencia. Deze kerk uit de 13e eeuw is een uitstekend voorbeeld van de primitieve ogivale stijl. Binnen bevinden zich een 14e-eeuwse Christus, altaren uit de 17e en 18e eeuw, waarvan één met een Vlaamse Pietà, en resten van gotische muurschilderingen. Volgens de legende trouwde el Cid Campeador hier met Doña Jimena, maar als dat zo is, dan was dat in een eerdere tempel op dezelfde plaats. Het werd in 1931 uitgeroepen tot Nationaal Monument.
   • Iglesia de san Francisco: een Franciscaanse stichting uit de 13e eeuw, die in de 16e eeuw wijzigingen onderging waardoor het oorspronkelijke gotische karakter werd gewijzigd. Het was de zetel van de Cortes Generales in de 14e eeuw en een koninklijke residentie. Het interieur valt op door de Mudejar plafonds met cassetten, een mooie collectie altaarstukken en beelden en een kapel die volledig bedekt is met schedels. Sinds 1962 is het een Nationaal Monument.
   • Convento de san Pablo (klooster): het werd in de 13e eeuw gesticht door de heilige Domingo de Guzmán. De huidige kerk dateert uit de 15e en 16e eeuw, en het belfort op de hoofdgevel uit de 18e eeuw. De buitenkant heeft een apsis met renaissance ramen. Binnen vallen het hoofdaltaarstuk en de graven van de markiezen van Poza op. Het werd in 1931 uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Kathedraal San Antolín van Palencia.

Cristo del Otero.

Iglesia de san Miguel, met zijn karakteristieke toren.

   • Iglesia de la Compañía de Jesús (ook Iglesia de Nuestra Señora de la Calle genoemd): Jezuïetenkerk gebouwd in 1584. Ze herbergt het 40 cm grote beeld van de Virgen de la Calle, beschermheilige van de stad. Het werd in 1982 uitgeroepen tot Nationaal Monument.
   • Convento de san Pablo (klooster): het werd in de 13e eeuw gesticht door de heilige Domingo de Guzmán. De huidige kerk dateert uit de 15e en 16e eeuw, en het belfort op de hoofdgevel uit de 18e eeuw. De buitenkant heeft een apsis met renaissance ramen. Binnen vallen het hoofdaltaarstuk en de graven van de markiezen van Poza op. Het werd in 1931 uitgeroepen tot Nationaal Monument.
Graf van de Markiezen van Poza, in de kerk van het klooster van San Pablo.
   • Monasterio de santa Clara (klooster): de Admiraal van Castilla (Castiliaanse titel) waren de stichters en beschermers van dit gotische klooster. De kerk dateert uit de 15e eeuw, met een altaarstuk uit de 18e eeuw. Een bijzonderheid is de liggende Christus, een beeld omgeven door mysterie en legende, dat in zee zou zijn gevonden in een urn en haar en nagels zou hebben laten groeien. Miguel de Unamuno wijdde er een gedicht aan. In dit klooster zette José Zorrilla de legende van Margarita la Tornera neer.
   • Iglesia de san Juan Bautista: een kleine romaanse tempel, het beste voorbeeld van deze stijl in de hoofdstad. De structuur werd verplaatst en herbouwd in de stad toen het dorp waar hij stond (Villanueva del Río) werd overstroomd door het water van het stuwmeer van Aguilar. Sinds 1981 is het een Nationaal Monument.
   • Palacio Episcopal: een voormalig bisschoppelijk paleis in neoklassieke stijl (18e eeuw), waarin het Diocesaan Museum is gevestigd, met een grote collectie kunstwerken in alle stijlen vanaf de Romaanse periode, waaronder werken van kunstenaars als Pedro Berruguete, Alejo de Vahía en Juan de Valmaseda, waardoor het een van de belangrijkste musea in zijn soort in Spanje is.
   • Iglesia de San Lázaro: met een laatromaanse toren, het schip dateert uit de 16e eeuw. Ze vertoont een duidelijke en perfecte vereniging tussen gotiek en laatromaans. Het was oorspronkelijk een ziekenhuis voor melaatsen. Het harmonieuze gotische interieur en het hoofdaltaarstuk vallen op.
   • Convento de las Agustinas Canónigas: uit de 17e eeuw, met een interessante barokke structuur. Thuisbasis van de Broederschap van de Virgen de la Piedad, die tijdens de Semana Santa (paasweek) optochten houdt. Het wordt momenteel gebruikt als kerk van San Agustín.
   • Convento de las Agustinas Recoletas: gebouwd in de 17e eeuw. De kerk, met één schip, heeft een plattegrond op basis van het Latijns kruis en een dwarsschip met een lantaarnkoepel. Het tongewelf en de koepel zijn versierd met pleisterwerk, ontworpen door Antonio de Canales.
   • Convento de la Piedad: gebouwd in de 16e eeuw door Dominicaanse nonnen.
   • Iglesia de San José: iets meer dan vijftig jaar oud, wellicht de meest grandioze moderne kerk van Palencia.
Musea
   • Museo Arqueológico Provincial – Archeologisch museum
   • Museo de Arte Contemporáneo – Moderne kunst museum
   • Museo Diocesano de Arte Sacro – Bisschoppelijk museum voor Heilige kunst
   • Museo Catedralicio – Kathedraal museum
   • Museo de Jerónimo Arroyo – Museum over de architect Jerónimo Arroya
   • Museo de Victorio Macho – Museum van Vitorio Macho (beeldhouwer)
   • Museo del Agua (Palencia) – Watermuseum
   • Hospital de San Bernabé – Apotheek en medicijnen collectie

Cultuur


Feesten
   • Virgen de la Calle in processie.

    El Bautizo del Niño (De doop van het kind): op 1 januari. Een uniek festival rond de kerk van San Miguel met een processie en een “pedrea” van snoepgoed.
   • San Antón: dit wordt op 17 januari gevierd in de buurt van de kerk van San Miguel, waarbij de dieren van de aanwezigen worden gezegend.
   • Feest van Virgen de la Calle (Las Candelas): 2 februari. Beschermheilige van de stad. Het beeld van de Maagd, bekend als “La Morenilla”, wordt vereerd in de parochiekerk van Nuestra Señora de la Calle en in processie naar de kathedraal gedragen.
   • Semana Santa: maart-april (eerste volle maan van de lente) is het belangrijkste feest op de kalender van Palencia, aangezien het een Festival van Internationaal Toeristisch Belang is. Van groot belang zijn de processies van La Borriquilla, Oración del Huerto, Los Pasos en Santo Entierro, waarvan de meest opvallende kenmerken hun soberheid en eenvoud zijn. De belangrijkste tradities zijn de “llamada de hermanos” en de “tararú”.
   • Romería de Santo Toribio (Bedevaart van Santo Toribio): op de zondag die het dichtst bij 16 april ligt, een feest van regionaal toeristisch belang. Er wordt een “pedrea” van brood en kaas gehouden aan de voet van de Cristo del Otero (zie Cristo del Otero).
   • Caracolada de San Marcos: Een feestelijke markt waarbij slakken op allerlei wijze worden bereidt en gegeten. Gehouden op 25 april op het eiland Sotillo de los Canónigos.
   •  

    Feria Chica (beurs met muziek en sportactiviteiten): dagen rond Pinksteren. Een populair festival in Palencia dat “chica” wordt genoemd omdat het het op één na belangrijkste is in vergelijking met de jaarmarkten van San Antolín.

   • Kaarslichtwake voorafgaand aan de kruisafneming.

    Corpus Christi-processie en -mis: zondag die het dichtst bij Corpus Christi-donderdag ligt. De processie en de mis worden georganiseerd door de boetebroederschap van het Heilig Graf en het kapittel van de kathedraal. Het Heilig Sacrament wordt in processie gedragen in de Triomfwagen, van uitzonderlijke schoonheid.
   • Día de San Juan (in de volksmond “San Juanillo”): 24 juni. Mede-patroonheilige van Palencia, een processie waarin de San Jaun van de Broederschap van het Heilig Graf paradeert. Ze gaat van het hoofdkwartier naar de Plaza Mayor, waar de traditionele uitdeling van tijm plaatsvindt. De processie bereikt de wijk San Juanillo waar de relikwie wordt vereerd en een gebed wordt uitgesproken; ’s nachts vindt het vreugdevuur van San Juan plaats.
   • Fiestas de San Antolín (Festiviteiten van San Antolin): beschermheilige van Palencia, op 2 september. Er zijn processies, optochten, stierengevechten, straatgeluiden en optochten van “peñas”. Het is het belangrijkste feest in Palencia.
   • Procesión en honor a san Francisco (Processie ter ere van Sint-Franciscus): na de mis houdt de Broederschap van San Francisco een kleine optocht met de beeltenis van de heilige.

Gastronomie

De keuken van Palencia is zeer traditioneel en huiselijk, gebraden zuiglam is het meest typische gerecht en de vruchtbare gronden rondom de hoofdstad leveren een breed scala aan tuinbouwingrediënten om het dieet aan te vullen.

De keuken van Palencia is gebaseerd op warme gerechten, vanwege het heersende koude klimaat. De duidelijkste voorbeelden zijn de knoflooksoepen, of de klassieke Castiliaanse soep, gemaakt van brood, water, olie, knoflook en paprika, soms met toevoeging van hamblokjes en gepocheerde eieren. Brood is de basis van de gastronomie van Palencia. Een voorbeeld van het belang van brood is het Pan de Nogales, en met een nog grotere variëteit “pan bonito”, “lechuguino”, “molletes”, “tortas de chicharrones” vele andere soorten brood maken, gemaakt met meel van hoge kwaliteit uit Tierra de Campos.

Vleesgerechten

Palencia kan, net als de rest van Castilla, bevestigen dat vlees zijn volk voedt. Patrijs (gepekeld) en kwartel worden in deze streken als van uitstekende kwaliteit beschouwd, en zuiglam is het vlees bij uitstek van Palencia en heeft een oorsprongsbenaming (DO). Tijdens het slachtseizoen kunt u de bloedworsten (morcillas) van Palencia proeven, gemaakt van hetzelfde bloed dat later een essentieel ingrediënt is van de sopa negra (zwarte soep). De worsten zijn ook van goede kwaliteit.

Visgerechten

De krabben die in de rivieren van Palencia worden gevangen zijn de schaaldieren bij uitstek. Ook wordt er veel forel (ingemaakte forel) in de rivieren gevangen.

Groentes
Un buen pisto con huevo frito, oftewel een goeie pisto met gebakken ei.

Wat betreft de rijkdom aan tuinbouwproducten, zijn de aardappelen uitstekend (in Spanje ziet men de aardappelen meer als groente), maar vooral de menestra palentina (Spaanse stoofpot) of de pisto (gebakken tomaat en groene paprika is de basis van pisto daar kunt u nog allerlei andere groentes en kruiden aan  toevoegen) de erwten van Palencia.

Nagerechten

De cazuela de san Antolin (letterlijk vertaald: braadpan van San Antolin, maar in werkelijkheid is het een zoet nagerecht) springt eruit; ook de jam van plaatselijke vruchten, zoals bosbessen, of de kaas (vooral schapenkaas) en andere meer uitgebreide banketbakkersproducten zijn zeker aan te bevelen.

Dranken

Bij een typische lokale maaltijd drink u natuurlijk een wijn uit een van de wijnstreken rondom Palencia. Ook de klassieke sleepruimenlikeur, walnotenlikeur, bramenlikeur, morellenkersenlikeur (licor de endrinas, licor de nueces, de moras y de guindas) zijn niet te versmaden.


Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Aankondigingen

Dit was een van de verhalen op de niet-commerciële website spaanseverhalen.com . De verhalen op deze website zijn niet statisch, de verhalen zullen regelmatig worden gewijzigd, bekijk dit bericht:

    • Laatst bijgewerkt op 06-05-2023

Coralma*

Bronnen en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de Creative Commons Attribution-Share Alike licentie . Ik heb deze teksten vertaald, gemengd en vaak aangevuld met mijn eigen kennis en ervaring, opgedaan in de tijd dat ik in Spanje woon, en werk aan deze artikelen.
Andere bronvermeldingen kunnen ook worden opgenomen, dit kunnen dingen zijn die ik tijdens het onderzoeken van de artikelen heb gelezen en in deze teksten heb verwerkt

    • Spanish Wikipedia|titel=Palencia|pagecode=150327043| date=20230429
    • Dutch Wikipedia|titel=Palencia (stad)|pagecode=60278714| date=20230429
    • Engelse Wikipedia|title= Palencia |pagecode=1152019824| datum=20230429

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Andere referenties zijn:

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0 CC BY 1.0 , CC BY-SA 1.0 , CC BY 2.0 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-NC-SA 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.5 , CC BY 3.0 , CC BY-SA 3.0 , CC BY 4.0 , CC BY-SA 4.0 , Free Art License 1.3 , GNU versie 2 , GNU versie 3 of Public Domain

Als u op een van de onderstaande links klikt, vindt u de volledige informatie van deze foto’s/afbeeldingen, de auteur of de licentie.

Coralma* , is eigen werk dat meestal kan worden gevonden als een CC0 1.0- of CC BY-SA 4.0- bestand in Wikipedia Commons.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: