Mythologie

Centauren

Fabelwezens Centauren, in de Klassieke mythologie paarden met een bovenlichaam en het hoofd van een man. In de Griekse mythe bevolken zij het paardenrijke Thessalie in Noord-Griekenland.

Deva

Deva, godheid van Keltische oorsprong, komt vaak voor als de naam van rivieren en geografische kenmerken in Galicië, Asturië, Baskenland en Cantabrië. Het is een watergodin, geassocieerd met waterbronnen.

Ka

Ka was in de Egyptische mythologie het concept van levenskracht en levenszin, datgene wat een levende van een dode persoon onderscheidt. Het moment dat iemand sterft, is het moment waarop de ka het lichaam verlaat.
De Egyptenaren geloofden dat Chnoem (3e vorm van ra de dalende zon) op zijn pottenbakkerswiel de lichamen van kinderen boetseerde en, afhankelijk van het gebied, dat Heket (Kikker Godin) of Meskhenet de ka van de persoon schiep en deze bij de geboorte inblies als deel van de ziel.
Daarnaast geloofden de Egyptenaren dat de ka onderhouden werd door te eten en te drinken. Dit is de reden waarom voedsel- en drankoffers aan de doden werden aangeboden. Bij de offers ging het niet om de fysieke consumptie van de offers, maar om de consumptie van kau om ka te voeden. Ka werd vaak afgebeeld in de Egyptische-iconografie door een tweede afbeelding van de persoon. Dit werd vroeger vertaald als een onzichtbare tweede mens.

Vampier

vampierSymbool voor de duivelse vloek die rust op een overledene.De vampier verrijst regelmatig uit zijn graf om bloed te drinken. De vampier is ook een symbool bij spookhuizen en griezelverhalen.
De vampier is door de fictievefiguur ‘Graaf Dracula’ uit een roman van de Ier Bram Stoke (1897) totleven  gekomen. De personage is gebaseerd op Vlad Dracula, vorst van Walachije (een vorstendom tussen de Zuidelijke Karpaten en de Donau) in de 15e eeuw. De vampier wordt echter al sinds de 4e eeuw genoemd in de Slavische cultuur.

Wyvern

De wyvern is een gevleugeld mythisch reptiel dat voorkomt in middeleeuwse verhalen. De naam wordt op zijn Engels uitgesproken als “waivern.”

Saturnus

Vertegenwoordiger van de mannelijke figuur. De god van de tijd en de incarnatie van het melancholieke karakter gerelateerd aan de zwarte gal, in wat we vandaag depressie zouden noemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kwintencirkel

Blog van Pieter Simons

Abel Cuevas

Posters & Illustrations