Bijl

downloadDe bijl is een strijdwapen waarvan het amulet ook gebruikt wordt tegen demonen. Het wordt in verband gebracht met bloedoffers en het gerecht (als bestuursvorm).
Het is ook het symbool voor de vader van Jezus, hij was een timmerman. De bijl staat dan symbool voor hij die geeft zonder eigenbelang.Hamer

hamer-400gram-2945De hamer is het symbool van de smid. De hamer staat voor kracht. Als amulet wordt het gebruikt om kwade geesten te weren. Een spitse hamer (bankhamer of bikhamer) in combinatie met een schooltafereel staat voor: leerlingen zijn ruwe stenen, moeten in vorm gehakt worden.
Bij de oude Grieken staat de hamer symbool voor Charon, zoon van Nyx en Erebos, een figuur uit de Griekse mythologie. En bij de Romeinse mythologie voor Vulcanus. De Germanen hadden weer een ander figuur in hun mythologie, zij noemde hem Thor.


Hoorn

hoornIedereen kent de ‘Hoorn des overvloeds’, waarmee aangegeven wordt dat iets teveel of te overdadig is.

 


Pijp

pijpDe pijp geeft aan dat een man een gezin heeft, maar als het een nieuwe pijp is betekend dat, dat er een nieuwe vrouw in het spel is, of dat hij naar de hoeren gaat.

 


Doedelzak

doedelzakToonbeeld van onmatigheid, dus vraatzucht, vanwege de dikke buik van de doedelzak, kan ook in het algemeen staan voor lichtzinnigheid en oppervlakkigheid.

 

 


Fluit

fluitDe fluit staat voor vrolijkheid en blijheid.