Attributen (symbolen)

 Bijl

downloadDe bijl is een strijdwapen waarvan het amulet ook gebruikt wordt tegen demonen. Het wordt in verband gebracht met bloedoffers en het gerecht (als bestuursvorm).
Het is ook het symbool voor de vader van Jezus, hij was een timmerman. De bijl staat dan symbool voor hij die geeft zonder eigenbelang.

 

Doedelzak

doedelzakToonbeeld van onmatigheid, dus vraatzucht, vanwege de dikke buik van de doedelzak, kan ook in het algemeen staan voor lichtzinnigheid en oppervlakkigheid.

 

Fluit

fluitDe fluit staat voor vrolijkheid en blijheid.

 

Hamer

hamer-400gram-2945De hamer is het symbool van de smid. De hamer staat voor kracht. Als amulet wordt het gebruikt om kwade geesten te weren. Een spitse hamer (bankhamer of bikhamer) in combinatie met een schooltafereel staat voor: leerlingen zijn ruwe stenen, moeten in vorm gehakt worden.
Bij de oude Grieken staat de hamer symbool voor Charon, zoon van Nyx en Erebos, een figuur uit de Griekse mythologie. En bij de Romeinse mythologie voor Vulcanus. De Germanen hadden weer een ander figuur in hun mythologie, zij noemde hem Thor.

Honing
honing-in-pot-met-honinglepel

Honing staat symbool voor levensnectar en de zoete smaak van een zoen.

Hoorn

hoornIedereen kent de ‘Hoorn des overvloeds’, waarmee aangegeven wordt dat iets teveel of te overdadig is.

 

Konijnenpootje

konijnenpootje

Het konijnenpootje staat bijna overal bekend als de geluksbrenger. De populariteit van het konijnenpootje was op zijn hoogst in de eerste helft van de 20ste eeuw, vooral in de eerste en Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig lijkt het aan populariteit in te boeten, De meest effectieve talisman is de linkerpoot en moet deze bovendien bij volle maan worden afgesneden door iemand die scheel kijkt. De vacht mag niet geverfd zijn. In Wales was het de gewoonte (een soort heidense doop) om met een konijnenpootje over het voorhoofd van een pasgeboren baby te wrijven en daarmee het kind een gelukkig leven te geven. Het verlies van een beschermende amulet brengt ongeluk, maar voor een konijnenpootje geld dit dubbel. Verlies ervan was een ernstig, soms wanhopige zaak, een voorbode van een ramp die de eigenaar zou treffen en zelfs de dood. Om deze reden worden konijnenpootjes nooit weggedaan.

Maneki neko

maneki_neko

De wenkende kat is een heel populair symbool in Japan. Er zijn kleine exemplaren om op het lichaam te dragen en veel grotere tot soms heel groot voor in voertuigen of gebouwen. Als de kat wenkt, met zijn linkerpoot dan nodigt hij mensen uit om te komen, als hij met zijn rechter poot wenkt dan nodigt hij de welstand in huis uit. Zo nodigt de kat als hij wit van kleur is de blijdschap uit en als de kat goudkleurig is nodigt hij de welstand uit. Als de kat op het lichaam gedragen wordt  dan brengt hij geluk aan zijn eigenaar.

Ouroboros

slangOuroboros betekend ‘staarteter’. Een slang die zichzelf in de staart bijt is het symbool voor eeuwigheid. Bekend uit de Griekse oudheid en het Hindoeïsme.
Prinses Shiva (India) wordt afgebeeld in een ouroboros tijdens de uitvoering van haar ‘kosmische dans’, symbool voor de versmelting van levenskracht en schoonheid.

Pijp

pijpDe pijp geeft aan dat een man een gezin heeft, maar als het een nieuwe pijp is betekend dat, dat er een nieuwe vrouw in het spel is, of dat hij naar de hoeren gaat.

 

 

 

%d bloggers liken dit: