Kleuren en kleurcombinaties (symbolen)

 

Kleuren (met een naam)

Kleuren gebruiken we ter verfraaiing van, of voor communicatie met …. In de tabel vindt kleuren met hun naam en hun betekenis.

Psychologische betekenis.
Dat kleuren onze geest beïnvloeden is reeds lang bekend. Felle kleuren trekken aandacht. Felle kleuren en combinaties daarvan worden als schreeuwerig ervaren. Daartegenover werken natuurlijke groene en zandkleuren rustgevend op ons gestel.

Associatie of symbolisch
We associëren verschillende zaken bij allerlei kleuren, dit is deels ook psychisch, maar meer cultureel gebonden. Bijvoorbeeld symboolkleuren als herkenning, Nederlanders feesten in het oranje, of het versterken van het groepsproces, rood staat voor de verbinding van socialisten, en we trouwen in het wit. Kleur roept ook een bepaalde verwachting op, als je een artikel schrijft over een ondergaande zon dan gebruikt je geen zwarte of paarse, maar met rood oranje en geel begrijpt iedereen waar het over gaat. Zo hebben de lente of de herfst hun eigen kleuren. Ook gevoelens kunnen we uitdrukken met kleuren denk maar aan vreugde, liefde, rouw of kou. Kleur heeft vaak een positieve betekenis en daar staat dan ook heel vaak een negatieve betekenis tegenover. Groen staat voor veilig, en is rustgevend, maar groen is ook de kleur voor griezel en gif.

Een vrij bekend technische toepassing van kleurgebruik is het groene operatielinnen in de operatiekamer. Als een arts aan het opereren is komt er meestal wel wat bloed (rood) aan te pas. Dit groene operatiekleed dat om de operatieplek ligt geeft rust aan de ogen van de arts, want als deze zijn ogen even afwent dan ziet hij de groene contrastkleur (van het rode bloed) niet op dit groene doek! Probeer het maar eens uit….Kijk intensief een halve minuut naar een rood voorwerp en keer je blik dan af naar een wit vlak, je ziet dan een groen vlek in de vorm van het rode voorwerp.

 

Kleuren 1Kleuren 2Kleuren 3Kleuren 4Kleuren 5Kleuren 6Kleuren 7Kleuren 8Kleuren 9Kleuren 10Kleuren 11Kleuren 12Kleuren 13

Kleurencombinaties

Kleuren comb.

%d bloggers liken dit: