Torrijas

Torrijas, het Spaanse wentelteefje.

Torrijas


……Het spijt me te moeten vertellen dat de Spaanse wentelteef (een echt goeie is namelijk veel groter dan het teefje van ons) is heel veel lekkerder dan de Hollandse.

……Torrijas, spreekje uit als torrigas (de j is in het Spaans een zachte g). Het lijkt een heel simpel gerecht, maar dat is slechts schijn. Een goede torrija vraagt om aandacht! Het is een gerecht dat in de week van Semana Santa (Paasweek) wordt gegeten. Maar ook in de rest van het jaar smaakt het net zo goed, hoor.

……Het recept

1  ‘Barra de pan‘ (de Franse barquette zal, qua consistentie, het meest in de buurt komen).
1 à 1½  ltr. volle melk
5   eieren
½ ltr. zonnebloemolie (ik vertel later waarom)
kaneel
suiker

……Optioneel:

Half vanillestokje, halve citroenschil.

 

Bereiding:

 1. De melk en de volle melk mengen. Hier is het optioneel om het vanillestokje dat overlangs opengesneden wordt (zaadjes uit de peul bewaren in aluminiumfolie voor een ander dessert) en de goed gewassen citroen (alleen het geel van de schil gebruiken) te gebruiken om de melk te aromatiseren (de twee peulhelften toevoegen aan de melk). We laten dit zo een half uurtje staan. Nooit suiker toevoegen aan de melk, dit maakt dat de torrija klef wordt, dus ook geen vanillesuiker!
  De melk tegen de kook brengen en dan aflaten koelen tot lauw.
 2. Het brood. Het brood (barquette, maar liever natuurlijk de Spaanse ‘barra de pan‘), wordt minstens een dag van te voren gesneden. Laat het op natuurlijke wijze drogen. Snij brede, schuine sneden.
 3. Daarna het brood soppen in de lauwe melk. Hier is het belangrijk dat de melk goed door het brood wordt opgenomen, er mogen geen harde puntjes voorkomen in het sneetje. Dus neem de tijd (¡paciencia!).
 4. De eieren, luchten opkloppen met een vork.
 5. Neem een ruime koekenpan waarin we de zonnebloemolie verwarmen, niet te heet, middelhoog, want we bakken de torrijas rustig (¡paciencia!)
 6. Doop telkens een sneetje in de melk (¡paciencia!) en dan in de pan (een stuk of drie (vier) sneetjes anders koelt de olie weer te ver af en dat is ook weer niet goed).
 7. Bak de sneetjes goudbruin.
 8. Haal ze uit de olie en leg ze op een schaal met absorberend keukenpapier om het overtollige vet op te laten nemen.
 9. Neem een brede kom met een mengsel van suiker en kaneelpoeder (de verhouding is ongeveer 100gr. suiker, 2 theelepels kaneel). en haal er de gebakken sneetjes brood doorheen.
 10. Laat de torrijas afkoelen tot kamertemperatuur of koud, voordat je ze eet. Vergeet niet dat de torrijas van de ene op de andere dag beter kunnen zijn (dat hangt een beetje van het brood af). Zoals je op de foto’s kunt zien, zweten de torrijas een beetje (vooral als ze een dag oud zijn). Zo zijn ze bedekt met een laagje van zoete, zachte siroop, dan zijn ze op hun best.

……Waarom zonnebloemolie en geen olijfolie. Een Spaans gerecht, dan hoor je toch olijfolie te gebruiken! Niet altijd, dat doet de Spanjaard ook niet! Er zullen ongetwijfeld recepten zijn die wel olijfolie voorschrijven, maar ik adviseer je, doe dat niet! Olijfolie heeft te veel smaak voor dit delicate gerecht. De smaak van de olijfolie zal gauw overheersen.

¡Aprovecha!….Smakelijk eten!

 

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

La Banda sonora de una vida

Just another WordPress.com site

QUE BONITO ES VIAJAR

Un blog de mis viajes y los de mis amigos.

CAZUELA DE BARRO

Just another WordPress.com weblog

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS

De kwintencirkel

Blog van Pieter Simons

Abel Cuevas

Posters & Illustrations

%d bloggers liken dit: