Blog

Spaanse renaissance

Een bericht met de doorverwijzing naar het verhaal over de Spaanse renaissance.

In het hoofdstuk Spaanse Kunst gaan het deze keer over de Spaanse renaissance hebben. Een beweging die veel later dan de Italiaanse renaissance op gang kwam. Het waren de zogenaamde ‘Katholieke Vorsten’ die deze stroming aan het eind van de 15e eeuw omarmde. Zij stuurde de Spaanse kunstenaars van die tijd naar Italië om daar de kunst af te kijken en het daarna te introduceren in Spanje. Vele van u zullen het klooster-paleis El Escorial dat in deze periode werd verwezenlijkt wel kennen, maar ook de schilderkunst, de beeldhouwkunst, literatuur, poëzie, et cetera wordt er behandeld. Wilt u meer weten over deze boeiende kunstperiode dan moet u toch echt even op deze link klikken, want we gaan hier natuurlijk niet alles verklappen.

Burgos (stad)

Bericht met doorverwijzing naar het verhaal over de stad Burgos.

De stad Burgos, is eigenlijk helemaal niet zo bekend bij het grote publiek, en dat is jammer, want de stad zelf doet er alles aan om meer aandacht te krijgen. Het hele jaar door organiseert men allerlei festiviteiten en evenementen. Het is ook een stad met een rijke geschiedenis, dat zie je aan de historische gebouwen die de binnenstad van Burgos sieren. Het was de stad waar el Cid Campeador, de grootste held van Spanje, opgroeide. Ook het uitgaansleven floreert. Een paar jaar geleden werd Burgos nog uitgeroepen als zijnde de culinaire hoofdstad. Dus wat let u om als u Spanje binnenkomt via de AP-8 (ten westen van de Pyreneeën) eens een bezoek aan deze stad te brengen. Maar zoals altijd klik even op deze link en lees dit artikel over deze prachtige stad zodat u weet wat u te wachten staat.

Tariq ibn Ziyad

Bericht met doorverwijzing naar het verhaal over Táriq ibn Ziyad.

Táriq ibn Ziyad was een Berberse generaal die grote delen van het Visigotisch Hispania veroverde nadat hij koning Rodrigo in de slag bij Guadalete had verslagen. Het is het begin van de verovering van het Visigotisch Hispania die, na het verval van het Romeinse Imperium, de macht op het Iberisch schiereiland hadden over genomen. Een tijd waarin ook de expansie van de islam in zeer korte tijd explosief toenam. Het is ook het begin van een zeer belangrijke periode uit de Spaanse geschiedenis, die plaatst vond tussen 711 en 1492.

Ik vond laatst een video op You tube over deze historisch Berberpersoon. Een video waarin deze persoon totaal verkeerd wordt weggezet en ook daarom dit verhaal, om het één en ander recht te zetten, zodat u weet hoe het er in die tijd werkelijk aan toeging. Klik op deze link als u meer wilt weten over deze aangrijpende periode uit de Spaanse geschiedenis.

Palencia (stad)

Berichtje met doorverwijzing naar het verhaal over Palencia.

Om de twee weken belichten we in Spaanse Verhalen een van de Spaanse steden. Deze keer is het beurt aan Palencia. Palencia is, ondanks dat het aantal toeristen elk jaar groeit, niet echt een toeristische stad te noemen. Het beste wat u kunt doen is het te combineren met steden als Valladolid of Burgos die in de buurt liggen, of als u een wijnliefhebber bent kunt u het combineren met een bezoek aan de omliggende wijnstreken zoals Cigales, Ribera de Duero, Arlanza en Tierra de León. Maar lees eerst even deze pagina zodat u wat meer over deze toch best interessante stad te weten komt. Klik daarvoor op deze link.

Plateresco

Platereco, universiteit van Alcala de Henares. Emilio J. Rodríguez Posada (1986–)

Iedereen die in Spanje is geweest heeft het wel eens gezien, Plateresco, dat we in Nederland en België platereske noemen is een typisch Spaanse (bouw)stijl. Het staat hier tussen haakjes omdat het officieel niet tot de stijlen, zoals barok of gotiek, wordt aangemerkt. Het is in ieders geval een bouwstijl die voortkomt uit de late gotiek. Als we het woord Plateresco ontleden dan begrijpt u gelijk hoe deze stijl aan zijn vorm komt. Het Spaanse woord plata betekend zilver, en plateresco betekend dan zoiets als ‘Op de manier van de zilversmid’. Logisch hè. Maar als u meer wilt weten over deze prachtige flamboyante Spaanse bouwstijl klik dan op deze link.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: