Brisure

Wat is een brisure


Brisure komt van het Het Franse brisure of briser, daarom wordt het in het Nederlands ook wel breuk genoemd. Het is een toevoeging of bijteken in het wapen dat zegt dat het een wapen is van de zoon of van een bastaardzoon van de eigenlijke houder van het wapen. Brisures kunnen veel vormen aannemen. Te denken valt aan schildzoom, barensteel (lambel), of een toegevoegd veld. Hoofdregel is dat het wapen, van dat van de vader of de oudste broer moet afwijken. De schuinstreep sinister is bij uitstek de brisure van een buitenechtelijk kind maar er zijn ook andere brisures gebruikt om bastaardij aan te duiden.

Brisures van de Nederlandse koninklijke familie


Het volgende heraldische systeem werd aangenomen door een koninklijk besluit in 1815 en zou duren tot 1907.

Monarch
Prins van Oranje (troonopvolger)
Oudste zoon van de Prins van Oranje
Tweede zoon van de vorst
Oudste dochter van de vorst

Vanaf 1907 veranderd het systeem. Wilhelmina bepaalde dat haar nakomelingen voor altijd “prinsen en prinsessen van Oranje-Nassau” genoemd moesten worden en dat de naam van het huis “Oranje-Nassau” zou zijn. Sindsdien krijgen individuele leden van het Huis Oranje-Nassau ook hun eigen wapen van de regerende vorst, vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk. Dit is meestal het koninklijke wapen, gekwartileerd met het wapen van het prinsdom Oranje, en een wapenschild van hun vaderlijke wapen.

Vanaf 1907 is er geen systeem meer om individuele prinsen en prinsessen af te bakenen via hun wapen.

Wapen van de Koning der Nederlanden
Juliana der Nederlanden & Oranje-Nassau Persoonlijk Wapen, (wapenschild van Mecklenburg)
Wapen van de kinderen van Juliana der Nederlanden, Beatrix der Nederlanden & Oranje-Nassau en haar zussen prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina (wapenschild van Lippe)
Wapen van de kinderen van Beatrix der Nederlanden, momenteel gebruikt door Prins Constantijn, broer van de Koning, en zijn kinderen. Dit wapen werd gedragen door de Koning voor zijn toetreding en ook door Prins Friso, de andere, overleden broer van de Koning, voor zijn huwelijk. (wapenschild van Amsberg)
Wapen voor de kinderen van Koning Willem Alexander der Nederlanden, Catharina-Amalia, Prinses van Oranje, Prinses Ariane en Prinses Alexia (wapenschild van Zorreguieta).
Wapen voor de kinderen van prinses Margriet der Nederlanden, prins Maurits, prins Bernhard, prins Pieter-Christiaan en prins Floris van Oranje-Nassau, van Vollenhoven (wapenschild van Van Vollenhoven).

Brisures als teken van bastaardij

De hertog van Orleans en zijn buitenechtelijk kind Jan van Orléans.
Het wapen van Sacheverell en een buitenechtelijke in die familie met een opvallende schildzoom
In het midden het wapen van de hertog van Bourgondië geflankeerd door de wapens van twee Bourgondische buitenechtelijke kinderen
De wapenschilden van een Franse koning, de hertog van Orleans (met lambel ook wel barensteel genoemd), een hertog van Anjou met rode schildzoom en een buitenechtelijk kind van de Franse koning
Het verwarrende wapen van John Beaufort, bastaardzoon van de Engelse Prins, Jan van Gent, wijkt zozeer af van de regel dat er geen brisure herkenbaar is. De schuinstreep sinister is beladen met de barensteel en de koninklijke Engelse luipaarden uit het wapen van zijn vader. De Franse lelies zijn op de barensteel geplaatst. De leeuwen zijn niet in spiegelbeeld op de balk geplaatst.

De Spaanse brisura of brisada


In de Spaanse heraldiek heeft het eerstgeboren kind van een adellijke familie het recht om het eenvoudige, zuivere en gewone wapen van zijn voorouders te dragen. De daaropvolgende kinderen moeten ze echter aanpassen, het wapen van hen is veranderd ten opzichte van dat van hun ouders, zonder de erfgenaam te beschadigen. Dit veranderen van het wapen wordt ‘brisar los blazones‘ genoemd. En het moet opgemerkt worden dat de erfgenaam (de eerstgeborene) van degene die al een blazoen heeft, door moet gaan met dit blazoen, terwijl zijn broers of zussen andere blazoenen moeten toevoegen, en zo vermenigvuldigen de blazoenen zich zonder ophouden. De koninklijke familie is niet onderworpen aan deze regels, zoals te zien is in het wapen van de Prins van Asturias (eerste in de lijn van troonopvolging in Spanje), dat afwijkt van het koninklijke wapen met een lambel, ook al is hij de erfgenaam van de kroon.

Wapen van Spaanse monarch
Wapenschild van Leonor prinses van Asturias (met lambel)

Wapens worden op verschillende manieren gebroken (van een brisure voorzien):

        • die van het verkleinen van de herautstukken, door de stukken te verkleinen en te vermenigvuldigen;
        • kwartileren van de wapenschild van het ene Huis met dat van het andere Huis waar de tweede zoon is gevestigd;
        • herladen met een lambel, halve maantjes, sterren en andere voorwerpen de figuren van het primitieve wapenschild.
Brisures van de Spaanse heraldiek
Eerstgeborene, zonder brisure
Tweede kind, lambel (met drie pendanten)
Derde kind, croissant (wassende maan)
Vierde kind, ster
Vijfde kind, kleine vogel, gevouwen vleugels, zonder snavel en poten
Zesde kind, ring
Zevende kind, fleur de lis

Het meest gebruikte stuk om koninklijke wapenschilden te briseren is de lambel, een op een krukje of voetenbankje gelijkend stuk, dat in het schildhoofd van het wapen wordt geplaatst. De dwarsbalk, de schildzoom, de schuinbalk en de stukken bovenop de schildzoom zijn ook vaak gebruikt.

In de Spaanse heraldiek is het niet gebruikelijk om wapenschilden na het derde kind nog van een brisure te voorzien. Maar in 1668 stelde koningin Mariana de Austria (regentes van Carlos II) door middel van een privilege deze zes stukken vast die mochten worden ingevoerd om wapens in deze volgorde te beladen. Om de blazoenen tussen verschillende generaties te kunnen onderscheiden, kunnen deze stukken worden “overladen” met dezelfde figuren in dezelfde volgorde. De uitzondering is de lambel die niet wordt overladen, maar wel weer voorkomt bij het laden van een samengestelde brisure.

Als voorbeeld van gebruikte brisures geven we hier een aantal wapens van het Huis van Bourbon, waarvan het eenvoudige wapen, zoals bekend, bestaat uit drie gouden lelies op een azuurblauw veld. Welnu, omdat alleen het hoofd van het Huis ze in deze vorm kan dragen, moesten de prinsen die uit dit Huis voortkwamen het wapenschild briseren. Dit deden zij op de hieronder volgende wijze:

De dauphin (kroonprins) van Frankrijk, de troonopvolger, gekwartileerd met het wapen van zijn titel.
De hertog van Orléans, die als tweede geboren werd, zijn wapen droeg een lambel.
De hertog van Anjou, Charles van Frankrijk, voegde een schildzoom van keel toe.
De hertog van Berry, Charles van Frankrijk, nam dezelfde schilzoom, maar deze was getand.
De prins van Condé, Henry van Bourbon, plaatste een keel schuinbalk in het midden van het wapen.
De prins van Contí, Armando de Francia, heeft de schildzoom en een ingekorte schuinbalk , beide keel, toegevoegd.
De hertog van Vendôme heeft ook een schuinbalk, deze is beladen met drie zilveren leeuwen.

Geregeld worden de regels van de brisures genegeerd en onderscheiden de later geboren zonen zich van de erfgenaam door de naam van een ander gebied aan te nemen en hetzelfde wapen te behouden. Soms is een edelman verplicht om zijn wapenschild aan te passen met een andere vorm van vernederende brisures. Dit gebeurt als hij wordt gedegradeerd door een vonnis van de vorst, die hem opdraagt om het wapenschild om te keren of om een stuk te schrappen, als straf voor een misdaad die hij heeft begaan. Opmerkelijk is het dat stukken zoals de schuinbalk (van linksboven naar rechts beneden gericht) 180º gedraaid worden. Dit gebeurt veelal bij bastaardzonen, waarbij de balk verder dezelfde betekenis heeft, zelfs als het een herautstuk is. De Spaanse naam ‘pieza honorable‘ (eervol stuk) is mijns inziens een betere naam voor het herautstuk.


Brisures van het Huis van Aragón (14e eeuw)
Martín de Aragón, Graaf van Luna (Toekomstige Martin I van Aragon)
Juan de Aragón, Graaf van Prades (zoon van Pedro van Aragón en kleinzoon van Jaime II)
Alfonso van Aragón, Markies van Villena (broer van de vorige)
Juan de Aragón, Graaf van Ampurias (zoon van Ramón Berenguer van Aragón en kleinzoon van Jaime II)
Pedro van Aragón, Graaf van Urgel (kleinzoon van Alfonso IV)


Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annotations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

        • Last updated 2024-01-20

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and worked on these articles.

        • Spanish Wikipedia|titel=Brisura|pagecode=118565273| date=20200626
        • Dutch Wikipedia|titel=Brisure|pagecode=49740189| date=2020626
        • English Wikipedia|titel=Cadency|pagecode=1194326788| date=20240119

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0.  CC BY-SA 3.0

Other references are:


Full information of these photos/images, the author, or the license.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Eetsnob

eten met passie

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS