Sancho I de León ´el Graso´

Sancho I de León ‘el Graso’ (956 – 958)


Miniatuur uit de 12ᵉ eeuw dat een beeld van Sancho I moet geven.

Sancho I de León leefde van ongeveer 935 – 966 en werd bijgenaamd “el Graso”, (de zwaarlijvige). Hij was tot twee keer toe koning van León. Van 956 tot 958 en daarna van 960 tot 966. Hierna werd hij opgevolgd door zijn zoon Ramiro III de León.

Biografie

Hij was de zoon van Ramiro II en zijn tweede vrouw, Urraca Sanchéz, en kleinzoon van Sancho I Garces en Toda de Pamplona. Ramiro II werd in 951 opgevolgd door zijn zoon Ordoño III, met zijn jongere halfbroer Sancho als de vervangend kandidaat voor de troon, die hem toen al tegen werkte. Sancho had de steun van een deel van de adel, grootmoeder Toda en de graaf van Castilla, Fernán González, Ordoño’s zwager. Ordoño versloeg hen beide bij de muren van León.

Gegevens
1ste Regeer periode 956 – 958
Voorganger Ordoño III de León
Opvolger Ordoño IV de León
2de Regeer periode 960 – 966
Voorganger Ordoño IV de León
Opvolger Ramiro III de León
Geboren c. 935
Gestorven Tussen 15 november en 19 december 966
Begraven Panteón de Reyes de San Isidoro de León
   
Familie
Dynastie Astur-Leonesa
Vader Ramiro II de León
Moeder Urraca Sánchez
Echtgenoot Urraca Fernández
Nakomelingen Ramiro III de León
Urraca

Toen Ordoño III in 956 overleed, nam Sancho I de León de troon van hem over. Maar na twee jaar werd hij door toedoen van zijn extreme vetheid, door zijn neef Ordoño IV en een deel van de Leonese – en Castiliaanse adel onder leiding van graaf Fernán Gonzalez onttroond. Deze wees Ordoño IV, zoon van Alfonso IV en Oneca de Pamplona aan als opvolger.

Wapen van het Koninkrijk León

Sancho I gaat daarop naar zijn grootmoeder, Toda de Pamplona, die hulp gaat vragen om zijn koninkrijk te herwinnen. Ze maakt een deal met het kalifaat van Córdoba (kalief Abd-al-Rahman III). Sancho wordt door zijn lijfarts, Hasdai ibn Saprut, behandeld. In ruil voor de hulp krijgt de kalief een aantal steden aan de oevers van de Duero.

Koningin Toda reisde met haar kleinzoon, Sancho I en zijn echtgenoot Teresa Ansúrez naar Córdoba. Daar werd Sancho I gedurende twee weken door Hasdai ibn Saprut behandeld voor zijn zwaarlijvigheid, waarna, in overeenkomst met het convenant het moslim leger optrekt. In 959 neemt dit leger Zamora en León in, in 960. Vervolgens werd de troon van Sancho I weer in eren hersteld en vluchtte Ordoño IV naar Asturias.

De koning treuzelde enigszins met het afwerken van de overeenkomst en zocht zelfs nog even steun bij Ordoño IV, en hoewel er geen echte confrontatie plaatsvond, werd dit wel afgestraft met enkele invallen van de moslims. In de laatste jaren van zijn bewind vonden er nog wat aristocratische opstandjes plaats en probeerde de Castiliaanse en Galiciaanse edelen nog de macht te grijpen.

Panteón de Reyes de San Isidoro de León.

In 966 stichtte koning Sancho I het klooster van San Pelayo te León, gewijd aan de Cordobaanse martelaar San Pelayo, wiens resten door de koning naar de hoofdstad  van het koninkrijk León waren gehaald, maar later naar Oveido werden verplaatst. Gelegen naast het Pantéon de Reyes de San Isidoro de León, verving dit klooster het klooster van San Salvador de Palat de Rey als hovelingenklooster, en werd het “hoofd van het gelijknamige infantazgo (of infantado)”, van het infantado van San Pelayo, waar de koningskinderen in afzondering leven en de gewoontes overnemen van de weduwen van het koningshuis. Jaren later , in 1148 wordt het klooster verplaatst naar Carbajal de la Legua en sindsdien beter bekend als het klooster van Santa María de Carbajal en de benedictijnse nonnen die er woonde, noemde men Carbajalas.

Huwelijk en nakomelingen


Op 28 maart 959 trouwde hij met Teresa Ansúrez, dochter van graaf Ansur Fernández en gravin Gontroda Nuñez. Uit dit huwelijk komen voort:

      • Ramiro III de León (961 – 984) die zijn vaders troon opvolgt.
      • Urraca, zij trouwde met de graaf Nepociano Diaz.
      • Muñoz zou kunnen zijn, omdat hij vaak in samenhang met de graaf en zijn familie wordt gebracht en ze vaak samen in documentaties voorkomen. Hoewel zijn ouders niet echt beschreven worden.

Zijn dood en begrafenis


In 966 eindigde zijn regering toen hij stierf nadat hij volgens de kroniek van Sampiro in het Galicische klooster van Castrelo de Miño was vergiftigd door de opstandige graaf Gonzalo Menéndez, die hem een giftige appel gaf: Gundisaluus, qui dux erat (…) veneni pocula illi in pomo duxit (Gundisalus, die de leider was (…) bracht hem het gif in de appel). De identificatie van graaf Gonzalo Menéndez als graaf die de koning vergiftigde wordt niet door alle historici ondersteund, omdat zijn patroniem niet wordt vermeld en vanwege het bestaan van een andere eigentijdse graaf die Gonzalo Muñoz (Moniz) heette. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Ramiro III van León. Hoewel de exacte datum van zijn dood niet bekend is, moet deze hebben plaatsgevonden tussen 15 november, de datum van het laatste diploma waarin Sancho I voorkomt, en 19 december, de datum van het eerste diploma van zijn zoon Ramiro III.

Hij werd opgevolgd door zijn zoon Ramiro III de León. Niemand weet de exacte datum van zijn dood. Het was ergens tussen 15 november en 19 december, omdat er een document van die dag bekend is waarop hij zijn handtekening zette. en er op 19 december een document voor het eerst werd ondertekend door Ramiro III.

De overblijfselen van de koning lagen begraven in het klooster van Castrelo de Miño en werden later overgebracht naar de stad León waar zij werden begraven in de  kerk van San Salvador de Palat del Rey. Deze kerk was een onderdeel van een klooster, dat nu verdwenen is, maar dat werd opgericht tijdens het bewind van Ramiro II de León, door zijn dochter, Elvira Ramírez die zeer religieus was. Hier liggen ook de resten van de koningen Ordoño III, Ramiro II de León vader en broer van Sancho I ‘el Craso’.

De overblijfselen van de drie Leonese heersers werden later overgebracht naar de basiliek van San Isidoro van León, waar ze in de hoek van een van de kapellen van het Evangelie geplaatst, waar ook andere koningen, zoals Alfonso IV de León begraven liggen. En dus niet in het Pantheon del Reyes de San Isidoro de León.

Voorgangers en opvolgers van Sancho I de León ‘el Graso’
Voorganger
Ordoño II de León
Koning van León
956 – 958
Opvolger
Ordoño IV de León
Voorganger
Ordoño IV de León
Koning van León
960 – 966
Opvolger
Ramiro III de León

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annountations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

        • Last updated 2023-03-25

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and work on these articles.
Other source references may also be included, which may be things that I, while researching the articles, have read and incorporated into these texts

These texts are available under the licence Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Other references are:

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Eetsnob

eten met passie

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS