Granada (prov.)

Granada (prov.)

Provincie van de comunidad autónoma Andalucía

het wapen
de vlag

Als je het over Granada als provincie hebt, ook dan kan je niet om Alhambra heen, maar er is natuurlijk veel meer dat Granada aantrekkelijk maakt.

Gegevens
Hoofdstad Granada
Officiële taal Spaans
Comunidad aut. Andalucía
Onderverdeling 10   comarcas
10   mancomunidades
9     partidos judiciales
       (rechtsgebieden)
174 municipios (gem.)
Gesticht Territoriale indeling van 1833
Oppervlakte 12.531 km²
Bevolking (2020) Bevolking tot.
Bevolkingsdichtheid
….
919,168 inw.
73,35 inw/km²
Hoogtes
Gemiddeld
Maximaal
Minimaal
1070 m.b.z.
3478 m.b.z.
79 kilometer kustlijn  0 m.b.z.
Klimaat Mediteraan-continentaal
Bevolkingsnaam granadino, -a
Postcode 18
ISO 3166-2 ES-GR
Patroonsheilige San Antón (Antonius van Egypte)
Officiële website

Zo zijn er de Sierra Nevada, de in de winter besneeuwde bergketens waar je echt kunt skiën. Aan de voet van dit gebergte vindt u een mooi stadje genaamd Guadix. En ten zuiden van deze sierra vindt u dan weer de vruchtbare dalen van Las Alpujarras. En de Costa Tropical dan, die zijn naam dankt aan het feit dat er veel tropische vruchten worden gekweekt en er bijna het hele jaar door de zon schijnt, kan je het je eigen voorstellen dat je dan 50 kilometer verderop kan skiën?

Een van de valleien van Las Alpujarras in maart, met de amandelbomen vol in bloei.

De provincie Granada is gelegen in het zuidoosten van het Iberisch schiereiland, met aan de Middellandse Zee een kuststrook van zo’n 80 kilometer, in het hart van de cordillera Penibética (bergketen), binnen de comunidad autónoma  Andalucía. De hoofdstad is de gelijknamige stad Granada.

Wat u interesseert:

Van de meer dan 900.000 inwoners woont 25 % in de hoofdstad Granada, wat neerkomt op 484 inw/km². Dit is een probleem dat zich in heel Spanje voordoet, want als je dit getal in mindering brengt over de gehele bevolking van de provincie dan blijven er gemiddeld nog maar 55 inw/km². De kleinste gemeente van de provincie Granada, Juviles, telt maar 144 inwoners, en dat is best veel als je het vergelijkt met de minst bevolkte gemeente van Spanje, Illán de Vacas, dat slechts 3 inwoners heeft (0,55 inw./km²).

Het strand van Torrenueva.

De belangrijkste bevolkingscentra zijn de hoofdstad Granada en het grootstedelijk gebied (55%), de kust van Granada (10,5%) met de gemeenten Motril en Almuñécar, respectievelijk tweede en derde provinciale bevolkingscentra na de hoofdstad, en de gebieden in het binnenland van Guadix, Baza en Loja.

De hoogste top van het Iberisch schiereiland, de Mulhacén, met een hoogte van 3482 meter, bevindt zich in Granada. Het deelt het Nationaal Park Sierra Nevada met de provincie Almería. 

Symbolen


Het wapen

Het wapen van de provincie Granada.

Het wapenschild van de provincie Granada heeft sinds de oprichting in 1833 verschillende wapenschilden gehad. Het huidige wapenschild is in 2008 goedgekeurd en is gebaseerd op de wijziging van het wapenschild (vervanging van de open koningskroon door een gesloten koningskroon) van het modelwapen dat in 1969 was vastgesteld.

Het blazoen van het wapenschild is als volgt:

    Op een veld van zilver gefileerd keel, een granaatappel naturel, gesneden gules (Spaans voor keel), gesneden en gebladerd sinople. De schildzoom bestaande uit acht stukken: Alternatief; vier van zilver met een klimmende leeuw van keel, getongd van hetzelfde en gekroond en genageld van goud; vier van keel met een kasteel van goud, drie torens, gekanteeld, geklaard (poort en ramen) van azuur en gevoegd van sabel. De buitenste boordsel van sabel, beladen met een zilveren vlecht met twee kabels, bezegeld met een gesloten koningskroon.
                                                     Plenaire zitting van de Diputación de Granada
                                                                                                                van 26/02/20083

De stad Granada heeft haar eigen wapenschild en vlag.

De vlag

De vlag van de provincie Granada heeft de volgende beschrijving.

    Rechthoekige doek in de verhouding 2/3, anderhalf maal langer, -van de stok tot de vleugel- dan breed; van de traditionele groene kleur: Pantone 384c, met het privé-wapen van de Diputación de Granada op beide zijden. 
                                                         
Plenaire zitting van de Diputación de Granada
                                                                                                                       van 26/02/2008

Geschiedenis


Middeleeuwen

Achtergrond van het Koninkrijk Granada

Hoewel er eerdere territoriale omschrijvingen waren, zoals de Cora van Elvira, dat naderhand de Taifa van Granada werd bij het uiteenvallen van het Kalifaat van Córdoba in 1031, kan de geboorte van het Nasridische Koninkrijk van Granada worden gedateerd in 1232, toen Yusuf ben Nasri ‘Alhamar’ zichzelf uitriep tot sultan van Granada. De cora (of kora) was een van de territoriale afbakeningen waarin al-Andalus, het oude islamitische Iberische schiereiland, tijdens het emiraat en kalifaat van Córdoba was verdeeld.

Het Nasrid Koninkrijk van Granada

De oppervlakte van het koninkrijk bedroeg ongeveer 34.000 km², iets groter dan de 27.000 km² die het christelijke koninkrijk Granada zou worden na de verovering (de oorlog van Granada 1482 – 1492) ervan. Het emiraat of sultanaat van Granada strekte zich uit over het geheel van de huidige provincies Granada, Málaga en Almería, alsook over de aangrenzende gebieden van de provincies Jaén en Cádiz.

Cerro Jabalcón, naast de stad Zújar, in de streek Baza.

De grens tussen de Kroon van Castilla en het Koninkrijk Granada werd gevormd door een ingewikkeld defensief-offensief systeem, vastgesteld bij het Pact van Jaén en gekenmerkt door de bouw van vestingwerken parallel aan de natuurlijke grens van de Sistema Béticos (Betische cordillera), met uitzondering van de Sierras van Cazorla en Segura, waar zich respectievelijk de Adelantamiento de Cazorla en de Encomienda de Segura de la santiaguista bevonden, die de voorpost vormden van de grondgebieden van de Kroon van Castilla.

Vroeg moderne tijd

Christelijke verovering

Na de reconquista werd het koninkrijk Granada gereduceerd tot wat nu de provincies Málaga, Granada en Almeria zijn, met uitzondering van het district Antequera en de huidige gemeenten Sierra de Yeguas, Alameda en Cañete la Real, die tot het vroegere koninkrijk Sevilla behoorden. Anderzijds maakten de steden Solera en Bélmez de la Moraleda, die nu deel uitmaken van de provincie Jaén, deel uit van het Koninkrijk Granada.

Gezicht op de kathedraal van de Menswording, in de stad Guadix.

Het Koninkrijk van Granada binnen het Kroon van Castilla

Deze afbakening was slechts administratief en fiscaal, aangezien het Koninkrijk Granada, ingelijfd bij de Kroon van Castilla, geen gezag had over zijn grenzen of politieke capaciteit voor autonome actie of besluitvorming, buiten het gemeenteleven en het stemmen in de Cortes. Het grondgebied werd verdeeld in zones of districten voor het innen van inkomsten en buitengewone rechten voor de Kroon, in sommige gevallen gebaseerd op de bestaande kerkelijke districten. De volgende afbakening werd gemaakt: 1. De stad Granada met de wijken van de alcaicería, de rentas mayores en menores, de corral del ganado, los diezmos en alquerías, de renta de la seda (zijdebelasting), de belastingen voor Alpujarra, Almuñécar, Salobreña en Motril. 2. Partido de Baza. 3. Partido de Guadix. 4. Málaga en zijn bisdom. 5. Almeria en zijn bisdom.

Grenzen van het Koninkrijk Granada.

Een andere vorm van inning van buitengewone belastingen – bestemd voor militaire uitgaven – waren de broederschappen, die zich in de 16e eeuw sterk ontwikkelden. De talrijke ondernemingen die door Carlos I en later Felipe II werden ondernomen, leidden tot een lichte poging tot territoriale organisatie, gekapitaliseerd in de 17 steden die in de Cortes vertegenwoordigd waren. In 1591 werd een inventaris opgemaakt van de bezittingen – bekend als de Volkstelling van Tomás González – waarin Granada verscheen als stad met vertegenwoordiging in de Cortes – het zou de 18e stad zijn – en de “provincie” van het Koninkrijk Granada zou centraliseren bij de inning van de belastingen onder de verschillende steden, dorpen en gehuchten.

Kaart van 1734 met de regionale indeling van Spanje en Portugal, met Granada en Andalusië als afzonderlijke gebieden.

In de vroegmoderne tijd was er geen eenduidig criterium voor het bepalen van de regionale entiteiten binnen de Kroon van Castilla: Lucius Marineus Siculus (1500) volgde bij het onderscheiden van de verschillende Spaanse provincies de Romeinse provincialisering, terwijl Pedro de Medina (1548) een andere indeling maakte, waarin hij onderscheid maakte tussen het Koninkrijk Granada en een provincie Andalucía die de Canarische Eilanden omvatte. De oprichting van de Capitanía General de Granada (een Spaans orgaan dat verantwoordelijk was voor het commando, de organisatie en de rechtspraak van het leger in het Koninkrijk Granada) en de definitieve instelling als Real Chancillería de Granada (een gerechtelijk orgaan ingesteld door de Reyes Católicos) van het voormalige Hof en de Kanselarij van Ciudad Real (1505), waarvan het rechtsgebied het gehele grondgebied ten zuiden van de Taag omvatte – ten noorden viel het onder het rechtsgebied van het Real Audiencia de Valladolid – geeft aan dat het noch vanuit politiek-administratief oogpunt de bedoeling was een soort regionale integratie tot stand te brengen – een voor die tijd achterhaald concept – waarbij het Koninkrijk Granada specifiek werd geassocieerd met het Andalucía van de Guadalquivir. In 1525 werd de Real Audiencia de los Grados de Sevilla opgericht, met een lagere jurisdictie.

Hedendaags tijdperk

Vorming van de provincie Granada

Gemeentehuis in Deifontes, in de streek Los Montes.

De provincie ontstond in 1833 met de provinciale indeling door de Motriliaanse minister Javier de Burgos, waarbij het centrale deel van het grondgebied werd ingenomen dat tot dan toe deel had uitgemaakt van het Koninkrijk Granada, dat was ontstaan na de annexatie van het Nasridische Koninkrijk Granada aan de Kroon van Castilla in 1492.

Bij decreet van de Cortes de Cádiz van 12 mei 1813 werd echter de Diputación Provincial de Granada (Provinciale Raad van Granada) in het leven geroepen, die verantwoordelijk was voor de vertegenwoordiging en de behartiging van de belangen van de provincie Granada. Het eerste hoofdkantoor van deze corporatie was gevestigd in het Huis van de Inquisitie, dat kort daarvoor leeg was komen te staan na de opheffing ervan. Het stond tegenover de huidige Iglesia del Sagrado Corazón (Kerk van het Heilig Hart), aan de Gran Vía de Colón in de hoofdstad, en werd afgebroken toen deze straat in de eerste jaren van de 20e eeuw werd aangelegd. Sinds 1981 maakt deze provincie deel uit van de Comunidad Autónoma  van Andalucía.

Fysieke omstandigheden


Klimaat

Het heeft een continentaal mediterraan klimaat op het grootste deel van het grondgebied, maar er is ook een bergklimaat in het hoogste deel, en een subtropisch klimaat aan de kust.

Zonsondergang in La Herradura.

Er kunnen vier verschillende klimaatzones worden onderscheiden: het vruchtbare en groene Vega de Granada, alsmede de westelijke helft, waar warme zomers en, voor Spaanse begrippen, zeer koude winters worden geregistreerd – Granada is de mediterrane provinciehoofdstad met de laagste temperaturen van het hele land; het deel van de Hoya de Guadix en de Altiplano, met een bijna halfwoestijnachtig klimaat, met uitzondering van de oevers van de rivieren – zoals de Fardes – en de berggebieden van Baza, La Sagra, Sierra Nevada en Castril; het uitgestrekte gebied van de Alpujarra en het zuiden van de Marquesado, met een typisch bergklimaat; en het kustgebied, met milde en gematigde temperaturen; het uitgestrekte gebied van de Alpujarra en ten zuiden van de Marquesado, met een typisch bergklimaat; en het kustgebied, waar de temperaturen het hele jaar door mild zijn, zodat er subtropische producten kunnen worden geteeld, zoals cherimoya en avocado’s, en waar zelfs in de 20e eeuw suikerriet werd geteeld voor de productie van de beroemde Motril pale rum.

Reliëf

Het is bergachtig door de Sierra Nevada, dat in het midden-oosten van de provincie ligt, met enkele opmerkelijke vlaktes zoals de Vega de Granada en de Guadalfeo, of een groot deel van de Altiplano en het gebied rondom Guadix dat deel uitmaakt van het Geoparque de Granada.

Zicht op Capileira in de winter, een typisch dorp van de Alpujarra Granadina.

Territoriale organisatie

Comarcas

In Granada is men, anders dan in andere provincies, altijd sterk gehecht geweest aan de traditionele regio’s, die van noord naar zuid lopen:

Comarcas van Granada

• Comarca de Huéscar, met de hoofdstad in Huéscar.
• Comarca de Baza (of Bastetania), met Baza als hoofdstad.
• Comarca de Guadix (of Accitania), met Guadix als hoofdstad.
• Los Montes, met als hoofdstad Iznalloz.
• Comarca de Loja, met de hoofdstad in Loja.
• Vega de Granada, met zijn hoofdstad in Granada.
• Comarca de Alhama, met hoofdstad in Alhama de Granada.
• Valle de Lecrín, met hoofdstad in Dúrcal.
• Alpujarra Granadina, met hoofdstad in Órgiva.
• Costa Granadina, met hoofdstad in Motril

Mancomunidades

Parque de las Ciencias /wetenschapspark) van Granada, in de comarca de la Vega.

• Mancomunidad de Municipios de la Costa Tropical
• Mancomunidad de Municipios de la Comarca de Baza
• Mancomunidad de Municipios de la Comarca de Huéscar
• Mancomunidad del Marquesado del Zenete
• Mancomunidad del Río Monachil
• Mancomunidad de la Ribera Baja del Genil
• Mancomunidad del Valle de Lecrín
• Mancomunidad del Valle de los Ríos Alhama-Fardes
• Mancomunidad de la Vega Alta de Granada
• Mancomunidad de Municipios de la Alpujarra Granadina

Granada De 20 grootste gemeenten van de provincie Granada Armilla
Plaatsnaam inw.   Plaatsnaam inw.
Granada
Motril
Almuñécar
Armilla
Maracena
Las Cabias
Baza
Loga
La Zubia
Albolote
233.648
58.460
25.927
24.340
22.306
21.543
20.430
20.419
19.330
18.962
Atarfe
Guadix
Churriana de la Vega
Santa Fe
Ogíjares
Salobreña
Huétor Vega
Peligros
Vegas del Genil
Huétor-Tájar
18.960
18.436
15.689
15.222
14.384
12.513
12.035
11.492
11.432
10.399
Motril Maracena
Almuñécar Baza
bron: INE 2020
De verspreiding van de bevolking van Granada

Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Dit was een van de Spaanse Verhalen in de website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

  • Laatst bijgewerkt 2021-09-29

Coralma*

Spaanse Verhalen.  https://spaanseverhalen.com

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

  • Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Provincia de Granada|paginacode=137724799| datum=20210925
  • Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Granada (provincie)|paginacode=51333449| datum=20210925
  • Bronvermelding: Website Ontdek Spanje|https://www.ontdek-spanje.nl/granada/provincie-granada| datum=20210925

Deze tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 1.0 , CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein, als u op één van de link’s hieronder klikt, krijgt u de volledige informatie van deze foto’s/afbeeldingen te zien.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen. Ook als het niet op Wikipedia Commons voorkomt kunt u mijn afbeeldingen volgens de regels van CC BY-SA 4.0 gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS

%d bloggers liken dit: