Spaans, Latijns en Arabisch woordenboek A-D


Aceifa

Op het Iberisch schiereiland werden islamitische invallen aceifas genoemd, van het Arabische al-ṣayfa: “Saraceense oorlogsexpeditie die in de zomer plaatsvindt”.

De Arabische naam ṣayfa is etymologisch verwant aan ṣayf (zomer) en betekende aanvankelijk ‘oogst’, maar in de loop der tijd werd het gebruikt als ‘militaire expeditie’, vanwege de ‘oogst’ aan goederen bij de plunderingen, die ook meestal in de zomerperiode plaatsvonden.

De eerste grote invallen tegen christelijk schiereilandgebied begonnen na de nederlaag van Bermudo I door de Andalusiër Hisham I in de Slag bij Burbia (791), en de stad Oviedo werd in 794 geplunderd.

Adelantado

De term adelantado als aanduiding voor een koninklijke of gemeentelijke ambtenaar wordt voor het eerst genoemd in Navarrese en Castiliaanse documenten uit de 11e eeuw, maar zonder dat de bevoegdheden van dit ambt worden gespecificeerd. De omschrijving van de taken en bevoegdheden vond pas plaats in het kader van de fundamentele politieke en administratieve hervormingen onder Alfonso el Sabio. Daarbij werd het ambt van adelantado politiek opgewaardeerd, kreeg het officiële bevoegdheden en werd het bij de rechterlijke macht ondergebracht. Alfonso’s maatregelen versterkten het bestuursapparaat ten opzichte van de stadsbesturen, de adel en de kerk.

Adelantado, was een titel van Spaanse edelen in dienst van hun respectieve koningen tijdens de Middeleeuwen. Het was een ambtenaar van de Kroon van Castilla die, in de Middeleeuwen, een gerechtelijk en bestuurlijk mandaat had over een district, regio, gebied.

Later, met de ontdekking en verovering van Amerika werd het gebruikt als een militaire titel door sommige Spaanse conquistadores van de 15e, 16e en 17e eeuw. De koning van Spanje verleende aan een persoon de titel van Adelantado van de landen die hij in Amerika (Indië) zou ontdekken, veroveren en bevolken.

Men kan stellen dat, zoals andere conquistadores, aspiranten voor de titel van Adelantado expedities ondernamen met hun privé-middelen in de hoop op economische, politieke en sociale beloning van de Kroon. Net als in Castilla raakte het ambt van Adelantado in onbruik ten gunste van andere instellingen die door de Spaanse Kroon in het leven waren geroepen om het grondgebied van Amerika te controleren: onderkoning, Audiencia, Capitanía General, enz.

Adelantado mayor de Murcia

Was een hoge ambtenaar (Gouverneur o.i.d.) in dienst van de Kroon van Castilla die bepaalde rechterlijke en militaire bevoegdheden had in het koninkrijk Murcia.

Albacara (Arab.)

Het woord albacara verwijst, strikt genomen, naar een type fortificatie dat typisch is voor de late middeleeuwen, bestaande uit een ommuurde omheining die niet wordt gebruikt als gewone verblijfplaats en die wordt gebruikt als toevluchtsoord voor de inwoners van een bevolkingscentrum of het directe grondgebied, in gevallen waarin dit wordt bedreigd door een vijand. Het is gebruikelijk dat deze vestingwerken gepaard gaan met een optische toren, zoals de Castillejo de Zumel of de Peñas de Castro.

Een bredere betekenis, die ook meer verspreid is in het gewone taalgebruik, breidt de term albacara uit naar elke ommuurde omheining aan de buitenkant van een fort en associeert het gebruik ervan met het bewaken van vee.

Dit type constructie is typerend voor het binnenland van al-Andalus, vooral in de irrigeerbare valleien en tuinderijen van het huidige Andalusië en Murcia, waar ze talrijker zijn dan in Castilla. Er zijn ook enkele voorbeelden in Aragón, die door sommige auteurs kasteelschuilplaatsen worden genoemd.

Alcalde Mayor

Een alcalde mayor was een regionale magistraat in de Spaanse onderkoninkrijken in Amerika (in de tijd van het Spaanse rijk in het 16e tot 19e eeuw Spaanse West-Indische rijk). Deze regionale ambtenaren hadden gerechtelijke, administratieve , militaire en wetgevende bevoegdheden. Hun gerechtelijke en administratieve functies overtroffen die van een alcalde (burgermeester). Hun territoriaal rechtsgebied heette een alcaldía mayor. Gerechtelijk beroep tegen de beslissingen van een alcalde mayor werd gehoord door een Hof van Beroep.

Alcayde

De alcayde of alcaide was sinds de Middeleeuwen de gouverneur of de hoogste militaire leider en gerechtsdeurwaarder van een fort , kasteel of fort . Zijn bevoegdheden waren van een andere orde en strekten zich uit tot zowel de civiele als de strafrechtelijke jurisdictie, zowel de militaire als de politieke overheid.

Het woord alcayde is samengesteld uit het lidwoord al en het werkwoord Kad of Akad , wat volgens het Trevoux-woordenboek, regeren, besturen, gouverneur betekent en verwees in de oudheid naar de persoon die verantwoordelijk was voor gerechtigheid en bestuur van een stad. , en de bewaking en verdediging van een kasteel, fort of andere locatie die speciale inspectie of administratie vereiste.

Alcázar (Arab.)

Het woord Alcázar, wordt gebruikt om een versterkte koninklijke residentie aan te duiden. Zoals het Diccionario de la Lengua Castellana aangeeft in de eerste editie van 1870: “Zo werden de paleizen van de koningen en grote heren vroeger genoemd, omdat ze allemaal sterk waren”.

In deze context zijn er in Spanje verschillende paleizen die deze naam hebben gekregen, hoewel strikt genomen alleen koninklijke residenties als alcázares mogen worden aangemerkt.

Alfaqui (Sp. Arab.)

Een alfaqui (uit het Arabisch فقيه faqīh, met toevoeging van het bepaalde lidwoord al-) is een expert in fiqh, of islamitische jurisprudentie.

Volgens de Real Academia Española betekent alfaquí bij moslims, arts of wijsgeer van de wet, hoewel wet hier niet zo’n precieze betekenis heeft als jurisprudencia bij het vertalen van de Arabische stem fiqh.

Fiqh betekent letterlijk “begrip” en in de islamitische betekenis jurisprudentie, omdat het begrip van de Koran en de Soenna diende om juridische beslissingen te bepalen.

Een alfaqui is een expert in een van de traditionele scholen van fiqh, madhabs genaamd. In de soennitische islam zijn er de Hanafi, Hanbali, Maliki en Shafi’i scholen. De alfaqui is een meester in de methodologie (usul) die door een of meer van deze scholen wordt gebruikt en is in staat deze toe te passen om tot de traditionele uitspraken van zijn respectieve school te komen.

Alfoz, Alfoces (Sp.)
        1. HISTORIE: kleine dorpen en landelijke gebieden die afhankelijk waren van het gemeentebestuur van de stad. Dit is een term van Arabische oorsprong die verwees naar een groep dorpen die één rechtsgebied vormden.
        2. ADMINISTRATIE District met verschillende dorpen die één rechtsgebied vormen.

Alfoz was de naam die tijdens de Middeleeuwen op het Iberisch schiereiland in Castilla, León en Portugal werd gebruikt om te verwijzen naar het landelijke geografische gebied dat toebehoorde aan de raad van de desbetreffende stad. De term komt voor het eerst voor in de 10e eeuw in een document van het klooster van San Pedro de Arlanza uit het jaar 924, waarin wordt vermeld dat de geschonken eigendommen zich in alfoce de Tablatiello bevonden.

De alfoz ligt verspreid met verschillende gehuchten of plaatsen. Deze groep viel onder de jurisdictie van het stadsbestuur. De villa en de alfoz vormden zo een groep die bekend stond als de Comunidad de villa y tierra, met autonomie binnen het Koninkrijk. Het centrum van deze gemeenschap was de villa (of stad), bestaande uit een dorp, soms met een kasteel en zelfs een muur.

Aljama

Aljama is een term van Arabische oorsprong die in oude officiële documenten in Spanje en Portugal werd gebruikt om de zelfbesturende gemeenschappen van Moren en Joden aan te duiden die, op het Iberisch schiereiland, onder christelijke heerschappij leefden. In sommige hedendaagse Spaanse steden wordt de naam nog steeds gebruikt voor de wijken waar dergelijke gemeenschappen woonden, hoewel ze al vele eeuwen verdwenen zijn.

Almena

Tin, kanteel, ~s (toren)trans (torenomgang)

Almenado

Omgang van toren, omloop. torenomgang.

Alquería (Arab, Sp)

Een boerderij (uit het Arabisch: القرية al-qarīa, ‘dorp, gehucht’) duidde in al-Ándalus de kleine plattelandsgemeenschappen aan die zich in de buurt van steden bevonden en in zekere zin een voortzetting waren van de Romeinse villa’s. Deze alquería’s bestonden uit één of meerdere families die zich toelegden op de exploitatie van het omliggende land en op veeteeltactiviteiten. Het heeft, net als de Romeinse villa, veel plaatsen doen ontstaan, zoals Albacete, Alfafar (Valencia) of Benejama (Alicante), naast vele andere. Net als andere plattelandsvilla’s ontstonden ze in tijden van sociale vrede, omdat ze over het algemeen geen eigen verdediging hadden, hoewel ze meestal wel waren uitgerust met een toren die diende als graanschuur en schuilplaats. Na de christelijke verovering bleef de term gebruikt worden om naar dit type nederzetting te verwijzen en pas in de 15e eeuw begon het zijn huidige betekenis als boerderij te krijgen.

Alquibla of quibla

In de Arabische taal (القبلة al-qibla) verwijst al-qibla in het algemeen naar een richting en, in de religieuze context, naar de richting waarin gelovigen kijken als ze bidden in welke religie dan ook, en die andere rituele implicaties kan hebben (in de opstelling van graven, enz.). In de Islam bepaalt alqibla of quibla de richting van de Ka’ba (in Mekka) en de richting waarnaar de imam en de gelovigen moeten kijken als ze bidden. In moskeeën is er een plek die de richting van de alqibla aangeeft en die de mihrab wordt genoemd. In een moskee is de mihrab een nis in een muur die die kibla aangeeft. Deze wand wordt zelf ook wel aangeduid als quibla.
In het Nederlandse wordt het geschreven als kibla.

Alta Andalucía

De fysiografische eenheid die het bergachtige gebied van de autonome gemeenschap Andalucía in Spanje omvat, staat bekend als Alta Andalucía of Andalucía la Alta. Deze term wordt gebruikt in tegenstelling tot de uitdrukking Baja Andalucía of Andalucía la Baja, die verwijst naar het laagland van de Guadalquivir-vallei. Beide benamingen individualiseren de twee Andalucías.

Alta Andalucía bestaat uit de gebieden van de Cordillera Sunnética, van de Surco Intrabéticop, de Cordillera Penibética en een deel van de Sistemas Prebéticos. Sierra Morena wordt, ondanks zijn hogere ligging ten opzichte van de Depresión Bética, meestal niet tot Alta Andalucía gerekend, omdat het meestal als een op zichzelf staand gebied wordt beschouwd. Enkele regio’s die tot Alta Andalucía behoren zijn de Alpujarras, de Lecrín Vallei, de Alhama regio, de Vega de Granada, Sierra Mágina, de Sierra Sur de Jaén, La Subbética, de Sierra de Cádiz, de Sierra de Segura en de Serranía de Ronda.

Amicus populi romani

Volg deze link. (Engelstalig)

Anteiglesia

Een anteiglesia is een stad of gemeentelijk district die zijn oorsprong vindt in de gemeenschappen die rond een kerk waren georganiseerd en als bestuursorgaan de vergadering (assemblee) van alle buren had, die in een openbare raad (concejo abierto) werd gehouden in de veranda of het atrium van de parochiekerk . Van deze gewoonte komt de bovengenoemde term. Het concept lijkt enigszins op dat van de Asturische of Galicische parochie

Aposentador real of een Aposentador mayor de palacio

Ik weet niet of er tussen deze twee nog een verschil zit. Maar Een Aposentador Mayor de Palacio vertrok met zijn (lagere) aposentadores een paar dagen voordat de koning en zijn hof vertrokken van waar zij zich bevonden, naar de plaats of de stad waar de koning heen zou gaan. Zij presenteerden het regiment of de het stadsbestuur een koninklijke oorkonde waarop de koning hen op de hoogte bracht van zijn komst. Daarna regelde de Aposentador Mayor met zijn ondergeschikte aposentadores alles met betrekking tot de ontvangst, de feestelijke gelegenheden, de inrichting van de kamers voor het hof, de uitnodigingen met de daarbij behoren reservaties voor logementen, gewoon alles.
Ook het verdelen en inrichten van alle kamers in het paleis was de taak van de Aposentador Mayor de Palacio. Daar kwam bij de indeling van het paleis, welke sectoren exclusief voor koninklijke familie bestemd waren, welke voor het hof, welke voor de gasten. En als er gasten waren dat die ten alle tijden begeleid werden zodat deze nooit ongelimiteerd rond konden lopen in het paleis.

Aras

1. ARCHITECTUUR, RELIGIE Altaar waarop offers aan de goden werden gebracht. arula
2. RELIGIE Een gewijde steen die op een rechthoekig platform werd geplaatst om de mis te vieren.

Armiger regis

Bij de Visigoten een officier van de hofhouding van de koning, belast met het dragen van de vlag of de standaard, vaandeldrager.

Hij werd soms vereenzelvigd met de spatarius of zwaardvechter (uit het Visigotisch komt spathariorum). Zijn naam en ambt gingen over naar het koninkrijk Asturië en León, reeds vermeld in documentatie uit de 9e eeuw, zoals de Fuero de Valpuesta, ondertekend door “Didacus Pelaiez, Armiger Regis”. Hij maakte deel uit van de officieren van de hofhouding van de koning en hoewel hij aanvankelijk een drager van de koninklijke wapens was, een soort schildknaap, namen zijn functies geleidelijk toe.

Vaandrig van het Huis van de Koning, vaandrig van de koninklijke banier, signifer regis.

Arrabal

Een Arrabal (van het Spaans-Arabisch “arrabáḍ” en deze van het klassieke Arabische “rabaḍ”) is een territoriale uitbreiding of groepering van huizen en bedrijven die niet onder de gemeentelijke controle of stadsplannen vallen. Het was kenmerkend voor de groei van Europese steden tijdens de Middeleeuwen, een spontane stedelijke formatie buiten de muren, dat wil zeggen buiten de ommuurde ruimte, zich uitbreidend langs de hoofdwegen en vlakbij poorten, in de buurt van de bevolkingscentra, of rond nieuwe kloosters die werden gesticht op het terrein grenzend aan de steden. De bouw van nieuwe muren of omheiningen, om de gemeentelijke perimeter uit te breiden, maakte dat deze oorspronkelijke voorsteden in de stad als een nieuwe wijk opgenomen werden.

Arraez (Sp)

Arabische of Moorse krijgsheer.
Kapitein van een Arabisch of Moors schip.

Augustus (titel)

Augustus was oorspronkelijk een van de titels van de keizers van het Romeinse Rijk. Ook de keizers van het Heilige Roomse Rijk voerden deze titel nog tot 1806. Het woord augustus betekent in het Latijn “verheven”. In het Grieks, de tweede taal van het rijk, werd dat vertaald met ὁ σεβαστος (spreek uit als “ho sebastos”); de keizer was dus ὁ σεβαστος, “de verhevene”. Ook de naam van de maand is hiervan afgeleid.

Zie verder: Wikipedia

Auto de Fe

De term Auto de fé betekent in het (oud-)Spaans “handeling van (het) geloof”, en is afgeleid uit het Latijnse “Actus Fidei”. Het is een ritueel van penitentie van door de inquisitie veroordeelde ketters en afvalligen. De term wordt vandaag de dag vooral geassocieerd met de brandstapel, waarop mensen werden gedood wegens ketterij.

Behetrías

Een volk, wiens buren het recht hebben hun Heer te kiezen.

Bien Muebles

Vandaag de dag is dit een classificatie van roerende goederen van bijzonder economisch belang, veel belangrijker dan de waarde van onroerend goed, in tegenstelling tot wat er meer dan een halve eeuw geleden is gebeurd, bijvoorbeeld wat er met een lijn- of vliegtuig gebeurt met betrekking tot een huis. Daarom ging het merendeel van de wetgevingen, gezien het belang ervan, vooral over onroerend goed ten koste van meubilair, dat op dat moment weinig economische waarde had. Om de hierboven uiteengezette redenen is de bescherming vandaag de dag meestal evenwichtig.

Burgos

Geschreven als, burgos en niet als Burgos (de stad).

In de Middeleeuwen, fort gebouwd door de feodale edelen om toezicht te houden op de gebieden van zijn rechtsgebied, waar de gilden, onder anderen, van kooplieden en ambachtslieden zich vestigden. Een deel van de stad kon een onderdeel zijn van een grotere burgos.

Cabildo

Tegenwoordig bestaat er alleen nog een Cabildo insular dat geldig is voor de Canarische eilanden. Het is een bestuurlijke entiteit de exclusief is voor de Autonome gemeenschap (Comunidad autónoma).

Tijdens het Ancien Régime bestond het cabildo ook voor andere gemeenteraden.

Geschiedenis

De cabildos werden opgericht door de Ley de Cabildos van 1912, gepromoot door Manuel Velázquez Cabrera, en werden opgericht in 1913, hoewel hun figuur is geïnspireerd op de cabildos en regeringsraden die bestonden tijdens het Ancien Régime, zowel op de Canarische Eilanden als in Amerika, tijdens de Spaanse koloniale periode in beide gebieden, waar ze bleven tot het proces van dekolonisatie begon. Tijdens de dictatuur van Franco tot het herstel van de democratie (1939-1979) werden de leden gekozen door de regering en hun taken waren beperkt tot het eilandbestuur en concentreerden zich op welzijn en volksgezondheid, wegen, paden en bossen.

Toen de democratie eenmaal was hersteld, namen ze bevoegdheden over op het gebied van toerisme, milieu, cultuur, sport, industrie, snelwegen, wegen, drink- en irrigatiewater, het beheer van jacht- en visvergunningen, musea, stranden, openbaar vervoer en ruimtelijke ordening. Ze mogen naar eigen goeddunken bepaalde indirecte belastingen op brandstoffen heffen. Deze veranderingen zijn sinds de jaren 1990 versterkt door de verschillende processen van overdracht van bevoegdheden door de Canarische regering en door de verbetering van hun financiering.

Vandaag de dag zijn zij de openbare referentie-instellingen op elk van de eilanden en de echte eilandregeringen.

Alle cabildos zijn gegroepeerd in de Canarische Federatie (FECAI).

Caciquismo (Sp.)

Het Nederlands equivalent is “cliëntelisme” of ¨machtscliëntelisme. Dit verwijst naar een politiek systeem waarin politieke leiders en ambtenaren hun macht gebruiken om gunsten en voordelen te verlenen aan hun supporters en loyale volgelingen in ruil voor politieke steun. Het impliceert vaak een ongezonde concentratie van macht en invloed in handen van een klein aantal personen.

Cadi (Arab.)

Een cadi (meervoud: cadies) (Arabisch قاضى) was een heersende rechter in moslimgebieden, die rechterlijke uitspraken deed in overeenstemming met de islamitische religieuze wet (Sharia). Het woord “cadi” betekent rechter of magistraat. Volgens de moslimwetgeving moeten cadi’s hun uitspraken baseren op de ijma, op het advies van de oelama.

Als de uitspraken niet in overeenstemming met de wet blijken te zijn, worden ze voorgelegd aan de moefti, die in laatste instantie oordeelt.

Van de cadi wordt verwacht dat hij het hoogste voorbeeld van moraliteit en fatsoen geeft en een grondige kennis en begrip van de wet en de Koran heeft. Hij moet moed en gelijkmoedigheid tonen in zijn gedrag en standvastig zijn in zijn beslissingen.

De benoeming van cadis was het exclusieve voorrecht van de vorsten, die hen en hun viziers en secretarissen benoemden. Hun ambt was van grote waardigheid en hun belang in de Andalusische samenleving is welbekend. In feite werden de cadis de virtuele censoren van de hoogste autoriteiten en de enige controle op de willekeur van hun heersers. Hun macht was onbetwist en hun eenvoudige manieren, bescheidenheid en onkreukbaarheid werden alom erkend. De cadi genoot groot respect onder de bevolking, omdat ze verantwoordelijk waren voor het handhaven van de orde en het uitvaardigen van gerechtigheid, en de vorst durfde zelden hun uitspraken te breken.

Het ambt werd beperkt door de macht van de heerser van de dag, die om hun ontslag kon vragen. Het ambt werd beperkt door de macht van de heerser van de dag, die om ontslag kon vragen. Dit was precies de manier waarop een cadi zijn ambt neerlegde: het was nooit de amir of kalief die zijn rechters ontsloeg, maar het waren de rechters die hun magistratuur neerlegden. De status van een rechter was zo respectabel en hiërarchisch dat vorsten deze regel zelden durfden te overtreden.

Caíd of Qa’id (Arab.)

Caíd (van het Arabische قائد, qā’id) is de Arabische term voor de gouverneur van de gebieden in Noord-Afrika en al-Ándalus.

Het woord caíd betekent leider, gids of leidster, het komt van qiyāda (leiderschap, gids). Het wordt soms verward met het woord cadi, vanwege de gelijkenis van de Spaanse term, maar ze komen van verschillende wortels (cadi, qāḍī, قاضي) omdat een cadi een rechter is, een magistraat, en de caíd vroeger de gouverneur van de moslimstad was, of een militaire functie, vooral in grensgebieden.

Van de term caíd komt “alcaide”, de ambtenaar die in de middeleeuwen door de koning werd aangesteld voor de verdediging van een fort. Vervolgens werd de betekenis afgeleid van de ambtenaar die belast was met het beheer van een koninklijk bezit. Tegenwoordig is het een ambtenaar die belast is met het beheer van een gevangenis.

De caïds genoten groot respect onder de bevolking, omdat ze voornamelijk verantwoordelijk waren voor het handhaven van de orde en de verdediging van de inwoners in de steden.

Camarero Mayor

De “camarero mayor” of “camarero del rey” is het hoofd van de kamer van de koning van Castilla. Hij moet niet worden verward met de Mayordomo Mayor, wiens functie meer betrekking heeft op de dienst van de huishouding dan op die van de persoon.

Wet 12, titel 9, Partida 2, zegt over de camarero del rey dat:

Hij heeft deze naam omdat hij de kamer moet bewaken waar de koning verblijft, en zijn bed, en de doeken van zijn lichaam, en de koffers, en de geschriften van de koning.
De oorsprong ervan gaat terug tot het cubicularium van het Visigotische koninkrijk en het ambt bleef behouden tot in recente tijden, hoewel het slechts nominaal en van eer was, want vanaf de intrede van het Huis van Bourgondië in Spanje veranderden de diensten en namen, ter vervanging van de kelner van de koning, de Sumiller de Corps, en sommige van de taken van dit ambt werden nog steeds verdeeld onder de paleisconciërge, de wachter, privé-secretarissen, enz. naargelang het vertrouwen en de wil van de koninklijke persoon.

Capellanía

Stichting (geldstorting, donatie) opgericht door een persoon die sommige van zijn bezittingen toeschrijft aan de betaling van een pensioen aan een predikant om de mis of andere diensten in een bepaalde kapel te vieren. Vaak ging het bij edelen of koningen om meerdere, soms wel duizenden missen, ter nagedachtenis, of om kwijtschelding van zonde.

Capitanía general

Captaincy General was het grondgebied of de zone van het Spaanse rijk waar een kapitein-generaal zijn respectieve bevoegdheden uitoefende op het gebied van oorlogsmacht. De inhuldiging van kapitein-generaal ging gepaard met andere functies die door de kroon werden verleend, zoals gouverneur en rechter van hetzelfde rechtsgebied die er deel van uitmaakten. In het geval dat de hoofdstad (of het hoofd) van de algemene aanvoerder een audiëntie had, was de algemene kapitein ook voorzitter van het publiek. De onderkoningen hadden ook andere koninklijke opdrachten en een daarvan was die van het afbakenen van de capitanes generales die met hen overeenkwam.

In sommige overzeese Spaanse bezittingen, die over het algemeen worden gekarakteriseerd als gebieden van strategisch belang, of het nu gaat om de strijd tegen buitenlandse mogendheden , piraterij of de strijd tegen inheemse stammen die moeilijk te onderwerpen zijn, hadden de positie van capitanes generales en zijn functies relevanter dan die van de functie van gouverneur of voorzitter van het publiek.

Tijdens het bewind van de vorst Felipe V werd de oude figuur van de capitanes generales, verantwoordelijk voor het koninklijke leger dat in zijn rechtsgebied aanwezig was, nieuw leven ingeblazen.

Carreterismo

Het carreterismo , soms ook condadismo of purisme ( de laatste term die gebruikt wordt door de volgelingen van deze stellingen), is een ideologische stroom die noemt zichzelf Castellanista gebaseerd op de stelling van segovianos schrijvers Luis Carretero Nieva en zijn zoon Anselmo Carretero . In tegenstelling tot de sectoren Castellanismo, die geloven dat Castilla bestaat uit Castilla la Vieja , Castilla la Nueva en de Region Leonesa. De carreterismo maakt een onderscheid tussen Castilla en Leon, rekeninghoudend met de laatste als een non – Castiliaans regio, volgens zijn woorden.

Cartulario

1. Boek dat de privileges en eigenschappen van een persoon, instelling of gemeenschap bevat.
2. Klerk die de daden bewaakte.
3. Register van akten, aangelegd door of vanwege degene, die deze akten voor zijn geschiedenis belangrijk beschouwde. In de middeleeuwen vooral door kerkelijke instellingen opgesteld. Ook steden, universiteiten, gerechtshoven, kanselarijen, e.d. hadden cartularia. Aanzienlijke families gingen er in de late middeleeuwen ook toe over.

Castro

Een castro is een versterkte nederzetting, meestal pre-Romeins, hoewel er latere voorbeelden zijn die in Europa tot in de middeleeuwen bewaard zijn gebleven en typerend zijn voor de late bronstijd en de ijzertijd. Ze komen veel voor op het Iberisch schiereiland, vooral in het noordwesten met de castreña-cultuur en op de hoogvlakte met de cogotas-cultuur.

Het woord castro komt van het Latijnse castrum, dat “militaire versterking” betekent (vandaar het Spaanse woord castrense, “met betrekking tot het leger”).

Een andere naam waaronder castro’s bekend staan is oppidum (meervoud oppida), vooral als ze groot zijn.

Chirigota

De chirigota is een koormuziekgroep met een carnavalskarakter die vooral op straat zingt en de stad humoristische liedjes voorschotelt. De liederen die deze koorgroepen ten gehore brengen worden ook wel algemeen aangeduid als chirigotas.

Cimorro (ciborio)
        1. (kerkelijk) ciborie (overdekte houder voor de geconsacreerde hosties).
        2. (architectuur) altaarciborie, een altaaroverkapping die op vier zuilen rust.
        3. (architectuur) koepel.
Ciudad Palatina, ciudad aúlica (Sp.)

Het zijn bouwwerken gebouwd door heersers om hun macht, invloed, rijkdom en sublieme smaak te adverteren, omdat ze meestal worden opgevat als idyllische plekken waar iedereen zou willen wonen.

Civitas stipendaria (Lat.)

Een civitas stipendaria, ciuitas stipendiaria of stipendiaria (meervoud, civitates stipendiariae), d.w.z. “een tributaire gemeenschap”, was het laagste en meest voorkomende type van steden(civitas) en lokale gemeenschappen onder Romeinse heerschappij. In het algemeen moeten de meeste Romeinse nederzettingen in Hispania die met geweld werden veroverd en onvoorwaardelijk werden onderworpen, worden beschouwd als civitates stipendiariae.1In de Romeinse tijd was het Romeinse Rijk het meest voorkomende type civitates stipendiariae in Hispania.

Elke Romeinse provincie bestond uit een aantal gemeenschappen met een verschillende status. Naast de Romeinse kolonies of municipia, waarvan de inwoners het Romeinse of Latijnse staatsburgerschap hadden, bestond een provincie grotendeels uit autonome gemeenschappen van inboorlingen (peregrini), die werden onderscheiden naar de mate van autonomie die ze hadden.

            • civitates stipendariae (“stipendiaire steden”) bevonden zich op het laagste niveau, “gebonden door een ongelijk verdrag (foedus iniquum) met Rome, waarbij ze een jaarlijkse schatting betaalden, met de verplichting hulptroepen te leveren aan het Romeinse leger”;
            • civitates foederatae (“geallieerde steden”) die met Rome verbonden waren door een formeel verdrag (foedus);
            • civitates liberae (“vrije steden”), die specifieke privileges kregen.

De civitates stipendariae waren verreweg de meest voorkomende van de drie – in 70 v.Chr. waren er bijvoorbeeld 65 van zulke steden in Sicilië, tegenover slechts vijf civitates liberae en twee foederatae – en zorgden voor het grootste deel van de inkomsten van een provincie.

Cofrades

Broederschappen (Semana Santa)

Colonato

Het colonato is een vorm van exploitatie van landbouwgrond , het was een overgangsvorm tussen het slavenstelsel van het Romeinse rijk en het feodale systeem dat tijdens de middeleeuwen de  boventoon voerde. De colono (deelpachter) had een tussenstatus tussen slavernij en vrijheid: het was die vrije persoon die een land cultiveerde dat niet van hem was, en eraan gekoppeld was zonder het te kunnen verlaten. Door het te cultiveren, betaalde hij een canon of jaarlijkse huur , hetzij in geld of in natura.

Colonos of colonus (Lat.)

Dit waren mensen, die aan het eind van de Romeinse overheersing en het begin van de Visigotische overheersing, meestal landarbeiders,  een tussenstatus tussen slavernij en vrijheid: : hij was iemand die land cultiveerde dat niet van hem was en was eraan gebonden, maar was geen eigendom van de landeigenaar. Voor het bewerken van het land betaalde hij een jaarlijkse vergoeding of huur, contant of in natura.

Comarca (Sp)

Een comarca ( Spaans: [komaɾka] , Galicisch: [komaɾka] mrv. Comarcas ; Catalan: [kumaɾkə] of [komaɾka] , mrv. comarques ) is een traditionele regio of lokale administratieve afdeling gevonden in delen van Spanje, Portugal, Panama, Nicaragua, en Brazilië . De term is afgeleid van de term marca , wat een “mars, mark” betekent, plus het voorvoegsel co – wat “samen, gezamenlijk” betekent.

De term comarca wordt gebruikt in verschillende regio’s van het Iberisch schiereiland .
Sommige regio’s (comunidades autónoma) hebben officieel geen comarcas, maar zijn wel verdeeld in zogenaamde historische comarcas, zeg maar comarcas die er van vroegs af aan al bestonden, maar die officieel niet erkend worden en die samen toch redelijk organiseren en regelen.

In Cantabrië bestaat de comarca als een traditionele of historische divisie, meestal geïdentificeerd met de grootste rivieren van de regio.
In Cataluña en Aragón bestaat de comarca als een lokaal bestuursgebied en heeft een representatieve comarcale raad.
In de Comundad Valenciana bestaat de comarca alleen als een traditionele regio zonder bestuurlijke bevoegdheden. Ze worden wettelijk aangeduid als gehomologeerde territoriale afbakeningen in plaats van als comarques.
In Galicia zijn de comarca’s of bisbarra’s traditionele delen van het land en genieten een beperkte officiële erkenning, maar hebben geen bestuurlijke relevantie. De Galicische regering probeert echter de bisbarra’s om te vormen tot territoriale bestuurslagen, waarbij een nieuw regionaal netwerk wordt gevormd dat naar verluidt evenwichtiger en efficiënter is. Galicische comarcas hebben ook een comarcale raad.
Op andere plaatsen, zoals Extremadura, kan de comarca gewoon een losjes afgebakende regio zijn.

Vanwege het langdurige gebruik van de comarca, wordt het soms gebruikt als basis voor de promotie van toerisme, met de nadruk op lokale culturele traditie en geschiedenis.

Simpel gezegd:

De provincies van Spanje, die onderdeel zijn van de Spaanse autonome regio’s, kunnen onderverdeeld zijn in o.a. comarca’s. De bevoegdheden van een comarca verschillen per regio; in sommige regio’s (zoals Cataluña) hebben de comarca’s veel bevoegdheden, terwijl ze elders geen enkele bevoegdheid hebben (zoals in Galicia).

Comes

Comes (meervoud: comites) is het Latijnse woord voor kameraad, ofwel in individuele zin, ofwel als lid van een collectief genaamd comitatus (vergelijk comitatenses), in het bijzonder het gevolg van een commandant of magistraat, in sommige gevallen groot en/of formeel genoeg om een specifieke naam te verwerven, zoals de cohors amicorum. Het woord comes komt van com- “met” + ire “gaan”.
In de Romeins heidense religie was een comes een gebruikelijk epitheton (titel die aan de naam toegevoegd wordt, zoals katholieken nu nog steeds doen met Jesus en heiligen, zoals in ‘Onze lieve Vrouwe van Lourdes’) voor een held of een (mindere) godheid, als aanduiding van een verband met een hogere of gelijkwaardige godheid, of meerdere goden bij elkaar als een kernfamilie.

Later als Keizerlijke hoftitel: Historisch significanter werd Comes als een wereldse titel voor betrouwbare (ex-)hovelingen en anderen, als teken van keizerlijk vertrouwen, wat zich ontwikkelde tot een formele rang, equivalent met de hellenistische Philos (Basilikos) of de Karolingische paladijn (ridder), en daarom bleef men de titel houden wanneer men werd benoemd -vaak gepromoveerd- naar een post ver weg van het hof, vaak in het veld of in het provinciale bestuur. Vervolgens was het een logische stap om de titel te verbinden met specifieke plichten voor een functionaris van hoge rang, en om het zelfs deel te maken van de officiële titel.

Comes Africae

In de laatste periode van het Romeinse rijk was de comes Africae de commandant van de troepen comitatenses en limitanei in het Bisdom van Afrika.

Comitatense

In de loop van de historie werd comitatenses de geaccepteerde, vervangende, naam van de Romeinse keizerlijke troepen (legioenen en hulptroepen) die niet slechts gelegerd waren aan de limes (verstevigde grenzen, de Rijn en Donau) in Europa.

Zie verder: https://es.wikipedia.org/wiki/Comes_Africae

Compulsores

Romeinsche gerechtsdienaars, die het volk, bij openbare werkzaamheden, en tot betaling der belastingen, moesten aanzetten; ook zij, die in de kloosters de horae bekend maakten en de nalatigen aandreven.

Comuneros

Comuneros waren degene die in de jaren 1520 en 1521 deelnamen aan de revuelta de las Comunidades de Castilla (opstand van de gemeenschappen van Castilla). De naam is afgeleid van de term “Comunidades”, die voor het eerst voorkomt in een protestbrief aan koning Carlos I ter gelegenheid van belastingverlegging.

Concejo (Sp.)

Gemeenteraad, Vergadering, asemblee

Een vergadering van een raad of een overlegorgaan (hoewel het ook kan worden beschouwd als een plaats waar wetten worden beoordeeld en aangenomen die als rechtbanken fungeren):

Concejo abierto, in Spanje, een zitting die in het openbaar wordt gehouden, waarbij alle inwoners van de stad worden opgeroepen.
Concejo municipal, het orgaan dat, samen met de burgemeester, gewoonlijk een gemeente of stadsraad vormt.

Historisch

Concejo, van oorsprong, een raad in de Hoge Middeleeuwen op het Iberisch schiereiland.
Concejo de la Mesta, een gildevereniging van herders en veehouders die jaarlijks bijeenkwam om zaken te bespreken met betrekking tot hun vee of hun economische regering, het beheer van de valleien en om de schapen die met de uwe waren gemengd te onderscheiden en te scheiden.
Concejo de Valladolid, De raden waren buurtgroepen binnen een middeleeuwse stad met een collectief geweten en met het vermogen om de gemeenschap te besturen. Het doel van de conceja was het beschermen van de rechten en aangeven van behoeften van de stad tegenover de koning, heer of abt ​​van het gebied in kwestie, en tegenover de andere stedelijke centra van haar omgeving.

Administratieve (bestuurlijke) afbakening

Concejo (Asturias), de naam die wordt gegeven aan gemeenten in Asturië. Ook in de provincie León bestonden er tijdens de moderne tijd raden (tegenwoordig wordt de Junta Vecinal met zijn vergadering in de volksmond een raad in León genoemd). In Cantabrië bestonden ze tot 1822.
Concejo (Galicia), (concello) naam gegeven aan de gemeenten in Galicië.
Concejo in Álava en Navarra, is de naam die gegeven wordt aan dorpen die een zekere mate van autonomie hebben binnen een gemeente. Het begrip “concejo” is omgekeerd aan dat in Asturië, omdat het gelijkwaardig is aan de parochies van die regio. Zie: Concejo (Álava) en Concejo de Navarra.
Concejo in de provincie Burgos, een gemeente of plaats is een afdeling die een eigen wethouder heeft en deel uitmaakt van een partij of groepering van meerdere plaatsen in de merindad. Elke merindad (gemeente) heeft een burgemeester. Tegenwoordig omvat de naam Las Merindades het noorden van de provincie Burgos.

Zie ook Consejo, om verwarring te voorkomen.

Concierto económico

De economische overeenkomst is een juridisch instrument met betrekking tot fiscale en financiële betrekkingen tussen de Administración General del Estado (Algemene Administratie van de Staat) van Spanje en de autonome gemeenschap van het Baskenland , en is onderdeel van de wettelijke regeling . Historisch gezien beheerden de drie Baskische provincies hun eigen belastingstelsels die waren afgeleid van hun fueros , maar na de Derde Carlistenoorlog ( 1876 ) werd er een samenwerkingssysteem opgezet tussen de historische gebieden en de staat.

Condominium

Een condominium is een “staat van gedeelde soevereiniteit”. In de praktijk wordt deze term ook gebruikt voor een gebied waarvoor deze situatie van toepassing is.

Een condominium, als gebied, kan geregeerd of bestuurd worden door twee of meer onafhankelijke staten, of door twee of meer personen. Dit laatste kwam historisch nog wel eens voor.

Als staatsvorm zijn condominia een zeldzaam en over het algemeen ook zeer instabiel fenomeen. Het grootste probleem doet zich voor wanneer er conflicten rijzen tussen de betrokken soevereine machten, of wanneer de onderlinge samenwerking het laat afweten.

Consejo (Sp)

Consejo, overleg, advies om een actie uit te voeren.
Consejo, bestuurlijk, adviserend, wetgevend of bestuursorgaan of -orgaan.
Consejo de Aragón, een instelling die in 1494 door koning Fernando II el Católico werd opgericht om de zaken van de staten van de Kroon van Aragón te behartigen na de dynastieke vereniging van de Kroon van Aragón met de Kroon van Castilla door het huwelijk van Fernando met Isabel I de Castilla.
Consejo de Castilla, bestuursorgaan van het Koninkrijk Castilla en later van de Spaanse monarchie, opgericht in 1385 door Juan I de Castilla.
Consejo de Estado, hoog adviesorgaan dat zich bezighoudt met de belangrijkste kwesties in verschillende staten.
Consejo de Indias, bestuursorganisatie van de Indianen (Amerika en de Filippijnen) die de koning adviseerde over uitvoerende, wetgevende en gerechtelijke taken.
Consejo de Ministros, het orgaan dat alle ministers en hun president, of premier, benoemt die de uitvoerende macht van een staat vormen.
Consejo de Unión Europa, een instelling waarin de lidstaten worden vertegenwoordigd door vertegenwoordigers op ministerieel niveau.
Consejo de España, regeringsstructuren van de Spaanse monarchie.

Zie ook Concejo, dit om verwarring te voorkomen.

Conventus (Lat.)

In het Latijn betekent een conventus ‘vergadering’ of ‘bijeenkomst’ en dit woord werd gebruikt om de gezamenlijke bijeenkomsten aan te duiden van Romeinen en inheemse volken die de gouverneur adviseerden bij de rechtspraak.

Voor meer zie Spaanse Wikipedia

Conventus iuridicus 

In de territoriale organisatie van het oude Rome was een conventus iuridicus de hoofdstad van een onderverdeling van sommige provincies (Dalmatië, Hispania, Azië) met functies als zetel van een arrondissementsrechtbank en misschien nog andere.

Cora

De cora (of kora) was een van de territoriale afbakeningen waarin al-Andalus, het vroegere islamitische Iberische schiereiland, tijdens het emiraat en kalifaat van Córdoba was verdeeld. Zij bestond naast een andere territoriale afbakening, Marca (“thagr”) genaamd, die op de Quraysh werd gelegd in de gebieden die aan de christelijke koninkrijken grensden. Beiden vormden de Andalusische territoriale organisatie.

Vertaling = provincie, van het Islamitische Emiraat van Córdoba.

Cornisa
        1. kroonlijst
        2. kronkelige weg langs de kust of berghelling
        3. bergrug die aan één kant steil is en aan de andere kantglooiend is.
Coroza
De coroza.

De coroza was een geschilderde papieren of kartonnen hoed  in een conische vorm die werd gedragen door degenen die veroordeeld waren door de Spaanse inquisitie (of de Portugese inquisitie) en die diende als aanvulling op de ‘sambenito‘ . De functie van beiden was om de beklaagde in de ‘auto de fe‘ te wijzen op het feit dat hij God en zijn kerk had aangevallen en daarom de symbolen van schande moest dragen.

Zie ook: sambenito

Corregidor

Een corregidor was een koninklijke ambtenaar van het Spaanse rijk wiens ambt verschillende gebieden en locaties omvatte, van provinciaal tot gemeentelijk, en die de schakel was tussen deze territoriale machten en de vorst. Zijn positieve jurisdictie was de corregimiento. Hij werd benoemd door de koning en was bevoegd in administratieve en gerechtelijke aangelegenheden.

Tevens staat het voor een burgemeester die, benoemd door de koning, in bepaalde belangrijke steden leiding geeft.

Cortes
        • Cortes, naam van verschillende historische en huidige vergaderingen in Spanje.
        • Hofambten of hofhouding, ambten die werden bekleed aan de koninklijke hoven van de middeleeuwse monarchieën en die van het Ancien Régime in West-Europa, hoewel dergelijke ambten in allerlei soorten monarchieën in andere delen van de wereld en in andere tijden vergelijkbaar waren (bijvoorbeeld de in de Bijbel genoemde schenkers van de farao’s van het Oude Egypte of de cubicularii van het Romeinse en Byzantijnse Sacrum Palatium).
        • Eerste – en Tweede kamer (hist. vrglb)
        • Volksvertegenwoordiging, Parlement.

A Cortes generales = (vglb) kamerverkiezingen

Cortes de Cádiz

De Cortes de Cádiz is de naam van de grondwetgevende vergadering die op 24 september 1810 in San Fernando werd ingehuldigd en later, tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, in 1811 naar Cádiz werd verplaatst.

Costaleros

De dragers van beeldengroep tijdens de processie van de Semana Santa.

Crestería

Een versiering op de nok van het dak en andere hoge delen van gebouwen, vooral in de gotische stijl.

Crónica Profética

De crónica profetica is een historische tekst, geschreven in 883, die de Gotische oriëntatie uitlegt die de Asturische monarchie in zijn laatste fase heeft gebracht.
De tekst is in feite een profetie waarin de Goten, na de heerschappij van de Arabieren, wederom dezelfde straffen en ontberingen zouden opleggen die ze tijdens de overheersing zouden hebben doorstaan. De Arabieren zouden worden verdreven en Alfonso III zou opnieuw koning van een verenigd Spanje worden. In de kroniek wordt de Moor op zich als een wreed , laf en wellustig figuur verklaard. Het genereert ook de legende die de moslimoverwinning rechtvaardigt als een uiting van goddelijke toorn voor de slechte actie van de Visigotische edele.

Cueto

Conische heuvel, lage bergtop, makkelijk toegankelijk aan één zijde.

Curia

Een curia was een bestuurslaag in Rome. In het oudste Rome waren er oorspronkelijk drie patricische stammen of tribus, die samen de oude stadstaat Rome vormden, de Tities, de Ramnes en de Luceres. Elk van deze etnische tribus was onderverdeeld in tien curiae: de eerste civitas Romana telde er aldus dertig.

De curia was in de eerste plaats een religieuze vereniging, met een eigen vergaderlokaal (de curia), eigen religieuze plechtigheden en een eigen priester (de curio).

Daarnaast had de curia ook politieke betekenis, want het volk kwam in de comitia curiata bijeen curiatim, d.i. per curia, om wetten aan te nemen en de oude Senaat te kiezen. Elke curia had daarbij één stem.

Ook het leger was op deze basis samengesteld.

Curia regia (Spanje)

De Curia regia (van het Latijnse Curia regis, wat ‘koninklijke raad’ of ‘hof van de koning’ betekent) was de naam van een politieke instelling die tijdens de middeleeuwen bepaalde militaire hulpdiensten aan de christelijke koningen van het Iberisch schiereiland adviseerde en beheerde.

De Curia regia kon, afhankelijk van het belang of de complexiteit van de te behandelen zaak, meer normaal of volledig zijn. Om de meest gewone zaken op te lossen, kon de koning meestal vertrouwen op het advies van leden van zijn entourage zoals de majordomo, de alférez of de kanselier, of zijn naaste verwanten zoals zijn vrouw, broers en zussen en kinderen. Deze Curia, normaal genoemd, had zijn directe voorganger in de Visigotische Aula regia en het Palatium van de Asturische en Leonese koninkrijken, die rondtrokken en de koning vergezelden op zijn verschillende reizen. Dit type curie evolueerde later en kon, met specialisatie, ook fungeren als hoogste gerechtshof en is op zijn beurt de voorloper van de Consejo Real (Koninklijke Raad).

Als de gelegenheid het vereiste, riep de koning een Curia Plena (of Pregonada) bijeen, waar de voorgaande leden werden vergezeld door de hooggeplaatste prelaten en grote edelen van het koninkrijk, verzameld in concilium. De eerste koninklijke Curia van León werd bijeengeroepen door Alfonso V in 1017.

Als gevolg van de economische en sociale veranderingen, met de toename van de landbouw- en ambachtelijke productie en de daaruit voortvloeiende handel, evenals de wedergeboorte van de steden, waren de vorsten verplicht om de Curia open te stellen voor burgers die de volksklassen vertegenwoordigden, inwoners van steden en dorpen, die voornamelijk economische of militaire hulp boden. Deze toegang tot de Curia voor de burgerij – die zich dus aansloot bij de andere twee klassen, de adel en de geestelijkheid – werd voor het eerst verleend door Alfonso IX van León in 1188, en leidde tot de omvorming van de Curia Plena tot Cortes. Deze Cortes van León werden het eerste parlementaire orgaan in West-Europa.

Andere christelijke koninkrijken op het schiereiland volgden het voorbeeld van León. Zo hield Castilla zijn eerste Cortes in Sevilla in 1250 (die in 1301 zouden worden samengevoegd met die van León in Burgos en vanaf dat moment de Cortes Generales werden genoemd), Aragón de Cortes van Huesca in 1247, Valencia in 1283 en Navarra aan het begin van de 14e eeuw.

Dehesa (Sp.)

Dehesa is een bos dat bestaat uit steeneiken, kurkeiken of andere soorten, met een onderlaag van grasland of kreupelhout, waar de menselijke activiteit in vrijwel het gehele bos intensief is geweest en dat over het algemeen wordt gebruikt voor het houden van vee, de jacht en de exploitatie van andere bosprodukten (brandhout, kurk, paddestoelen, enz.).

Diputación (Sp.)

1. Het orgaan van leden of het orgaan van vertegenwoordigers van een orgaan.
2. Het ambt van een parlementslid.
3. De ambtstermijn van een parlementslid.
4. De zaken waarmee een lid of vertegenwoordiger is belast.
5. Permanente deputatie POLITIEK. Een representatieve commissie voor bepaalde doeleinden, van het gezag van de Cortes terwijl deze niet in zitting zijn of ontbonden zijn.
6. Provinciale deputatie POLITIEK 1. een corporatie die de belangen van een provincie behartigt en beheert. 2. Het gebouw waar de provinciale deputaten hun zittingen houden.

Diputación de Cortes

De Diputación de Cortes was een orgaan van de Cortes van Castilië dat werd opgericht in de tijd dat ze niet bijeenkwamen om te zorgen voor het beheer van de overeenkomsten en de naleving ervan. Het werd uiteindelijk een permanent orgaan.

De Diputación de Cortes trad op als vertegenwoordiger van de belangen van het Koninkrijk Castilla wanneer de Cortes niet in zitting waren. Als instituut ontstond het in 1525, na de nederlaag van de Comuneros en als antwoord op de behoefte aan een ontmoetingspunt tussen de stadsbesturen en de koning.

De Diputación bestond uit een klein aantal leden (diputados) die door de landgoederen waren gekozen voordat de Cortes werden ontbonden. Haar belangrijkste functie als permanente commissie was toezien op de naleving van de overeenkomsten en het innen en beheren van de eerder overeengekomen belastingen, vooral de alcabalas, tercias en encabezamientos (verschillende vormen van belasting). Later ging de commissie ook de belasting op Miljoenen (belasting vorm) beheren. De Cortes kwijnden weg omdat ze niet bijeen konden komen totdat ze halverwege de 17e eeuw verdwenen en de deputatie onderdeel werd van de Cámara de Millones (Kamer van Miljoenen).

Zowel in de Cortes van Cataluña, die het systeem in 1359 initieerden, als in de Cortes van Aragón, Valencia en Navarra waren er ook deputaties, met een zeer vergelijkbare werking.

Doge, Dux

De doge was het staatshoofd van een aantal Italiaanse republieken. Het woord is verwant aan het Latijnse dux, “leider”, dat in andere contexten als hertog wordt vertaald. Het Italiaanse meervoud is dogi, het Nederlandse ook wel dogen of doges. De echtgenote van de doge (er waren geen vrouwelijke dogen) werd wel dogana genoemd.

Doncel
            1. Jonge edelman die nog niet geridderd was.
            2. Een persoon die, na als page van koningen te hebben gediend, vervolgens in de militie ging dienen.
            3. Een man die geen geslachtsgemeenschap heeft gehad.
            4. Verwijst naar voedsel, drank die milder of zoeter is dan andere van dezelfde soort meisjeswijn; meisjespeper.
Dulzaina
Foto van een Dulziana en het daarbij behorende foedraal.
Dulziana of Gaita.

De dulzaina is een blaasinstrument met dubbelriet dat behoort tot de hobofamilie. Het bestaat uit een kegelvormige buis van ongeveer 30 centimeter lang waarin zich 7 gaten bevinden. Dit instrument wordt typisch gebruikt in traditionele Spaanse muziek. Op verschillende plaatsen krijgt het ook de naam gaita in het Spaans en varianten daarop in andere talen, alsmede andere, minder wijdverbreide plaatselijke benamingen, zoals uitgelegd in de paragraaf per autonome gemeenschap.

Dux of Dux provinciae (Doge)

Hier in Spaanse verhalen is het een hooggeplaatste provinciale ambtenaar in het Visigotisch koninkrijk.


Naar boven

The photos/images are licensed under Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0, CC BY-SA 1.0, CC BY 2.0, CC BY-SA 2.0, CC BY-NC-SA 2.0, CC BY 2.5, CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0, CC BY-SA 3.0, CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0, Free Art License 1.3, GNU version 2, GNU version 3 or Public Domain

If you click on one of the links below, you will find the full information of these photos/images, the author, or the license.

Coralma*, is own work that mostly can be found as a CC0 1.0 or CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.


Eetsnob

eten met passie

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS