Gewoon wapenfiguur


Een gewoon wapenfiguur in de heraldiek

Het is al eens eerder besproken, het wapenschild is een beeldverhaal dat, zeker in het beginstadium, de gewone burgerbevolking moest vertellen wie er zich in het harnas bevond. Dit was zeker belangrijk tijdens de strijd maar ook op de toernooien.

De eerste stap naar het lezen van een wapenschild is weten welke onderdelen zich op het schild bevinden en hoe deze van elkaar te onderscheiden. Om dit te doen moet u weten hoe het schild verdeeld wordt, in bijvoorbeeld een schildhoofd, een schildvoet of kwartier. Verder is het van belang dat u weet wat een herautstuk is, en, dat waar we het hier in dit overzicht over gaan hebben, wat is een gewoon wapenfiguur of gewoon stuk zoals het ook wel genoemd wordt. Als u deze drie zaken weet te onderscheiden wordt het een stuk eenvoudiger om het schild te ‘lezen’. En onthoudt even dit, we hebben het hier over het schild en niet wat er zich allemaal omheen bevindt.

Een gewoon wapenfiguur , ook wel gewoon stuk genoemd is een begrip uit de heraldiek. Een gewoon wapenfiguur is elk stuk op een wapenschild dat geen herautstuk is. Als we dat iets verder ontleden dan is een gewoon wapenfiguur alles wat op het wapenschild wordt geplaatst en geen stuk of deel van het wapenschild is; het is datgene wat het veld of de afdeling van een wapenschild siert, draagt of begeleid zoals bijvoorbeeld: dieren, bloemen, voorwerpen, enzovoort. Een gewoon stuk is een figuur dat per definitie verplaatsbaar is, iets dat bij partities (Spaanse heraldiek) of een herautstuk onmogelijk is.

        • Het doel van een meubelstuk is niet om representatief te zijn, maar eerder om symbolisch te zijn. Daarom is de weergave van een meubelstuk over het algemeen gestileerd en conventioneel.
        • Herhaalde meubels hebben dezelfde kleur. Anders moeten ze apart worden geblazoeneerd.
        • Een gewoon stuk kan worden gemonteerd op of belast met een ander gewoon stuk.

Indeling van de gewone wapenfiguur


Men deelt de gewone wapenfiguren, of wapenstuk als u wilt, meestal op in drie:

1. Natuurlijke wapenfiguren

Tot de natuurlijke wapenfiguren behoren de wapendieren, menselijke figuren, natuurverschijnselen (zon, sterren, enzovoorts), elementen, edelgesteente, planten (bomen, bloemen (fleur-de-lys).

kruis (drielobbig)
koek
ring
zon
maan
ster (vijfpuntig)
fluer de lis
roos
2. Kunstmatige wapenfiguren

Tot de kunstmatige wapenfiguren behoren: kleren, sieraden, gebouwen, gereedschappen, enz.

toren
kolom, (zuil)
schip
sleutel
wereldbol
zwaard
pijl
lans
3. Fantasie wapenfiguren (monsters)

Tot de fantastische wapenfiguren of monsters behoren al de wezens, die ofwel niet in de vorm waarin ze in de heraldiek voorkomen in de natuur bestaan of helemaal niet in de natuur voorkomen, en vaak aan de mythologie of sagen zijn ontleend: centauren, draken, eenhoorns, griffioenen, enz.

klimmende leeuw, geknoopte staart
adelaar
griffoen
draak
steigerend paard
vis
eenhoorn

Oriëntatie van de gewone stukken


De meubels kunnen op het veld of op de herautstukken worden geplaatst, zelfs op andere figuren.

Meubels die op een balk geplaatst worden normaal gesproken uitgelijnd (zie het voorbeeld van Lotharingen), en nemen de richting van de balk aan, in de ene of de andere richting, afhankelijk van de algemene afmeting van het stuk, verticaal of horizontaal (zie het voorbeeld van de beer van Bern: keel met een schuinbalk van goud beladen met een beer van sabel, gewapend met een tong klauwen en iets verachtelijks van keel).

Verschiltekens (Spaanse heraldiek)

Verschiltekens zijn stukken die aan een bestaand wapenschild worden toegevoegd om ze te onderscheiden van het originele wapenschild en tegelijkertijd hun verwantschap aan te geven (zie brisure). De stukken die als onderscheidingsteken worden gebruikt zijn klein en vereenvoudigd, net als de secundaire – en meer van dit soort stukken.

Opschriften

Sommige wapens dragen opschriften, inscripties: Als we het wapen van Venetië bekijken; een veld van azuur met een gouden, gevleugelde leeuw die een inscriptie draagt met de woorden “pax tibi marce evangelista meus” in sabel, geplaatst op een terras van sinople en een schildvoet van azuur. “Pax tibi, Marce, evangelista meus” is een Latijnse uitdrukking dat kan worden vertaald als “Vrede zij met jou, Marcus, mijn evangelist”. Deze uitdrukking verwijst naar de traditie om vrede te vragen aan een bepaalde persoon, in dit geval Marcus, die wordt toegeschreven aan het evangelie van Marcus in het Nieuwe Testament van de Christelijke Bijbel. De uitdrukking wordt vaak gebruikt in een religieuze of ceremoniële context.

Het is belangrijk om in te zien dat inscripties of opschriften een latere creatie in de heraldiek zijn, omdat de primitieve wapens bedoeld waren om door iedereen begrepen te worden, inclusief de meerderheid van de ongeletterde bevolking.

Wapen van de Bern (Zwitserland). Het wapen toont een beer, wat een gewoon stuk is op een balk, dat een herautstuk is.

Het wapen van Lotharingen (Frankrijk).

Een moderne maar heraldisch correcte tekening van het wapen van Venetië.

Lijst van figuren en meubels


Hier volgt een niet-uitputtende lijst van onderverdelingen van heraldische meubels. Ongetwijfeld moet de indeling in bepaalde gevallen worden uitgebreid en moeten in andere gevallen categorieën worden gegroepeerd: de standpunten over heraldische indeling zijn ontelbaar…

Veel voorkomende ladingen

Veel voorkomende ladingen zijn dieren, vissen en vogels. Heraldische beschrijvingen hoeven geen echte wezens op te roepen en doen dat meestal ook niet. Mythische wezens die in heraldiek worden gebruikt, worden soms “monsters” genoemd. Levenloze voorwerpen worden ook gebruikt, vaak in de vorm van bloemmotieven.

Eenvoudige ladingen

Sommige ladingen verschijnen op het wapenschild als een veld voor andere figuren of meubels:

        • Wapen van Spanje


          Hartschild (Escusón): een klein schild. Als het in het midden van het hoofdschild staat, wordt gezegd dat het in het hart staat en wordt het meestal gebruikt om meerdere wapenschilden te combineren. De algemene praktijk is dat het dezelfde vorm heeft als het wapenschild waarop het staat, hoewel een opvallende uitzondering het huidige wapen van Spanje is.
        • Ruit (Losange): welke doet denken aan de vorm van de ruit in speelkaarten. Een lege ruit noemt men in Spanje een macla, en een geperforeerde ruit is een pardillo (uitspraak pardi-jo).
        • Wapen van Nassau


          Blokje (Billete): een rechthoek, meestal twee keer zo hoog als breed; het kan een blok hout of een vel papier voorstellen. Blokjes komen voor in het wapen van het huis van Nassau, dat werd aangepast om het wapen van het koninkrijk der Nederlanden te worden.
        • Koek (Bezante): een stevige cirkel, die soms een munt of een kanonskogel voorstelt; een ring is een lege koek.

Een aantal andere eenvoudige ladingen die vaak genoeg voorkomen om vernoemd te worden zijn:

        • Halvemaan (Creciente): een symbool van de maan, meestal met de hoorns naar boven; als de hoorns rechts staan stelt het een maansikkel voor, en met de hoorns links staat het voor een afnemende maan.
        • Fleur-de-lis: zie Bloemen hieronder.
        • Kruis (Cruz). Als het kruis de randen van het veld niet bereikt, wordt het een gewone lading. Het Griekse kruis (met identieke armen) en het Latijnse kruis (met een langere onderste arm) komen veel voor, maar het komt vaker voor dat de uiteinden van de armen op verschillende manieren zijn versierd. Een andere veel voorkomende variant is het cavaleriekruis (Orden van Santiago), een Latijns kruis op een reeks treden.
        • Schelp (Venera): een symbool van de bedevaart.
        • Hermelijnvlies (Mota de armiño): is eigenlijk een onderdeel van de voering, maar wordt soms als een aparte lading gepresenteerd.
        • Druppel (Gota): een druppel van een vloeistof, die vaker te zien is in een bezaaid veld dan als een enkele lading.
        • Hart (Corazón): het is bijvoorbeeld te vinden in het wapen van het Koninkrijk Denemarken.

In de Engelse heraldiek kunnen onder andere een halve maan, een ring, een fleur-de-lis of een roos als brisure worden toegevoegd aan de takken van een familie om deze te onderscheiden van de hoofdlijn.

Menselijke of antropomorfe wezens

Figuren van mensen, godheden, engelen en demonen, saters, zijn vaker aanwezig als schilddekking (helm, helmteken, dekkleed en wrong) en schildhouder dan dat we ze op het schild zelf zien.

        • De grootste groep menselijke ambten bestaat uit heiligen, meestal de beschermheilige van een stad. Ridders, bisschoppen, monniken en nonnen, koningen of koninginnen komen ook veel voor.
        • De wilde man draagt alleen een lendendoek van bladeren en draagt meestal een knots.
        • Grieks-Romeinse mythologische figuren verschijnen meestal in een allegorische of sprekende rol.
        • Engelen verschijnen vaak, maar hooggeplaatste engelwezens, zoals cherubijnen en serafijnen, zijn uiterst zeldzaam. Een aartsengel verschijnt in wapen van de Aartsengel. De duivel (of een demon) verschijnt af en toe en wordt verslagen door de aartsengel Sint Michaël.
        • Hoewel het taboe niet altijd wordt gerespecteerd, worden vooral in de Britse heraldiek, en in meer of mindere mate ook in de heraldiek van andere landen, verschijningen van God of Christus afgekeurd, hoewel er een uitzondering moet worden gemaakt voor continentale voorstellingen van de Madonna met kind, waaronder de Zwarte Madonna en in het wapen van Marija Bistrica van Kroatië.
        • Er zijn zeldzame gevallen van een “kind” met een hoofd en lichaam compleet. Een beroemd voorbeeld is de geboorte van een kind uit de bek van een draak (de biscione of vipera) in de armen van de hertogen Visconti van Milaan.
Menselijke rassen en nationaliteiten
        • Vooral in Europa wordt de man bijna altijd voorgesteld met een Europees type, hoewel er uitzonderingen te vinden zijn.
        • Over het algemeen is er maar één type vrouw: jong en blond, met warrig haar (hoewel het af en toe gevlochten is) en eerder een buste dan een hoofd.
        • Indianen komen af en toe voor in de heraldiek, maar vaker als schildhouder dan als lading.
        • De Moor wordt onjuist weergegeven als een Afrikaan (sub-Sahara), hoewel James Parker zegt dat er een “Afrikaan” op het wapen van Routell staat.
        • Turken komen vaak voor in de Balkan (bijvoorbeeld in het Hongaarse wapenboek, als verslagen vijanden). Er zijn veel variaties in het Hongaarse wapenschild, bijvoorbeeld het hoofd van een Turk wordt afgebeeld met een sabel erdoorheen. En soms houdt de figuur van een Hongaarse soldaat of een heraldisch dier het hoofd van de Turk bij zijn haar vast.
Menselijke lichaamsdelen

Lichaamsdelen komen vaker voor dan het hele lichaam, vooral hoofden (van exotische nationaliteiten), harten (altijd gestileerd), handen en gewapende ledematen.

Rode hand van Ulster

Een beroemde heraldische hand is de Red Hand of Ulster, verwijzend naar een incident in de legendarische Milesiaanse invasie.

Ribben worden gepresenteerd in Iberische wapens en sprekend voor Costa.

Omgekeerde testikels

De Italiaanse familie Coglione droeg in het  “gesneden wapen, goud en zilver, drie paar omgekeerde testikels”. Deze lading wordt soms beschreven en getekend als een omgekeerd hart.

In de Hongaarse heraldiek was een veel voorkomend motief de arm rustend op de elleboog en een kromsabel vasthoudt. In sommige gevallen was de arm in een harnas gewikkeld, in andere in keel (rood).

Dieren
Zoogdieren

Het meest voorkomende dier in de heraldiek is de leeuw. Als de ‘leeuw’ lopend en met het gezicht naar de kijker staat afgebeeld, wordt het een luipaard genoemd.

Andere beesten die vaak voorkomen zijn wolf, beer, wild zwijn, paard, stier of os en hert.

De tijger (tenzij het een Bengaalse tijger is) is een fantasierijk beest met een wolvenlichaam, een manen en een spitse snuit.

Honden (van verschillende rassen) worden vaker voorgesteld als schildhouder of Chinese kuifhond dan als ladingen.

De olifant wordt vaak gezien met een kasteel op zijn rug.

De eenhoorn lijkt op een paard met één hoorn, maar zijn hoeven zijn meestal gespleten zoals die van een hert.

De griffioen combineert de kop (met oren), borst, vleugels en voorpoten van een adelaar met de rug en achterpoten van een leeuw. De mannelijke griffioen heeft geen vleugels en zijn lichaam is bezaaid met stekels. Een opmerkelijk voorbeeld van het gebruik van dit mythologische wezen in de heraldiek is het wapen van Pommeren (Duitsland).

Vogels
        • Wapenschild van Tolima met een verwarde zwaan met een verwarde zwaan.

          Merlet, een gestileerde zwaluw zonder snavel of poten.
        • Adelaar, getekend met twee koppen op de wapens van het Heilige Roomse Rijk en soms met drie koppen op de wapens van Keizerlijk Rusland.
            • Aguilón, een adelaar zonder snavels of poten, komt voor in het wapen van het hertogdom Lotharingen en is in het Frans een anagram van de naam van de regio (Lotharingen – Alerion).
        • Haan
        • Duif
        • Uil, die wordt geassocieerd met wijsheid en leren, staat daarom meestal op de wapenschilden van onderwijsinstellingen.
        • Zwaan
        • Pelikaan
        • Pauw
Zeedieren
        • Vissen (Peces) van verschillende soorten verschijnen als sprekende wapens, bijvoorbeeld: Dolfijn (een conventionele diersoort in plaats van een natuurlijk dier) voor de Dauphins de Viennois.
        • Schelpen (Venera) (sint-jakobsschelp) werd een bewijs van de pelgrimstocht naar het altaar van Santiago de Compostela.
        • Zeeleeuw (León marino) en het zeepaardje (caballo-marino) combineren, net als de zeemeermin, de voorste delen van een zoogdier met de staart van een vis, en een rugvin in plaats van een manen. (Wanneer het koninklijke zeepaardje wordt geblazoeneerd, wordt het een “hippocampus” genoemd).
        • Zeehond (Perro marino) en zeeleeuw zijn viervoeters, maar met schubben, zwemvliezen en soms een platte beverachtige staart.
Delen van dieren

Dierenkoppen zijn ook veel voorkomende ladingen, of losse delen zoals de poten van de leeuw, de vleugel (vaak paarsgewijs) van de adelaar en het gewei van een hert.

De gehoornde koppen van dieren (stier of hert) worden meestal liggend afgebeeld: van voren, zodat de hoorns zichtbaar zijn, en zonder zichtbare nek. Andere koppen worden in profiel afgebeeld. Als de nek eindigt in een strakke horizontale lijn, is hij ‘bijgesneden’; als hij eindigt in een rafelige rand is hij ‘afgescheurd’, alsof hij met geweld van het dier is gescheiden.

Soms wordt alleen de voorste helft van het beest getoond; de uitkomende leeuw en de halve leeuw behoren bijvoorbeeld tot de veel voorkomende vormen van wapenschilden.

Houding van dieren

Ook de positie, of houding, van het lichaam van het wezen wordt ook beschreven.

In principe kijkt het stuk altijd naar links, vanuit het perspectief van de kijker; anders wordt het gespecificeerd:

          • de kop van een luipaardachtig dier kijkt de kijker aan,
          • de kop van een veranderd dier kijkt naar rechts, vanuit het gezichtspunt van de kijker.

Dieren hebben soms contrasterende kleuren: er wordt gezegd dat het dierlijke stuk gewapend is als de klauwen en hoorns van kleur verschillen, getongd (lampasado) als de tong varieert, verachtelijk (vilenado) als de penis een andere kleur heeft, het gewei (eikelado) in het geval van het gewei, gehoefd (uñado) voor de hoeven, behaard (crinado) in het geval van het haar.

Viervoeters
        • staand: op voor- en achterpoten staand (arrestado)
        • loodrecht: op voor- en achterpoten staand (aplomado)
        • liggende: op de grond met het hoofd omhoog (tendido)
        • galopperend: rennen – lichaam horizontaal, alle vier de poten geheven (galopante)
        • slapende: op de grond liggen met het hoofd naar beneden (echado)
        • aanziende: hoofd gedraaid om naar de kijker te kijken (afrontado)
        • gaande: lopend – op drie benen staan, één rechtop (pasante)
        • klimmend: staand op zijn linker achterpoot, een andere voor opgeheven om te vechten; dit is de meest voorkomende positie voor leeuwen en soortgelijke dieren, ze werden weggelaten in vroege wapenschilden. (rampante)
        • omziende: hoofd over de schouder naar achteren gedraaid (alterado)
        • uitkomende: wanneer het verschijnt uit andere stukken (naciente)
        • salient: met beide achterpoten op de grond en naar voren leunend (saltando)
        • sejant erect: zittend op zijn achterpoten, voorpoten geheven (acrlúpido)
        • zittende: zittend op achterpoten, voorpoten geplant (sentado y de frente)
        • springend: springen, met beide achterpoten op de grond (salante)
        • stilstaand: op voor- en achterpoten staand (parado)
Vissen

Een horizontale vis zwemt; een horizontaal gebogen vis is een vis met een gebogen kop. Als het niet gespecificeerd is, wordt aangenomen dat de vis verticaal omhoog staat.

Slangen

De meest voorkomende posities van slangen zijn glijdend en geknoopt.

Een ouroboros is een slang in een cirkel met zijn staart in zijn bek.

De ratelslang kan opgerold zijn om aan te vallen.

Vogels

Vogelterminologie is gebaseerd op de stand van de vleugels.

        • Als de vogel niet naar de kijker kijkt en de vleugels uitgestrekt zijn, is de vogel in vlucht. *(De houding “in vlucht” wordt soms ook toegepast op vliegtuigen).
        • Als de vleugels gevouwen zijn, zit de vogel op de grond.
        • Als de kop van de vogel omhoog wijst, is de vogel in vlucht (op het punt om te gaan vliegen).
        • Zwanen en eenden zwemmen soms.
        • Er zijn verschillende voorbeelden van kraaiende hanen.
        • Een ooievaar die op één been staat is waakzaam
Planten

Planten komen veel voor in de heraldiek en behoren tot de vroegste ladingen (het koloniale wapen van Tlemcen (Algerije), is ongebruikelijk omdat het generieke “planten” bevat). De knolraap is bijvoorbeeld een van de vroegste verschijningen, net als tarwe.

Als de vrucht van een boom, tak of iets dergelijks wordt genoemd, is dat meestal omdat het een andere kleur heeft, men zegt dat het fruitig van kleur is. Het wapen van de Franse familie Fenoyer is een van de weinige voorbeelden waarin het aantal “stukken” fruitig wordt gespecificeerd.

Graangewassen
        • Wapen van Alberta (Canada).

          Tarwe verschijnt consequent in de vorm van bundels (en in velden op wapenschilden van de provincie Alberta (Canada) en verschillende andere, en minder vaak als korenaren), hoewel de meeste in gestileerde vorm worden weergegeven.
        • Op het wapen van het 469th Support Battalion, United States Army staan gewortelde korenaren.
        • De aren van rogge zijn op precies dezelfde manier afgebeeld als de aren van tarwe, behalve dat ze naar beneden wijzen.
        • Ook wordt er tarwe met brede aren afgebeeld.
        • Er zijn enkele voorbeelden van gerst, maïs en haver.
Bloemen
Het wapen van het Eton college met links boven de fleur de lis en onder de gestileerde lelie.

De bekendste heraldische bloem is de fleur-de-lis, waarvan gezegd wordt dat het een gestileerde lelie is (lys betekent in het Frans letterlijk lelie). Als we dexe bloemen met elkaar vergelijken is er een duidelijk verschil tussen de Iris (Latijnse geslachtsnaam voor de lis) en de Lilium (Latijnse geslachtsnaam voor de lelie) te zien. De enigszins gestileerde ‘natuurlijke’ lelie komt (samen met de fleur-de-lis) ook voor in het wapen van Eton College.

De roos komt misschien wel vaker voor dan de fleur-de-lis. De heraldische vorm is afgeleid van het “wilde” type met slechts vijf bloemblaadjes. Soms voorzien van de sinopel schil van de knop, die tussen de bloemblaadjes uitsteekt. Het geheel in contrasterende kleuren.

De distel staat vaak symbool voor Schotland.

Het klavertje drie en het klavertje vier komen veelvuldig voor. Zelf een klavertje vijf zien we soms terug in de heraldiek. Het klavertje drie is altijd voorzien van een steeltje.

De bloem van trillium komt af en toe voor in een Canadese context en de bloem van protea (suikerbos) komt consequent voor in Zuid-Afrika.

Vruchten

Appels en druiventrossen verschijnen heel vaak, ander fruit nauwelijks.

Bomen

Als de soort van een boom is gespecificeerd, wordt deze gestileerd getekend zodat de vruchten en de vorm van de bladeren opvallen.

Verreweg de meest voorkomende boom is de eik, gevolgd door de den.

Een boom kan “ontworteld” worden afgebeeld alsof hij uit de grond getrokken is, waardoor de wortels bloot komen te liggen. Bomen worden ook zonder wortels afgebeeld, in het Spaans wordt dat ‘Nurido’ genoemd.

In de Portugese heraldiek, hoewel die ook in andere landen voorkomt, worden bomen soms zonder bast afgebeeld.

Andere planten
        • Esdoorn komt meestal alleen voor in de vorm van het esdoornblad (en soms zaden).
        • Noten worden in hun vorm afgebeeld. De noot die het vaakst voorkomt is de eikel, meestal gebroken door een eekhoorn, en constant met de eik.
        • Het gras in de bergen wordt veelal gespecificeerd als “groene bergen”.
        • De brem, symbool van het Huis van Plantagenets, komt ook af en toe voor.
        • De varen wordt bijna altijd afgebeeld als “generiek” en volwassen, maar in het wapen van John Leighton Williamson wrodt een struisvaren afgebeeld.
        • Hennep: wordt als sprekende wapen van Chennevières les Louvres, in het departement Val de l’Oise gebruikt.
Levenloze ladingen
Sterrenkundig

De zon is een schijf met twaalf of meer golvende stralen, of afwisselend golvende en rechte stralen.

De maan wordt af en toe afgebeeld “in volheid” (full) en onderscheidt zich van een zilveren bezant doordat hij een gezicht heeft; maar halvemanen komen het meest voor.

Soms hebben de sterren ribbelige punten en ook de poolster onderscheid zich op het wapen .

Klimaat
        • Wolken verschijnen vaak, maar vaker voor mensen of dieren die erop staan of eruit steken, dan als geïsoleerde ladingen.
        • In termen van wolkenneerslag komt regen als zodanig niet voor,
          en de sneeuwvlok (afgebeeld als “sneeuwkristal”) is een recente verschijning, hoewel de sneeuwbal al eeuwen geleden zijn opwachting maakte.
Geologie en geografie

De oudste lading van deze klasse is de berg, meestal een groene heuvel die uit de onderste rand van het veld oprijst en plaats biedt voor een beest of een gebouw. Dit kenmerk komt veel voor in Hongaarse wapens.

Wapens van de Schotse stad Edinburgh, uit plaat V van Arthur Fox-Davies’ A Complete Guide to Heraldry. Dit werk werd geïllustreerd door Graham Johnston; heraldisch schilder aan het hof van Lyon.

Een kenmerkende lading van het Italiaanse wapen is een gestileerd berg als een ‘piramide’ van drie of zes koepelvormige cilinders.

Natuurlijke bergen en rotsen zijn niet onbekend, hoewel bergketens anders worden weergegeven. Een voorbeeld is de Edinburgh Arms, met Edinburgh Castle op Castle Rock. Vulkanen komen ook voor, bijna zonder uitzondering, uitbarstend en dit is over het algemeen gestileerd.

In de 18e eeuw begonnen landschappen te verschijnen op wapenschilden, vaak met de afbeelding van slagvelden. Admiraal Lord Nelson ontving bijvoorbeeld een augmentation chief met een landschap dat verwees naar de Slag om de Nijl.

In de 18e eeuw begonnen landschappen te verschijnen op wapenschilden, vaak met de afbeelding van slagvelden. Admiraal Lord Nelson ontving bijvoorbeeld een uitbreiding in het schildhoofd met een landschap dat verwees naar de Slag om de Nijl.

Gereedschappen

De hulpmiddelen zijn onder andere:

                • bijlen, inclusief de ijsbijl, houweel en hellebaard
                • hamers, soms van specifieke types
                • voorhamer
                • schop
                • sikkel
                • ladders hebben meestal de vorm van belegeringsladders.
                • weegschaal
                • schaar
                • fakkels, lampen of kaarsen

Het wiel is bijna altijd een wagenwiel.

Schepen, boten en vervoer over water

Schepen van verschillende typen komen vaak voor, met als meest voorkomende een antieke kombuis. Ankers en roeispanen komen ook vaak voor.

Kleding

Gespen komen vaak voor, waaronder de nogal gestileerde Oise gesp.

De kerkelijke hoed en de bisschopsmijter komen veel voor.

Verschillende soorten kronen worden consequent geladen.

De mouw is een damesmouw, sterk gestileerd, lijkend op een extravagant geschreven letter ‘M’; in het Franse blazoen heet het manche mal taillée, slecht gesneden mouw.

Gebouwen

Verreweg het meest voorkomende gebouw in de heraldiek is de toren, een taps toelopende cilinder van metselwerk met daarboven kantelen, meestal met een deur en enkele ramen. Een kasteel bestaat uit twee torens die met elkaar verbonden zijn door een muur; maar het sprekende wapen van het Koninkrijk Castilla is een toren gules met drie gouden torentjes.

        • De gewone schaaktoren is niet te onderscheiden van een toren; de heraldische schaak toren heeft in plaats van kantelen twee uitstekende ‘horens’.
        • De poort van een kasteel wordt meestal beveiligd door een valhek. Deze lading werd door de Tudors gebruikt als een sprekende lading en vertegenwoordigt sindsdien het Britse parlement.

Civiele en kerkelijke wapenschilden beelden vaak een kerk of een heel dorp af.

Soms worden specifieke gebouwen afgebeeld; het wapen van de stad Edinburgh heeft bijvoorbeeld een afbeelding van Edinburgh Castle op Castle Rock.

Bruggen worden ook op veel verschillende manieren beschreven en komen vaak voor.

De kolommen (zuilen) zien we ook vaan op of naast het wapen verschijnen.

Industrieën
        • Industriegerelateerde functies zijn onder andere tandwielkasten.
        • Llaves (in een vorm die lijkt op een skeletsleutel) komt vaak voor, vooral als toespeling op Petrus.
Muziek

Veel voorkomende muziekinstrumenten zijn de harp (zoals in het Ierse wapen), de bel en de trompet. De trommel is bijna zonder uitzondering een veldtrommel.

Wapens en milities
De Nederlandse leeuw met het zwaard in zijn rechter klauw.

Het zwaard is soms een symbool van autoriteit, zoals in het koninklijke wapen van Nederland, maar vaker verwijst het naar Sint Paulus, als beschermheilige van een stad (bijvoorbeeld Londen) of naar Sint Maarten, die ook een zwaard heeft als hagiografisch attribuut of is gewijd aan een kerk.

Andere wapens welke vaker voorkomen in moderne heraldiek dan in vroege heraldiek:

        • De trofee is een verzameling harnassen en wapens
        • Bogen zijn onder andere de Engelse longbow en kruisboog. Er verschijnen ook pijlen.
        • Het kanon (en zijn kogels)
        • De dolk komt vaak voor in de Schotse heraldiek
        • De granaat lijkt op de kanonskogel met vlammen die eruit komen en een afgeplatte rand.
        • De strijdknots verschijnt zowel als wapen als symbool van autoriteit.
        • De speer
        • De voetangel (kraaienpoot)

Ook vlaggen van verschillende soorten verschijnen af en toe als lading.


Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Annotations

This was one of the stories in the non-commercial website spaanseverhalen.com. The stories in this website are not static, the stories will be changed regularly, please look at this notice:

        • Last updated 2024-03-22

Coralma*

Sources and references:
The mostly foreign texts from wikipedia are available under the Creative Commons Attribution-Share Alike licence. I have translated, mixed, and often supplemented these texts with my own knowledge, and experience, gained during the time I live in Spain, and worked on these articles.

Full information of these photos/images, the author, or the license.


Eetsnob

eten met passie

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS