Barcelona (provincie)

Barcelona (prov.)

Spaanse verhalen   Comunidad autónoma   spaanseverhalen.com
Spaanse Verhalen   spaanseverhalen.com
Barcelona is een provincie van Spanje gelegen in het noordoosten van het land, in de autonome gemeenschap Cataluña. Het wordt begrensd door de provincie Tarragona in het zuidwesten, de provincie Lérida in het noordwesten, Girona in het noordoosten en de Middellandse Zee in het zuidoosten. De hoofdstad is Barcelona, waar bijna 29% van de 5.609.350 inwoners van de provincie (INE 2018) wonen. Het heeft een oppervlakte van 7726 km².

Ga naar:

 

Fysieke geografie


Locatie

Gemeentes van de provincie

De provincie, die een oppervlakte van 7726,36 km² beslaat, ligt in het centrum van de autonome gemeenschap Cataluña. Het grenst aan de Catalaanse provincies Tarragona, Lérida en Girona, evenals aan de Middellandse Zee.

het wapen

de vlag
Gegevens
Hoofdstad Barcelona
Officiële taal Spaans en Catalán
Entiteit
Com. autónoma
Provincie
Cataluna
Oppervlakte 7726 km²
Inwoners
Bevolkingsdichtheid
5.663.284 inw. (2018)
721 inw/km²
Inwonersnaam barcelonés, sa
Postcode 08
ISO 3166-2 ES-B
Officiële website
Casa Serra(Barcelona-Catalunya), door Josep Puig i Cadafalch 1903
Noordwesten:
Provincie Lérida
Noorden:
Provincie Gerona
Noordoosten:
Provincie Gerona
Westen:
Provincie Lérida
Oosten:
Middellandse Zee
Zuidwesten:
Provincie Tarragona
Zuiden:
Middellandse Zee
Zuidoosten:
Middellandse Zee

 

Bestuurlijke organisatie


Municipios (gemeenten)

De basisbestuurlijke eenheid waarin de provincie is onderverdeeld, zijn de gemeenten. Er zijn er momenteel 311. De gemeente met de meeste inwoners is de hoofdstad van de provincie. De dichtsbevolkte gemeenten, volgens de gemeentelijke volkstelling van het INE 2018, met meer dan 200.000 zijn Hospitalet de Llobregat, Tarrasa, Badalona en Sabadell.

 

Meest bevolkte gemeenten


Een groot percentage van de inwoners van de provincie Barcelona wonen in de hoofdstad (28,89%, tegen gemiddeld 31,85%).

 

Comarcas

De grenzen van de provincies en de comarcas vallen niet volledig samen: terwijl de comarcas Alto Penedés, Anoia, Bages, Bajo Llobregat, Barcelonés, Garraf, Maresme, Moyanés, Vallés Occidental en Vallés Oriental volledig tot de provincie Barcelona behoren, behoren de meeste gemeenten van de comarcas Osona en Berguedá tot de provincie Barcelona (met uitzondering van respectievelijk 3 in de provincie Girona en 1 in de provincie Lérida), terwijl de gemeente Fogás de Tordera in Barcelona tot de comarca van La Selva behoort (bestaat voornamelijk uit gemeenten in Girona).

 

Demografie


De provincie telt 5.609.350 inwoners (INE 2018), waarvan 28,9% geconcentreerd is in de hoofdstad Barcelona. Het is de tweede meest bevolkte provincie van Spanje en de eerste in Cataluña.

Populatie per gemeente (2018)

Bevolkingsdichtheid  (2018)

Bevolkingsgroei tussen 1998 en 2008

Bevolkingsgroei tussen 2008 en 2018

 

De natuur in de provincie


De meest bekende natuurgebieden van de provincie zijn: El Montnegre-Corredor, El Montseny, Ancosa-Montagut, Carbasí, Cingles del Bertí, Els Tres Hereus, Riera Nord, Roques Blanques, Serra de Castelltallat, Serra del Picancell en Serra Miralles-Queralt.

 

Gastronomie van de Provincie Barcelona


De gastronomie van de provincie Barcelona is het geheel van gerechten en culinaire gebruiken dat in de provincie Barcelona bestaat. Het omvat de keuken van de hoofdstad: Barcelona. De provincie heeft een gevarieerde bergachtige geografie en een van de dichtstbevolkte kusten van het Iberisch schiereiland, en is ook de dichtstbevolkte provincie van Cataluña. Het landelijk gebied heeft een traditionele keuken, terwijl er in het stedelijk gebied verschillende buitenlandse keukens zijn, zoals de keuken van de Maghreb, China en Afrika, vanwege de immigratie die de provincie in de loop van de 20e eeuw heeft ontvangen.

Bovendien is Barcelona een stad met een groter aantal en een grotere verscheidenheid aan restaurants, omdat het ook de grootste stad van deze provincie is. Het heeft een grote verscheidenheid aan restaurants die erg verschillen naar gelang de smaak en het budget van de eters.

 

Geschiedenis

Onder de vele historische recensies van de provincie is het vermeldenswaard dat het eerste kookboek van Spanje, geschreven in 1477 door Ruperto de Nola, in Barcelona werd gedrukt. Een anoniem receptenboek met de titel ‘La cuinera catalana‘, geschreven in 1835, beschrijft stoofschotels en traditionele bereidingen uit de Catalaanse keuken. Uit deze periode is het de moeite waard om op te merken dat er in Barcelona restaurants zijn die nu meer dan honderd jaar oud zijn, zoals ‘7 Portes’ en ‘Los Caracoles‘.

 

Ingrediënten

Er is een grote verscheidenheid aan ingrediënten, variërend van het bergachtige binnenland van de provincie tot de kustproducten uit de zee. Deze overvloed komt tot uiting in enkele traditionele culinaire bereidingen die de producten van het binnenland met die van de zee combineren. Dit concept is samengevat in een aantal gerechten genaamd mar i muntanya (zee en berg). Een van de meest populaire sauzen in de provincie is de aioli (die soms bij de tapas wordt geserveerd zoals de populaire pincholi), de Levantijnse variant zoals mahonesa (mayonaise), picada en in sommige gevallen door de invloed van de Tarragonaanse keuken de salvitxada (evenals de romesco).

De meest populaire rijstgerechten zijn parelladarijst (arròs Parellada, typisch voor de stad Barcelona). Onder de tarweproducten zijn de coca’s, waarvan de recapte, de coca de Montserrat, enz. de populairste zijn. Onder de broodproducten zijn er specialiteiten zoals het boerenbrood (pan de payés). Een van de meest karakteristieke tarweproducten van de provincie is het ‘Pa amb tomàquet‘ (brood met tomaat), dat wordt bereid door de tomaat op het brood te smeren en er vervolgens olijfolie en zout aan toe te voegen.

Onder de groenten vindt u verschillende salades (genaamd esqueixadas), de escalivada, enz.

 

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2020-09-10

Bronvermelding en referenties

{{Bronvermelding Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Talento (moneda)| oldid=122563803| datum=20190912}}
{{Bronvermelding Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Gastronomía de la provincia de Barcelona| oldid=125417518| datum=20200910}}
{{Bronvermelding Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Arganthonios|oldid=46349606| datum=20200905}}

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS

%d bloggers liken dit: