Barcelona (provincie)

Barcelona (provincie)

Casa Serra(Barcelona-Catalunya), door Josep Puig i Cadafalch 1903.

Comunidad autónoma
Spaanse Verhalen
……Barcelona is een provincie van Spanje gelegen in het noordoosten van het land, in de autonome gemeenschap Cataluña. Het wordt begrensd door de provincie Tarragona in het zuidwesten, de provincie Lérida in het noordwesten, Girona in het noordoosten en de Middellandse Zee in het zuidoosten. De hoofdstad is Barcelona, waar bijna 29% van de 5.609.350 inwoners van de provincie (INE 2018) wonen. Het heeft een oppervlakte van 7726 km².

Ga naar:

 

Fysieke geografie


……Locatie

……De provincie, die een oppervlakte van 7726,36 km² beslaat, ligt in het centrum van de autonome gemeenschap Cataluña. Het grenst aan de Catalaanse provincies Tarragona, Lérida en Girona, evenals aan de Middellandse Zee.

Gemeentes van de provincie

Locatie van de provincie Barcelona.

het wapen

de vlag

Gegevens per coureur
Hoofdstad Barcelona
Officiële taal Spaans en Catalán
Entiteit
Com. autónoma
Provincie
Cataluna
Oppervlakte 7726 km²
Inwoners
Bevolkingsdichtheid
5.663.284 inw. (2018)
721 inw/km²
Inwonersnaam barcelonés, sa
Postcode 08
ISO 3166-2 ES-B
Officiële website (niet beveiligd)
Prov. Barcelona
Noordwesten:
Provincie Lérida
Noorden:
Provincie Gerona
Noordoosten:
Provincie Gerona
Westen:
Provincie Lérida
Oosten:
Middellandse Zee
Zuidwesten:
Provincie Tarragona
Zuiden:
Middellandse Zee
Zuidoosten:
Middellandse Zee

 

Bestuurlijke organisatie


……Municipios (gemeenten)

……De basisbestuurlijke eenheid waarin de provincie is onderverdeeld, zijn de gemeenten. Er zijn er momenteel 311. De gemeente met de meeste inwoners is de hoofdstad van de provincie. De dichtsbevolkte gemeenten, volgens de gemeentelijke volkstelling van het INE 2018, met meer dan 200.000 zijn Hospitalet de Llobregat, Tarrasa, Badalona en Sabadell.

……Meest bevolkte gemeenten


Een groot percentage van de inwoners van de provincie Barcelona wonen in de hoofdstad (28,89%, tegen gemiddeld 31,85%).

……Comarcas

……De grenzen van de provincies en de comarcas vallen niet volledig samen: terwijl de comarcas Alto Penedés, Anoia, Bages, Bajo Llobregat, Barcelonés, Garraf, Maresme, Moyanés, Vallés Occidental en Vallés Oriental volledig tot de provincie Barcelona behoren, behoren de meeste gemeenten van de comarcas Osona en Berguedá tot de provincie Barcelona (met uitzondering van respectievelijk 3 in de provincie Girona en 1 in de provincie Lérida), terwijl de gemeente Fogás de Tordera in Barcelona tot de comarca van La Selva behoort (bestaat voornamelijk uit gemeenten in Girona).

 

Demografie


……De provincie telt 5.609.350 inwoners (INE 2018), waarvan 28,9% geconcentreerd is in de hoofdstad Barcelona. Het is de tweede meest bevolkte provincie van Spanje en de eerste in Cataluña.

Populatie per gemeente (2018)

Bevolkingsdichtheid  (2018)

Bevolkingsgroei tussen 1998 en 2008

Bevolkingsgroei tussen 2008 en 2018

De natuur in de provincie


……De meest bekende natuurgebieden van de provincie zijn: El Montnegre-Corredor, El Montseny, Ancosa-Montagut, Carbasí, Cingles del Bertí, Els Tres Hereus, Riera Nord, Roques Blanques, Serra de Castelltallat, Serra del Picancell en Serra Miralles-Queralt.