Barcelona (provincie)

Barcelona Provincie van de autonome gemeenschap CataLuña

Locatie van de provincie Barcelona. Het ligt onder de provincie Girona in het Noordoosten van Spanje.

Wapenschild van de provincie Barcelona: Een schild, van goud met daarop vier balken van keel. Beladen met een ruit of een vierkant van zilver, met een kruis van San Jorge, keel. Bestempelt, een open koninklijke kroon. Als ornament draagt het een lauwertak (links) en een olijftak (rechts), aan de zijden van het schild, aan de basis met elkaar verbonden door een lint.
het wapen
De vlag van Barcelona is een geel (goud) doek met daarop vier horizontale balken van keel. In het midden zien we een wit ruit (zilver) met daarin het kruis van San Jorge.
de vlag

Locatie


Gegevens
Hoofdstad Barcelona
Comunidad autónoma Cataluña
Officiële taal Castellano (Spaans)
Catalán

Onderverdeling 12   comarcas
311 municipios (gem.)
25 rechtsgebieden
(–partidos judiciales)
Klimaat Continentaal-mediterraan klimaat
Typisch mediterraan klimaat
Vochtig subtropisch klimaat
Zeeklimaat
Bergklimaat
Oppervlakte 7.726 km²
Bevolking (2022) Bevolking tot.
Bevolkingsdichtheid
5.714.730 inw.
739,67 inw/km²
Bevolkingsnaam barcelonés, -a
Postcode 08
ISO 3166-2 ES-B
Officiële website

Barcelona is een provincie van Spanje gelegen in het noordoosten van het land, in het centrum van de autonome gemeenschap Cataluña. Het wordt begrensd door de provincie Tarragona in het zuidwesten, de provincie Lérida in het noordwesten, Gerona in het noordoosten en de Middellandse Zee in het zuidoosten. De hoofdstad is Barcelona, waar bijna 29% van de 5.714.730 inwoners van de provincie wonen. Het heeft een oppervlakte van 7726 km².

Kaartje van de provincie Barcelona waarop de gemeentegrenzen staan aangegeven.
Gemeentes van de provincie.

Wat u het meest interesseert:

 
Noordwesten:
Provincie Lérida
Noorden:
Provincie Gerona
Noordoosten:
Provincie Gerona
Westen:
Provincie Lérida
Schematische tabel met in het midden een blauwe windroos. Oosten:
Middellandse Zee
Zuidwesten:
Provincie Tarragona
Zuiden:
Middellandse Zee
Zuidoosten:
Middellandse Zee
Casa Serra in Barcelona stad, door Jose Puig i Cadafalch 1903. 

Bestuurlijke organisatie


Municipios (gemeenten)

De basisbestuurlijke eenheid waarin de provincie is onderverdeeld, zijn de gemeenten. Er zijn er momenteel 311. De gemeente met de meeste inwoners is de hoofdstad van de provincie. De dichtsbevolkte gemeenten, volgens de gemeentelijke volkstelling van het INE 2018, met meer dan 200.000 zijn Hospitalet de Llobregat, Tarrasa, Badalona en Sabadell.

Meest bevolkte gemeenten

De 20 grootste gemeenten van de provincie   ZIE :  COM. AUT.  GALICIA
Overzichtsfoto van Barcelona, genomen vanaf grote hoogte.Barcelona Plaatsnaam inw.   Plaatsnaam inw. Overzichtsfoto van Badalona genomen vanaf hoogte.Badalona
Barcelona
Hospitalet de Llobregat
Tarrasa
Badalona
Sabadell
Mataró
Santa Coloma de Gramanet
San Cugat del Vallés
Cornellá de Llobregat
San baudilio de Llobregat
1.636.732
264.657
223.011
223.006
216.204
129.120
119.289
94.012
89.300
83.755
Rubi
Manresa
Villanueva y Geltrú
Castelldefels
Viladecans
El Prat de Llobregat
Granollers
Sardañola de Vallés
Mollet de Vallés
Vich
78.549
78.192
67.458
67.226
66.707
65.532
62.475
57.217
51.151
47.319
Torres de Europa. Moderne blokkige flatgebouwen van Hospitalet de Llobregat.Hospitalet de Llobregat Deel van de Eix Macià (Sabadell) en het meer van Parc Catalunya.Sabadell
Overzichtsfoto van tarrasa genomen vanaf hoogte.Tarrasa Het gemeentehuis van Mataró.Mataró
bron: INE 2021

Een groot percentage van de inwoners van de provincie Barcelona wonen in de hoofdstad (28,98%%, tegen gemiddeld 31,98%).

Comarcas

De districts- en provinciegrenzen vallen niet volledig samen met die van de comarcas van de provincie Barcelona, maar hier ziet u de 12 comarcas van deze provincie in het geel.
De comarcas van de provincie Barcelona.

De grenzen van de provincies en de comarcas vallen niet volledig samen: terwijl de comarcas Alto Penedés, Anoia, Bages, Bajo Llobregat, Barcelonés, Garraf, Maresme, Moyanés, Vallés Occidental en Vallés Oriental volledig tot de provincie Barcelona behoren, behoren de meeste gemeenten van de comarcas Osona en Berguedá tot de provincie Barcelona (met uitzondering van respectievelijk 3 in de provincie Girona en 1 in de provincie Lérida), terwijl de gemeente Fogás de Tordera in Barcelona tot de comarca van La Selva behoort (bestaat voornamelijk uit gemeenten in Girona).

Demografie


De provincie telt 5.664.579 inwoners (INE 2019), waarvan 28,9% geconcentreerd is in de hoofdstad Barcelona. Het is de tweede meest bevolkte provincie van Spanje en de eerste in Cataluña.

Bevolkingsdichtheid per gemeente van de provincie Barcelona in 2018.
Bevolkingsgroei per gemeente in de provincie Barcelona tussen 1998 en 2008.
Bevolkingsgroei per gemeente in de provincie Barcelona tussen 2008 en 2018.

De natuur in de provincie


De meest bekende natuurgebieden van de provincie zijn: El Montnegre-Corredor, El Montseny, Ancosa-Montagut, Carbasí, Cingles del Bertí, Els Tres Hereus, Riera Nord, Roques Blanques, Serra de Castelltallat, Serra del Picancell en Serra Miralles-Queralt.

Gastronomie van de Provincie Barcelona


De gastronomie van de provincie Barcelona is het geheel van gerechten en culinaire gebruiken dat in de provincie Barcelona bestaat. Het omvat de keuken van de hoofdstad: Barcelona. De provincie heeft een gevarieerde bergachtige geografie en een van de dichtstbevolkte kusten van het Iberisch schiereiland, en is ook de dichtstbevolkte provincie van Cataluña. Het landelijk gebied heeft een traditionele keuken, terwijl er in het stedelijk gebied verschillende buitenlandse keukens zijn, zoals de keuken van de Maghreb, China en Afrika, vanwege de immigratie die de provincie in de loop van de 20e eeuw heeft ontvangen.

Bovendien is Barcelona een stad met een groter aantal en een grotere verscheidenheid aan restaurants, omdat het ook de grootste stad van deze provincie is. Het heeft een grote verscheidenheid aan restaurants die erg verschillen naar gelang de smaak en het budget van de eters.

Geschiedenis

Onder de vele historische recensies van de provincie is het vermeldenswaard dat het eerste kookboek van Spanje, geschreven in 1477 door Ruperto de Nola, in Barcelona werd gedrukt. Een anoniem receptenboek met de titel ‘La cuinera catalana‘, geschreven in 1835, beschrijft stoofschotels en traditionele bereidingen uit de Catalaanse keuken. Uit deze periode is het de moeite waard om op te merken dat er in Barcelona restaurants zijn die nu meer dan honderd jaar oud zijn, zoals ‘7 Portes’ en ‘Los Caracoles‘.

Ingrediënten

Er is een grote verscheidenheid aan ingrediënten, variërend van het bergachtige binnenland van de provincie tot de kustproducten uit de zee. Deze overvloed komt tot uiting in enkele traditionele culinaire bereidingen die de producten van het binnenland met die van de zee combineren. Dit concept is samengevat in een aantal gerechten genaamd mar i muntanya (zee en berg). Een van de meest populaire sauzen in de provincie is de aioli (die soms bij de tapas wordt geserveerd zoals de populaire pincholi), de Levantijnse variant zoals mahonesa (mayonaise), picada en in sommige gevallen door de invloed van de Tarragonaanse keuken de salvitxada (evenals de romesco).

Paella Parellada, een typisch streekgebonden Paella.

De meest populaire rijstgerechten zijn parelladarijst (arròs Parellada, typisch voor de stad Barcelona). Onder de tarweproducten zijn de coca’s, waarvan de recapte, de coca de Montserrat, enz. de populairste zijn. Onder de broodproducten zijn er specialiteiten zoals het boerenbrood (pan de payés). Een van de meest karakteristieke tarweproducten van de provincie is het ‘Pa amb tomàquet‘ (brood met tomaat), dat wordt bereid door de tomaat op het brood te smeren en er vervolgens olijfolie en zout aan toe te voegen.


Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Dit was een van de verhalen in de niet commerciële website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

        • Laatst bijgewerkt 2022-08-20

Coralma*

Bronvermelding en verwijzingen:
De vaak buitenlandse teksten van Wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Ook andere bronnen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

Spaanstalige Wikipedia|titel=Barcelona| oldid=145403901| datum=20220810
Spaanstalige Wikipedia|titel=Talento (moneda)| oldid=122563803| datum=20190912
Spaanstalige Wikipedia|titel=Gastronomía de la provincia de Barcelona| oldid=125417518| datum=20200910
Nederlandstalige Wikipedia|titel=Arganthonios|oldid=46349606| datum=20200905

Deze teksten zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Andere verwijzingen:

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0 ,  CC BY-SA 1.0 ,  CC BY 2.0 , CC BY-SA 2.0CC BY-NC-SA 2.0,   CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0CC BY-SA 3.0 , CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie ,  of Publiek Domein

Als u op één van de links hieronder klikt, krijgt u de volledige informatie van deze foto’s/afbeeldingen, de auteur, of de licentie te zien.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: