Het Nasriden koninkrijk Granada

Een stukje Spaanse geschiedenis, een van mijn stokpaardjes in deze website. Ik gebruik daarvoor voornamelijk de Spaans geschreven geschiedenis, dus zoals deze gezien wordt vanuit Spaans oogpunt, zodat wij buitenlanders ook andere inzichten leren begrijpen. Want wees nou eens eerlijk als we bijvoorbeeld kijken naar de geschiedenis zoals we die in Nederland onderwezen krijgen, dan is die wel heel erg Oranje gekleurd is. Dat is opzich geen probleem, als je tenminste begrip weet op te brengen voor andere inzichten. Door deze andere inzichten leer je hoe zaken met elkaar verweven zijn en je krijgt daardoor een breder ingesteld inzicht in de wereld om je heen. Kort samengevat, je wordt er wijzer van.

Maar goed, waar gaan we het deze keer in ‘Spaanse Verhalen’ over hebben?

Miniatuur uit Cantiga – van de Cantigas de Santa María. Ibn al-Ahmar, koning van Granada, is afgebeeld met grijs haar, rode tuniek en rood schild

Het verhaal gaat deze keer over het Nasriden koninkrijk van Granada, het laatste stukje moslimbezit wat nog over was van het eens zo machtige al-Ándalus op het Iberisch schiereiland. Ze verdedigde het met hand en tand. De heersers van dit koninkrijk moesten echter zoveel paria’s (belasting) betalen aan de christelijke koningen dat ze er geen voldoende sterk leger op na konden houden. En dus ging ook dit stukje moslimverleden ten onder. En hoe dat verliep, wat daaraan vooraf ging, hoe deze veelzijdige samenleving in elkaar stak, de onderlinge vettes,,,, u leest het natuurlijk allemaal als u deze link volgt.

Auteur: coralmar1952

Ik ben een geboren Nederlander met heel veel passie voor Spanje, het land waar ik inmiddels ook woon.

Eetsnob

eten met passie

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS