Toerisme in Spanje

Een panoramische foto van het Alhambra gezien vanaf het uitkijkpunt San Nicolás. Een middeleeuws paleis/fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalucia. Hier op deze foto zien we het gebouwencomplex omgeven door veel groen, met op de achtergrond de vage contouren van heuvels.
Het Alhambra gezien vanaf het uitkijkpunt San Nicolás. Het Alhambra was tot 2011 het meest bezochte monument in Spanje.

Spanje is het land van de toeristen. Het heeft een uitstekende infrastructuur in de dienstverlenende sector. Het is het derde meest bezochte land ter wereld dat jaarlijks door miljoenen reizigers, die aangetrokken door de stranden en het aangename klimaat, wordt bezocht. Ook het overvloedige artistieke erfgoed en de gastronomische rijkdom zijn daar debet aan. Het land is gevormd door een groot aantal beschavingen die hun stempel achterlieten op dit Iberisch schiereiland en die zorgde voor het interessante cultureel erfgoed. Al deze factoren maken dat het land vaak als eerste bestemming op het verlanglijstje van vele toeristen staat.

Van bovenaf genomen foto van een steil naar de zee aflopende rots, dicht begroeit met bomen een struiken.
Cala Murta (Porto Christo) op Mallorca. De Balearen is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land.

Volgens het rapport van de World Tourism Organization (WTO) van 2018 is Spanje het tweede land ter wereld wat betreft buitenlandse toeristen. In 2018 bezochte 83 miljoen toeristen dit wonderschone land, dit werd alleen door Frankrijk overtroffen. Volgens de informatie afkomstig van het WTO, was Spanje het eerste land van de Europese Unie als het gaat om de inkomsten uit het toerisme, het is daarmee Frankrijk voorbijgestreefd. De inkomstenstijging van 2018 bedroeg maar liefst 4% ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Wat het inkomen van de toeristisch sector betreft staat Spanje, volgens de WTO, nu op tweede plaats, na de Verenigde Staten. De belangrijkste toeristische bestemming is Cataluña, en Barcelona maar door de problemen aldaar is ook Madrid steeds aantrekkelijker geworden. Natuurlijk zijn ook de Islas Baleares en de Islas Canarias zeer belangrijk voor het toerisme.  In 2015 beloonde het World Economic Forum, Spanje met de eerste plaats in het concurrentievermogen van het wereldtoerisme. Volgens de gegevens heeft Spanje in 2019 , €92.200 miljoen aan inkomsten van het toerisme overgehouden, dat is 2,82% meer dan het voorgaande jaar.

De impact van toeristen vertegenwoordigt ongeveer 12% van het bbp en dat is een grote steun in de economie van het land. Dit land heeft sinds de toeristische boom van de jaren ’60 van de vorige eeuw een ongeëvenaarde ontwikkeling door gemaakt op het gebied van gastvrijheid en transport. Dit alles werd nog eens versterkt door de viering van het vijfde eeuwfeest  van de Ontdekking van Amerika (1992), de Olympische spelen van Barcelona en de Wereldtentoonstelling van Sevilla.

We zien een dor half woestijnachtig landschap, want er groeit her en der nog een struikje, met in het midden van de foto de kegel van de vulkaan de Teide, op het Canarisch eiland Tenerife.
Het Nationaal park Teide is het meest bezochte nationale park in Spanje. Het ligt op het eiland Tenerife, van de Canarische Eilanden, de op één na meest bezochte Comunidad Autónoma. Het is ook het meest bezochte nationale park van Europa.

Gedurende een tiental jaren werd de nadruk gelegd op de bevordering van zon- en strandtoerisme, vanwege het veel warmere en zonnigere klimaat in vergelijking met andere Europese landen. De temperaturen in de zomer liggen tussen de 20 en 40° C, en veel regio’s hebben meer dan 300 dagen zon per jaar, met over het algemeen droge en hete zomers. De toeristische capaciteit in de kustlocaties geeft plaats aan een groot aantal hotels, restaurants en huizen langs de kust, waar van de Costa del Sol, Costa Valenciana echte voorbeelden zijn, met als voorbeelden Marbella, Torremolinos en Benidorm als onbetwistbare promotors.

Het noorden van Spanje heeft een iets koeler en vochtiger klimaat. Dit is, tot op heden en laten we hopen dat het zo blijft, het deel waar de Spanjaard zelf en een enkele Fransman op vakantie gaat. Buiten de duizenden bedevaartgangers die de Camino de Santiago volgen en de even zo vele bezoekers van het festival van San Fermin. Het noordelijke deel van Spanje combineert plattelands- en cultuurtoerisme met de strandvakantie (waaronder vele kleine paradijselijke stranden) die in de zomer van het mooie weer kunnen genieten en van de mooie skipistes in de wintervakantie. Dit gebied heeft het voordeel van zijn unieke situatie, aan de ene kant de prachtige schoonheid van de nabijgelegen bergen met hun overvloedige vegetatie en aan de andere kant de grandioze Cantabrische kust, de rivieren van Galicia en de Picos de Europa.

De haven van Puerto Baús in Marbella onder een helblauwe lucht, de haven ligt vol met plezierjachten.
Puerto Baús in Marbella, Málaga, dat deel uitmaakt van de Costa de Sol, één van de belangrijkste toeristische regio’s van Spanje.

En dan is er natuurlijk de Spaanse keuken deze is breed en enorm gevarieerd, met typische gerechten zoals de gazpacho, paella, cocido madrileño, la fabada, de jamón ibérico, haar zeevruchten en/of visgerechten. De olijfolie, waarvan Spanje het eerste producerende land ter wereld is (en niet Italië dat veel olijfolie inkoopt in Spanje), wordt gebruikt in een groot deel van deze gerechten en populair is in andere landen. Nederlanders denken daar dikwijls anders over maar dat is onterecht, langzaam komt daar gelukkig verandering in en gaan we steeds meer de voordelen van olijfolie inzien. Wat bij de Spanjaarden zelf veel bekendheid heeft is de gastronomie van het noorden, die is echt enorm.

In de afgelopen jaren is de belangstelling voor dit eerder genoemde culturele toerisme ook echt toegenomen, zeker in Spanje zelf, waardoor het aantal bezoekers aan bestemmingen zoals de Romeinse Mérida van Extramadura of  historische plaatsen in Castilla y León en Asturias is toegenomen.

Wat u vooraf wilt weten over:


Coronavirus in Spanje

Deze alinea is laatst bijgewerkt op 20-4-2022.

Meer dan 90 % van de bevolking hier in Spanje is tweemaal gevaccineerd, en veel meer dan helft van de bevolking heeft inmiddels de derde vaccinatie gehad, maar dit blijkt toch niet altijd afdoende te zijn. Het aantal besmettingen is weer aan het afnemen, in de ene regio wat meer dan de andere, dat kan nog wel eens schelen hier in Spanje. Mondkapjes zijn inmiddels ook op de meeste plaatsen afgeschaft. Behalve in apotheken ziekenhuizen, medische centra, bejaarden- en verzorgingshuizen en in het openbaar vervoer (incluis vliegtuigen).

Maar pas op, er zijn een paar regio’s (comunidades  autónomas) die nog enkele restricties meer handhaven en dus is het belangrijk dat u zich van te voren even informeert bij de desbetreffende comunidad (Als u in Spaanse Verhalen zoekt naar een van de Comunidades autónomas (regio’s) dan vindt u onderaan de Gegevens altijd een Officiële website waar u dit soort informatie kunt vinden (Vaak kunt u de taal instellen of anders vertaal het met, Deepl)). In deze nieuwe regels is ook nog een tekst opgenomen die zegt; dat bedrijven en dus werkgevers het laatste woord hebben. Het zijn namelijk de afdelingen of personen die zich bezighouden met arbeidsrisico’s die beslissen of het mondkapje nog steeds gedragen moet worden op kantoor of tijdens het werk. In de praktijk zou dat dus ook kunnen betekenen dat als een werkgever in de horecasector beslist dat men het mondkapje moet dragen dat ook nog steeds verplicht kan worden. Dat heeft dan te maken met de bescherming van het personeel. Hoe het precies zit met het reizen naar Spanje per vliegtuig of eigen vervoer zou ik momenteel niet precies weten, maar ook hier geld informeert u zich op tijd om problemen te voorkomen, het veranderd bijna wekelijks.
En nog even dit, wordt u door een politieagent gewezen op zaken die u verkeerd doet of gedaan zou hebben, wees en blijf altijd beleefd, de politie is Spanje is streng en de boetes zijn hier torenhoog.

Verder

In deze ‘Spaanse Verhalen‘ vindt u weinig toeristische informatie (hoogstens een video aan het begin van het verhaal). We beschrijven de regio’s of de steden, over de cultuur, de architectuur, hun tradities, hun geschiedenis en wat al niet meer. U kunt dit natuurlijk wel als leidraad voor uw vakantie gebruiken als u bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in de geschiedenis of de folklore van dit land, maar woorden als zonnig, warm, gastvrij, natuurlijk schoon en heerlijk, moet u er zelf bij verzinnen.

Tips
 • Spanje is meer dan alleen zon, zee en strand.  Kom eens naar Spanje om wat meer van dit land te zien. Spanje heeft prachtige steden, een uitgebreid plattelandstoerisme en prachtige natuur, waar je ’s morgens gewekt wordt door de kukelende haan in plaats van de wekker.
 • Als u naar één van de Spaanse steden komt zoek dan een hotel in het centrum  en kom met openbaar vervoer. Deze hotels zijn niet duurder dan die buiten van buiten het centrum en het openbaar vervoer is niet duur.
  Het verkeer is namelijk anders dan in Nederland, de regels zijn over het algemeen wel gelijk, maar u komt hier zeker voor zeer vreemde situaties te staan.
Vreemde verkeerssituaties en regels
 • Bijvoorbeeld, soms moet u rechts voorsorteren om linksaf wilt slaan, dat wordt niet altijd vooraf aangegeven.
 • Of als uw licht op groen springt, wees er dan op bedacht dat er na tien meter weer een stoplicht op rood staat, zeker als u links of rechts afslaat.
 • Het bord voorrangsweg is hier bijna onbekend. U ziet het aan de stopstrepen op de zijwegen, maar dat ziet u natuurlijk pas als u er vlak bij bent.
 • Er zijn hier heel veel rotondes maar, de Spanjaarden zijn onbekend met het gebruik van rotondes, ze geven geen richting aan en schieten zo vanuit de binnenkant van de rotonde rechtsaf.
 • Als u hier een fietser inhaalt moet u hem minimaal 1,5 meter ruimte geven of er anders achterblijven rijden. Dit geld zowel binnen- als buiten de bebouwde kom
 • Let goed op de snelheidsborden in dorpen en steden, maar op grote wegen (daar veranderd de snelheid vaak). De normale snelheid binnen de bebouwde kom 50 km/u MAAR, dat is niet altijd zo er zijn bepaalde gebieden, straten of rijstroken waar andere snelheden gelden. In veel dorpen (zonder voetpaden) geld een snelheid van 30 km/u, of 40 km/u. En de boetes voor overtredingen zijn hier erg hoog. Zo ook de strafpunten op uw rijbewijs, die krijgt u, als u hier een overtreding begaat, ook bijgeschreven op uw Nederlandse rijbewijs.
 • Op de grote wegen (autopista): de Spanjaard zelf maakt geen snelheid op de invoegstrook, hij komt met 70 km/u de weg op. En ze halen hier links en rechts in.
 • Vaak ontbreekt er de vluchtstrook. Dit kan soms gevaarlijke situaties opleveren.
 • Er rijden fietsers op de grotere verbindingswegen tussen de steden (er zijn geen afzonderlijke fietspaden). 

En zeg nou niet dat je dat stom of dom vindt, U bent in een ander land en daar zijn de omgangsvormen nou eenmaal anders dan dat U gewend bent.

Klik op een van de links en je leest alles over deze regio, provincie, stad of streek
Regio’s
(Comunidades Autónoma)
Provincies
(Provincias)
Steden
(ciudades)
Fotopagina’s
(bezienswaardigh.)
Galicia La Coruña Santiago de Compostela  
   
Lugo Lugo  
Orense Orense  
Pontevedra Pontevedra   
Asturia tevens provincie Cangas de Onis  
Oviedo  
Cantabria tevens provincie Santander Foto’s van Cantabria
Pais Vasco (Baskenland) Álava Vitoria-Gasteiz Vitoria-Gasteiz (fotop.)
Vizcaya Bilbao  
Guipúzcoa San Sebastián  
Navarra tevens provincie Pamplona  
       
Aragón Huesca Huesca  
Teruel Teruel  
Zaragoza Zaragoza  
     
Cataluña Barcelona Barcelona  
Girona Gerona  
Lérida Lérida  
Tarragona Tarragona  
Castilla y Leon Ávila Ávila  
Burgos Burgos  
León León  
Palencia Palencia  
Salamanca Salamanca  
Segovia    
Soria    
Valladolid Valladolid Castilla de la Mota
Zamora Zamora  
La Rioja tevens provincie Logroño  
Madrid (la comunidad) tevens provincie Madrid Foto’s Madrid (deel 1)
Extremadura Badajoz    
Cáceres    
Castilla-La Mancha Albacete    
Ciudad Real    
Cuenca    
Guadalajara    
Toledo   Toledo foto’s
Comunidad Valenciana Alicante    
Castellón    
Valencia Valencia  
Andalucía Almería    
Cádiz    
Córdoba Córdoba  
Granada (prov.)    
Jaén    
Málaga Málaga  
Sevilla    
Murcia tevens provincie    
Las Islas de Baleares Eilanden    
Formentera    
Ibiza    
Mallorca Palma de Mallorca  
Menorca    
Las Islas Canarias
+ 2 prov.
Eilanden    
El Hierro    
Fuerteventura    
Gran Canaria    
La Gorema    
La Palma    
Lanzarote    
Tenerife    
Ceuta n.v.t.
Melilla n.v.t.

En meer………..

Zeeën, rivieren en landstreken

Middellandse Zee    
Straat van Gibraltar    
Spaanse Rivieren    
  Duero  
  Ebro  
  Guadalquivir  
  Guadiana  
  Taag  
Spaanse landstreken    
  Castilla  
    Kasteel van Coca
  Cordilleras Béticas  
  Cordillera Cantábriga  
  Levante  
  Pyreneeën  
  Sistema Central  
  Sistema Ibérico  
     
     

Buitenlands toerisme


Spanje was in 2010 het vierde land ter wereld wat betreft het aantal buitenlandse toerisme, met 52,7 miljoen toeristen per jaar, overtroffen door Frankrijk, de Verenigde Staten en China.

Financieel gezien stond Spanje in 2010 met 52.525 miljoen $ op de tweede plaats als het gaat om toerisme, achter de Verenigde Staten met $103.500 miljoen, maar voor Frankrijk (46.300 miljoen) en China (45.800 miljoen) en Italië (38.800 miljoen) en dat terwijl Spanje qua vakanties veel goedkoper is in vergelijking met deze landen.

Een foto genomen vanuit de delicatesse afdeling van grote warenhuis op Plaza del Callao. We zien hierop het verlengde van de meest bezochte winkelstraat van Madrid, Gran via tot aan Plaza España., met in het midden van de foto het Edificio Capitol (met de grote Sweppes reclame). De lucht lijkt onheilspellend bewolkt met donkere 'rollende' wolken.
Gran Via in het centrum van Madrid.

In 2011 was het aantal al opgelopen tot 56,17 miljoen buitenlandse bezoekers, een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor met 6,6% volgens het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme. 80% van dit toerisme komt naar Spanje per vliegtuig.

Van al die mensen die per vliegtuig naar Spanje komen, kwam 84,3% voor vakantie- of vakantieredenen, 7,2% voor werk- of zakelijke redenen, 4,8% om persoonlijke redenen en de rest om andere niet-gespecificeerde redenen. Het aantal toeristen is met name sinds 1950 toegenomen, maar hun nationaliteit varieert niet. De meeste kwamen (en komen nog steeds) uit West- en Noord Europa en zijn meestal Duits, Brits, Frans, Italiaans en Portugees.

 
Schemaatje dat het percentage toeristen per autonome gemeenschap laat zien per 2014. Daarop staat Cataluña boven aan met 25,9 % en Madrid op de zesde plaats met 7%. Momenteel geeft dat een heel ander beeld wantr het perrcentage van Cataluña is na 2017 gedaald en dat van Madrid is sterk gestegen.
Bron: Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme.
De vordering van het aantal niet-ingezeten toeristen.
Jaar Aant. toerist. (duizend) Jaar Aant. toerist. (duizend)
1998 41.892 2009 52.178
2000 50.331 2010 52.677
2001 49.500 2011 56.700
2002 50.300 2012 57.900
2003 50.900 2013 60.600
2004 52.400 2014 64.990
2005 55.914 2015 68.137
2007 58.666 2016 75.563
2008 57.192 2017 81.800
Belangrijkste regio’s
Op deze foto is een van de zogenaamde hangende huizen van Cuenca te zien. De stad is er wereldberoemd door. Het zijn huizen die op de rand van de rotsen zijn gebouwd en hangen dus niet aan de rotsen zoals de naam suggereert. Het zijn de balkons van deze huizen die boven het ravijn hangen.
De hangende veranda’s van Cuenca in de gelijknamige provincie Cuenca in Castilla la Mancha.

Barcelona is voorlopig de belangrijkste toeristische stad van Spanje, maar daar begint verandering in te komen. Het aantal bezoekers afgelopen jaar bedroeg voor Cataluña een totaal van 19,1 miljoen toeristen, hetzelfde als in 2017. Op de tweede plaats staan de Balearen met 13,8 miljoen toeristen (+0,5%) gevolgd door de Canarische Eilanden met 13,7 miljoen (-3,3%), Andalusië met 11,7 miljoen (+1,5%), de Comunidad Valenciana met 9,2 miljoen (+3,2%) en de Comunidad de Madrid met 7,1 miljoen (+6,3%).

In 2014 was Barcelona de meest bezochte stad en stond daarmee op een 25ste plaats in de wereldranglijst. Het aantal bezoekers van Madrid stijgt sterk en is tweede van de vijf Europese steden met de hoogste uitgave per persoon.

Barcelona is de duurste stad als het gaat om het doorbrengen van de nacht, met 65.100 plaatsen verdeeld over 352 hotels, met een gemiddelde prijs van € 100,- per kamer, gevolgd door Madrid € 68,- en Valencia met € 60,50 per kamer.

Andere toeristische gebieden
De kathedraal van Santiago de Compostela is 97 meter lang en 22 meter hoog. Omdat er in verschillende periodes aan is gewerkt en verbouwd is nu het zuidportaal in romaanse stijl, het westportaal heeft een barokke stijl en de noordkant is neoclassicistisch en het heeft een gotische kloostergang. Hier lijkt de kathedraal hoog in de blauwe lucht te reiken omdat de foto vanuit een kikkerpositie is genomen.
De kathedraal van Santiago de Compostela waar jaarlijks duizenden pelgrims van over de gehele wereld naar toe wandelen.

Canarias heeft gemiddeld meer dan 10 miljoen toeristen per jaar. In 2012 was de archipel de derde comunidad autónoma wat betreft deze  bezoekers en tweede in termen van gemiddelde uitgaven per toerist (€ 1.047,-) en de eerste in hotelbezetting. De trends in 2014 zijn zeer positief, de eilanden waren de eerste toeristische bestemming in Spanje en dan zeker in januari, februari, maart, oktober, november en december, met een gemiddelde van 1 miljoen toeristen per maand.

Tenerife is de belangrijkste toeristische bestemming bij deze eilanden, zij halen 37% van de toeristen binnen, gevolgd door Gran Canaria met 31% en vervolgens Lanzarote en Fuerteventura met respectievelijk 16,28% en 13,30%. La Palma blijft in verhouding ver achter met slecht 1,3%.

Op het platteland probeert men te voldoen aan de verwachting  van een bepaalt type vakantie. Via programma’s ter ondersteuning van plattelandsontwikkeling willen ze de aanvullende aspecten van agrarische activiteiten stimuleren. Daarmee tegelijk oude boerderijen herstellen, en oude ambachten en tradities in ere te houden, en recreatieve activiteiten met betrekking tot de natuur en het milieu te versterken.

Ook het ‘sneeuwtoerisme’ is van belang, er vindt een snelle groei plaats wat betreft het ski-toerisme in de verschillende bergketens en dan zeker op plekken als de Sierra Nevada. Ook wordt cultureel en historisch toerisme in Spanje ontwikkeld, met name op middelgrote steden zoals Toledo, Segovia of Salamanca, en andere met een grotere bevolking zoals Granada.

Belangrijkste bronmarkten

In 2016 kwam 48,7% van de buitenlandse toeristen in Spanje uit slechts drie landen, namelijk: Duitsland, Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk. Deze zorgde in dat jaar voor 17.840.292 toeristen, 12,4% meer dan het jaar daarvoor.

Andere landen of gebieden die zijn voor een groot aantal toeristen zorgen zijn Italië, de Scandinavische landen, België, Nederland, Portugal, Ierland en Zwitserland. Per continent kwam 86,1% van de toeristen uit Europa, 7,1% uit Amerika en de overige 6,8% uit de rest van de wereld.

In de loop van de tijd is het Japanse toerisme in Spanje in flink toegenomen. Specifiek in de lente en de herfst, tijdens de zomer neemt het Japanse toerisme af. De Japanner is wat dat betreft heel anders dan de Europese toerist die voornamelijk in de zomer reist, op zoek naar het “zon en strand” toerisme.

Dit gedrag wordt veroorzaakt door twee redenen:

 1. De eerste is te wijten aan de arbeidskalender van Japan, die een vier seizoensperioden heeft om hun vakanties te maken. Twee van Iso, die erg belangrijk zijn in langeafstandstoerisme, zoals Spanje. Japan heeft de Gouden Week (in april en mei) en sinds kort ook de Zilveren Week (die zijn oorsprong vindt in de unie van enkele feestdagen in september).
 2. De tweede is dat het concept van vakantie in Japan anders is dan dat van Europeanen, daar verzamelen ze vakantiedagen in een lange perioden van werk. Japanse toeristen zoeken niet naar “zon en strand” toerisme, daarom reizen ze meestal niet tijdens de zomerperiode. Er zijn ook economische factoren, omdat in de zomer alles in prijs stijgt. Ze reizen om verschillende redenen het liefst in groepen: veiligheid, kosten en talen. Momenteel neemt het universitaire toerisme toe.

Het toerisme dat Japan vraagt ​​is het culturele, het zoekt naar contrasten met zijn eigen cultuur. Je kan gerust zeggen dat de belangrijkste attractie voor de Japaner het historisch-artistiek erfgoed is.

Prognoses
Dit is een foto van de decoratieve kruisgewelven van de kathedraal van Salamanca. het is een bloemvorm die overgaat naar een stervorm.
Kruisgewelven van de nieuwe kathedraal van Salamanca.

Volgens prognoses van de Wereldorganisatie voor Toerisme zal de komst van de buitenlandse toeristen naar Spanje de komende twintig jaar met 5% per jaar toenemen, wat uitkomt op ongeveer 75 miljoen buitenlandse toeristen in 2020 in Spanje, zo’n 12,4% meer dan het jaar daarvoor.

In voorgaande jaren was het toerisme niveau lager.  Dit was vrijwel uitsluitend te wijten aan de appreciatie van de euro, dat wil zeggen met de vergelijkbare waarde van andere valuta’s, die het toerisme vanuit Amerika  enorm heeft doen toenemen, hier praten we over de situatie van voor de crisis van de jaren 2008/2015. Nu in 2022 staan de koersen weer precies zo als voor deze crisis. De Verenigde Staten is een van de belangrijkste  landen waarvan de inwoners constant als toerist naar Spanje reizen. Bovendien is de toename van het toerisme in Spanje te wijten aan de internationale congressen en conventies die in het land plaatsvinden.

Toeristische activiteiten


Werelderfgoed monumenten
Het kasteel werd gebouwd in het laatste derde deel van de 15e eeuw, het was meer bedoeld om een beeld van rijkdom en macht uit te stralen dan dat het een defensief bouwwerk was. De typische architectonische elementen van vestingwerken, zoals machicoulis, merlons of schietgaten, grachten en barbicans, werden in dienst gesteld van dit idee en ondergeschikt gemaakt aan het concept van het statige herenhuis, dat meer aansloot bij de ideeën van de pre-renaissance uit die tijd. In deze context was het kasteel van Manzanares el Real de vorstelijke residentie van een van de invloedrijkste geslachten van het laatmiddeleeuwse Castilla, de Mendozas. Het eindresultaat is een complex dat, uitgaande van de militaire architectuur, de uitgangspunten van de paleisarchitectuur overneemt.
Het gerestaureerde kasteel van Manzanares de Real.

Spanje bezit, samen met Italië het grootste aantal plaatsen die door Unesco in de wereld zijn uitgeroepen tot werelderfgoed, opgeteld zijn dat er 41. Daarnaast, heeft Spanje dertien steden die behoren tot de Werelderfgoedsteden van Unesco, waaronder: Santiago de Compostela, Salamanca, Ávila, Segovia, Alcalá de Henares, Toledo, Cáceres, Mérida, San Cristóbal de la Laguna, Córdoba, Ibiza, Úbeda, Baeza en Tarragona, waardoor Spanje het land met de meeste steden die zijn  beloond met deze onderscheiding. De meest bezochte monumenten zijn het Alhambra in Granada en de Sagrada Familia van Barcelona die elk jaar strijden om het leiderschap.

Natuurgebieden

Spanje is het meest bergachtige land van de Europese unie na Griekenland, en in hoogte wordt het alleen overtroffen door Zwitserland en Oostenrijk en de kleine staten Andorra en Liechtenstein. Het is een land met een enorme landschapsdiversiteit. In Spanje vind je de wereld op een klein oppervlak. Spanje heeft veertien nationale parken, die een hoge natuurlijke en culturele waarde hebben, met weinig antropogene actie en die vanwege hun uitzonderlijke waarden en hun uniciteit een speciale aandacht verdienen voor het algemeen belang van de natie om representatief te zijn voor het Spaanse natuurlijk erfgoed.

Dit zijn de Nationale Parken:

– Parque nacional de Aigüestortes y Lago de San Mauricio, in Lérida

De foto laat een blauwgroen, maar toch helder meer van San Mauricio zien omringt door bossen met op de achtergrond een enorme ruwe rots.
Het meer van San Mauricio.

Dit  is een park in de provincie Lerida in Cataluña. Het park ligt in de Pyreneeën en kenmerkt zich vooral door de vele bergmeertjes en bergriviertjes. Het park wordt omringt door bergtoppen variërend in hoogte van 2750 tot 3050 meter. Hier omheen ligt nog de zogeheten perifere zone, een gebied met een beperktere natuurbescherming dan in het nationaal park zelf. De perifere zone heeft een oppervlakte van ongeveer 1,5 keer die van het park.

– Parque nacional de Cabañeros, tussen Toledo en Ciudad Real

Is een nationaal park in Spanje dat in twee provincies gelegen is, het noordwesten van Ciudad Real en het zuidwesten van Toledo. Het park werd opgericht in 1995 en heeft een oppervlakte van 390 km². Het is gelegen tussen de rivieren Estena en Bullaque en gaat verder in de Chorito- en Miraflores-gebergtes. Het is het beste en grootste overblijvende gebied van Iberisch Mediterraan bos met een enorme variëteit aan plantensoorten.

– Parque nacional marítimo-terrestre del Archipiélago de Cabrera, op de Islas Baleares. Horend bij de gemeente Palma de Mallorca

Deze foto laat een uitzicht zien over het nationaal park van Caldera de Taburiente, op het eiland La Palma van de Canarische Eilanden. Een groen berglandschap waar wolken tussendoor kruipen.
Uitzicht over het nationaal park van Caldera de Taburiente, op het eiland La Palma van de Canarische Eilanden.

Dit is een groep Spaanse eilandjes die behoren tot de Balearen-archipel en op 29 april 1991 bij Wet 14/1991 werd uitgeroepen tot Nationaal Park Maritieme Terrestrial. Door de geïsoleerde ligging is het door de geschiedenis heen vrijwel onveranderd gebleven: het kustlandschap van Cabrera kan worden beschouwd als een van de best bewaarde van de Spaanse kusten, en een van de beste van alle Middellandse Zee. Het herbergt ook belangrijke kolonies zeevogels en endemische soorten.

– Parque nacional de la Caldera de Taburiente, op het eiland La Palma, provincie Santa Cruz de Tenerife

Is een nationaal park op het eiland La Palma, Canarische Eilanden. Het bevat het enorme gebied van de Caldera de Taburiente, waarvan eens gedacht werd dat het een gigantische caldera of vulkaankrater was, maar waarvan men nu weet dat het een erosiekrater betreft, die het noordelijke gedeelte van het eiland domineert. Het werd in 1954 aangewezen als nationaal park.

– Espacio Natural de Doñana, tussen de provincies de HuelvaSevilla y Cádiz.

Archipel de Cies-eilanden (Vigo). Een eilandengroep die net buiten de zeer brede riviermonding van de Verdugo (Vigo) ligt. We zien een man die afdaalt uit de heuvelachtige kustlijn richting zee.
Archipel de Cies-eilanden (Vigo). Nationaal park van de Islas Atlanticas van Galicia.

Is een nationaal park gelegen aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Guadalquivir in Andalusië.

– Parque nacional de Garajonay, en het eiland la Gomera, van de provincie Santa Cruz de Tenerife.

Ligt in het midden en noorden van La Gomera; een van de Canarische Eilanden. Het werd in 1981 uitgeroepen tot nationaal park en werd in 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Het park beslaat met 3.984 hectare (40 km2) tien procent van het eiland en ligt binnen het territorium van alle zes gemeenten. Sinds 1988 heeft het ook de status ‘Europees vogelreservaat’.

– Parque nacional de las Islas Atlánticas de Galicia, in Pontevedra

Is het enige nationaal park gelegen in de Spaanse autonome gemeenschap Galicië. Het omvat de archipels Cíes, Onza, Sálvora en Cortegada. Het omvat een gebied van 1200 hectare land en 7200 hectare zeegebied. Het werd gevestigd in 2002 als 13e nationale park van Spanje. Het is het enige nationaal park in Galicië en het 10e meest bezochte nationaal park van Spanje.

– Parque nacional de Monfragüe, in Cáceres.

Is een van de vijftien nationale parken van Spanje. Het park bevindt zich in de provincie Cáceres, en het is het enige nationale park van Extremadura.

Panoramisch uitzicht over het heuvelachtige, bosrijke, landschap van het Nationale park Monfragüe vanaf het gelijknamige kasteel. Onder in het dal stroomt de rivier de Taag door het vrij smalle stuwmeer van José Maria de Oríol-Alcántara II.
Nationaal park van Monfragüe, in Extremadura. Gezien vanaf het kasteel.

– Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido, in Huesca.

De bergen van de Picos de Europa een bergketen in het noorden van Spanje.
Nationaal park Picos de Europa dat zich uitstrekt over de comunidades autónomas Asturias en Cantabria en de provincie Léon.

Is een nationaal park in de Pyreneeën, in de provincie Huesca in Aragón. Het werd officieel geopend in 1918: het omvatte toen alleen de Ordesavallei (Valle de Ordesa) en was 2.086 ha groot.

– Parque nacional Picos de Europa, tussen LeónAsturias en Cantabria

Is een aangesloten nationaal park in Spanje. Het beslaat het grootste deel van de Picos de Europa, verspreid over Asturië, Cantabrië en de provincie León. Het park heeft een oppervlakte van 64.660 ha. Het westelijke, in Asturië liggende deel van het park werd gecreëerd op 22 juli 1918 als het Nationaal park Covadonga (Spaans: Parque Nacional de la Montaña de Covadonga) en had een oppervlakte van 16.925 ha. Het was, na het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën, het tweede nationaal park van Spanje dat werd gecreëerd.

 – Parque nacional de Sierra Nevada, tussen Granada en Almería

Is een nationaal park in de Sierra Nevada in Zuid-Spanje. Het reikt van Alpujarra tot de Marquesado en de vallei van Lecrin in de provincies Granada en Almería. Sommige bergen zijn hoger dan 3000 meter. Er zijn meer dan zestig soorten planten die alleen maar in deze regio voorkomen, waaronder de Plantago nivalis, een weegbreesoort. Er is een groeiende populatie Spaanse steenbokken en ook de das en de wilde kat komen er voor.

 – Parque nacional de las Tablas de Daimiel, in Ciudad Real.

Het Nationaal park Las Tablas de Daimiel. Op de foto zien we een houten brug cq. pad dat zich door het moerassige gebied slingert. De foto wordt een beetje spookachtig door de mist die boven het water hangt. Her en der groeien er groepjes bomen en er is veel riet.
Nationaal park Las Tablas de Daimiel in de provincie Ciudad Real, Castilla-La Mancha.

Is een natuurgebied op de hoogvlakte van La Mancha in de Spaanse provincie Ciudad Real. Het is een drasland in een droog gebied in Spanje. Tablas de Daimiel is het kleinste van de vijftien nationale parken in Spanje. Het omvat een oppervlakte van 19,28 km².

 – Parque nacional del Teide, in de isla de Tenerife (Santa Cruz de Tenerife).

Het bevat het hoogste deel van het eiland Tenerife, Canarische Eilanden. Het is op 22 januari 1954 uitgeroepen tot nationale park, is het ’t grootste en oudste park van de Canarische Eilanden en het derde oudste van Spanje. In 2007 werd het door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed en ook sinds dat jaar wordt het beschouwd als een van de 12 Schatten van Spanje.

 – Parque nacional de Timanfaya, op het eiland van Lanzarote, provincie de Las Palmas.

Is een natuurgebied op Lanzarote, het gebied bestaat uit een uniek vulkanisch, “maanlandschap”. Dit landschap ontstond door een vulkaanuitbarsting in 1730. Er is nog steeds sprake van vulkanische activiteit.

Een panoramisch uitzicht over de droge vulkanische heuvels van het eiland Lanzarote.
Parque nacional de la Sierra de Guadarrama, in Madrid.

Parque nacional de la Sierra de Guadarrama, in Madrid.

Foto van een oude Romeinse weg door het nationale park van de Sierra Guadarrama. Het laat een pad zien van ik schat 2 meter breed, geplaveid met rotsachtige, grote keien.
Oude Romeinse weg door het nationaal park van de Seirra de Guadarrama, in de comunidad autónoma Madrid.

Bevindt zich in de autonome regio’s Madrid en Castilië en León (provincie Segovia). Het vijftiende nationale park van Spanje (en het op drie na grootste) werd opgericht op 25 juni 2013 en beschermt 30. 000 ha natuur op de zuidoostelijke flank van de Sierra de Guadarrama. De ‘Sierra de Guadarrama’ is een bergketen en beslaat ongeveer de helft van het Castiliaans Scheidingsgebergte (een gebergte in het midden van het Iberisch Schiereiland). Het gebergte ligt tussen de Sierra de Gredos in de provincie Ávila en de Sierra de Ayllón in de provincie Guadalajara. De keten strekt zich uit in zuidwest-noordoostelijke richting tot in de provincie Madrid in het zuiden en tot aan de provincies Ávila en Segovia in het noorden. De keten is gemiddeld genomen ongeveer 80 km lang en de hoogste top, Peñalara, is 2430 m hoog.

Andere wijze van bescherming zijn de Parques Naturales (Natuurparken), waarvan Spanje er 126 heeft, en de Parques Regionales (Regionale parken), met een totaal van 25, allemaal verspreid liggend over Spanje. Deze verschillende wijze van bescherming zijn zo ingesteld dat elk park die bescherming krijgt die het volgens de Spaanse staat, nodig heeft, en om de kennis en hun recreatieve (duurzame) gebruik ervan te bevorderen, en om de activiteiten die daarin plaatsvinden te verbeteren (speleologie, wandelen, vogels kijken, raften, kanoën klimmen enz.)

Toeristische routes
 • Camino de Santiago
 • Ruta del Califato vanaf Córdoba naar Granada
 • Ruta de los Pueblos Blancos in de provincie van Cádiz
 • Ruta del tambor y el bombo in Teruel
 • Ruta del Toro in de provincie Cádiz
 • Vía de la Plata
 • Ruta del Cid
 • Ruta de Don Quijote
 • Ruta de los Pantanos in de provincie Palencia
 • Ruta de los Monasterios de Valencia
 • Ruta del Císter in Cataluña
 • Ruta mariana in Aragón en de provincie Barcelona (en bovendien van Frankrijk en het Prinsdom van Andorra).
 • Ruta de los Nazaríes in de provincies Jaén en Granada
 • Ruta de los Castillos y las Batallas in de provincies Ciudad RealJaén en Granada
 • Camí de Cavalls in Menorca
 • Ruta Medieval de la Alpujarra in de provincies Granada en Almería
Fiestas de Interés Turístico Internacional

De Festivals van internationaal toeristisch belang zijn een van de belangrijkste internationale toeristische bezittingen van Spanje. Onder de meest prominente, met de hoogste aantal bezoekers, zijn de Fallas de Valencia, de Feria de Albacete, het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife, de San Fermines van Pamplona, het Fiesta Pilar de Zaragoza, de Semana Santa de Málaga of de Feria de Abril van Servilla.

Las Fallas de Valencia, prachtige carnavaleske bouwwerken, die op de pleinen worden opgebouwd. Op dit bouwwerk staat een groep Disney-achtige dieren, een olifant met daarvoor een struisvogel en een giraffe, met daarvoor weer een gorilla. Alle dieren zijn koddig gekleed en dragen malle petjes. Deze bouwwerken zijn te bezichtigen vanaf de laatste zondag van Februari en de week daarna worden ze in de brand gestoken, daarna wordt er op verschillende pleinen een enorm vuurwerk afgestoken.
Las Fallas de Valencia, met hier de winnaar van 2009.
Monumenten
 
Onderscheidingen

Medalla y Placa al Mérito Turístico


Naar boven

Verwant aan dit onderwerp:

Dit was een van de Spaanse Verhalen in de website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

  • Laatst bijgewerkt 2022-03-15

Coralma*

Spaanse Verhalen.  https://spaanseverhalen.com

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

Spaanstalige Wikipedia|taal=es|titel=Turismo en España|oldid=106957120|datum=20180416}}

Deze teksten zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Andere bronnen zijn:

  • Bronvermelding UNWTO|https://unwto.org/es| datum=20200314

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0 Universal, CC BY 1.0 ,  CC BY-SA 1.0  Naamsvermelding 2.0 Unported  CC BY 2.0 , Attribution 2.0 Generic   CC BY 2.0 , CC BY-SA 2.0,  CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.5, Attribution 3.0 Unported  CC BY 3.0, Attribution-ShareAlike 3.0 Unported  CC BY-SA 3.0 , CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie ,  of Publiek Domein

Als u op één van de link’s hieronder klikt, krijgt u de volledige informatie van deze foto’s/afbeeldingen, de auteur, of de licentie te zien.

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: