Belangrijke personen

Voor ‘Spanje’ belangrijke personen

Dit is een hoofdstuk in Spaanse Verhalen waarin we het gaan hebben over personen die gedurende de loop van de geschiedenis belangrijk zijn geweest voor ‘Spanje’. En het moge duidelijk zijn waarom Spanje hier tussen haakjes staat. Het woord Spanje is men pas na 1479 gaan gebruiken. Daarvoor heette het Hispania of el-Ándalus, en daar hoorde Portugal ook bij. De naam Spanje is afgeleid van Hispania wat de naam was die de Romeinen aan het schiereiland hebben gegeven. Laten we zeggen dat ‘Spanje’ hier staat voor het schiereiland, beneden de Pyreneeën en dat het teruggaat tot voorbij het jaar nul.

Hoe, wat, wie, (is) belangrijk


Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dit hoofdstuk in de toekomst ga verwerken in het geheel van deze website. Want heb je het over belangrijke personen in het algemeen of verdelen we deze personen in groepen. Bijvoorbeeld, mannen en vrouwen, of militairen en burgers, politici, architecten, wetenschappers, schrijvers etc.

Wanneer is iemand belangrijk voor zijn land? Ik denk dat Rembrandt van Rijn belangrijk is voor Nederland maar of Jan Vermeer (er zijn meerdere schilders met deze naam) dat ook was, ik weet het niet. En zo geld dat ook voor Spanje, Velázquez is wel de meest bekende maar of hij net zo belangrijk is als Rembrandt is voor Nederland? Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die Juan de Valdés Leal (schilder, architecten beeldhouwer, barok periode) kennen. Maar is onbekend ook onbelangrijk?

Eén ding is zeker we beginnen deze serie met Rodrigo Díaz de Vivar. “Wie”?, zult zeggen. “Don Rodrigo Díaz de Vivar, beter bekend als el Cid Campeador of gewoon kortweg el Cid”!. En dan zijn er al heel wat meer mensen zijn die zeggen, “Ohhh die, maar die ken ik wel”. Maar waarom dat ie zo belangrijk was voor Spanje leest u hier in Spaanse Verhalen.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

%d bloggers liken dit: