La Coruña

La Coruña provincie van de autonome gemeenschap Galicia

het wapen
Gegevens
Hoofdstad La Coruña
Officiële talen Spaans en Gallego
Comunidad aut. Galicia
Onderverdeling 18   comarcas
93   municipios (gem.)
Gesticht Territoriale indeling van 1833
Oppervlakte 7.950 km²
Bevolking (2020) Bevolking totaal
Bevolkingsdichtheid
….
1.121.815 inw.
141,09 inw/km²
Bevolkingsnaam coruñes, -a
Postcode 15
ISO 3166-2 ES-C
Officiële website

Gelegen in de regio Galicia in het noordwesten van Spanje. De Costa da Morte (kust van de dood) is een gebied met belangrijke mariene ecosystemen, met steile kliffen, duinen en vissersdorpjes met traditionele vuurtorens en stranden. Het karakteristieke binnenland bestaat uit bergen en groene valleien.

Hoogtepunten zijn natuurgebieden zoals het biosfeerreservaat As Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo, het natuurreservaat Fraguas de Eume, het duincomplex van Corrubedo en de lagunes van Carregal en Vixán. In de stad La Coruña, de hoofdstad van de provincie, moeten je zeker een bezoek brengen aan de Hercules-toren, die door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. Een andere zeer belangrijke stad om te bezoeken is Santiago de Compostela, de hoofdstad van Galicia, en de eindbestemming van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela het centrum van Santiago de Compostela behoort ook tot het  werelderfgoed van Unesco.

Plaza do Tapal, Noia.

Wat u interesseert:

La Coruña (A Coruña in het Galicisch) is een Spaanse provincie in het noordwesten van land, in de autonome regio van Galicia. In het noorden en het westen grenst het aan de Atlantische Oceaan, in het oosten met de provincie Lugo en in het zuiden met de provincie Pontevedra.

Casa del Cabildo in Santiago de Compostela wordt beschouwd als een van de belangrijkste decoratieve barokke bouwwerken van Galicia. Decoratief, omdat het slechts vier meter diep is en uitsluitend bedoeld om het Praza de Praterías af te sluiten. In 1758 ontworpen door de architect Clemente Fernández Sarela.

Toponymie


 • La Coruña is de historische benaming in het Castiliaans en de enige die door de Koninklijke Spaanse Academie als correct wordt aanvaard, maar deze wijst er wel op dat in de officiële teksten de Galicische vorm moet worden gebruikt.
 • A Coruña is de historische benaming in het Galicisch, naast de officiële vorm die is goedgekeurd door het Spaanse parlement, in overeenstemming met de Wet 2/1998.

Omgeving


Locatie

De provincie is gelegen in het noordwesten van de autonome gemeenschap Galicië. Het grenst aan de provincies Pontevedra en Lugo. Het grenst ook aan de Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee.

Noord-westen:
Atlantische Oceaan
Noord:
Cantabrische Zee
Noord-oosten:
Catabrische Zee
West:
Atlantische Oceaan
Oost:
Lugo
Zuid-westen:
Atlantische Oceaan
Zuid:
Pontevedra
Zuid-oosten:
Lugo
Klimaat
De rivier de Eume in het natuurgebied Fragas de Eume.

Het klimaat in de provincie is van het Europese Atlantische type, dat wordt gekenmerkt door milde temperaturen en weinig thermische oscillatie. Hoewel de regens bijna het hele jaar overvloedig zijn, is het aantal regenachtige dagen op dit moment afgenomen. De afgelopen jaren kende men, sporadisch, periodes van droogte.

Bevolking


De provincie La Coruña heeft, volgens de telling van januari 2018, 1.119.351 inwoners. Het is daarmee de meest bevolkte provincie van Galicia. 36,5% van hen woont in de grootste gemeenten van de provincie, A Coruña, Santiago en Ferrol. Ook de steden Narón en Oleiros behoren tot de tien meest bevolkte gemeenten in Galicia. A Coruña is, als het gaat om inwoners, de tweede grote stad van Galicia, maar het heeft met 6472 inw/km², de dichtst bevolkte stedelijke kern van de gemeenschap.

De 10 grootste gemeenten van de provincie La Coruña
La Coruña Plaatsnaam inw.   Plaatsnaam inw. Ferrol
La Coruña
Santiago de Compostela
Ferrol
Narón
Oleiros
247.604
97.848
65.560
39.056
36.534
Arteijo
Ames
Carballo
Culleredo
Riviera
32.738
32.104
31.429
30.685
26.848
Santiago de Compostela Narón
bron: INE 2020
Comarcas
 • Comarca de Arzúa
 • Comarca del Barbanza
 • Comarca de Barcala
 • Comarca de Bergantyiños
 • Comarca de Betanzos
 • Comarca de la Coruña

 • Comarca de Eume
 • Comarca de Ferrol
 • Comarca de Finisterre
 • Comarca de Muros
 • Comarca de Noya
 • Comarca de Órdenes

 • Comarca de Ortegal
 • Comarca de Santiago
 • Comarca del Sar
 • Comarca de Tierra de Mellid
 • Comarca de Tierra de Soniera
 • Comarca del Jallas

De kathedraal van Santiago de Compostela.

 

Naar boven
Verwant aan dit onderwerp:

Dit was een van de Spaanse Verhalen in de niet commerciële website spaanseverhalen.com. De verhalen in deze website zijn niet statisch, regelmatig worden de verhalen aangepast, kijk hiervoor naar deze mededeling:

 • Laatst bijgewerkt 2022-02-26

Coralma*

Spaanse Verhalen.  https://spaanseverhalen.com

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Ook andere bronnen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

Deze teksten zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen 3.0. CC BY-SA 3.0

Andere verwijzingen:

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC0 1.0CC BY 1.0 ,  CC BY-SA 1.0 ,  CC BY 2.0 , CC BY-SA 2.0CC BY-NC-SA 2.0,   CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.5, CC BY 3.0CC BY-SA 3.0 , CC BY 4.0, CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie ,  of Publiek Domein

Als u op één van de links hieronder klikt, krijgt u de volledige informatie van deze foto’s/afbeeldingen, de auteur, of de licentie te zien

Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons.

U bent vrij:

 • Om het werk te kopiëren, te verspreiden en te verzenden
 • Om het werk aan te passen (op uw eigen medium)

Onder de volgende voorwaarden:

 • attributie – U moet de juiste vermelding geven, een link naar de licentie verstrekken en aangeven of er wijzigingen zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet op een manier die suggereert dat de licentiegever u of uw gebruik goedkeurt.
 • gelijk delen – Als u het materiaal remixt, transformeert of erop voortbouwt, moet u uw bijdragen distribueren onder dezelfde of compatibele licentie als het origineel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Jan Woordenaar Bontje - CULTUUR

Aforismen, bontjes, columns, gedachten, gedichten, haibun, haiku, kyoka, literatuur, poëzie, proza, snelsonnetten, tanka.

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, reizen, foto's, gedachten en meer.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR / BEFORE DAY AND DEW INTO NATURE

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: