Sevilla (prov.)

Sevilla (prov.)

Provincie van de comunidad autónoma Andalucía

het wapen
de vlag
Gegevens
Hoofdstad Sevilla
Officiële taal Spaans
Comunidad aut. Andalucía
Onderverdeling 9   comarcas
106 municipios (gem.)
Gesticht Territoriale indeling van 1833
Oppervlakte 14.036 km²
Hoogte
  • Gemiddeld
  • Maximaal
  • Minimaal

200 m.b.z.
Terril 1128 m.b.z.
Sevilla 7 m.b.z.
Bevolking (2020) Bevolking tot.
Bevolkingsdichtheid
….
1.950.219 inw.
139,44 inw/km²
Bevolkingsnaam hispalense
sevillano, -a
Postcode 41
ISO 3166-2 ES-SE
Officiële website

Sevilla is een van de acht Spaanse provincies die behoort tot de comunidad autonoma Andalucía en het is tevens de grootste provincie van deze gemeenschap. Het grenst in het zuiden aan de provincies Málaga en Cádiz, in het westen aan Huelva, in het noorden aan Badajoz (dat deel uitmaakt van Extremadura) en in het oosten aan Córdoba. Haar hoofdstad is Sevilla, dat tevens de hoofdstad en de meest dichtstbevolkte stad van de autonome gemeenschap is.

Het heeft een oppervlakte van 14 036 km², met een totale bevolking van 1.950.219 inwoners (gemeentelijke volkstelling 2020), die verdeeld over de 106 gemeenten wonen, waarvan de hoofdstad Sevilla de meest bevolkte stad is.

Het wapen van de provincie Sevilla


Het wapen van de Provinciale Raad van Sevilla, is gebaseerd op het wapen van de stad Sevilla, waarin enkele wijzigingen zijn aangebracht.

Centraal staan de figuren van koning Ferdinand III van Castilla y León, de heilige San Isidoro en San Leandro van Sevilla, omlijst door gekanteelde gouden bogen, getekend in sabel (zwart) op een veld van azuur dat is afgezet met sinopel (groen) met het devies van de stad Sevilla geschreven in gouden letters. De lezing van NO8DO, gevormd door “NO-MADEJA-DO” (“NO ME HA DEJADO” (“ze heeft me niet in de steek gelaten”)), zinspeelt op de trouw die de stad betoonde aan koning Alfonso X in de confrontatie die hij had met zijn zoon Sancho IV en hen dat als devies van de stad gaf.

Het geheel is omgeven door een ketting die bestaat uit tien wapenschilden dat de wapenschilden zijn van de Sevilliaanse steden die aan het hoofd stonden van de gerechtelijke arrondissementen in het jaar waarin het wapenschild werd gecreëerd: Carmona, Utrera, Cazalla de la Sierra, Lora del Río, Sanlúcar la Mayor, Estepa, Marchena, Morón de la Frontera, Osuna en Écija.

Op het zegel, een oude koninklijke kroon, open, bestaande uit een gouden cirkel bezet met edelstenen die acht fleurons ondersteunt, waarvan er vijf zichtbaar zijn, bezet met parels.

Geschiedenis


Het is bekend dat het zuiden van het Iberisch schiereiland reeds in de overgangstijd tussen de Koper- en de Bronstijd, rond 3000 v. Chr., bewoond was. In het zuiden van het Iberisch schiereiland bestond tussen 2200 en 1550 v. Chr. de El-Argarcultuur, een bronstijdcultuur ontstaan uit de lokale Los Millarescultuur. Ten westen van de Straat van Gibraltar bevonden zich eveneens een aantal bronstijdnederzettingen, los gegroepeerd als Zuidwest-Iberische Bronstijdculturen.

Tartessiaans brons bekend als het “Carriazo brons”, voorstellende de Fenicische godin Astarte als de godin van de moerassen en estuaria. Het object bevindt zich in het Archeologisch Museum van Sevilla en is een van de bekendste Tartessiaanse werken.

Tartessos was de naam waarmee de Grieken de eerste beschaving van het Westen beschreven. Het lag voorbij de Zuilen van Hercules, een gebied dat de huidige provincies Huelva, Sevilla en Cádiz beslaat. We hebben het dan over 1200 tot 500 v. Chr. Het was ontstaan vanuit de bronstijdcultuur en ontwikkelde zich tot een koninkrijk dat stand hield tot de eerste ijzertijd.

De geschiedenis van de provincie Sevilla kent verschillende periodes van welvaart. Zo is er de periode dat de Romeinen heerste in de regio, de antieke Romeinse stad Italica gesticht in 206 v. Chr., ten noorden van de stad Sevilla, getuigd van deze periode. Italica was ook de geboorte plaats van drie Romeinse keizers, Trajanus, Theodosius en Hadrianus.

Na de val van Rome kwamen de Visigoten die op hun beurt werden verdreven door de moslims dat Sevilla een nieuw tijdperk van bloei en welvaart opleverde. Zo ook voor de hoofdstad Sevilla, ooit gesticht door de Tartessiërs, verwoest door de Carthagers en weer opgebouwd door de Romeinen die het Hispalis noemde, was het een periode van groei tijdens de Al-Andalus tijdperk.

Torre del Oro (Sevilla). Almohad architectuur. Eerste derde van de 13e eeuw

En tenslotte kwam daar in 1492 de ontdekking van Amerika. Hierdoor kreeg de handel, van de toen aan de kust gelegen provincie Sevilla, een enorme boost. Sevilla werd het economisch centrum van het Spaanse Rijk. De ‘Katholieke Koningen’ stichtte het Casa de Contratación van waaruit de handel met de Nieuwe Wereld gecontroleerd werd. Personen als Velazquez en Murillo, belangrijk voor de kunstgeschiedenis van Spanje, werden hier geboren.

Bij Koninklijk Besluit werd op 30 november 1833 de provincie Sevilla ingesteld, dat werd gevormd door de samenvoeging van de gemeenten van het koninkrijk Sevilla, met uitzondering van die welke deel gingen uitmaken van de provincie Cádiz en de provincie Huelva. De nieuwe provincie Sevilla nam ook de municipio Guadalcanal in, dat tot dan toe tot Extremadura behoorde. Onder de verloren steden bevinden zich Bodonal de la Sierra, Fuentes de León, Fregenal de la Sierra en Higuera la Real, die deel gingen uitmaken van de provincie Badajoz, in Extremadura. De provincie bestaat momenteel uit de gemeenten die te zien zijn in de bijlage Gemeenten van de provincie Sevilla.

Geografie

Reliëf

Qua oppervlak is de provincie Sevilla de grootste van alle provincies van Andalucía. Haar geografie is te verdelen in drie verschillende eenheden, te weten: 

  1. De depressie van de Betische Zee, die gevormd wordt door de rivier de Guadalquivir die hier de provincie van oost naar zuidwest doorkruist om daarna de grens te vormen tussen de provincies Cadiz en Huelva waar het de moerassen van de Choza de Huerta Tejada van water te voorziet en daarna uitmondt in zee.
  2. De Sierra Morena, in het noordelijke puntje van Sevilla. Een bergketen die van west naar oost loopt en zich over meerdere provincies uitstrekt.
  3. Het Cordillera Bética (Betische bergketen), een reeks bergsystemen die beginnen in de provincie Sevilla en zich daarna verder uitstrekken richting het oosten van het Iberisch schiereiland.
 
Sevilla. Olieverf op doek. 163 x 274 cm. Het olieverfschilderij is een anoniem werk, hoewel het in het verleden ongefundeerd werd toegeschreven aan Juan Bautista Martínez del Mazo. Het is in verband gebracht met de verzameling stadsgezichten die Filips IV liet aanleggen voor erfgenaam Balthasar Carlos. Het toont de boten op de Guadalquivir. Het is een typisch beeld van Sevilla (rond 1660) omdat het eeuwenlang de hoofdstad was van de handel met Amerika en de Filippijnen.

Hydrografie

De belangrijkste rivier die door de provincie stroomt is de Guadalquivir (voor de tijd van de Romeinen werd de rivier Baetis of Baitis genoemd), enkele zijrivieren zijn de Genil, de Corbones, de Guadaíra, de Viar en de Rivera de Huelva.

Klimaat

Het klimaat van de provincie Sevilla is continentaal mediterraan met een duidelijke oceanische tint. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt tussen 18º en 20º. De winters zijn zacht, de lente en de herfst zijn warm en de zomers zijn droog en zeer heet, met temperaturen die, in juli en augustus, soms tot boven de 40ºC oplopen.

De gemiddelde neerslag bedraagt 650 mm per jaar, hoofdzakelijk tussen oktober en april, waarbij december de natste maand is. Vaak valt er heel veel tijdens één bui.

Demografie

Municipios (gemeentes)

De provincie Sevilla telt 106 gemeenten, dat wil zeggen 1,3% van het totale aantal gemeenten (8132) dat het Spaanse grondgebied telt.

De gemiddelde oppervlakte van de gemeenten van Sevilla bedraagt 132,42 km², hoewel er grote verschillen tussen de gemeenten bestaan. De vier grootste gemeenten qua oppervlakte zijn Ecija, met 978,73 km²; Carmona, met 924,11 km²; Utrera, met 651,24 km² en Osuna, met 592,38 km².

Er zijn vijftien gerechtelijke arrondissementen, waarvan de hoofdkantoren in de volgende gemeenten staan: Osuna, Cazalla de la Sierra, Sanlúcar la Mayor, Carmona, Lora del Río, Sevilla, Morón de la Frontera, Lebrija, Utrera, Écija, Alcalá de Guadaíra, Dos Hermanas, Marchena, Coria del Río en Estepa.

Comarcas

Net als de rest van de Andalusische provincies heeft de provincie Sevilla geen bestuurlijke comarcas. Er zijn echter verschillende gebieden afgebakend op basis van criteria van geografische en sociaal-demografische homogeniteit.

Deze regio’s van Sevilla zijn: El Aljarafe, Bajo Guadalquivir, Campiña de Carmona, Campiña de Morón y Marchena, Comarca Metropolitana de Sevilla, Comarca de Écija, Sierra Norte, Sierra Sur en Vega del Guadalquivir.

Sevilla De 20 grootste gemeenten van de provincie …………… Utrera
Plaatsnaam inw.   Plaatsnaam inw.
Sevilla
Dos Hermanas
Alcalá de Guadaíra
Utrera
Mairena del Aljarafe
Écija
La Rinconada
Los Placios y Villafranca
Coria del Rio
Carmona
688.592
133.968
75.279
50.728
46.089
39.873
38.628
38.354
30.777
28.531
Morón de la Frontera
Lebrija
Camas
Tomares
Mairena del Alcor
Bormujos
San Juan de Aznalfarache
Arahal
Marchena
El Viso del Alcor
27.627
27.524
27.509
25.359
23.550
21.972
21.416
19.526
19.457
19.266
Dos Hermanas Mairena del Aljarafe
Alcalá de Guadaíra Écija
bron: Wikipedia 2021

Toerisme


In 2016 kwamen meer dan 2,5 miljoen toeristen aan in de stad Sevilla. Sevilla ontvangt daarmee 3,3% van de toeristen die Spanje bezoeken, in totaal kwamen er 75,6 miljoen toeristen in 2016 naar Spanje. Concreet is de stad Sevilla de meest bezochte hoofdstad van Andalucía, nationaal gerangschikt staat het achter Barcelona en Madrid. In de rest van de provincie is het toerisme niet voldoende ontwikkeld.
Belangrijke ontwikkeling van zakentoerisme, conventies en congressen. De beurzen hebben in 2016 860.000 bezoekers bereikt.


Verwant aan dit onderwerp:

Naar boven
Spaanse Verhalen. spaanseverhalen.com
Laatst bijgewerkt 2021-08-09

Bronvermelding en referenties:
De veelal buitenlandse teksten van wikipedia zijn beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen. Ik heb deze teksten vertaald, gemengd, en vaak aangevuld met eigen kennis en ervaring, opgedaan in de periode dat ik in Spanje woon en aan deze artikelen werk.
Er kunnen ook andere bronvermeldingen zijn opgenomen, dat kunnen zaken zijn die ik, tijdens het onderzoek naar de artikelen, gelezen heb en in deze teksten verwerkt heb.

{{Anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Provincia de Sevilla|paginacode=136204673| datum=20210809}}
{{Nederlandse Wikipedia|taal=nl|titel=Sevilla (provincie)|paginacode=45974140| datum=20210809}}
{{Bronvermelding:website costasur.com Geografía y Historia Sevilla Provincia | https://sevilla-provincia.costasur.com/es/geografia-historia.html | datum=20210809}}

De foto’s/afbeeldingen zijn gelicenseerd onder  Wikimedia Creative Commons: CC BY 1.0 , CC BY 2.0 , CC BY 2.5 , CC BY-SA 2.0 , CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0 , CC BY-SA 4.0 , GNU-licentie voor vrije documentatie of Publiek Domein
Coralma*, is eigen werk dat u terug kunt vinden als een CC BY-SA 4.0 file in Wikipedia Commons, waarmee ik aangegeven heb dat u vrij bent het werk te kopiëren, te verspreiden, te verzenden en om het werk aan te passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Hans Brongers Buitenfotografie

VOOR DAG EN DAUW IN DE NATUUR

De niet genomen weg

Fietsen, wandelen, foto's, gedachten en meer.

MONTSE ANTARES BLOG CINEMA

BANDAS SONORAS.. SOUNDTRACKS.. Y MÁS

%d bloggers liken dit: