Toerisme in Spanje

Spaanse verhalen

Het Alhambra gezien vanaf het uitkijkpunt San Nicolás. Het Alhambra was tot 2011 het meest bezochte monument in Spanje.

……Spanje is het land van de toeristen. Het heeft een uitstekende infrastructuur in de dienstverlenende sector. Het is het derde meest bezochte land ter wereld dat jaarlijks door miljoenen reizigers, die aangetrokken door de stranden en het aangename klimaat, wordt bezocht. Ook het overvloedige artistieke erfgoed, de gastronomische rijkdom. Het land is gevormd door een groot aantal beschavingen die er hun stempel achterlieten op dit Iberisch schiereiland en die zorgde voor het interessante cultureel erfgoed. Al deze factoren maken dat het land vaak als eerste bestemming op het verlanglijstje van vele toeristen staat.

Ga naar:

Buitenlands toerisme
Toeristische activiteiten

Spaanse verhalen

De Balearen, Cala Trebalúger (Menorca). Deze eilandgroep is de tweede toeristische bestemming van het land.

……Volgens het rapport van de World Tourism Organization (WTO) van 2014 is Spanje het derde land ter wereld wat betreft buitenlandse toeristen. In 2014 bezochte 65 miljoen toeristen dit wonderschone land, dit werd alleen door Frankrijk en de Verenigde Staten overtroffen. Volgens de informatie afkomstig van Eurostat, was Spanje het eerste land van de Europese Unie als het gaat om het aantal overnachtingen en is daarmee Frankrijk voorbijgestreefd, als gevolg van een stijging van 4,3% ten opzichte van het voorgaande jaar.

……De impact van toeristen vertegenwoordigt ongeveer 11% van het bbp en dat is een grote steun in de economie van het land. Dit land heeft sinds de toeristische boom van de jaren ’60 van de vorige eeuw een ongeëvenaarde ontwikkeling door gemaakt op het gebied van gastvrijheid en transport. Dit alles werd nog eens versterkt door de viering van het vijfde eeuwfeest  van de Ontdekking van Amerika (1992), de Olympische spelen van Barcelona en de Wereldtentoonstelling van Sevilla.

……Wat het inkomen van de toeristisch sector betreft staat Spanje, volgens de WTO, op tweede plaats, na de Verenigde Staten. De belangrijkste toeristische bestemming is Cataluña, en Barcelona is de belangrijkste toeristische bestemming, gevolgd door de Islas Baleares en de Islas Canarias. In 2015 beloonde het World Economic Forum, Spanje met de eerste plaats in het concurrentievermogen van het wereldtoerisme. Volgens de gegevens van het INE, in februari 2017, heeft Spanje in 2016, 77.625 miljoen € aan inkomsten van het toerisme overgehouden, dat is 9% meer dan het voorgaande jaar.

Spaanse verhalen

Het Nationaal park Teide is het meest bezochte nationale park in Spanje. Het ligt op het eiland Tenerife, van de Canarische Eilanden, de op één na meest bezochte Comunidad Autónoma. Het is ook het meest bezochte nationale park van Europa.

……Gedurende een tiental jaren werd de nadruk gelegd op de bevordering van zon- en strandtoerisme, vanwege het veel warmere en zonnigere klimaat in vergelijking met andere Europese landen. De temperaturen in de zomer liggen tussen de 20 en 40° C, en veel regio’s hebben meer dan 300 dagen zon per jaar, met over het algemeen droge en hete zomers. De toeristische capaciteit in de kustlocaties geeft plaats aan een groot aantal hotels, restaurants en huizen langs de kust, waar van de Costa del Sol, Costa Valenciana echte voorbeelden zijn, met als voorbeelden Marbella, Torremolinos en Benidorm als onbetwistbare promotors.

……Het noorden van Spanje heeft een iets koeler en vochtiger klimaat. Dit is, tot op heden en laten we hopen dat het zo blijft, het deel waar de Spanjaard zelf en een enkele Fransman op vakantie gaat. Buiten de duizenden bedevaartgangers die de Camino de Santiago volgen en de even zo vele bezoekers van het festival van San Fermin. Het noordelijke deel van Spanje combineert plattelands- en cultuurtoerisme met de strandvakantie (waaronder vele kleine paradijselijke stranden) die in de zomer van het mooie weer kunnen genieten en in de winter van de mooie skipistes en de wintervakantie kunnen genieten. Dit gebied heeft het voordeel van zijn unieke situatie, aan de ene kant de prachtige schoonheid van de nabijgelegen bergen met hun overvloedige vegetatie en aan de andere kant de grandioze Cantabrische kust, de rivieren van Galicia en de Picos de Europa.

Spaanse verhalen

Puerto Baús in Marbella, Málaga, dat deel uitmaakt van de Costa de Sol, één van de belangrijkste toeristische regio’s van Spanje.

……En dan is er nog de Spaanse keuken deze is breed en enorm gevarieerd, met typische gerechten zoals de gazpacho, paella, cocido madrileño, la fabada, de jamón ibérico, haar zeevruchten en/of visgerechten. De olijfolie, waarvan Spanje het eerste producerende land ter wereld is (en niet Italië dat veel olijfolie inkoopt in Spanje), wordt gebruikt in een groot deel van deze gerechten en populair is in andere landen. Nederlanders denken daar dikwijls anders over maar dat is onterecht, langzaam komt daar gelukkig verandering in en gaan we steeds meer de voordelen van olijfolie inzien. Wat bij de Spanjaarden zelf veel bekendheid heeft is de gastronomie van het noorden, die is echt enorm.

……In de afgelopen jaren is de belangstelling voor dit eerder genoemde cultureel toerisme ook echt toegenomen, zeker in Spanje zelf, waardoor het aantal bezoekers aan bestemmingen zoals de Romeinse Mérida van Extramadura of  historische plaatsen in Castilla y León en Asturias is toegenomen.

Buitenlands toerisme


……Spanje was in 2010 het vierde land ter wereld wat betreft het aantal buitenlandse toerisme, met 52,7 miljoen toeristen per jaar, overtroffen door Frankrijk, de Verenigde Staten en China.

……Financieel gezien stond Spanje in 2010 met 52.525 miljoen $ op de tweede plaats als het gaat om toerisme, achter de Verenigde Staten met $103.500 miljoen, maar voor Frankrijk (46.300 miljoen) en China (45.800 miljoen) en Italië (38.800 miljoen) en dat terwijl Spanje qua vakanties veel goedkoper is in vergelijking met deze landen.

……In 2011 was het aantal al opgelopen tot 56,17 miljoen buitenlandse bezoekers, een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor met 6,6% volgens het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme. 80% van dit toerisme komt naar Spanje per vliegtuig.

……Van al die mensen die per vliegtuig naar Spanje komen, kwam 84,3% voor vakantie- of vakantieredenen, 7,2% voor werk- of zakelijke redenen, 4,8% om persoonlijke redenen en de rest om andere niet-gespecificeerde redenen. Het aantal toeristen is met name sinds 1950 toegenomen, maar hun nationaliteit varieert niet. De meeste kwamen (en komen nog steeds) uit West- en Noord Europa en zijn meestal Duits, Brits, Frans, Italiaans en Portugees.

Spaanse verhalen

Bron: Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme.

Spaanse verhalen

Gran Via in het centrum van Madrid.

De vordering van het aantal niet-ingezeten toeristen.
Jaar Aant. toerist. (duizend) Jaar Aant. toerist. (duizend)
1998 41.892 2009 52.178
2000 50.331 2010 52.677
2001 49.500 2011 56.700
2002 50.300 2012 57.900
2003 50.900 2013 60.600
2004 52.400 2014 64.990
2005 55.914 2015 68.137
2007 58.666 2016 75.563
2008 57.192 2017 81.800

……Belangrijkste regio’s

Spaanse verhalen

De hangende veranda’s van Cuenca in de gelijknamige provincie Cuenca in Castilla la Mancha.

……Barcelona is voorlopig de belangrijkste toeristische stad van Spanje, maar daar begint verandering in te komen (waarschijnlijk door de onafhankelijkheidsproblemen van Catluña). Het aantal bezoekers afgelopen jaar bedroeg voor Cataluña een totaal van 19,1 miljoen toeristen, hetzelfde als in 2017. Op de tweede plaats staan de Balearen met 13,8 miljoen toeristen (+0,5%) gevolgd door de Canarische Eilanden met 13,7 miljoen (-3,3%), Andalusië met 11,7 miljoen (+1,5%), de Comunidad Valenciana met 9,2 miljoen (+3,2%) en de Comunidad de Madrid met 7,1 miljoen (+6,3%).

……In 2014 was Barcelona de meest bezochte stad en stond daarmee op een 25ste plaats in de wereldranglijst. Het aantal bezoekers van Madrid stijgt sterk en is tweede van de vijf Europese steden met de hoogste uitgave per persoon.

……Barcelona is de duurste stad als het gaat om het doorbrengen van de nacht, met 65.100 plaatsen verdeeld over 352 hotels, met een gemiddelde prijs van € 100,- per kamer, gevolgd door Madrid € 68,- en Valencia met € 60,50 per kamer.

……Andere toeristische gebieden

……Canarias heeft gemiddeld meer dan 10 miljoen toeristen per jaar. In 2012 was de archipel de derde comunidad autónoma wat betreft deze  bezoekers en tweede in termen van gemiddelde uitgaven per toerist (€ 1.047,-) en de eerste in hotelbezetting. De trends in 2014 zijn zeer positief, de eilanden waren de eerste toeristische bestemming in Spanje en dan zeker in januari, februari, maart, oktober, november en december, met een gemiddelde van 1 miljoen toeristen per maand.

Spaanse verhalen

De kathedraal van Santiago de Compostela waar jaarlijks duizenden pelgrim van over de gehele wereld naar toe wandelen.

……Tenerife is de belangrijkste toeristische bestemming bij deze eilanden, zij halen 37% van de toeristen binnen, gevolgd door Gran Canaria met 31% en vervolgens Lanzarote en Fuerteventura met respectievelijk 16,28% en 13,30%. La Palma blijft in verhouding ver achter met slecht 1,3%.

……Op het platteland probeert men te voldoen aan de verwachting  van een bepaalt type vakantie. Via programma’s ter ondersteuning van plattelandsontwikkeling willen ze de aanvullende aspecten van agrarische activiteiten stimuleren. Daarmee tegelijk oude boerderijen herstellen, en oude ambachten en tradities in ere te houden, en recreatieve activiteite

Spaanse verhalen

Het gerestaureerde kasteel van Manzanares de Real.

n met betrekking tot de natuur en het milieu te versterken.

……Ook het ‘sneeuwtoerisme’ is van belang, er vindt een snelle groei plaats wat betreft het ski-toerisme in de verschillende bergketens en dan zeker op plekken als de Sierra Nevada. Ook wordt cultureel en historisch toerisme in Spanje ontwikkeld, met name op middelgrote steden zoals Toledo, Segovia of Salamanca, en andere met een grotere bevolking zoals Granada.

……Belangrijkste bronmarkten

……In 2016 kwam 48,7% van de buitenlandse toeristen in Spanje uit slechts drie landen, namelijk: Duitsland, Frankrijk en het Verenigde Koninkrijk. Deze zorgde in dat jaar voor 17.840.292 toeristen, 12,4% meer dan het jaar daarvoor.

……Andere landen of gebieden die zijn voor een groot aantal toeristen zorgen zijn Italië, de Scandinavische landen, België, Nederland, Portugal, Ierland en Zwitserland. Per continent kwam 86,1% van de toeristen uit Europa, 7,1% uit Amerika en de overige 6,8% uit de rest van de wereld.

……In de loop van de tijd is het Japanse toerisme in Spanje in flink toegenomen. Specifiek in de lente en de herfst, tijdens de zomer neemt het Japanse toerisme af. De Japanner is wat dat betreft heel anders dan de Europese toerist die voornamelijk in de zomer reist, op zoek naar het “zon en strand” toerisme.

……Dit gedrag wordt veroorzaakt door twee redenen:

 1. De eerste is te wijten aan de arbeidskalender van Japan, die een vier seizoensperioden heeft om hun vakanties te maken. Twee van Iso, die erg belangrijk zijn in langeafstandstoerisme, zoals Spanje. Japan heeft de Gouden Week (in april en mei) en sinds kort ook de Zilveren Week (die zijn oorsprong vindt in de unie van enkele feestdagen in september).
 2. De tweede is dat het concept van vakantie in Japan anders is dan dat van Europeanen, daar verzamelen ze vakantiedagen in een lange perioden van werk. Japanse toeristen zoeken niet naar “zon en strand” toerisme, daarom reizen ze meestal niet tijdens de zomerperiode. Er zijn ook economische factoren, omdat in de zomer alles in prijs stijgt. Ze reizen om verschillende redenen het liefst in groepen: veiligheid, kosten en talen. Momenteel neemt het universitaire toerisme toe.

……Het toerisme dat Japan vraagt ​​is het culturele, het zoekt naar contrasten met zijn eigen cultuur. Je kan gerust zeggen dat de belangrijkste attractie voor de Japaner het historisch-artistiek erfgoed is.

……Prognoses

Spaanse verhalen

Het interieur van de Kathedraal van Salamanca.

……Volgens prognoses van de Wereldorganisatie voor Toerisme zal de komst van de buitenlandse toeristen naar Spanje de komende twintig jaar met 5% per jaar toenemen, wat uitkomt op ongeveer 75 miljoen buitenlandse toeristen in 2020 in Spanje, zo’n 12,4% meer dan het jaar daarvoor.

……De prognoses voor de groei van het toerisme in Spanje zijn grotendeels toe te schrijven aan de daling van de Spaanse munteenheid. In voorgaande jaren was het toerisme niveau lager.  Dit was vrijwel uitsluitend te wijten aan de appreciatie van de euro, dat wil zeggen met de vergelijkbare waarde van andere valuta’s, die het toerisme vanuit Amerika  enorm heeft doen toenemen, hier praten we over de situatie van voor de crisis van de jaren 2008/2015. Nu in 2018 staan de koersen weer precies zo als voor deze crisis. De Verenigde Staten is een van de belangrijkste  landen waarvan de inwoners constant als toerist naar Spanje reizen. Bovendien is de toename van het toerisme in Spanje te wijten aan de internationale congressen en conventies die in het land plaatsvinden.

Toeristische activiteiten


Werelderfgoed monumenten

Spaanse verhalen

Het gerestaureerde kasteel van Manzanares de Real.

……Spanje bezit, samen met Italië het grootste aantal plaatsen die door Unesco in de wereld zijn uitgeroepen tot werelderfgoed, opgeteld zijn dat er 41. Daarnaast, heeft Spanje dertien steden die behoren tot de Werelderfgoedsteden van Unesco, waaronder: Santiago de Compostela, Salamanca, Ávila, Segovia, Alcalá de Henares, Toledo, Cáceres, Mérida, San Cristóbal de la Laguna, Córdoba, Ibiza, Úbeda, Baeza en Tarragona, waardoor Spanje het land met de meeste steden die zijn  beloond met deze onderscheiding. De meest bezochte monumenten zijn het Alhambra in Granada en de Sagrada Familia van Barcelona die elk jaar strijden om het leiderschap.

……Natuurgebieden

……Spanje is het meest bergachtige land van de Europese unie na Griekenland, en in hoogte wordt het alleen overtroffen door Zwitserland en Oostenrijk en de kleine staten Andorra en Liechtenstein. Het is een land met een enorme landschapsdiversiteit. In Spanje vind je de wereld op een klein oppervlak. Spanje heeft veertien nationale parken, die een hoge natuurlijke en culturele waarde hebben, met weinig antropogene actie en die vanwege hun uitzonderlijke waarden en hun uniciteit een speciale aandacht verdienen voor het algemeen belang van de natie om representatief te zijn voor het Spaanse natuurlijk erfgoed.

……Dit zijn de Nationale Parken:

 • Parque nacional de Aigüestortes y Lago de San Mauricio, en Lérida
Spaanse verhalen

Het meer van San Mauricio.

Dit  is een park in de provincie Lerida in Cataluña. Het park ligt in de Pyreneeën en kenmerkt zich vooral door de vele bergmeertjes en bergriviertjes. Het park wordt omringt door bergtoppen variërend in hoogte van 2750 tot 3050 meter. Hier omheen ligt nog de zogeheten perifere zone, een gebied met een beperktere natuurbescherming dan in het nationaal park zelf. De perifere zone heeft een oppervlakte van ongeveer 1,5 keer die van het park.

 • Parque nacional de Cabañeros, entre Toledo y Ciudad Real

Is een nationaal park in Spanje dat in twee provincies gelegen is, het noordwesten van Ciudad Real en het zuidwesten van Toledo. Het park werd opgericht in 1995 en heeft een oppervlakte van 390 km². Het is gelegen tussen de rivieren Estena en Bullaque en gaat verder in de Chorito- en Miraflores-gebergtes. Het is het beste en grootste overblijvende gebied van Iberisch Mediterraan bos met een enorme variëteit aan plantensoorten.

Spaanse verhalen

Uitzicht over het nationaal park van Caldera de Taburiente, op het eiland La Palma van de Canarische Eilanden.

Dit is een groep Spaanse eilandjes die behoren tot de Balearen-archipel en op 29 april 1991 bij Wet 14/1991 werd uitgeroepen tot Nationaal Park Maritieme Terrestrial. Door de geïsoleerde ligging is het door de geschiedenis heen vrijwel onveranderd gebleven: het kustlandschap van Cabrera kan worden beschouwd als een van de best bewaarde van de Spaanse kusten, en een van de beste van alle Middellandse Zee. Het herbergt ook belangrijke kolonies zeevogels en endemische soorten.

 • Parque nacional de la Caldera de Taburiente, op het eiland La Palma, provincie Santa Cruz de Tenerife

Is een nationaal park op het eiland La Palma, Canarische Eilanden. Het bevat het enorme gebied van de Caldera de Taburiente, waarvan eens gedacht werd dat het een gigantische caldera of vulkaankrater was, maar waarvan men nu weet dat het een erosiekrater betreft, die het noordelijke gedeelte van het eiland domineert. Het werd in 1954 aangewezen als nationaal park.

 • Espacio Natural de Doñana, tussen de provincies de HuelvaSevilla y Cádiz.
Spaanse verhalen

Archiipel de Cies-eilanden (Vigo). Nationaal park van de Islas Atlanticas van Galicia.

Is een nationaal park gelegen aan de Atlantische Oceaan, aan de monding van de Guadalquivir in Andalusië.

 • Parque nacional de Garajonay, en het eiland la Gomera, van de provincie Santa Cruz de Tenerife.

Ligt in het midden en noorden van La Gomera; een van de Canarische Eilanden. Het werd in 1981 uitgeroepen tot nationaal park en werd in 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Het park beslaat met 3.984 hectare (40 km2) tien procent van het eiland en ligt binnen het territorium van alle zes gemeenten. Sinds 1988 heeft het ook de status ‘Europees vogelreservaat’.

 • Parque nacional de las Islas Atlánticas de Galicia, in Pontevedra

Is het enige nationaal park gelegen in de Spaanse autonome gemeenschap Galicië. Het omvat de archipels Cíes, Onza, Sálvora en Cortegada. Het omvat een gebied van 1200 hectare land en 7200 hectare zeegebied. Het werd gevestigd in 2002 als 13e nationale park van Spanje. Het is het enige nationaal park in Galicië en het 10e meest bezochte nationaal park van Spanje.

 • Parque nacional de Monfragüe, in Cáceres.

Is een van de vijftien nationale parken van Spanje. Het park bevindt zich in de provincie Cáceres, en het is het enige nationale park van Extremadura.

Spaanse verhalen

Nationaal park van Monfragüe, in Extremadura. Gezien vanaf het kasteel.

 • Parque nacional de Ordesa y Monte Perdido, in Huesca.
Spaanse verhalen

Nationaal park Picos de Europa dat zich uitstrekt over de comunidades autónomas Asturias en Cantabria en de provincie Léon.

Is een nationaal park in de Pyreneeën, in de provincie Huesca in Aragón. Het werd officieel geopend in 1918: het omvatte toen alleen de Ordesavallei (Valle de Ordesa) en was 2.086 ha groot.

Is een aangesloten nationaal park in Spanje. Het beslaat het grootste deel van de Picos de Europa, verspreid over Asturië, Cantabrië en de provincie León. Het park heeft een oppervlakte van 64.660 ha. Het westelijke, in Asturië liggende deel van het park werd gecreëerd op 22 juli 1918 als het Nationaal park Covadonga (Spaans: Parque Nacional de la Montaña de Covadonga) en had een oppervlakte van 16.925 ha. Het was, na het Nationaal park Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën, het tweede nationaal park van Spanje dat werd gecreëerd.

 • Parque nacional de Sierra Nevada, tussen Granada en Almería

Is een nationaal park in de Sierra Nevada in Zuid-Spanje. Het reikt van Alpujarra tot de Marquesado en de vallei van Lecrin in de provincies Granada en Almería. Sommige bergen zijn hoger dan 3000 meter. Er zijn meer dan zestig soorten planten die alleen maar in deze regio voorkomen, waaronder de Plantago nivalis, een weegbreesoort. Er is een groeiende populatie Spaanse steenbokken en ook de das en de wilde kat komen er voor.

 • Parque nacional de las Tablas de Daimiel, in Ciudad Real.
Spaanse verhalen

Nationaal park Las Tablas de Daimiel in de provincie Ciudad Real, Castilla-La Mancha.

Is een natuurgebied op de hoogvlakte van La Mancha in de Spaanse provincie Ciudad Real. Het is een drasland in een droog gebied in Spanje. Tablas de Daimiel is het kleinste van de vijftien nationale parken in Spanje. Het omvat een oppervlakte van 19,28 km².

 • Parque nacional del Teide, in de isla de Tenerife (Santa Cruz de Tenerife).

Het bevat het hoogste deel van het eiland Tenerife, Canarische Eilanden. Het is op 22 januari 1954 uitgeroepen tot nationale park, is het ’t grootste en oudste park van de Canarische Eilanden en het derde oudste van Spanje. In 2007 werd het door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed en ook sinds dat jaar wordt het beschouwd als een van de 12 Schatten van Spanje.

 • Parque nacional de Timanfaya, op het eiland van Lanzarote, provincie de Las Palmas.

Is een natuurgebied op Lanzarote, het gebied bestaat uit een uniek vulkanisch, “maanlandschap”. Dit landschap ontstond door een vulkaanuitbarsting in 1730. Er is nog steeds sprake van vulkanische activiteit.

Spaanse verhalen

Nationaal park Timanfaya op het eiland Lanzarote, Canarische Eilanden.

 • Parque nacional de la Sierra de Guadarrama, in Madrid.
Spaanse verhalen

Oude Romeinse weg door het nationaal park van de Seirra de Guadarrama, in de comunidad autónoma Madrid.

Bevindt zich in de autonome regio’s Madrid en Castilië en León (provincie Segovia). Het vijftiende nationale park van Spanje (en het op drie na grootste) werd opgericht op 25 juni 2013 en beschermt 30. 000 ha natuur op de zuidoostelijke flank van de Sierra de Guadarrama. De ‘Sierra de Guadarrama’ is een bergketen en beslaat ongeveer de helft van het Castiliaans Scheidingsgebergte (een gebergte in het midden van het Iberisch Schiereiland). Het gebergte ligt tussen de Sierra de Gredos in de provincie Ávila en de Sierra de Ayllón in de provincie Guadalajara. De keten strekt zich uit in zuidwest-noordoostelijke richting tot in de provincie Madrid in het zuiden en tot aan de provincies Ávila en Segovia in het noorden. De keten is gemiddeld genomen ongeveer 80 km lang en de hoogste top, Peñalara, is 2430 m hoog.

……Andere wijze van bescherming zijn de Parques Naturales (Natuurparken), waarvan Spanje er 126 heeft, en de Parques Regionales (Regionale parken), met een totaal van 25, allemaal verspreid liggend over Spanje. Deze verschillende wijze van bescherming zijn zo ingesteld dat elk park die bescherming krijgt die het volgens de Spaanse staat, nodig heeft, en om de kennis en hun recreatieve (duurzame) gebruik ervan te bevorderen, en om de activiteiten die daarin plaatsvinden te verbeteren (speleologie, wandelen, vogels kijken, raften, kanoën klimmen enz.)

……Toeristische routes

 • Camino de Santiago
 • Ruta del Califato vanaf Córdoba naar Granada
 • Ruta de los Pueblos Blancos in de provincie van Cádiz
 • Ruta del tambor y el bombo in Teruel
 • Ruta del Toro in de provincie Cádiz
 • Vía de la Plata
 • Ruta del Cid
 • Ruta de Don Quijote
 • Ruta de los Pantanos in de provincie Palencia
 • Ruta de los Monasterios de Valencia
 • Ruta del Císter in Cataluña
 • Ruta mariana in Aragón en de provincie Barcelona (en bovendien van Frankrijk en het Prinsdom van Andorra).
 • Ruta de los Nazaríes in de provincies Jaén en Granada
 • Ruta de los Castillos y las Batallas in de provincies Ciudad RealJaén en Granada
 • Camí de Cavalls in Menorca
 • Ruta Medieval de la Alpujarra in de provincies Granada en Almería

……Fiestas de Interés Turístico Internacional
(Festivals van internationaal toeristisch belang)

Spaanse verhalen

Las Fallas de Valencia, met hier de winnaar van 2009.

……De Festivals van internationaal toeristisch belang zijn een van de belangrijkste internationale toeristische bezittingen van Spanje. Onder de meest prominente, met de hoogste aantal bezoekers, zijn de Fallas de Valencia, de Feria de Albacete, het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife, de San Fermines van Pamplona, het Fiesta Pilar de Zaragoza, de Semana Santa de Málaga of de Feria de Abril van Servilla.

……Monumenten

……Onderscheidingen

Medalla y Placa al Mérito Turístico

Naar boven

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=es|titel=Turismo en España|oldid=106957120|datum=20180416|laatst bijgewerkt=20190321}}

%d bloggers liken dit: